Reportage

Fagerås - Påskliljornas paradis

FAGERÅS/ GISLAVED. Tack vare en artikel i tidningen Land för så där cirka 15 år sedan blev vi lite nyfikna vad detta kunde vara för något, så tillsammans med ett annat par gjorde vi ett besök där då.

Att vi gärna ville komma hit igen, det var vi överens om, men att det skulle ta 15 år, ja det hade vi ju inte räknat med. Hur som helst, annandag påsk blev det så äntligen av.

Det första man det när man kör in på en av parkeringsplatserna är den magnifika entrén , kantad med påskliljor

Den magnifika entrén

Strax därefter finns det en liten röd bod där man betalar sin entréavgift, 70 kronor per person.
Anläggningen drivs nu av Mona, dotter till upphovsmannen Arne, och hennes make Lars.

När väl entrén är betald, går man längs de stigar som är utmärkta med vita pinnar. Man kan med fördel ha med sig sin egen picknickkorg för där finns platser att sitta vid på olika ställen längs stigarna.

Läs mer: Fagerås - Påskliljornas paradis

Sköna naturupplevelser i Skäralid

SKÄRALID. Skäralid är både en liten ort i nordvästra Skåne och ett vackert naturområde som ligger i Söderåsens nationalpark. Det är en åtta kilometer lång bäckravin som bildades för 420 miljoner år sedan då två kontinentplattor krockade. Man tror att Skär syftar på de söndervittrade rasbranterna och Lid betyder backsluttning.

Det stämmer bra eftersom det är mycket kuperat på vissa ställen med långa branta backar som kräver en hel del fysisk ansträngning att ta sig upp för. På andra ställen finns smala spänger i trä som man får balansera på.

Vacker bokskog breder ut sig över backarna och här finns också en mängd växter. Olika mossor, lavar, svampar och ramslök är bara några av dem. Flera av dessa är mycket sällsynta och därför rödlistade. Fågellivet är också väldigt rikt. Bergfink, nötskrika, skogsduva och korp är några av de arter som lever i skogarna.

Läs mer: Sköna naturupplevelser i Skäralid

Start ute o inne

VITTSJÖ. Skönt våren är en bit på väg, det ser man i rabatterna ute lite varstans, härligt. Det är inte bara ljuset som äntligen har återvänt, det är även värmen som väcker allt till liv igen.

Skönt är det i alla fall nu e vi på G. De vita, gula men också blåa färgklickar finns överallt när man tar sig en promenad i trädgården men även i skogen, underbara magiska vårblommor.

Läs mer: Start ute o inne

Rolig tjäderhöna i Verum

VERUM. En kärlekskrank tjäderhöna förhöjer sedan ett par dagar stämningen i Verum.

Den lilla oblyga tjäderhönan

Hon söker oblygt närkontakt med människor lite varstans. Hönan har observerats, på mycket nära håll, i Brogården, Verum, Stavshult och på några andra håll.

- När vi spelade boule på banorna vid gamla skolan, i Verum, dök tjäderhönan plötsligt upp. Hon stannade kvar så länge vi spelade, under mer än en timme, berättar Ingvar Larsson på Nygård. Sedan skildes vi åt…

Långfredagens välbesökta gudstjänst i kyrkan lockade åter fram den orädda skogsfågelhönan. Då besökarna kom ut ur templet, visade sig fågeln åter, trippande fram mellan gravstenarna.

- Hon kom så nära oss, att jag faktiskt kunde klappa henne, berättar Ingvar Larsson, som är kyrkorådets ordförande i Verum och Vittsjö…

När kyrkfolket lämnade kyrkogården trippade den helt orädda tjäderhönan också iväg, bara en knapp meter efter kyrkorådets bas.

 

Efterlängtat regn under påskafton

VITTSJÖ. Så kom äntligen det välbehövliga regnet. Det blev inga mängder men rensade i vart fall luften från en del pollen. Lite friskare luft välkomnades säkert inte minst av pollenallergiker.

Det är fortfarande mycket torrt i markerna och det torra fjolårsgräset utgör en stor brandfara. Ännu finns dock inte något eldningsförbud utfärdat, endast uppmaning om försiktighet vid eldning.

