Artiklar

På Vittsjödagen hälsade jag på Helena och Sigvard Gustavsson från Lilla Frösboholma med hjälpreda Carina Håkansson. De skötte hästrundturen på samhället.

Hästarna "Torptak" och "Torptum" drog ekipaget. Hästarna hör hemma i ett stall på tio inklusive föl.

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Under ett antal veckor framöver kommer vi att publicera artiklar från de tio år som gått sedan vi startade "Portalen" eller vittsjobjarnum.nu. Först ut är ett antal artiklar från 2007.

VÄLKOMNA TILL VITTSJOBJARNUM.NU!

Det är med stor glädje och ära jag tar mig friheten att skriva dessa första ord på vår portal.

2.jonas-1.jpgPortalen är ett projekt som jag tillsammans med Lions Club Vittsjö-Bjärnum, arbetat fram under våren.

Alla som vill har möjlighet att bidra. Faktum är också att alla kan bidra. Låt inte datorn vara ett hinder. Det är enklare än du tror att skriva på portalen.

 

Länk till artikel

VITTSJÖDAG REDAN I HÖST?

VITTSJÖ. När första mötet om tätortsbidraget avslutades kunde initiativtagarnas representant från LIONS, Claes Brauer, konstatera att en arbetsgrupp bildats med målet att i höst arrangera Vittsjödagen i samarbete med ett flertal föreningar i Vittsjö.  

lions_002.jpg

Vittsjöborna har ju märkt att det tyvärr inte blev någon Vittsjödag i början av juni 2007 som traditionen bjuder. Alltför sent under året uppmärksammades detta av bl a LIONS men idén att försöka ordna den i höst föddes. LIONS fick uppdraget att förvalta tätortsbidraget. 

Länk till artikel

 

 

Häromdagen fick vi e-post från en flitig läsare (och skribent), personen ifråga hade fått följande e-post från obekant 'bekant'.

"Jag hoppas att detta når dig i tid. Jag gjorde en resa till Odessa, Ukraina och min väska blev stulen med mitt internationella pass och mina kreditkort inuti. Ambassaden är villig att hjälpa mig att ta ett flyg utan mitt pass, jag behöver bara betala för biljetten och hotellräkningarna. Till min förfäran kan jag inte få tillgång till mina pengar utan mitt kreditkort och kontakt med min bank, men de behöver mer tid för att kunna ge mig ett nytt kort. I den här olyckliga situationen tänkte jag fråga om ett lån som jag kan betala tillbaka så fort jag kommer tillbaka. Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. Jag behöver 18,600 kr. Berätta om du kan hjälpa mig genom Western Union eftersom det är det bästa alternativet jag har. Låt mig veta om det är möjligt. Jag ser fram emot ditt svar.

Vänliga hälsningar, Göte"

Hela brevet är ett försök till att orättmätigt skaffa sig extra pengar, information om avsändaren, information om att e-posten används (så man kan skicka mer reklam och mer skräppost till den) med mera.

 

Mångubben hänger ovanför trädtopparna, där dinglar han lite på tre kvart där han syns på dagen men nu är de äntligen på gång. Visst var det kyligt idag men vädret får man ta som de kommer och himlen var fantastisk blå.

Konstigt me de hele är ju, att jag upplever som de är lättare denna sidan nyår, kan de vara så att vetskapen om ljusare tider spelar roll omedvetet eller ej?

Vem vet vad och hur.

 

 

Vackra blomster att vänta på, tur har jag som tål att sniffa, snusa på blommorna vissa av dem doftar ju underbart. Även om snön uteblev så har min jul varit härlig med mat, avkoppling och promenader, själv eller tillsammans har ja försökt o va nyttig. I naturens små gröna rum finner jag mitt lugn även om vinden susar så gör det att min promenad gör mig glad. Men oxå att vara tillsammans med barn o barnbarn ökar mitt välbefinnande rejält. Tänk vilken tur jag har, den glädjen önskar jag flera kunde ha.

