Träning inomhus - tack vare Wiwood


- Calevi Hämäläinen har alltid stöttat Vittsjö GIK. Utan honom hade vi inte kunnat ha denna inomhusträning, menar ordföranden Jörgen Thelandersson. Vi har förgäves försökt få hjälp av kommunen, men utan framgång så här långt.
Klubben har knappt 120 aktiva friidrottare varav 79 deltog i en eller flera tävlingar under förrra året. De har ett stort upptagningsområde. Jag möter friidrott-sofia.jpgtre tjejer som förbereder sig inför träningen.
- Jag satsar på 60 meter häck, säger Sofia Andersson från Hallaryd.friidrott-moa-julia.jpgBredvid henne står Moa Andersson från Stuvhult som satsar på höjd.
- Det går inte att träna min gren här, säger hon. Grenträningen gör jag i Sporthallen vid Allaktivitetshuset. Men jag behöver ju löpträning också, så därför är jag här.
- För mig är det perfekt här, menar Julia Karlsson från Hästberg. Jag springer allt från 60 till 3000 meter.
Bredvid mig står Marleen Saarloos och stretchar. Hon är född i Holland men friidrott-marleen.jpgblev inte intresserad av friidrott förrän hon kom till Vittsjö.
- Det är bra tränare, säger hon. Jag hoppar tresteg och springer 200 meter och då är ju sprintträningen viktig. Den gör jag bra här i lokalerna.
Marleens lillasyster, Lenny, blev förresten åtta i höjd vid gårdagens Götalands-mästerskap.

friidrott-paul.jpgDet är Paul Thuvesson, 24, som svarar för dagens sprintträning. Han är själv aktiv i längd, sprint, spjut och tresteg och har fått en del av sin träning vid KA 2 i Karlskrona under ledning av tränaren Ingemar Skärstrand.
- Eva Jönsson brukar leda de här träningspassen, en gång i veckan. Men nu är hon inte här så då blir det mitt ansvar, säger Paul.
Ungdomarna har värmt upp och Paul tar täten på den knappt meterbreda mattan. Han visar rörelserna och ungdomarna följer efter på ett pärlband. De får igång sin blodcirkulation och tänjer musklerna. Sedan springer de tillbaka till starten och Paul ökar svårighetsgraden på rörelserna. Så fortsätter de ett bra tag. Pulsen ökar. Det blir dags för trepunktsstart o.s.v. fortsätter träningen.
 Jörgen Thelander berättar om det kommande träningslägret.friidrott-ordf.jpg
- Friidrottssektionen har på olika sätt samlat in pengar under julskyltningen, ordnat lotterier, fått sponsorhjälp och så betalar ju deltagarna en slant själva också. Vi åker till Maspalomas på Kanarieöarna den 4-11 april. Vi har 20 deltagare. Det är faktiskt första gången vi är utomlands. Andra år har vi varit på Österlen, ja ett år var vi i Vittsjö, minns Jörgen. Jag hoppas det blir stimulerande för alla, själv kan jag inte åka med.
Jag träffar ledaren Allan Månsson som entusiasatiskt och initierat berättar om klubbens verksamhet.
- Calevi och Wiwood hjälper oss fantastiskt mycket, både ekonomiskt och med lokaler. Man tränar ju två gånger per vecka också i Sporthallen, säger han. Vi har fostrat och tränat många duktiga friidrottare. Med bra resurser kan man göra mycket och med ännu bättre resurser skulle vi kunna göra ännu mera. Det är viktigt att börja träna teknikgrenar tidigt. Inte som i öststaterna, men på ett lekfullt sätt. Det är som att börja cykla. Har man som 7-åring lärt sig det så glömmer man det aldrig. Förresten säger, Allan, så tror jag det är hemligheten till varför Linus Törnblad har fått problem på mästerskap. Han är en duktig höjdhoppare men lärde sig hoppa sent. Känslan finns inte i ryggraden. Missar han ett hopp så börjar han fundera. Det är vad jag tror personligen, säger Allan.friidrott-tanja.jpg
Idrottarna tar en kort paus i träningen. På mattan sitter två tjejer.
- Jag heter Tanja Thelandersson från Bjärnum och tränar sprint och kula. 

- friidrotts-louise.jpgLängd och tresteg är mina grenar, säger Louise Arvidsson från Vittsjö.
 - Vilket är ert bästa minne från friidrotten, frågar jag?
- Det var när jag fick veta att jag var Skånes snabbaste 12-åring, säger Louise. Men jag finner också lycka då jag är riktigt motiverad för träning. Det måste vara roligt också, säger hon.
- Det är inte så roligt att vara skadad, säger Tanja. Jag har varit skadad flera gånger i mitt högra ben. Men nu är jag frisk igen och kan träna. Då känner jag riktig lycka. Men förutom att vara motiverad att träna så tror jag det är viktigt att ha talang.
Enligt klubbens hemsida så vilar klubbens framgångar "på tre ben":
Wiwoods stöd med träningsplatser och ekonomiska stöd,
duktiga tränare, ledare, aktiva och stödjande föräldrar samt
träningsvilliga aktiva.
För dig som vill prova på friidrott så ordnar Vittsjö GIK friidrottsskola i sommar.friidrott-deltagare.jpg


 
friidrott-start-1.jpg

friidrott-start-2.jpgfriidrott-start-3.jpg


friidrott-start-4.jpg
(Foto C Brauer)
 
Top