Reportage

BJÄREHALVÖN. I underbart väder för att fotografera körde jag till Skälderviken. Lite blåsigt men lagom stark sol med lite slöjmoln gjorde att det blev fint fotoväder och en minnesvärd dag.

Utmed hela Skälderviken finns massor av oaser för inte minst den fotointresserade. Jag startade i den södra delen av bukten vid ett Naturreservat som heter Sandön. Efter några timmar åkte jag vidare till en plats kallad Sibirien. Mer information om bland annat dessa båda platser finns på nätet.

VITTSJÖ. Nu så äntligen kunde sopplunch serveras i Församlingshemmet. Värdparet Eva och Sven Andreasson hade förberett med att pandemianpassad dukning. Dagens soppa var gjord med potatis, purjolök, blomkål, ärtor, morötter samt välstekta baconbitar. Till soppan serverades brytbröd.

Innan vi avnjöt dagens lunch höll Stefan Dahlström en kort bön och tillsammans sjöng vi psalm 48, Vilken vän vi har i Jesus.

Vid alla borden blev det mycket prat, då många av oss inte hade träffats på länge.

Efter det att mat, kaffe och kaka avnjutits blev det tillfälle för önskepsalmer.
- psalm 775 Att få vara försonad
- psalm 262 Oh sällhet stor
- psalm 98 Ett vänligt ord kan göra under
- psalm 260 Jag kan inte räkna dem alla

PITEÅ. På ett soligt och höstfärgat LF Arena möttes under söndagen hemmalaget Piteå och gästande Vittsjö. En match där Vittsjö över 90 minuter hade svårt att få ordning på sitt anfallsspel.

Piteå inleder matchen piggt och har första kvarten ett visst övertag. Inte helt oväntat tar Piteå också genom Anam Imo ledningen i den femtonde matchminuten. Detta efter en fin framspelning från vänsterkanten av Sofia Wännerdahl. Stärkta av ledningsmålet är det Piteå som nu skapar chanser och Vittsjö har mycket svårt att få ordning på sitt spel. Efter halvtimmen spelad tappar Piteå något i sitt höga presspel. Vittsjö får ändå inte riktig ordning på sitt spel som just nu innehåller många slarviga passningar. Vittsjö skapar hörna i den 36 minuten, denna nickas tätt utanför av Mie Leth Jans. För Vittsjö är det som vanligt Fernanda Da Silva och Clara Markstedt som står för energin och flera farligheter som dock samtliga tyvärr ”rinner ut i sanden”. Halvleken slutar 1-0 till hemmalaget Piteå.

HÅRSJÖ. Tisdagen 21 september var medlemmar i Vittsjö Hushållningsgille kallade till årsmöte i Hårsjö skola. Årsmötet hålls som regel i februari men p g a pandemin blev det i år framflyttat till september.

I den annars något kylslagna gamla skolsalen spred sig en skön värme från vedkaminen. 

Av gillets ca 100 medlemmar så hade ett 15-tal anammat kallelsen och kommit till mötet. Varför så få när det kunde ha varit fler på mötet? Ja, den frågan ställde vi oss också, men med den förhoppningen att fler medlemmar kommer på nästa möte.

Alla närvarande fick en föredragningslista att kunna följa under mötets gång. Exakt kl 18.30 hälsade ordförande Lena Svensson oss alla hjärtligt välkomna. Och hon blev också vald till kvällens ordförande. Karin Söderqvist valdes till sekreterare. Val av en medlem jämte ordförande att justera protokollet utsågs Bengt Jönsson.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Ja nu går vi verkligen mot mörkare tider. Idag är det Höstdagjämning. Dag och natt är nästan lika långa.

Vid höstdagjämningen är natten nästan lika lång som dagen överallt på jordytan. Att dagen fortfarande är något lite längre beror på refraktion genom luftens ökande täthet närmare jordytan. Detta kröker horisonten så att gryning och skymning varar lite längre än om det inte hade funnits någon atmosfär.

På norra halvklotet infaller höstdagjämningen i september och på södra halvklotet infaller den i mars, samtidigt som vi har vårdagjämningen på norra halvklotet.

BJÄRNUM. Söndagen den 19 sept. var vikt för ett besök uppe på museet där man firade Hembygdens dag. Stora parkeringen var så gott som full och inne i parken var där fullt med folk. Har ju blivit en tradition att komma hem till byn och hälsa på, för de som en gång i tiden har flyttat ut.

