Lördagskåseri...
Svensken – ett förändringsbenäget folk.
Svensken är ett resande folk. Detta har inneburit att dom mött nya kulturer och nya smaker. Självklart har man tagit detta till sitt hjärta. Den som för ett par årtionde sedan dristade sig till att ha en matlåda med vitlök i maten riskerade att bli utslängd ur personalmatsalen. Vitlök anses nu som en normal ingrediens i diverse maträtter. Sushi och thailändsk mat är nu oftare på bordet än ärtsoppa och fläsk och bruna bönor. Förändring är självklart positivt. Livet går framåt.
Även den traditionellt viktigaste högtiden, julen, har också fått nya smaker. Ingen höjer på ögonbrynen när skinkan bytts ut mot kalkon eller för att blidka veganerna, inlagd svamp som ersättning för sill, finns på bordet. Alla måste ju ha rätt att äta vad den vill. Inga problem som svensk att acceptera detta.
För den som ändå vill ha ett traditionellt julbord finns nu hjälp att få. Skinkan kan köpas färdigkokt. Tyvärr missar man då möjligheten att äta dopp i grytan, men det är det ju inte många som äter nu ändå. Sillinläggningar som tidigare husmor gjorde, köps nu på glasburk med namn som påminner om en popgrupp från sjuttiotalet. Brunkål och rödbetssallad köps färdig och köttbullarna har Scans Mamma gjort. Varför lägga ner en massa jobb då det går att köpa färdigt. Detta är de flesta överens om, även om någon gör sin egen Janssons frestelse eller lägger in en burk sill efter mormors recept. Det är ju bra att vi kan få en mindre stressad jul. Allt detta och mycket därtill har svensken accepterat och tycker det är ett framsteg i livet.