Natur och friluftsliv

 

Emmaljunga och Vittsjö. Ingen kan missa att världen håller på att bli alltmer färgrik av alla blommor som poppar upp. Det är framför allt lökväxterna som lagrade mycket näring förra säsongen som nu är tidigt ute. Vintergäck är nästan överblommad. Detsamma gäller den tidigaste krokusen, snökrokus, liksom den vanliga snödroppen och turkisk snödroppe.

Snökrokus

Här kommer en bukett vårblommor, alla fotograferade i Emmaljunga och Vittsjö i tisdags. Av "scillor" har vi två olika släkten som förvildas i vårt land, dels blåstjärnor (utom tidig blåstjärna), dels vårstjärnor + tidig blåstjärna. Det är det sistnämnda släktet som har det vetenskapliga namnet Scilla, och som på svenska har fått ge namn åt båda släktena, dvs scillor. I det först nämnda släktet är rysk blåstjärna den som oftast förvildas. I det andra scilla-släktet finns åtminstone fyra arter i våra trakter: tidig blåstjärna, stor vårstjärna, vårstjärna och liten vårstjärna.

 

VITTSJÖ. Ramnsjön 101 meter över havet, med istäcke, blev Ramnsjövägens isbana. Där samlades unga och äldre unga sportare, flertalet med skridskor som fotbeklädnad. Förutsättningen för denna samling var att det fanns en upplogad rink med lokala mått till snövallarna. Det var Mikael, Christian och Christian som använde en dag som motion att skotta fram en rink.

Här är det tämligen nära att röda klotet tas upp för hand!

 

Mindre riskfyllt för fall vid grillplatsen.

Kanske är det första gången i modern tid som det varit sådan aktivitet på denna lilla insjö? Förutsättningarna har ökat år efter år då det har blivit mer barnrikt i kvarteret. Föräldar kände sitt ansvar att ordna en isbana. Nu blev det inte aktuellt enbart för yngre släktet utan äldre årgång snörde på skridskor för att visa hur det skulle åkas på blank is! I backen upp mot Jönssons fanns en öppen eld för korvgrillning eller annan grillning. Där var också samling vid elden för grillning.

 

Efter ett par tre ganska rejäla regndygn de senaste veckorna börjar det nu bli gott om svamp i skogarna kring Vittsjö. Bort mot Verum kunde vi bl.a. finna dessa två lite märkliga svampar:

1. En överraskning var utan tvekan orange kantarell Cantharellus friesii. På fotot finns tre små fruktkroppar av (vanlig gul) kantarell med nederst i mitten som jämförelse. Orange kantarell upptäcktes som ny för Sverige 1998 just i trakten av Hässleholm och har numera ett 20-tal kända lokaler i landet, främst i Skåne och Halland. Det vetenskapliga namnets artepitet, friesii, hedrar den "svenska mykologins fader", Elias Fries, barnfödd i Femsjö, 6.5 mil norr om Vittsjö.

Orange kantarell

 

Det är bara drygt en månad sedan "snön" försvann kring de många mossarna kring Vittsjö. Med "snön" menar jag naturligtvis tuvullens ullbollar, som är 2 - 3 centimeter långa borst på de överblommade tuvullsblommorna. Linné skriver att hos tuvullens nära släkting, ängsull, användes dessa ullbollar till stoppning i kuddar. Tuvullens borde duga lika gott.

Klockljung

Eskils sjö. I Emmaljunga har vi en mycket vacker sjö "Eskils sjö" Den har svartmålats och varit under lupp ett flertal gånger. Men det får vara hur det vill med det, nersmutsning har inte helt kunnat bevisas. För Kristina och mej är det verkligen ett andningshål, ett mål för vårt morgonpigga cyklande med frukost i bagaget. Fågelrik under sommaren, änder i massor och häger brukar beskådas av och till, älgko med kalv har också synts till (på land förstås) Natur när den är som bäst tycker Johnny och Kristina i Emmaljunga


Nu har den färgsprakande hösten kommit till Vittsjö. Den observante kunde i början av veckan se upp till 400 tranor komma flygande under loppet av några få minuter. Först hör man det karakteristiska ljudet, efter några sekunder ser man de första tranorna och sedan kommer hela gänget i V-formade flockar. Efter att ha tillbringat vår och sommar i vårt vackra land flyger de på semester till varmare breddgrader. Måhända har de sista tranorna redan lämnat oss. De tranor som häckar i södra Sverige övervintrar oftast i sydvästra Spanien medan de norrifrån kommande gärna vinterbor i Tunisien. Men en sak är säker. När våren kommer längtar de hem igen till Sverige. Missa inte detta fantastiska vårtecken nästa år, för det blir ingen riktig vår utan tranorna.

