Tuffaste orienteringsstafetten någonsin – fyra mil orientering avverkades på fem damsträckor!

 

Bjärnum. Över sextusen löpare. Fördelat på 960 lag. I Sveriges största orienteringsstafett som i år gick av stapeln i Partilles kluriga skogar utanför Göteborg. Där fanns ett damlag från Bjärnums egna orienteringsklubb Torfinn. 

På lördagsmorgonen vaknade några taggade Torfinnmedlemmar upp på ett hotell i Alingsås, redo för den stora dagen. Eftersom dagen förväntades bli lång passade vi alla på att åtnjuta en lång och mättande hotellfrukost innan det bar av till Partille där årets 10milastafetter gick av stapeln.

Sju Torfinnmedlemmar var på plats tillsammans med närmare tiotusen andra orienterare och åskådare. Förutom att tävlingsplatsen erbjöd en fantastiskt fin utsikt över upploppet och målområdet fanns en storbildsskärm på plats där åskådarna kunde följa de bästa löparna via gps medan de var ute och sprang. För alla de andra lagen som inte var utrustade med gps:er fanns det så kallade livekontroller i skogen där orienterarna registrerades när de hade stämplat och som samtidigt gick att se via en länk på mobilen. Detta system användes flitigt av bland annat Torfinnslöparna för att följa både klubbmedlemmarnas framfart och konkurrenternas under hela tävlingen.

Storbildskärmen på arenan där eliternas framfart kunde följas live.

Klockan 13:15 gav sig förstasträckslöparna iväg i årets damkavel. För OK Torfinn var det Agneta Erfors som tog på sig denna tuffa sträcka och imponerade på sina lagmedlemmar genom att komma i mål med något som i efterhand visade sig vara lagets bästa kilometertid. 

Agneta Erfors på upploppet efter ett strålande lopp.

På andrasträckan kämpade 10miladebutanten Hannah Peterson väl för att sedan växla över till Evelina Folkesson som i sin tur gav sig ut på den längsta sträckan någonsin i damkavelns historia, hela 11.3 km rakt igenom skogen. 

Hannah växlar över till Evelina genom att ge Evelina en karta på 11.3 km i växlingsfållan

Evelina gjorde ett imponerande lopp. ”Jag har aldrig orienterat såhär långt i hela mitt liv och ännu mindre i såhär svår terräng.” Trots det tog hon sig runt banans 16 kontroller på precis över två timmar, vilket är en riktigt bra tid i orienteringssammanhang. De två sista sträckorna sprangs av Jessica Karlsson respektive artikelns skribent Camilla Nilsson. Laget var i mål två hela minuter före 10milakavelns herrstart som gick klockan 21:00. Såhär efter nästan fyra mils stafett (vi sprang säkert dubbla sträckan tillsammans i verkligheten) i Partielles svåra orienteringsterräng, tävlandes mot 340 andra damlag, är vi otroligt stolta över oss själva och varandra. Det är en tuff utmaning som vi tränade hårt inför under hela våren och ni anar inte hur mjuka sängarna var den natten och hur god hotellfrukosten var morgonen därpå. Nästa år går 10milastafetterna i Nynäshamn. Här sägs det att en av Sveriges absolut svåraste terränger finns. Det kan alltså bli ännu värre än Partille. Det blir spännande. Om två år däremot, går 10milastafetterna i Skåne och då satsar Torfinn på att få med sig ett gäng herrar på en herrkavel också. 

Evelinas 11.3 kilometersbana, inritad i efterhand på en karta där alla kontroller från damkaveln finns med.

Top