 

Sillalunch på Linden

VITTSJÖ. Vad vore träffpunkt Linden i Vittsjö om inte arbetsgruppen fanns? Kan va något att tänka på för inget görs av sig själv. Idag skärtorsdag den 17 april kl.12.00 så är det fest nere i lokalen, många är de pensionärer som har hörsammat denna inbjudan till ”sillalunch”. Nu ska de prata och ha litta roligt, trevligt med sällskap vid matbordet. Hen fortsatte med att säga att maten smakar ju så bra i ett trevligt sällskap och det är så sant. Ett helt knippe med sillaburkar inbjöd till att smaka av, tillsammans med gubbaröra serveras öl, vatten, läsk och en lille en som någon hade sponsrat dagen till ära till alla de som lät sig smaka. Härnedan kommer ett antal bilder så passa på o titta.

Vi väntar på mat.

Äggfat o skinka, passar alltid med persilja.  

Maten smakade bra tyckte dessa damer och de fick medhåll från bordet bredvid.

Läs mer: Sillalunch på Linden

Svagt Vittsjö förlorade mot ännu svagare Djurgården

VITTSJÖ. De 582 som tagit sig till Idrottsparken på långfredagen kom att bjudas på en händelsefattig och tråkig match mellan två jämnstarka lag. Statistiken vann Vittsjö, men laget lyckades inte förvalta sina målchanser och förlorade med 1-2.

Under första halvlek var det hemmalaget som skapade chanserna men inte lyckades göra mål. Tre hörnor för Vittsjö samt lika många avslut på mål, men inga mål. Gästande Djurgården skapade enbart två skott, -som dessutom gick utanför mål. En riktigt tråkig halvlek.

Jaida Nyby har satt kvitteringsmålet 1-1

Andra halvlek inleddes med ett vasst skott på mål från Jaida Nyby. Minuterna senare var det dock Mimmi Larsson som gav Djurgården ledningen med 1-0. Efter timmen spelad kom så det rättvisa målet, Jaida Nyby satte efter passning från Julia Tunturi kvitteringsmålet. Åtta minuter senare återtog dock Djurgården ledningen genom Olivia Ullenius. Vittsjö försökte och försökte, skapade några hörnor, hade en del skott mot mål, men inga egentliga målchanser skapades. Domaren blåste av matchen efter sju minuters tilläggstid.

Läs mer: Svagt Vittsjö förlorade mot ännu svagare Djurgården

Ett besök på Teleborgs slott

VÄXJÖ. Endast det bästa var gott nog tyckte våra nyinflyttade vänner i Växjö. Då blev det lunch på Teleborgs slott.

Ett slott som byggdes på uppdrag av greve Bonde av två skånska arkitekter minsann, Harald Boklund och August Lindvall. Slottet uppfördes under slutet av 1800 talet och var inflyttningsklart början av 1900 talet. Slottet byggdes som en morgongåva till Fredrik Bondes hustru Anna. Ingen dålig morgongåva.

Slottet nästan lite dramatisk med sina torn som reser sig mot skyn. Som ur en film.

Interiören i slottet är imponerande vacker med stuckatur, öppna spisar, kakelugnar och vackra smidesarbeten.

Läs mer: Ett besök på Teleborgs slott

Några ”Tidnings- Grodor”

Klart står att det var mycket sprit med i bilden och att polisen därför ännu har ett mycket dimmigt begrepp av händelseförloppet.
Borås Tidning

Men det är ingen seriebrottsling som härjar, tror polisen, utan flera gärningsmän. Och berusning försvårar jakten på de misstänkta.
Sydsvenska Dagbladet

En man i lägenheten blir aggressiv och slår sönder inredningen. Polisen beger sig till platsen för att hjälpa till.
Göteborgs- Tidningen

Det kan behövas både fler poliser och ytterligare en hundförare om bråken ska fortsätta samma omfattning de närmaste helgerna.
Blekinge Läns Tidning

Polisen bröt kvinnans ben -får 900 000 danska kronor
Västmanlands Läns Tidning

Polisen tog knark för 1,2 miljarder.
Dagens Nyheter

I kustbevakningens arbete ingår allt oftare människosmuggling, knarksmuggling och annan grov brottslighet.
Mitt i Nacka

Svensk dömd till nio år i Norge.
Aftonbladet

Våldtäktsman dömd till två år i Eslöv.
Sydsvenska Dagbladet

5 av 6 östgötar kan häktas idag.
Östgötarna-Correspondenten

Alla blekingar dömda i narkotikahärvan.
Blekinge Läns Tidning

Gärningsmannen hade tagit sig in genom ett fönster och förgripit sig på en tv.
Smålandsposten

 

Antik- och samlarmarknad i Markaryd

MARKARYD. Ännu en gång fylldes Sparbanksparkens stora idrottshall med allt mellan himmel och jord då vårens samlarmarknad hölls traditionsenligt. Det fanns väldigt mycket att välja på och många intresserade strömmade till efter hand.

