Damallsvenskan 2019

VITTSJÖ. Anders Bystedt, skribent på www.damfotboll.com och på bloggen Hattrick ger sin erfarna syn på årets Damallsvenska lag enbart för läsarna av www.vittsjobjarnum.nu

 

Snart är det dags för hemmapremiär på Vittsjö IP

-Jag har blivit ombedd att skriva hur jag tror att Damallsvenskan slutar. Det är ingen enkel uppgift men jag ska göra ett försök.

Jag tror att Kopparbergs/Göteborgs FC tar SM-guld. Tränaren Marcus Lantz har lyft laget som har behållit de flesta av sina spelare. Laget har endast tappat en tung spelare nämligen Olivia Schough. Istället har man fått in två tunga namn norska landslagsmittfältaren Vilde Böe Risa som närmast kommer från norska klubben Arnar-Bjørnar och den finska landslagsmittfältaren Natalia Luikka. Truppen känns väldigt stabil. Klubbens viktigaste spelare är nog Elin Rubensson.

Laget som hamnar på en andra plats blir nog fjolårsvinnaren av Damallsvenskan Piteå IF. Trots att truppen är intakt och ser starkare ut än i fjol tror jag ändå att Göteborg snuva dem på guldet. Truppen har många intressanta spelare som betyder väldigt mycket för klubben. Mittfältarna Nina Jakobsson, Julia Karlenäs och Madelen Janogy. Dessutom har man en bra och stabil målvakt i Cajsa Andersson. Intressantaste nyförvärvet är mittfältaren Fernanda Da Silva som är hämtad från Elitettanlaget Assi.

Tredjeplatsen går i år till FC Rosengård. I Rosengård finns viktiga Carline Seger och skyttedrottningen Anja Mittag samt lika viktiga Sanne Troelsgaard. Klubben har tappat två tunga spelare i Hanna Folkesson och Simone Boye Sörensen. Men man har även fått in tre tunga nyförvärv i backarna Mie Leth Jans och Jessica Samuelsson. Tyvärr så skadade sig Mie Leth Jans och blir nog borta från fotbollen hela säsongen. Ifjol var det nyförvärvet Johanna Rytting Kaneryd som fick hela säsongen spolierad på grund av skada. Därför kan man se Johanna som ett nyförvärv. Från Melbourne har man hämtat Hailie Mace. Både FC Rosengård och Linköpings FC har några av Sveriges bästa utländska spelare som Fiona Brown, Sanne Troelsgaard, Anja Mittag och Gloris Perla Viggosdottir i Rosengård och Frida Maanum och Julia Ashley i Linköping.

Linköpings FC får fjärdeplatsen i år. Laget har gjort två offensiva förstärkningar av klass. Mimmi Larsson och Stina Blackstenius. De kommer tillsammans med Kosovare Asllani att bilda ett riktigt vasst anfall. När det gäller defensivt känns det inte lika starkt. Visserligen får man in Nilla Fischer till sommaren. Förlusten av Janni Arnth och Maja Kildemoes gör att backlinjen ser tunn ut.

Femteplatsen går i år till Kristianstads DFF. Kristianstad har en trupp som ser minst lika bra ut som fjolårets. Klubben har fått in den talangfulla forwarden Svava Gudmundsdottir från Röa. Man har tappat nyttiga Becky Edwards men fått in duktiga Anna Welin från LB07. Det är möjligt att Kristianstad kan hamna högre upp i tabellen och placera sig som bästa skånska klubb.

Sjätteplatsen tar Växjö som har två av seriens bästa målvakter i Erin McLeod och Katie Fraine. Forwarden Anna Anvegård har skrivt på ett nytt tvåårskontrakt och hon blir väldigt viktig framåt. Andra året brukavara det svåraste året i Damallsvenskan. Det ska bli intressant och se vad som händer med forwarden Jelena Cankovic som Rosengård vill ha. Dessutom vill Jelena spela för Rosengård men Växjö har sagt nej.

Vittsjö kommer att bli sjua eller sexa i år. Precis som Växjö har klubben ett mycket bra målvaktspar med Shannon Lynn och Sabrina D Angelo från North Carolina. På mittfältet finns Michelle De Jong och Tove Almqvist från Linköping. De kan bli ett intressant radarpar under säsongen. Nyförvärvet Summer Green från Chicago Red Stars tycks redan har hittat målet under försäsongen. Två andra spelare som är oerhört viktiga för laget är landslagsspelaren Sandra Adolfsson och Clara Markstedt. De två tyngsta förlusterna är Sofie Junge Pedersen och Emmi Alanen. Truppen känns betydligt bättre än förra året.

På åttonde plats tror jag Djurgården hamna. Laget ser väldigt starkt ut i år med tre intressanta nyförvärv. Hanna Folkesson från Rosengård, Olivia Schough och Ogonna Chukwudi. Tyngsta tappet är Julia Spetsmark. När Julia försvann tappade man sin spets. Klubben har dessutom drabbats av två tunga avbräck i form av korsbandsskador på Sheila van den Bulk och Kim Sundlöv.

Niondeplatsen kommer Eskilstuna United att hamna på. Mimmi Larsson är den tyngsta förlusten som Eskilstuna har. Eskilstuna får ställa sin tillit åt Loreta Kullashi som förhoppningsvis är frisk och hel.

Nykomlingen KIF Örebro slutar tia Laget åkte ur Damallsvenskan 2017 p.g.a. ett för dåligt mittförsvar. I år ser mittförsvaret bättre ut med Linnea Svensson och Sejde Abrahamsson. Heather Williams från Lidköping är ett intressant nyförvärv. Laget har tappat två tunga spelare. Hanne Gråhns som har valt att sluta med fotbollen och Adelisa Grabus som har valt att spela för konkurrenten Växjö.

LB07 får elfteplatsen och får spela i Elitettan nästa år. Laget har tappat alldeles för många viktiga spelare. De fyra tyngsta namnen som man tappat är Anna Björk Kristjansdottir, Anna Welin, Rakel Hönnudottir och målvakten Emma Lind. Några likvärdiga ersättare för dem har man inte hittat. Bästa nyförvärvet är Nathalie Persson so ifjol spelade för K-bergs/Göteborgs FC.

Den andra nykomlingen Kungsbacka får nog svårt att säkra kontraktet därför har jag tippat laget sist. Laget har haft en alldeles för stor spelaromsättning. 

Här följer några bilder från tidigare år:

 

 

Top