 Hembygdens dag samlade många intressenter såväl publik som besökare.

Den första hantverkaren som dök upp var väl bekant och bosatt i byn. Per Gustavsson som förevisade hur man spann lin på den gamla goda tiden. Han sålde även egentillverkade böcker.

Glädjande att det var så många som ställde ut sina alster såväl utomhus som inne i museets lokaler. Trots den digitala tidsåldern, så hänger det gamla och fina hantverket med och vet i tusan ifall man kan spinna Lingarn, genom att googla på Youtube?

Använder man hemmagjord smet till Våfflorna så blir det riktiga grejer vilket besökarna på Hembygdens dag uppskattade.

Det var märkbart att det serverades våfflor med egentillverkad och god smet. Det var mest kö hela eftermiddagen till våffeltältet och grädden och jordgubbssylten var det bästa som går att uppbringa.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. En resa med teaterföreningen till Malmö Opera Lördagen den 30 oktober. Då blir det storslagen underhållning, flärdfulla kostymer, vacker musik, dans, glamour, mycket humor och en rejäl Grande finale.

Allt detta får du uppleva i operettgalan med bland annat Rickard Söderberg och Loa Falkman i ”En kväll med Thalia” Teaterföreningen har just nu 12 biljetter kvar. Välkommen att beställa Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0451/232 95.

Men innan vi åker till Malmö visar vi Söndagen den 3 oktober kl 16 familjeföreställningen ”SNÖFLINGAN” på Medborgarhuset i Vittsjö.

”SNÖFLINGAN” är en pjäs med Eva Skantze.
-”Det var en gång ett stort grått moln som svävade högt uppe i himlen. En kall och solig dag sa molnet till sig själv: ”Nu är stunden inne”! Och med ett stort ”POFF” blåste molnet ut alla sina snöflinge-barn, så att hela himlen blev alldeles full av dem……….."

Så börjar sagan.

Välkommen att vara med.

VITTSJÖ, VERUM. Röstsedlarna från Vittsjö-Verum pastorat är räknade. Antalet röstberättigade i Vittsjö församling var 1474 personer varav 328 utnyttjade sin rösträtt vilket utgör 23 %. I Verum fanns 290 röstberättigade varav 34 utnyttjade sin rätt/skyldighet vilket utgör 29 % att lämna sin valsedel. På de båda platserna fanns sammanlagt 14 röster som var blanka eller ogiltiga. Förhandsröstning har skett på pastorsexpeditionen där 75 röster lämnades.

Tre valsedlar var helt opolitiska med kandidater från olika partier och intressen. En röstsedel var helt politisk.

Den röstsedel som samlade flest röster var VÅR KYRKA med Bengt-Arne Jönsson som första namn. Denna sedel erhöll 147 röster i Vittsjö samt 15 i Verum = 162 röster = 10mandat.

På andra plats med näst högst antal röster kom VI I KYKRAN med Sigvard Gustavsson som första namn. Denna valsedel erhöll 101 röster i Vittsjö samt 24 röster i Verum = 125 röster 8 = mandat.

På tredje plats bland de opolitiska listorna kom FÄDERNAS KYRKA med Ingvar Larsson som första namn med 54 röster i Vittsjö samt 34 röster i Verum = 88 röster = 6 mandat.

Politiska listan från SOCIALDEMOKRATERNA med Claes Persson som första namn erhöll 16 röster i Vittsjö samt 7 röster i Verum = 23 röster = 1 mandat.

Angivet resultat är fortfarande preliminärt men ganska säkert. Ännu har inte poströsterna från sista dagarna i förra veckan räknats men de lär vara ganska få varför mandaten kan anses som säkra?

VITTSJÖ. Mie Leth Jans kommer under vintern att prova sina vingar i den australiensiska ligan. Hon har i dagarna skrivit kontrakt med klubben Perth Glory FC över säsongen 21/22. De australiensiska ligorna spelas, i motsats till den svenska, höst/ vår vilket gör det möjligt för spelare från Damallsvenskan att spela där när inte vår säsong är igång.

Perth Glory FC slutade på nionde plats i fjol och kallade det då en katastrof. Nu satsar man framåt och uppåt. Man har bytt ut många av sina spelare från i fjol. Man har valt att satsa på många yngre lokala talanger i laget, som nu då kryddas med lite dansk dynamit i form av Mie Leth Jans.