Fina gamla leksaker gick att fynda lite varstans. Dockvagnar, gunghästar och en tjusig liten symaskin var några av guldkornen.

Välbevarade små leksaksbilar av olika märken gick också att finna på flera ställen.

En hel del smycken såldes, både halsband, armband och ringar, några av dem egentillverkade av försäljaren.

Läs mer: Antik- och samlarmarknad i Markaryd

En utflykt

HÄSTVEDA. När våren börjar göra sitt intåg kan det vara skönt att bara åka en tur och se hur allt vaknar upp i naturen. Vill inte stå inne och laga middag: Vill bli bjuden på middag! Sagt och gjort. Vi satte oss i bilen och körde mot metropolen Hästveda.

Genom vitsippsklädda marker och åkrar där tranor gick och noppade gräs.
Inte en människa var ute. Kanske arbetade de, men det var inget som vi pensionärer tänkte på just då.

Lokmästaren

Väl framme i Hästveda hade klockan blivit halv ett och magen ville ha sitt. Vi körde till den gamla tågstationen som i sin väntsal blivit restaurang Lokmästaren.

Här serverades en fisk- och en kötträtt, sallad och kaffe med kaka på maten.
Vi satte oss med utsikt mot tågspåren för att se om det kom några tåg.

Läs mer: En utflykt

Vackert inne och ute

VITTSJÖ. En spännande dag framför mig, nu rattar jag bilen till södra Skåne, nämligen Eslöv. PRO Skåne distriktet har årsmöte i början på april och jag åker ner och lyssnar och förhoppningsvis lär jag mig något nytt.

Ordförande PRO Skåne Anders Magnhagen hälsar alla välkomna hit men sen lämnar han över till. Först ut dagens underhållning står Bo-Göran Svensson för musik.

Hoppar över de punkter som alltid är med på ett årsmöte. Men högkostnadsskydd, tandvård, sjukvård, bostadsfrågan är som vanligt en röd tråd som tillsammans med en önskan om en trygg åldrande är alltid på tapeten. Boendefrågan och dess olika boendeformer är också aktuella, äga eller hyra.

I pauserna lite skön konst att titta på.

Flera tavlor att titta på när det nu serveras lunch och den var dejlig, (skånsk kalops).

Dagen fortsätter med att en forskare i Lund, Frida Nordeström, berättar om sin studie som handlar om aktivt åldrande har utfallit där 1500 pensionärer deltog och som de tillfrågade ansåg var viktigast för dem, "aktivt åldrande på rätt plats".
Studien som sådan hade en hög svarskvot på 55,7%. En intressant timme efter maten men nu så säger jag tack för mig. Nu går jag ut i det fina vårvädret.

Läs mer: Vackert inne och ute

Påskveckan i Vittsjö - Verum pastorat

VITTSJÖ. 

 

Vårmarknad i Hagsjö

BJÄRNUM. Till skillnad från att julmarknaden inte kunde genomföras på grund av vädrets makter i höstas så blev besöket på VÅRMARKNADEN i Hagsjö dubbelt välkommet denna lördag i april.

Fullt på parkeringarna och vägen kantad av bilar. Stor aktivitet.

Vårvindarna friskade i men knallarna hade radat upp allt från god choklad till handgjorda askar och spel av olika träslag.

Läs mer: Vårmarknad i Hagsjö

Månadsmöte med modevisning

BJÄRNUM. Ordförande Jörgen Magnusson hälsade ett 70-tal medlemmar välkomna till SPF Seniorerna Trivsams månadsmöte i Bygdegården. Ett särskilt välkomnande till Lena från Gunnars Kläder i Osby och våra vänner från Verum, Vittsjö och Ballingslöv.

När alla tagit plats vid de vackert och vårlikt dekorerade borden inledde ordförande eftermiddagen med information om kommande aktiviteter. Det planeras att ” tura” Hälsingborg-Helsingör, vi åker tåg dit. Företagsbesök kommer också att arrangeras. Till hösten kommer en sykurs i återbruk att startas. Räddningstjänsten kommer till Träffpunkten den 23/4. Gratis bowling erbjuds alla 60+ i Turbanhallen Hässleholm alla tisdagar i april. Boulen och promenader har startat. Bowlingavslutning i Markaryd, lista skickades runt. Målarkursen har vernissage på Friskvårdsdagen. SMS kommer att skickas ut. Håll även ögonen på hemsidan och anslagstavlan utanför ICA.

