Orienteringstävlingen Fyrklubbs bjöd på hård konkurrens

BJÄRNUM. I årets Fyrklubbs gjorde 25 orienteringsklubbar upp om platserna i de olika seriegrupperna inför kommande tävlingsår. Pan-Kristianstad tog överlägset hem segern i A-gruppen och vann därmed hela tävlingen.

OK Torfinn kämpade mot fem andra klubbar för att försvara sin plats i C-gruppen. Dock var konkurrensen ovanligt hård i år och klubbmedlemmarnas tappra insatser räckte inte hela vägen. Tillsammans med Tormestorps IF trillade OK Torfinn ner i D-gruppen inför nästa års fyrklubbstävling.

Den 77:e upplagan av orienteringstävlingen Fyrklubbs gick av stapeln på Vallåsens skidanläggning i söndags, den 13 september.

Fyrklubbs arrangeras årligen i Skåne och ”är ett MÅSTE för alla skånska orienterare.” Här tävlas det inte för orienterarnas egen vinning, utan för klubbarnas. Alla skåneklubbar befinner sig i någon av grupperna A-E, beroende på tidigare års resultat. För att kvalificera sig till en bättre grupp gäller det att tillräckligt många klubbmedlemmar springer på så pass kort tid att klubben placerar sig bra i sin nuvarande grupp. Om klubben istället har för lång tid totalt sett riskerar den att trilla ned en grupp inför nästkommande år.

OK Torfinn fick totalt ihop 23 löpare varav 19 behövde räknas med i den totala lagsammanställningen. Tyvärr räckte inte klubbmedlemmarnas insatser för att hålla klubben kvar i C-gruppen. OK Torfinn trillade ner i D-gruppen tillsammans med Tormestorps IF, där de kommer få tävla mot OK Kompassen, FK Åsen, OK Tyringe, OK Gynge och Ystads OK i Fyrklubbs 2016.
En överraskande bra insats gjorde dock Evelina Folkesson som kom 4:a i klassen Damer mellan, endast 2 minuter och 43 sekunder efter segraren. Den fina insatsen tror Evelina beror på att orienteringen för en gångs skull stämde nästan lika bra som löpningen. Evelina ser fram emot Fyrklubbs nästan år: ”Jag tror att vi har stor chans att vinna D-gruppen och på så sätt ta oss tillbaka till C-gruppen där vi hör hemma”.

Top