Worldwide

Världsmiljödagen 5 Juni

Världsmiljödagens budskap berör oss alla

Idag, fredag den 5 juni firas Världsmiljödagen.
Denna dag firas årligen över hela världen sedan den instiftades efter
FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Världsmiljödagen är idag en av FN:s temadagar.

Runt om i landet firas Världsmiljödagen på olika sätt. Ett tips kan vara att kolla på kommunens hemsida. Mer information om Världsmiljödagen (World Environment Day) kan du även hitta här: http://www.unep.org/wed/about/

 

Läs mer: Världsmiljödagen 5 Juni

Overraskende Cuba del 2

Hanne og jeg var i foråret på en spändende rejse til Cuba. Vi havde i flere år talt om, at vi ville opleve Cuba, inden landet blev alt for internationalt. Vi oplevede landet og dets befolkning i hurtig udvikling med åbning over for resten af verden. Der er tydelige tegn på väkst isär i Havana og turistområderne. Og i gaderne ses ikke längere kun gamle amerikanerbiler og Lada’er, men mange nye europäiske og isär kinesiske biler. Og så oplevede vi også de gamle kulturbyer og smukke landskaber.

Läs mer: Overraskende Cuba del 2

Overraskende Cuba del 1Hanne og jeg var i foråret på en spändende rejse til Cuba. Vi havde i flere år talt om, at vi ville opleve Cuba, inden landet blev alt for internationalt. Vi oplevede landet og dets befolkning i hurtig udvikling med åbning over for resten af verden. Der er tydelige tegn på väkst isär i Havana og turistområderne. Og i gaderne ses ikke längere kun gamle amerikanerbiler og Lada’er, men mange nye europäiske og isär kinesiske biler. Og så oplevede vi også de gamle kulturbyer og smukke landskaber.

Läs mer: Overraskende Cuba del 1

Julias dagbok från Brest

Julia Gustafsson från Bjärnum åkte i början av juni till Vitryssland för sommarläger i Brest som ligger vid gränsen till Polen. Sommarlägret arrangerades av Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) med stöd av SIDA. Dit kom ungdomar från olika länder. Deltagarna hade förberett olika uppgifter att presentera och genomföra med ungdomar från andra länder. Julia och hennes kompisar från Sverige skulle bland annat ordna svenskt midsommarfirande. Men det blev också många spontana inslag som gjorde lägret minnesvärt. Bland deltagarna fanns Ida Forsback och Hampus Svensson från Bjärnum. Här följer några rader ur Julias dagbok.

Swedish Ginger Bread Man Team. Från vänster Sara Smart, Hampus Svensson, Lukas Araos, Patrick Nielsen, Frida EH Syrjäläinen, Julia Gustafsson och Ida Forsback.

Läs mer: Julias dagbok från Brest

jag blev diagnostiserad för ANN!

Nyligen blev jag diagnostiserad för ANN (Åldersbetingad Nedsättning av Närminnet). Så här visar sig symtomen:
Jag bestämde mig för att tvätta bilen. När jag började gå mot garaget upptäckte jag posten på hallbordet. Jag borde nog gå igenom posten innan jag tvättar bilen. Därför lade bilnycklarna på bordet, lade reklamen i papperskorgen, som var full. Jag lade därför tillbaka räkningarna på bordet och beslöt mig för att tömma korgen först.

Läs mer: jag blev diagnostiserad för ANN!

EN VÄNLIG VARNING

 

GOOGLE ANNIVERSARY WINNING NOTIFICATION.

VITTSJÖ. Har du fått ett ”glädjebudskap” med rubrik enligt ovan skall du bara låta det vara och inte göra någonting. Släng det i ”det runda arkivet”. Det rådet fick jag också när jag kontaktade polisen i akt och mening att informera dem. Den vänliga kvinnliga polisen frågade om jag gjort något för att kontakta avsändaren. Då jag svarade nej så blev kommentaren ”det var för väl det”. Hon får i sin tjänst höra talas om hundratals liknande budskap från otroligt slipade bedragare.

Jag har fått ett flertal mejl tidigare med likartade erbjudanden utan att agera. Vad som fick mig att reagera på det här var att det är så försåtligt. Man efterfrågar inte några pengar för att starta processen eller något kontonummer. Det kanske de redan har för övrigt. Därför nöjer de sig ”bara” med att efterlysa adress, telefon och fax. Nationalitet och fullständigt namn liksom ålder behöver de också för att veta att de är på rätt spår. Därtill vill de, av okänd anledning, veta om man vunnit tidigare på ett som de kallar online lotteri.

