Tillverkning av färskost
VITTSJÖ. Efter en fin höstdag, fredagen den 17 oktober, föll mörkret över Ubbaltsvägen 24. Då samlades 5 ungdomar och 7 vuxna för att göra färskost, cream cheese. Inte så stor samling den här gången bland annat på grund av födelsedagsfirande. Det var ungdomsgruppens tredje sammankomst för året.

Ungdomarna lyssnade noggrant på Helenes information. Hon hade förberett en crowdie, en skotsk färskost, som har anor ända sedan vikingatiden och den görs på komjölk. Denna ost var alltså klar men skulle senare kryddas på olika sätt.

På spisen ställdes en stor gryta. I den hälldes filmjölk och gräddfil. Denna blandning värmdes försiktigt till 50 grader. Mot slutet tillsattes lite löpe, som gör att mjölkblandningen koagulerar, blir grynig. Löpe framställs av kalvens löpmage. Ungdomarna öste blandningen över en silduk. Då rann vasslen bort och kvar i duken blev just färskosten.