Mie kommer att spela klart säsongen med Vittsjö men vi önskar såklart henne ett stort lycka till när den australiensiska ligan W-League drar igång i december.

 

VERUM. När Verums Fritidsgrupp startade sina ”Boule och Grillkvällar” kom det upp önskemål om att ordna en singeltävling lik V-M boulens för de trogna deltagarna som närvarade vid dessa torsdagskvällar.

 

Segrare i "Boulemästaren" 2021 Lars-Christer Månsson 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tävlingen döptes till ”Boulemästaren” och startade 2010, den första ”Boulemästaren” var Folke Andersson Vittsjö som vann detta år. Samtliga inkomna startavgifter går tillbaks som presentkort hos ICA-Nära i Vittsjö, och vinnaren blir ihågkommen med foto i boulehuset.

Bild av samtliga ”Boulemästare”

Att gruppen började med dessa boulekvällar var att det fanns många som satt ensamma på kvällarna som gruppen ville fånga upp att komma och umgås till en trevlig kväll tillsammans. Ingen skulle ligga sömnlös för att de förlorat en match utan istället komma ihåg de trevliga timmarna vid boulen, grillandet av den medhavda korven, samt historier och samkväm vid borden när korven skulle förtäras.

VITTSJÖ. En musikalisk teaterföreställning med en titel som direkt hänvisar till den som kallades så, nämligen Ester Blenda Nordström.

Den som gestaltar henne och människorna i hennes närhet är Anna-Lena Hemström med musikalisk och teknisk hjälp av sin make Mulle Holmqvist.

Även om Ester Blenda var omgiven av män och gift, så drogs hon till sin väninna Carin Frisell, som startade kvällens föreställning iförd en grön silkessjal. När hon hade den på sig visste man vem som pratade. Ester Blenda hade en grå hatt, pigan utrustades med en sjalett, Elin Wägner med skor osv. På så sätt var det lätt att följa med i föreställningen, som blandades med berättelser, musik och sång. (Mulle Holmqvist var den som stod för texterna och musiken.)

Anna-Lena för oss på ett föredömligt sätt genom Sveriges första undersökande reporters liv med en svindlande hastighet, så som Ester Blendas liv också var. "Du brände ditt ljus i båda ändar med glädje och skratt".

Hon levde som ovanstående säger, körde motorcykel, reste till USA, bodde fem år i Kamtjatka reste i Syd-Amerika, Japan och Kina och skrev reportage och böcker under tiden.

Surkål (tyska: Sauerkraut) är vitkål som har fermenterats med hjälp av mjölksyrabakterier. Processen ger kålen bättre lagringsduglighet och högre näringsvärde än färsk vitkål. Maträtten har sitt ursprung i Centraleuropa. Surkål är ett vanligt tillbehör till korv och kötträtter i Tyskland. Surkål är huvudingrediens i den polska grytan bigos.

Hemgjord surkål eller syrad vitkål.

Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Surkål passar till grillad korv eller hamburgare, hemgjord korv, fläsklägg och till buffé, julbord med mera. Riktigt festligt är att bjuda på en tysk surkålsfest med uppiffad surkål på fat med stekta korvar, fläsk, kassler, senap och potatismos som denna variant på klassisk choucroute från Alsace.

 

BJÄRNUM. Nästan allt var det samma denna andra byavandring genom Bjärnum. Gruppen som samlades, vädret och ciceronen. Efter att det regnat hela förmiddagen samlades gruppen i ett svagt duggregn. Detta upphörde efter ett tag och byavandringen kunde genomföras i uppehållsväder.

När jag var så här liten, verkar Nils-Göran säga.

Samlingen var Järnvägsgatan vid ICA:s parkering. Detta var förr en ren affärsgata. Överst vid 117 låg Sparbanken sedan kom Thimanssons Chark, Boråsaffären och Järnhandeln. I en källarlokal fanns även en fiskaffär. På innergården fanns ett häståkeri och en vattenpump, Blendas pump. – När jag jobbade på Bjärnums Möbler fick jag hämta vatten här två gånger om dan, berättar Bert Dolkov. Bo Rosén fyller i. - Det fanns inget vatten indraget i Järnaffären heller så jag hämtade dit.