I TV i går kväll visades hur man i österland tillvaratar gamla hårddiskar, som kan innehålla mycket. Där kan finnas ett kontonummer och ett namn. Då gäller det bara att aktualisera personen bakom uppgifterna.

Varning således – gör ingenting. Gå inte ens en gång in på någon hemsida. Dom kan

åstadkomma otroligt mycket med sin datorkunskap. Att Google Incorporations med adress i United Kingdom står överst är högst trolig ännu ett falsarium.

 

Direktrapport från Haiti

Andreas Holmgren blev något av en rikskändis i Sverige de första dagarna efter jordbävningen på Haiti. Vi hörde honom i radio, såg honom på TV och läste om honom i bl.a. Aftonbladet och Expressen. Han och jag jobbade tillsammans i Bosnien 1995 så jag har haft fortlöpande kontakt med honom de senaste dagarna och har här en möjlighet att lämna information till läsarna av Portalen.
– Stämmer det att det råder kaos på flera ställen i Haiti? undrar jag.
– Ja, situationen är mycket svår, säger Andreas. Det som sägs och skrivs är mestadels sant.
– I Sverige riktas kritik mot att hjälpen riktas till dem som inte är fattigast i första hand. Upplever du det också så?

 

– Att bara välbärgade får hjälp är en sanning med modifikation. Det är på grund av säkerhetsläget enklare att ta sig till de lugnare (mer välbärgade) platserna. Men man riktar på intet sätt hjälpen till platser beroende av eventuellt tidigare inkomst eller välstånd. Sådana uttalanden är kontraproduktiva och
direkt farliga. men tyvärr finns det människor, och kanske
oftast journalister som gillar att göra dylika uttalanden för att exponera sig själva.

Andreas Holmgren i Haiti

Läs mer: Direktrapport från Haiti

Upphittat!

En ryggsäck upphittad, återfås mot beskrivning.
Finns på servicekontoret i Vittsjö.

Nyhetsbrev från Enkokidongoi, Kenya

Nyhetsbrev till Lions i Vittsjö från Isabell & Therese, Enkokidongoi, Kenya.

Ännu ett par månader har förflutit i lilla Enkokidongoi och snart börjar det bli dags att knyta ihop säcken med rapportskrivande och efterföljande info-arbete hemma i Sverige.

Senast vi uppdaterade oss var innan rundresan i Uganda och Rwanda. Där besökte vi de andra svenska studenterna som arbetar med två olika projekt i norra samt södra Uganda. I Rwanda besökte vi minnes-museet för folkmorden som ägde rum på 90-talet och det var en extremt påfrestande upplevelse. Så mycket känslor som for igenom en och upprörde oss så pass mycket att det slutade med att en av oss stod lutad mot en främlings axel och grät...

Läs mer: Nyhetsbrev från Enkokidongoi, Kenya

Öppet brev till Barack Obama

Alice Walker läser tydligen artiklar då och då på vår Portal. I morse "damp" detta brev ner i min mailbox. Hon skriver om de förväntningar hon har på USA: s nyvalde President, hans ansvar och den nya verklighet han står inför. Jag fann brevet mycket intressant och tycker det är läsvärt även för oss som läser dessa spalter. Det är inte ofta vi läser brev till presidenter och premiärministrar som inleds med "broder". 

Käre broder Obama, den 5 november 2008.  
Du har egentligen ingen uppfattning om hur outgrundligt detta tillfälle är för oss, som är svarta människor i amerikanska södern. Du tror du vet därför att du är eftertänksam och du har studerat vår historia. Men att få se dig med den fackla som så många före dig har burit på, är nästan mer än ett hjärta kan tåla. Många har haft facklan i sina händer, år efter år, årtionde efter årtionde, århundrade efter århundrade, bara för att se den ryckas bort ur händerna, just när de fått en gnista hopp av tilltro till lag och rättvisa. Nu har du den facklan och den lyser starkt.

