Historia Emmaljunga

EMMALJUNGA. Storbrand i Emmaljunga i juli år 1955, för 65 år sedan.

Det var såget i Emmaljunga vid Björstorps Trädförädling som brann.

Det var snickeri och såg som var mycket modernt på den tiden.
Efter några år byggdes sågen upp och det användes tills för ett antal år sedan.
I dag möts man av en skylt som säger att man inte bör vistas på området

Orsaken till det är tryckimpregneringen där trävarorna ”tryckes” med arsenik med mm gift ☠️. När man tog ut det färdigtryckta virket så droppade det gift på marken därför är marken så giftig idag.

Strimlus (Graphosoma lineatum) är en insekt som ingår i familjen bärfisar och ordningen halvvingar.

Strimlusen är en ca 7 millimeter bred och 10-12 millimeter lång på ovansidan svart- och rödrandig insekt. Undersidan är "rutig" i svart och rött. Trots namnet rör det sig om en skinnbagge och ingen lus.

Strimlössens klara teckning i rött och svart under försommaren utgör en signal till fåglar och andra insektsätare att strimlusen är giftig och inte bör ätas. Även för oss människor är arten illaluktande, strimlusen hör till den grupp skinnbaggar som i vardagligt tal brukar kallas för "bärfisar", familjen Pentatomidae.

 

EMMALJUNGA. 1976 blir Ingvar ensam ägare och driver fabriken på deltid. Aktiebolaget avvecklas 1979 och drivs sedan som enskild firma, med enbart Emmaljunga skofabrik som namn.

Ingvar är en helt fantastisk människa. Han har som byggnadsingenjör jobbat på ett flertal arkitektkontor och dessutom studerat på TBV under sin fritid. Genom åren har han även jobbat med ritningar för restaureringar mm. 

Att jobba heltid och sköta en skofabrik på fritiden kan tyckas vara en omöjlig sak, men inte för Ingvar!

 

EMMALJUNGA. Åren är nu 1965/1966 - 1976. Ny ändring i ägandet och namnet är nu Emmaljunga sko ABOlle äger 1/4, sonen Ingvar 1/4 och mamma Elisabeth äger hälften. Far och son samt Ingvars fru Ingalill arbetar i fabriken och Elisabeth sköter bokföringen. Under åren 1967 och 1968 är det produktionen av slippers och trätofflor som gäller. Lite osäkerhet sker 1969 då Olles syn försämras och Ingvar är lite osäker på framtiden på grund av sitt eksem.
Men försäljningen av trätofflor ökar och det blir långa dagar för de tre i fabriken som framställer 300-350 par per vecka. 1969-70 kommer en ny modefluga nämligen mönstrade tofflor och ytterligare en "fluga” blev trä-toffeln med bara en rem, två storsäljare.

Hösten 1969 börjar Ingvar på Pauliskolan i Malmö, han bor där med sin familj. Men över helgerna jobbar han i skofabriken tillsammans med sin fru. Pappa Olle jobbar fortfarande heltid. Från hösten hösten 1971 jobbar Ingvar heltid i fabriken, då har familjen flyttat till Hässleholm. Då händer en del del för fabrikens bästa.

 

EMMALJUNGA. Emmaljunga skofabrik, fick under åren 1949 –53 nya ägare och hette nu K E Olsson & CO Skofabrik. De nya ägarna Karl Edvin Olsson och Olle Björklund köpte tillbaka fabriksbyggnaden samt nya maskiner från Danmark och Tyskland. Många av maskinerna används än idag.

Produktionen bestod nu av arbetsskor, pojk- och flick skor, sandaler och grövre herrskor.

Man jobbar 48-timmars arbetsvecka och tillverkar ett stort antal skor per vecka, som säljs via grossister och ett antal skoaffärer i Skåne.

 

EMMALJUNGA. Vi vill nu starta en miniserie eller en relativt lång historia om Sveriges minsta skofabrik.

En skofabrik som har ändrat namn lite då och då sedan starten 1926. Men överlevt diverse nedgångar och ett världskrig som dock gav en extra tillverkning av 40 000 hakremmar till hjälmar. Som på grund av brådskan fick tillverkas på övertid. Karl Edvin Olsson Skofabrik 1926-1946 startade i den lilla röda stugan till höger på bilden, för att senare, när verksamheten växte, bygga en ny och större fabrik på tomten. Där Karl Edvins även hade sin familj på ovanvåningen. Huset är gult och syns till vänster.