Svenskt Mästerskap genomfördes i Vittsjö

VITTSJÖ. På lördagen arrangerade Vittsjö Skytteförening SM i ”långhåll” för luftgevär. Trots att Tävlingsformen är helt ny hade den lockat ett 25-tal skyttar från södra Sverige.

Anders Larsson eldsjäl samt ordförande i Vittsjö Skytteförening tror att denna skyttegren är på frammarsch. Man skjuter med luftgevär på avstånd ända upp till 100 meter. Förutom banskytte finns en gren kallad Field- Target. Den senare kan närmast jämföras med krutskyttets fältskjutningar.

Roger Pettersson från Mörrums skyttegille fanns på plats vid Lehultsbanan. Han berättar att Mörrumsklubben också startat luftgevärsskytte på bred front. Klubben har på kort tid vuxit i antal medlemmar. Helt klart beror detta på prisbilden, säger Roger. Du kan faktiskt skjuta och vara med och tävla med ett enkelt luftgevär. För ett 6,5 mm skott får du väldigt många luftgevärskulor, fortsätter Roger.

Många föreningar har idag problem att behålla sina medlemmar. Dels beror detta på att skyttet med krut medför bullerproblem vilket i sin tur ger tidsrestriktioner för skjutning viket gör det svår för tävlingsskyttarna att bedriva träning. En andra faktor är att ammunitionen blivit så dyr att flera slutar även på grund av detta.

Vittsjö Skytteförening går i täten för en utveckling av just luftgevärsskyttet. En bonus av detta är att man idag kan räkna in flera långväga medlemmar. Vi har faktiskt en medlem ända från Alingsås som ofta kommer till våra tävlingar, säger Anders.

Anders och Alfred Hörström från Tollarp tillhör Vittsjöföreningen. Båda är anmälda till EM i Plzen (Tjeckien) som går i augusti. Under EM kommer vi att skjuta 3x 25 skott på 25 meter. Vi ligger just nu i hårdträning vilket innebär att vi tränar minst fem pass i veckan. Tursamt nog kan vi genomföra träningarna hemma på gården, säger Anders.

Båda hoppas på framskjutna placeringar i sina respektive klasser. Kanske blir det en resa till Australien 2015, det genomförs nämligen VM då, avslutar de bägge skyttarna.

Resultatlista.

Top