Julros och hyacint

 

vittsjobjarnum.nu Idag är det Julafton! Tänk vad fort det gick, nyss var det Midsommar och före det var det både Pingst och Påsk och nu är det Julafton igen! Vi hoppas att alla får en lugn och härlig jul och naturligtvis kommer vi att fortsätta rapportera både om lokala och andra händelser även under helgerna. Har ni något ni vill att vi ska skriva om eller om du/ni vill skriva själva så kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så lovar vi att göra vårt bästa.

Återigen önskar vi Er en fantastiskt härlig Julhelg!

 

 

Vittsjö. Om julstöket känns övermäktigt – unna dig en skogspromenad! Du kan inte ana vad som plötsligt kan dyka upp i skogen. En julpyntad gran för skogens djur med en liten tomte i en “grotta” i en trädstam. Stanna upp en stund och njut över kreativiteten och överraskningen av vad du ser! Naturen är förunderlig, eller hur? 

 

Hej alla föräldrar, mor o farföräldrar och alla som har tillgång till barn mellan 3-6 år. Familjeföreställningen den lille “Diktatorn” kommer till Vittsjö Medborgarhus söndag 20 november kl 16.00.

"Diktatorn” är en tvärhand hög . Till dagis har han privatchaufför (mamma) och på kvällarna blir han uppassad av en butler (pappa). Men som diktator blir det ganska ensamt på toppen. Kom och se vad som händer. Alla betalar en guldpeng.

Vittsjö Bjärnum Teaterförening

 

 

Seglats i september. Av Johan Bargum

Romanen, som kom ut 2011, skildrar Olofs och den dödssjuke Haralds sensommarseglats i den finska skärgården – men är i grunden ett triangeldrama med flera bottnar. Så här är det:

Olofs fru, Elin, som rätt nyligen omkom i en trafikolycka, var, innan hon blev Olofs fru, gift med Harald – och de två männen har också, längre tillbaka i tiden, haft med varandra att göra i ekonomiska spörsmål. Olof och Harald är alltså bekanta med varandra – men kan inte sägas vara särskilt goda vänner – när det nu bär iväg ut på böljan den blå. Vad som sedan sker – och varför seglatsen slutar som den gör – är höljt i dunkel. Olofs tonfall är närmast raljant, när han i det polisförhör som följer lämnar sin version av vad som föregick segelturen – och av vad som hände under segelturen – men är den versionen sann?

 

 

Tillgången på svamp såg lovande ut i augusti och ungefär fram till svampens dag i början av september. Det rekordvarma och dito torra septembervädret höll i sig till första halvan av oktober. Flertalet svampar höll sig under jord och så mycket fruktkroppar blev det inte. Men de senaste en – två veckornas regn har fått fart på svamparna igen. I en naturbetesmark vid Olastorp växer den mycket goda ängsvaxskivlingen.                    Ängsvaxskivling

 

Emmaljunga. Här är han! Mannen som med sin pensel har gett byn ett uppsving genom att fräscha upp vårt församlingshem i Emmaljunga!

Thomas Malmberg

Vem är han då? Namnet är Thomas Malmberg, 48 år, och han arbetar som vaktmästare/fastighetsskötare i Vittsjö Församling. Efter en längre tids sjukdom sadlade han om från sitt stressiga resandejobb och fick möjlighet att pröva på att arbeta inom kyrkans ansvarsområde.

 

Visst blir dagarna kortare och vi närmar oss helgen där man blir erbjuden bus eller godis. Kanske är det många av oss som gärna vill tända lite ljus och mysa inomhus med våra nära o kära. Färgerna ute i naturen lyser alltjämt med härliga klara orange/gröna färger i många nyanser. Lika kul är det o få pumpor med olika former o färg och lägga alla i samma korg. Ja! ja vet att man inte ska de...

men…..

