Röda viner från Italien
VITTSJÖ. Inför årets vinprovning med SPF Vittsjö samlades en entusiastisk skara i Lindens lokal.
En intresserad skara samlades i Lindens lokal i Vittsjö för att lyssna och smaka.
Som vanligt höll Kerstin Thånell i evenemanget och delade med sig av sina kunskaper om de fyra olika vinerna vi fick prova.
Kerstin Thånell höll som vanligt i vinprovningen som SPF Vittsjö hade i fredags.
Denna gång var det tema Italien och vinerna kom från flera olika delar av landet, allt ifrån de norra provinserna Piemonte och Toscana, till Apulien och Sicilien i söder.
Kerstin berättade att förr var vinodling enbart en manlig sysselsättning, men numera blir det allt vanligare med kvinnor som ägnar sig åt detta yrke. Vidare fick vi veta att Chianti-vinerna innehåller bara en sorts druva, nämligen Sangiovese. Det är den blå druva som är den mest odlade i Italien och druvans namn betyder ”Jupiters blod”. Kerstin förklarade också att om man har en druva med hög sockerhalt, men ändå vill få fram ett torrt vin, så måste vinet jäsa längre. Detta medför då att alkoholhalten i vinet blir högre än om druvan hade varit syrligare.