Så var det dags för eftermiddagens höjdpunkt, modevisning av vårens och sommarens kollektion. Lena från Gunnars Kläder i Osby berättade lite om det 80-åriga företaget. På catwalken hade vi våra medlemmar Kerstin, Mimmi, Agneta, Frank och Kjell-Gunnar. Ett rutinerat gäng. Lena presenterade på ett lättsamt och trevligt sätt mannekängerna och deras outfit. Vi fick se kläder för både vardag och fest. I vår är det mycket jeans i jackor, byxor och klänningar. Grönt är en stor färg. Trenden för herrarna var tunna jackor/ kavajer ”overshirt”, pike’- tröjor och mönstrade skjortor, för damerna var det stickade toppar, koftjackor, virkade koftor och stora halsband. Lena och de festklädda mannekängerna fick välförtjänta applåder. Gunnars Kläder kommer att vara med på Osby- outlet den 26/4, då finns det chans att fynda. Lena tackades med en blomma och mannekängerna fick en liten present och vi mötesdeltagare fick varsin rabattkupong från Gunnars Kläder.

Läs mer: Månadsmöte med modevisning

Okoncentrerat Vittsjö förlorade mot BK Häcken

GÖTEBORG. På ett soligt Bravida Arena på Hisingen mötte Vittsjö BK Häcken under söndagen. 1036 personer fanns på läktarna och hjälpte hemmalaget. Inte helt oväntat blev det Häcken som vann, men siffrorna 5-1 var onödigt stora. Men 24 -3 i avslut visar på Häckens stora dominans.

Hanna Ekengren gjorde Vittsjös enda mål

Redan från start är det Häcken som styr spelet. Matchens första hörna tillfaller dock Vittsjö som blir till en dubbelhörna. I nionde minuten tar inte helt oväntat Häcken ganska enkelt genom Felicia Schröder ledningen med 1-0. Två minuter senare ökar Häcken sin ledning till 2-0 återigen genom Felicia Schröder. Efter kvarten spelad är det ett ordentligt tillbakapressat Vittsjö som inte skapat mycket. Så händer det otroliga, alltid farliga Hanna Ekengren reducerar i 17 minuten till 2-1 genom ett mycket vackert mål i vänstra krysset, helt otagbart för Jennifer Falk. Tillbakapressat Vittsjö gör tyvärr för många slarviga passningar, verkar stressade i spelet. I 24 minuten gör Felicia Schröder återigen mål, -sitt tredje i matchen, -dessutom på sin födelsedag. Efter halvtimmen spelad är Felicia Schröder framme igen, sätter skott i ribban. Vittsjö får ingen ordning på sitt spel, Häcken dominerar stort, nästan bara spel på Vittsjös planhalva. Trots tre insläppta mål är Vittsjös målvakt Elin Vaughan tillsammans med Hanna Ekengren och Sofie Rewucha lagets bästa spelare så här långt. Efter 41 minuter Ekengren mycket nära bli målskytt igen, men så ensam hon är i offensiven. I 44 får Vittsjö ett mål (Jaida Nyby) bortdömt på grund av offside. Efter två minuters tillägg slutar halvleken 3-1. En halvlek som helt har dominerats av hemmalaget Häcken, som dessutom är i stort behov av poäng efter tidigare två förluster.

Läs mer: Okoncentrerat Vittsjö förlorade mot BK Häcken

Sidoskott efter två danska godsägare på Skeinge säteri

VERUM Förre krogmannen Christian Holst (1811–1883) var ägare av Skeine säteri mellan 1856 och 1863.

Annonsorganet POST- OCH INRIKES TIDNINGAR hade den 11 februari 1857 denna notis där det informerades om att dansken Christian Holst fått tillåtelse att inneha egendomen Skeinge säteri i Verums socken, som han året förut förvärvat.

Herr Holst och hustrun Gustava Carolina Westergren (1794–1859) hade inflyttat från Danmark till socknen 1856. De hade gift sig 1837, men äktenskapet blev barnlöst. Christan Holst hade i sitt första äktenskap varit gift med Maria Jacobine Lundblad. Med henne hade han sitt enda legitima barn, dottern Jacobine Thomine Holst, som var född 1833 och sedermera blev gift med köpmannen Theodor Broberg (1823–1866) i Fredriksborgs Amt. Efter makens död var Jacobine Thomine noterad som hårfrisörska.