 

VITTSJÖ. 300-klubben hade i måndags årets sista träff vidIdrottsparken. Ett ganska stort antal medlemmar hade anslutit för att ta del av damlagets träning samt höra vad Thomas Mårtensson hade att berätta. 2016 är för Vittsjö GIK det 5:e året i rad i högsta divisionen! Laget är dessutom redan klart för fortsatt spel i damfotbollens finrum även 2017. Damallsvenskan blir bättre och bättre för varje år och det krävs på flera sätt mer och mer av varje klubb.

Naturligtvis är det förenat med stora kostnader att vara med i fotboll på denna elitnivå. Här kommer 300-klubben in som en viktig ”kugge” i sammanhanget. Genom sina 239 medlemmar, som varoch en bidragit med 300:-, har 71 700:- kunnat tillföras damlagets budget.

300-klubben samlades klockan 17och bjöds direkt på grillad korv samt kaffet och kakor. Detta var säkert riktigt välkommet i den kalla, blåsiga oktoberkvällen.

 

Ja e nu kan jag inte blunda för det längre, nu har hösten kommit hit också med alla dessa härliga färger. Visst behövs det regn men med naturens vackra färgpalett så är det en helt fantastisk oktober månad än så länge.

Rosenskärm, Medinilla Magniefica t h

Vi är ju också inne i den rosa perioden då mycket runt omkring oss går i den rosa färgs nyansen. Där vi alla kan va med på ett hörn både ute o inne så passa på o njut.

 

 

 

VITTSJÖ. På torsdagen den 6 oktober samlades ett trettiotal medlemmar i SPF Seniorerna Vittsjö i Blå Salen till sitt ordinarie månadsmöte. Sammankomstens höjdpunkt var när Ylva Palmgren sjöng ett melodier ur Alice Babs omfångsrika repertoar.

Ylva Palmgren sjöng till ackompanjemang av Birgit Berg på keyboard.

Anne-Marie Ström informerade, i ordförandens frånvaro, om föreningens och förbundets angelägenheter och meddelanden. SPF Vittsjö Seniorerna i Vittsjö är en aktiv och livaktig förening med omkring hundratalet medlemmar.

 

Vittsjö. Lördagen den 24 september 2016 hade vi, med Vittsjö-ursprung och som är födda 1939, klass/konfirmationsträff på Furuliden i Vittsjö. Vi var 14 stycken som hörsammat kallelsen, av från början 55, varav några är avlidna.

 

 

S Össjö. Vilken tur med vädret, hela helgen har solen lyst och värmer gott för oss alla som har styrt kosan till en by, S Össjö.

En årlig återkommande tillställning där allt från gamla traktorer, jordbruksgrejor visades. De visade oxå hur de plöjde jorden förr och hur tröskan modell äldre fungerade. Allt från tändkulemotorer till dagens maskiner, häftigt. 

 

 

VITTSJÖ. Kommande helg fortsätter poängjakten i Damallsvenskan! Spännande i såväl toppen som botten. Vittsjö tar hemma på Idrottsparken under lördagen emot Kvarnsveden. Vittsjö i nuläget med två poäng bättre än gästerna. Med andra ord, som upplagt för en mycket jämn och spännande match.

Så här nära var Clara att i tredje minuten ge Vittsjö ledningen mot Rosengård

 

Vittsjö. Från klockan 21 till klockan 05 tisdag/onsdag var trafiken på väg 117 helt avstängd vid norra plankorsningen. Under lång tid har överfarten varit ljudlig, särskilt då tunga lastbilar har passerat. Även under samma tid onsdag/torsdag kommer vägtrafiken att vara helt avstängd.

 Ett av ytterblocken har lyfts upp och snart kommer den nya plattan på plats.

 

Vittsjö-Bjärnum. Varje gång vi äntrar bussen på teaterresa känns det spännande, även om kritiken vi läst varit bra, kan man ju inte veta hur just jag (vi) ska gilla föreställningen.

 

 

 

 

 Väl framme på Malmö Opera skulle vi äta innan föreställningen. Allt stod framdukat i Malmö Operas vackra övre foaje.

Underkategorier

Gert

Historia Emmaljunga