Läs mer: Öppet brev till Barack Obama

Danskar flytter till Vittsjö

För 2 år sedan flyttade vi - Hanne och Nils Hansen - till Vittsjö. 
Varför flyttade vi?  Och hur upplever vi att bli "nya" medborgare i Vittsjö?
Vi hade bott i Brenderup på Fyn i över 30 år.  Vår gamla villa hade blivit för stor och dyr att underhålla, och i sammanhand med att vi gick i pension måste vi överväga att flytta.
Varför blev det då Vittsjö ?
Det var en ren tillfälligt. Vår dotter hade en naturtomt på Spångvägen i Gundrastorp, som vi köpte för att hon skulle flytta till Panama.
I juli 2005 var vi på årsmöte i tomtägerföreningen. Vi blev så entusiastiska för naturen runt Vittsjö att vi snabbt beslutade att bygga hus på tomten och flytta hit!
Under 2005 och 06 fick vi byggt vårt hus, - ett traditionellt svenskt rött trähus. Men med anledning av både vinterväder och sommersemester hade huset inte blivit färdigt i juli månad som förväntat.  -  Men då hade vi tur! Vi bodde hos Gunnel Swedner på Lillarp dom första 4 månaderna, och då fick vi den bästa introduktion till Vittsjö som man kan få.
hanne-o-nils.gif

Läs mer: Danskar flytter till Vittsjö

Jag jobbade för Obama

Valarbetare i Kandiyohi storkommun i Minnesotaobama-dfl.jpg
Här kommer ett brev till världen runt om oss, men särskilt till läsarna av www.vittsjobjarnum.nu  Vi är inte längre galna. Min kusin Sylvia i Stockholm ringde mig efter 2004 års val och sade.
- Är ni galna där borta, eller vad står på?
Förutom att jag verkligen ville att Obama skulle vinna, så ville jag den här gången inte ha ytterligare ett sådant samtal från Sylvia. Jag tror att många svenskar också hoppades att han skulle bli president. Samtidigt har ni kanske lärt er lite mera om amerikansk toppolitik?
Läs mer: Jag jobbade för Obama

Rapport från Kenya

Vi är två tjejer från Vittsjö som heter Isabell Ternemo och Therese Kuylenstierna. I januari 2008 påbörjade vi en förberedande praktikantutbildning på Österlens folkhögskola i Tomelilla. Detta innebar 3 månaders studier med inriktning på Östafrika, organisationsutveckling, organisationsstärkande verksamhet, bokföring samt areakunskap.

Läs mer: Rapport från Kenya

Glasögon till Chile

Undrar ni var LIONS insamlade glasögon tar vägen?
Här följer ett exempel på hur två tjejer har åkt till Chile och delat ut glasögon. Maria och Sara var i kontakt med vår klubb innan de åkte.
Reseberättelse Vision For All Chile 2008. Den 27:e januari träffades vi på Arlanda, fyra optiker (Olle, Elisabeth, Sara och Maria) och tre assistenter (Fredrik, Ulrika och Erik) med 1700 par glasögon i bagaget.
Läs mer: Glasögon till Chile

Cina Holmberg´s story - in English as well

Cina tells in plain and simple language how she as a 16-years old country-side-girl was forced from Mohacs in Hungary to Auschwitz, along with her parents and other relatives. She was a sole survivor. After a period in a work camp, she was dramatically saved during the war´s final days by one of the Swedish Red Cross white busses.one-way-trip-with-return.jpg
Läs mer: Cina Holmberg´s story - in English as well

COFFE with ART

Does coffee make you smart?
Does it help you with your art?
Does it clear your brain
so ideas will rain
and stories and poems will start?
Does coffee make you smart?
Does it help you with your art?

Läs mer: COFFE with ART

Why Women Don´t Wear hats in Church Anymore

I have read a lot of history. Whenever ordinary people have asked for equal rights in the past, those in power claimed it would damage the stability of the home and society. And it was usually God, through the infallible knowledge of the church that clamped down through various laws to keep the flock in order. For example, in Sweden where my dad was born and catechized, the people were legally bound to be in church on Sundays. Each family had their pew, so it was easy to check.
Läs mer: Why Women Don´t Wear hats in Church Anymore

HAPPY NEW 2008 from Minnesota

We got about 4 inches of snow before Christmas Eve.
I wish all the readers a HAPPY NEW YEAR
Do you have any snow in Bjarnum
or Vittsjo?
Florence Pendergrast
Minneapolis, Minnesota U.S.dsc00460.jpg

The old crob

The small wood crib, painted white,
Where I gnawed tooth marks, at age three,
I am told, when I had whooping cough,
I was told, or perhaps another childhood disease,
But not chickenpox, because I had that when I was eight
And in the third grade, never having missedflo_vid_flo.jpg
Läs mer: The old crob

He was a smart Swede

I see him in my memory's eye. Standing before a mirror adjusting his tie, smoothing down a strand of hair, obviously admiring the image before him, yes, my dad.  Tony Benson, previously Fritz Anton Bengtsson, the Swedish immigrant, who became an instant American, never looking back. Stern father of four, ruler of house and home, a man I feared. And was known to the neighbors, as "that smart Swede." 
Läs mer: He was a smart Swede
Top