Ärtsoppa i Norden
ÄRTSOPPA. Ärter med fläsk har blivit en vanlig maträtt särkilt bland militären och skolorna.
Ärter med fläsk är känd i Sverige sedan 1200 talet, i hemmen koktes den i en kittel över öppen eld, där kunde den räknas som husmans-kost.
Att "ärtor med fläsk" blivit torsdagsmat i Sverige beror sannolikt på att fredagen under katolsk medeltid var fastedag och att en sådan dag brukade föregås av en stadig festmåltid. Kokt, salt fläsk var en bas i medeltidens kokkonst och ärtorna var ett festligt alternativ till kål och rovor som till vardags var det vanliga tilltugget till fläsket. Av tradition serveras numera ibland varm punsch till ärtsoppa. Det finns ingen dokumenterad förklaring till det, men troligen härstammar skicket från 1700-talets officersmässar, där punschen sades minska ärtinducerade väderspänningar. Denna tradition upptogs av nationalromantiska studenter i samband med 1800-talets nationalism där punsch konsumerades friskt. Efterrätten till ärtsoppa är traditionellt någon form av pannkaka med sylt.