Den 13 oktober hade Snapphanebygdens Mykologiska förening sin sista exkursion för den här säsongen.
Turen gick till det höstvackra Ubbalt. Ett tjugotal personer hade tagit sig dit och efter  en timmas promenad,
var svampkorgarna ganska välfyllda.
En överraskning var att det fortfarande fanns mycket soppar, t.o.m.fina karl-Johan. Flera andra soppar hittades, bl.a. grynsopp.
Många nya friska kremlor i olika färger och som en liten raritet -en pelargonspindelskivling.
Trots ivrigt letande hittades bara en trattkantarell!

VITTSJÖ. Skolans mellanstadieelever, klasserna 4,5 och 6, hade på onsdagen en studiedag utomhus. Medlemmarna i Fiskevårdsföreningen, Claes Ruderstam och Jan Johansson, ställde upp vid ett par stationer intill Vittsjön. Ämnet var sjön och vad man kan hämta ur den.

 

VITTSJÖ. Häftiga regnskurar avskräckte inte ett 30-tal intresserade att samlas i Ubbalt i Vittsjö när Snapphanebygdens Mykologiska Förening inbjudit till exkursion. Alla var lika ivriga att ge sig ut i bokskogen för att se om det äntligen kommit upp några svampar ur jorden. Ja se, nu börjar de komma – dessa underliga varelser, som varken tillhör flora eller fauna. Ett 30-tal ivrigt letande människor från under 10 till över 80 år resulterade i ett 60-tal arter.

Ordförande Allan Nyberg har genomgång av dagens skörd inför nöjda plockare.

 

VITTSJÖ. Det har florerat många uppgifter kring hur Sydvästlänken ska dras genom Vittsjö. Många har varit oroliga för hur värme från kabeln skulle påverka sjölivet, en del har oroat sig över de betongfundament som skulle hålla kabeln på plats och andra har funderat över hur en högspänningskabel fungerar ihop med vatten.

Vi vill behålla Oresjön som fiske, bad och rekreationsplats

Svenska Kraftnät har nu svarat officiellt på sin facebooksida genom sin kommunikatör. Själva ledningens mitt kommer att hålla en maximal temperatur på 60°C men denna omges av ett betonitfyllt skyddshölje som ser till att yttemperaturen på ledningen inte blir mycket högre än det omgivande vattnet. Den lilla temperaturskillnad som skulle kunna uppstå är så liten att det enligt Svenska Kraftnät inte är rimligt att det skulle ha någon påverkan på sjöns flora och fauna.

Vittsjö. I söndags upptäckte jag denna BLÅ huggormen på min tomt i Gundrastorp. Vi har sett de bruna honorna och de gråa hannarna  med det svarta zik.zak-mönstret, men vi har aldrig tidigare sett en blå. Jag vet att det finns helt svarta huggormar. Är det någon annan som har sett en huggorm med denna färgen? Ormen hade just kommit fram i solen från den ner kylda marken, så den var långsam och troligen inte riktigt varm ännu.

Vittsjö.Det populära motionsspåret Hårsjön runt hade årspremiär i torsdags med 41 deltagare. Motionsrundan startade 1972 och åtskilliga mil har trampats den tre kilometer långa men naturfina rundan runt Hårsjön.

Tre deltagare lyckades pricka in tio rätt medan elvor och tolvor uteblev, Marianne Johansson, Kennet Svensson och Neo Nilsson. Rätt tipsrad var :112, 1x2, x12 och x22. Skiljefrågans rätta svar var 50 kilo. På torsdag sker nästa motionsstart från skolan i Hårsjö klockan 19.00- 19.30.

KORSAHÅLA/VITTSJÖ. Det blir ingen rekordpumpa från Korsahåla i år. Lars Erik (LES) Svensson har inte försökt komma upp i mastodontklass i år. Han är nöjd med att ha blivit etta i Sverige år 2002 med en pumpa på 340 kilo. Nu har han så mycket annat att stå i med i sin stora trädgård i flera etager.
LES kan vara stolt över sin fina och omväxlande odling vid Korsahåla.
Intresset för trädgårdsodling har funnits sedan barndomen och inte nog med detta intresse. Det har blivit start i 45 Vasalopp och dessutom internationella cykellopp och flera Maratonlopp. Träningen inför nästa års Vasalopp har redan påbörjats.
Beträffande pumpor så håller sig LES numera till de mer lätthanterliga marknära frukterna på så där omkring upp emot 30 kilo. Dessutom finns det odling av knytnävssmå prydnadspumpor. Det finns så otroligt mycket att se på i etageträdgården, t ex den stora odlingen av Tidlösa som nu håller på att möta hösttemperaturen.

