Bordtennis på frammarsch i Bjärnum

BJÄRNUM. I början av oktober firade Bjärnums bordtennisklubb 50 år. Klubben upplever idag att bordtennis är ordentligt på frammarsch bland ungdomarna.

– Inte trodde jag att klubben skulle vara så stor efter 40 år, säger Hans Nilsson, klubbens grundare och ordförande under 20 år.

Bjärnums BTK upplever ett uppsving för sporten. Vi har idag ungefär 75 medlemmar och skaran ökar ständigt. Bara ikväll har vi fem nya ungdomar som vill prova på, säger Hans Nilsson, Bobo (Lars-Olof) Martinsson och Christoffer Quick. Vi har aktiva spelare allt ifrån ungdomar till även något äldre.

Klubbens tränings och spellokal är gamla gymnastiksalen, inne på Bjärnums skolas område. Denna lokal delas med ett antal andra föreningar. För vår del innebär detta att pingisborden som ständigt måste flyttas, de tar en del stryk av detta tyvärr, säger Bobo.

Hans Nilsson, Christoffer Quick, Lars-Olof Martinsson

Varför är klubben så stark just nu? - Troligen flera faktorer, vi har en bra styrelse, flera duktiga ledare samt många föräldrar som ställer upp då vi behöver hjälp. En annan anledning är att det inte finns så många bordtennisklubbar idag. Vår närmaste granne finns i Verum, men sen så är det glest med klubbar, säger Christoffer.
Fortsätter vi att öka med fler medlemmar som nu, kan det bli ett lite knivigt.

Några av kvällens ungdomar efter avslutad träning

Problemet är tillgången på lokalen men ännu så länge löser vi detta. Vi har gjort ett antal träningsgrupper för att alla skall få träna och slippa stå och vänta på lediga bord.

Historia (källa Bjärnums BTK hemsida)
Klubben bildas 1962 genom Kurt Wikström, då hans son, Ingemar tillsammans med bröderna Claes och Mats Flinck var väldigt lovande. Klubben bedrevs i liten skala under några år men när Ingemar gick över till Sölvesborg 1968, lades klubben ner.

Hans Nilsson
När sen Hans Nilsson 1973 startade upp klubben på nytt, började verksamheten ta fart på allvar.

Hans Nilsson klubbens grundare

Traktens ungdomar samlades på ett sätt som de inte gjort tidigare. 1976 beslutades i styrelsen att dra igång en egen tävling, ”Bjärnumsträffen”, som sedan har växt till en stor och erkänd tävling.
Det har funnits många eldsjälar i klubben. Den störste eldsjälen av dessa är tveklöst Hans Nilsson, klubbens grundare och ordförande 1973-1992. Om man frågar honom själv, framhåller han en hel rad andra personer genom årens lopp. När man pratar med andra, gamla spelare, ledare förstår man hur mycket Hans betytt för klubben.

Ingemar Wikström
Ingemar Wikström är Bjärnums BTKs största stjärna genom tiderna. Han vann distriktsmästerskapen i singel P15 både 1966 och 1967. Ingemar bytte 1968 klubb till Sölvesborg BTK, blev först SM-mästare i pojkdubbel 1969, för att sen toppa 1973, med att bli världsmästare i lag.

Lars-Olof Martinsson
Lars-Olof Martinsson, eller Bobo som han också kallas, har en lång karriär i klubben. Säsongen 72/73 började Lars-Olof spela bordtennis i Bjärnums BTK och när han säsongen 03/04 registrerades för sin sista (senaste?) match, hade han totalt spelat 1077 seriematcher i Bjärnums BTKs matchtröja. Lars-Olof, Lars-Olof har vunnit både ”Bjärnumsträffen” och ”Byaträffen” (Verums motsvarighet) samt har även ett par DM-tecken i bagaget.Top