Lördagskåseri...

Påssjuka (parotit)

Påssjuka är nog en av de lindrigaste av virussjukdomarna och är i det närmaste utrotad.
Smittämnet finns i saliven, efter två, tre veckors inkubationstid och hög feber under relativt kort tid, uppstår svullnad i stora spottkörtlarna på ansiktets framsida.
Drabbar i stort sett bara barn mellan 5-15 år och är bara smittsam under tiden svullnaden består.

Vuxna kan drabbas och det var precis det som hände min far, i stort sett hela familjen smittades, utom mor som fick sköta allt. Far led ordentligt av sjukdomen, svullnaden spred sig till hans testiklar och det innebar husläkarbesök. Risk för sterilitet fanns.

Detta hände på 1950-talet, även då stängdes skolorna under den korta tid som smittan härjade.

Att bli gammal

I tidningen Senioren skriver regeringens utredare Göran Johnsson om äldreomsorgen. "Att den sista tiden i livet borde vara lika viktig som den första”.
Han fortsätter med "Äldreomsorgen är ju som en massa företag med kvalitetsbrister”.

Hur nöjd är du totalt sett med liver som som pensionär (enl Aftonbladet). Det visar sig att huvuddelen är mycket eller ganska nöjda.

Jag tycker nog att tryggheten för alla, både i samhället och hemma är det viktigaste.
Den ekonomiska välfärden handlar nog mest om att rätta munnen efter matsäcken även när man nått pensionsåldern.

Utan att vara en globetrotter har resorna varit underbara, men på senare år har vårt land visat oss vilka fantastiska platser här finns. Så visst är tiden minst lika viktigt nu på livets höst. Med två vaccinsprutor och gott avstånd går allt vidare.

Stjärnor på skidor.

I skrivande stund står vi inför den avslutande helgen i skidskytte, en vintersport som givit oss så mycket att glädjas åt.

Tillsammans med längdåkningen har våra unga idrottsmän och kvinnor lockat oss till tv apparaterna denna i övrigt sorgliga vinter. Kanske har just kvinnorna varit mest framgångsrika inom de flesta av grenarna.

Men vi kan vara stolta,"vi" är tillbaka bland eliten där vi hör hemma. Det har varit svackor, jag tror alla länder upplevt detta "utom Norge". 

Vi minns väl Mora- Nisse, Sixten Jernberg, Toini Gustafsson och alla fantastiska skidskyttar med Magdalena Forsberg och Björn Ferry i täten.

”Ja´ skider där Skaden skider”

Som liten pojke satt jag ofta och lyssnade på när gubbarna som kom på besök berättade historier. Dom var i regel goda berättare som hade en förmåga att fånga lyssnarna, även om dessa hade hört berättelserna förut.

Det hände väl att de friserade sina berättelser en aning för att göra dem mer intressanta, men sådana bagateller hängde man inte upp sig på. Lyssnarna kunder kanske själva använda sig av en del formuleringar vid ett annat tillfälle. Om dom då inledde med ”di sir ad…” (dom säger att…), hade dom på något sätt avhängt sig ansvaret för eventuell osanning eller överdrift.

Förmågan att berätta hade utvecklats under generationer och ansågs nästan som en konstart. Detta gällde givetvis manfolk, för fruntimmer kallades motsvarande beteende generellt för ”sladder”. Jag skall här försöka återberätta en episod som ”di sir” ska ha utspelat sig vid tinget i Klippan.

Karl-Fredrik, eller som det på skånska ska uttalas ”Kal-Fredrik”, var stämd till tinget. Han hade, inspirerad av destillerade drycker, vid marknaden kallat landsfiskalen för ”ett djävla svin” och dessutom förklarat att ”ja skiter i dig” när han blev beordrad att ”skingra sig”. Karl var ett populärt namn med kunglig klang så i var och varannan stuga fanns det en ”Kal”.

Ett år i karantän

I februari 2020 hyrde vi ett par nätter i Karlshamn då lyckligt ovetande om pandemin och det som låg framför oss.

Vi bodde på något som hette Vägga med delvis utsikt mot inloppet, åtminstone om man gick ut på balkongen. En balkong som var utmärkt att äta frukost på.

Karlshamn visade sig från sin bästa sida och det fanns mycket att se, även för "diversesamlare" som oss.

Vi hade planerat att besöka bekanta som bott i Markaryd men numera i Sölvesborg. Så blev det också där firade vi även min dag den 2 februari. Hela resan blev en enda stor upplevelse.

Väl hemkomna kunde man börja ana den tragedi som komma skulle. Alla resor och revyer som kom att inställas, allt annat med restriktioner och så vidare.