Lagkänsla och klubbfajt i höstrusket på Revingehed

 

REVINGEHED/ BJÄRNUM. I Skåne gnäller vi ofta på att vi inte får någon riktig vinter. För att kompensera brukar vi istället få en dubbelt så lång höst och få årstider är lika svårtyglade som den skånska hösten. Blåst, gärna från alla väderstreck samtidigt och regn (jag tror ta mig tusan att det i Skåne regnar från marken också) är väderförhållanden som man måste lära sig att behärska för ett friluftsliv under skånska höstdagar. Detta gäller i allra högsta grad i orienteringssammanhang, något som vi i OK Torfinn fick erfara den gångna helgen.

Förra helgen var det återigen dags för de årligen återkommande orienteringstävlingarna Revinge-by-night och Hedjakten, båda arrangerade av Lunds OK och Malmö OK på Revingehed. Gemensamt för de båda tävlingarna var att det var lagkänslan, snarare än de individuella prestationerna, som sattes i fokus.

Löpare redo för start i Revinge-by-night.

Först ut av de båda tävlingarna var Revinge-by-night, en 9-mannastafett där orientering i kvällsmörkret (försök att inte tänka på clowner när du springer i mörkret, lättare sagt än gjort kan jag lova) utgjorde en extra krydda på moset i det redan tillräckligt höstruskiga vädret. Totalt deltog 16 lag, mestadels från skånska klubbar och OK Torfinn fanns representerat av ett lag bestående av nio löpare i blandade åldrar, samt av en tapper lagledare som flitigt hejade på löparna vid upplopp och växling. Även om tävlingsnerverna i vanlig ordning fanns där innan start, var det i alla fall för egen del minst lika mycket fokus på hur kallt det var (på något sätt lyckas jag alltid förtränga detta och har därför alltid alldeles för lite kläder på mig) och huruvida det fanns varmvatten i duscharna när man kom i mål. Till slut gick ändå starten och en strid ström av guppande pannlampor gav sig iväg, överröstade av hejarop från övriga lagmedlemmar och funktionärer. Vann gjorde Helsingborgs SOK och efter stabila insatser på samtliga sträckor från Torfinnarnas sida (en extra eloge till löparna Albin och Simon som gjorde premiär i detta sammanhang) slutade laget på en 12:e plats. Efter målgång hade frusenheten som hägrat innan start förbytts mot goda miner och mysigt svettiga orienterare som nyfiket spatserade runt och jämförde kartor med varandra. Att varmvattnet i duscharna uppskattades rådde det inga som helst tvivel om.

Albin och Simon jämför hur de sprang i mörkret.

Efter en dags vila var det återigen dags att ta sig an den skånska hösten när Hedjakten stod på schemat. Dagen till ära gick kontrollerna att hitta utan pannlampa och vi gladdes även åt att termometern visade några grader varmare. I övrigt var dock höstvädret välrepresenterat i form av både regn och lite blåst. Även denna dag gick orienteringen i lagandans tecken, där det gällde att i par plocka ett visst antal kontroller på så kort tid som möjligt. I år fanns OK Torfinn representerat av inte mindre än fem par vilket gjorde tävlingen till en ytterst prestigefylld klubbfajt. Undertecknad och fotograf utgjorde liksom förra året ett radarpar och målet var att upprepa fjolårets bedrift, att lyckas bli bästa dampar i klassen och därmed vinna den prestigefyllda äppelpåsen. Tyvärr nådde vi inte riktigt ända fram och äpplena får vi titta i träden efter ett år till. Bättre gick det för OK Torfinn-paret Simon och Fredrik, som lyckades knipa en fin tredjeplats i klassen och därmed vann OK Torfinns interna Hedjaktskamp. Stort grattis till er!

Nu laddar vi inför höstens sista tävlingar där en klubbresa till Bornholm 28-30 oktober står härnäst på tur. Vi hoppas på fina tävlingar, härligt höstväder och varma duschar!

Top