Bibrudens Biskafferi
BJÄRNUM. Med stor glöd och entusiasm får vi lektion om biodlingens svåra konst. Bi, såväl som andra djur, kräver daglig tillsyn och kärlek.

Bibruden Jill Muller har sedan tre år tillbaka förvärvat Thimanssons före detta charklokaler på Hågnarpsvägen i Bjärnum.
Jill Muller tar glatt emot oss när vi besöker henne på det som förr var Thimanssons Chark på Hågnarpsvägen i Bjärnum. För tre år sedan startade hon företaget. Det var lite av en slump att Jill hittade en yrkesutbildning för biodlare i Strömsnäsbruk. Detta var 2017 och hon hade precis blivit arbetslös, vilket krävdes för att få gå utbildningen. Väl inne i utbildningen förstod Jill att det är detta hon vill jobba med.
![]() |
![]() |
Även vintertid finns det mycket jobb att göra. Allt skall noggrant rengöras. Hygienen är väldigt viktigt i biodlingen. Kvalster och amerikansk yngelröta är problem som kan slå ut hela bisamhällen.



Utmed strandkanterna ser man hur kölden och fukten skapat fantastiska skulpturer. När man kommer ned till ån ser man den gamla vackra sågen och is som flyter omkring. Här finns även en man som trots kylan fiskar bland isflaken. Nere i ån bildas mängder av isformationer och i kvarndammen har isen gjort att båten nu är fastfrusen. Bilderna talar säkert för sig själv. 