Vid niotiden på söndagsmorgonen började Snapphanebygdens Mykologiska förening iordningsställandet av lokalen och artbestämning av gårdagens svamp
plus en del nyplockat. På bordet låg till slut uppdukat 117 olika arter, från den minsta, gullpiggen, till den största,
blomkålssvampen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HÅRSJÖ. Vinden var mestadels östlig och enligt gamla tecken var det inte bra förhållanden för napp vid metartävlingen vid Hårsjöns stränder. Det var 46:e året som denna fiskesport arrangerades av Hästhult AIK.

En ensam metare kände sig kanske liten inför det stora vattnet!

HÅRSJÖ. Första torsdagen i maj månad 1972 började motionsvandringen Hårsjön runt. I torsdags var det 2012 års upplaga som startade från skolan i Hårsjö med 53 deltagare som tillsammans vandrade drygt 15 mil runt insjön.

På bilden är det tre jäntor som gemensamt försöker att komma fram till om det är 1, X eller 2 som är det rätta svaret.

VITTSJÖ. Vandringsleden Skåneleden var verkligt på gång när det premiärvandrades 1979. Det var friluftsmänniskan Folke Fribert som fått tips från övriga landet att en Skåneled borde faktiskt finnas i just Skåne. Under ett par års tid planerade och provvandrades flera alternativ innan den mest lämpade rutten blev klar.

Folke Fribert 1979 med hjulmätare och karta över vandringen Skåneleden.

 

 

Hej!

Tack för alla fina bilder från min barndomsby, det vackra Vittsjö!

Flera av platserna kände jag igen, bland annat Viken, där vi, byns ungar, åkte skridsko på 50-talet. Idrottsföreningen skottade en fin bana till oss och jag minns att dom satte upp skyltar där med kartor över alla sjöarna. Där det var rödmarkerat på kartan fick man inte åka, där var isen för tunn. Vill minnas att det var John Edfors som stod för vår säkerhet när isen låg blank över sjöarna.

Numera bor jag i Jonstorp, 200 meter från Skäldervikens strand. För knappt en vecka sedan var nästan hela viken täckt av is, dock ingen lämplig skridskobana. Idag den 28 februari tog jag de sista två bilderna med helt öppet vatten.


Strandbit av Revet vid Fortet,(del av Albin Hansson-linjen) med Rekekroken i bakgrunden, där Edvard Persson bodde fram till 1957.

VITTSJÖ. Swedish Carp Challenge - Sveriges anrikaste och mest prestigefyllda karpfisketävling, där allt överskott från startavgifterna går till utplantering av karp runt om i Sverige. Tävlingen genomfördes mellan den 22-25 september i Vittsjön där 16st 2-manna lag tävlade om fina priser.

Mainline Team Sweden-SportfiskeAkademin med Rikard Bengtsson och Mikael Thyberg (bilden) vann årets upplaga av Swedish Carp Challenge - traditionsenligt arrangerad av Svenska Karpklubben. Den här gången hölls tävlingen i skånska Vittsjön den 22-25 september. Det blev en trög historia med få fiskar landade. Det fanns en hel del fisk som visade sig med rullningar och annat, men de ville tyvärr inte vara med i matchen! Plus några tappade naturligtvis.
Båda lagmedlemmarna i Mainline Team Sweden 2 som kom 3:a i tävlingen är från Vittsjö.

VITTSJÖ. På Svampens Dag den 4 sept 2011 genomfördes en svampvandring i  Ubbalt .
För fjärde gången anordnades Svampens Dag  gemensamt i Sverige, Norge och Danmark. Lokalt firade Snapphanebygdens Mykologiska Förening dagen med en svampvandring i det natursköna området Ubbalt i Vittsjö. I inbjudan som gått ut lovades svampinformation och inte minst möjlighet att grilla korv. Medtag svampkorg och matsäck rekommenderades också.
Kl 09.30 samlades deltagarna på marknadsplatsen i Vittsjö och intresset var stort, ca 40 personer hade mött upp. Man samåkte vidare till Ubbalt där samling skedde vi Skåneledens vindskydd och grillplats. Vädret var vackert soligt och varmt. Grillbrasan var redan tänd för kommande korvgrillning.
Efter välkomsthälsning och lite annan praktisk information fick deltagarna en och en halv timme på sig att i de vackra omgivningarna plocka svamp. Exkursionsledaren anmodade dem att plocka all svamp de hittade alltså även sådan som inte var ätlig.