Godsägaren Christian Holsts hustru avled på Skeinge säteri den 25 oktober 1859, vilket annonserades enligt ovan. Under tiden som förflöt mellan hustruns död i oktober 1859 och utflyttningen till Köpenhamn våren 1863, nedkomden den 25-åriga pigan Olu Svensdotter på Skeinge gård den 15 juli 1861 med en utomäktenskaplig son som sedermera fram till mitten av 1880-talet bar namnet Johannes Christian Pettersson Holst och därefter endast Johannes Holst (1861–1924). Det ena efternamnet bar han eftersom Olu (Olivia) senare blev gift Pettersson. Johannes vistades i Danmark i omgångar fram till början av 1890-talet och kom sedan att emigrera till Kanada med sin familj.

Läs mer: Sidoskott efter två danska godsägare på Skeinge säteri

Hantverkscirkel med poesi som inspirationskälla

BJÄRNUM.

Alla som känner för det är välkomna att delta i en nystartad och kostnadsfri cirkel på kvällstid i Bjärnums museum. Där är det meningen att man ska kunna träffas och skapa tillsammans med andra. Det kan vara alla möjliga varianter av kreativa aktiviteter som till exempel att teckna och måla, snickra, sy, sticka, tillverka smycken med mera. Var och en tar med sig det som de vill göra. Cirkeln leds av Emma Blomberg som varit verksam som fotograf och bildjournalist, men nu arbetar som verksamhetsansvarig inom ABF och Anna Johansson som är utbildad inom sömnad och mönsterkonstruktion och har nyligen blivit anställd som huvudlärare i textil och design på Grimslövs folkhögskola.

Anna Karlström, Emma Blomberg och Anna Johansson

Meningen är att vi ska utgå från en dikt som läses upp i början av träffen, berättar Emma. Poesin ska vara ett verktyg för att vi ska ha något gemensamt att utgå ifrån, menar hon. Något som fungerar som ett gemensamt tema. Det behöver inte vara något som blir färdigt där, utan man kan också bara skissa på något man sen gör färdigt hemma, säger Anna. Sen handlar det också mycket om gemenskapen, fortsätter hon. Träffar man fler som gillar att skapa så blir det automatiskt så att man inspirerar varandra.

Läs mer: Hantverkscirkel med poesi som inspirationskälla

Naturfotograf besökte SPF i Verum

VERUM. Församlingshemmet i Verum var välfyllt med 51 medlemmar då SPF hade sitt april möte. Jan välkomnar alla och höll lite information om en kommande utfärd, valet föll på en “Tura” Helsingborg - Helsingör i augusti.

Curre hade fått vårkänslor så han ledde oss i 3 glada vårsånger. Sen var det dags för Verums bördige Tommy Jönsson att visa lite bilder av många tusen som han tillsammans med sin sambo Marie Sillberg har tagit. Båda har ett stort intresse av att fotografera, många tidiga morgnar har de gett sig iväg för att vara på plats vid gryningen, då det är bäst att fota. Tommys foton är mest tagna med drönare men några även med systemkamera.

Även mossa kan vara vacker. 

Läs mer: Naturfotograf besökte SPF i Verum

Påsk- öppet på Brickband Museum utanför Vittsjö



VITTSJÖ. Det lilla muséet utanför Vittsjö har i princip öppet året om, men firar säsongsöppningen i år med att också bli en av Hässleholms kommuns InfoPoints.

Detta blir BrickbandMuseums andra säsong i Skåne efter 5 år på Öland. -Skåne är bäst, uttalar museiföreståndaren som har skrivit avtal med Hässleholms kommun om att museet blir en InfoPoint där turister och andra kan få råd, tips och broschyrer.

-Egentligen vet jag mest om brickband och textilt kulturarv, men allt går att lösa i vårt informationssamhälle, säger Malene Langborg.

Brickband känner de flesta till, många har ett minne från mormors kök med handbroderade brickband i vilka det hängde några serveringsbrickor. Men turister från Europa och världen vet inte vad brickband är, för brickbanden har bara funnits i Norden – och detta i över 100 år. Äldsta brickbandet i samlingen är skånsk och från 1896, årtalet finns broderat på det fina band, fortsätter Malene.

Läs mer: Påsk- öppet på Brickband Museum utanför Vittsjö


Top