Ciceronen, Nils-Göran Lindqvist, berättade med stor inlevelse om alla som bott här i centrum. Vid eventuella luckor i minnet fyllde någon av de närvarande i.

BJÄRNUM. Tillsammans räddar vi världen lite varje dag – det är vår vision. Vi arbetar aktivt för att öka miljöfokuset i allt vi gör och för att minska vår egen klimatpåverkan. Så står det på Hässleholm Miljö AB:s hemsida. För att förstå hur det fungerar har vi besökt Återvinningscentralen i Bjärnum.

Bjärnums Återvinningsgård en modern sådan 2021

Daniel Sigurdsson kommer tyst in glidande i sin vita Nissan. – Denna och företagets andra elbilar laddas av solceller och metangas som produceras vid anläggningen i Vankiva.

I den numera övertäckta gamla soptippen återvinns metangas som sedan blir el. Det är fantastiskt att vi kan utvinna energi ur tippen som är nerlagd sedan länge, berättar han.

Daniel Sigurdsson är enhetschef för kommunens Återvinnings Centraler. Sex anläggningar finns det i kommunen. Vankiva, Bjärnum, Hästveda, Sösdala, Tyringe och Vinslöv. 15 personer, män och kvinnor, arbetar på dessa enheter. Deras uppgift är att på ett positivt sätt hjälpa de besökande att på rätt sätt hantera sitt avfall på anläggningarna. Vankiva har numera öppet samtliga dagar i veckan. De övriga har öppet två dagar i veckan förutom Hästveda som endast har öppet en dag.

HÖÖR. Nej fullt så dramatiskt var inte vårt besök utställningen som pågår till 26 september heter ”MED HANDVÄSKAN SOM VAPEN”.

Susanna Arwin ställer ut bland annat sitt mest berömda verk om kvinnan som slår sin handväska mot en nazist i ett demonstrationståg.

Inspirationen kom av att Susanna såg ett fotografi från händelsen. Bilden utsågs till 1900-talets bästa bild.
Statyn av kvinnan är lånad från Hallands Kulturhistoriska Museum till Bosjökloster och står på Borggården med sitt budskap om civilkurage.
Susanna är en svensk målare och skulptör med utbildning i Stockholm, Italien och New York.

HISHULT. Två gånger om året är det utförsäljning på BRISAK, ett företag beläget 3 km från Råstorpkrysset utanför Markaryd mot Hishult till.

Jag har fyndat på BRISAK

Ja, fynda och fynda? Det beror på vad man är ute efter, men här finns det mesta av både behövda och onyttiga saker!

En megatomte till jul? Eller en skylt som talar om att man odlat päron själv (Om man nu inte visste det?)

Till denna "folkfest" kommer folk från när och fjärran för att fynda trädgårdsmöbler, dynor dito, kläder, lampor, julsaker, korgar, ljusslingor, med mera, med mera! Bilderna får tala för sig själva

VITTSJÖ. Äntligen så kan vi nu åter samlas efter ett långt uppehåll, visst har vi haft en skön och härlig sommar men ändå. Men nu kan vi åter träffas inomhus, som i detta fall på en läsecirkel för att fortsätta läsa om "Svenska slott och herrgårdar". Läsecirkeln har som så många andra aktiviteter legat nere jättelänge, men nu så. 

Några läsintresserade.

Lite information först: vi läser 10 gånger och det är måndagar framåt som gäller. Kaffe blir det i pausen, muggar och kaka får varje deltagare ta med själva. Själv skall jag ta kontakt med studieförbundet och meddela att nu har vi i Vittsjö startat upp igen. Vi fortsätter där vi slutade för ett och ett halvt år sen. Efter lite snack hur det har varit den senaste året, så hoppas deltagarna att nu vill vi inte ha fler undantag eller förbud. Alla är eniga det är roligt att träffas igen.  

VITTSJÖ. Ingen paus ingen förtäring mycket handsprit och regler men vilken kväll det blev.

Artisterna Elin Eriksson sopran, Johan Palmqvist tenor, Staffan Lindberg tenor och Annika Bjelk vid pianot och kapellmästare gjorde kvällen fantastisk.

Med sång, musik och berättelser, humor och allvar, guidar de publiken genom Malmö Operas säsongen 2021/ 22.

Elin berättade om föreställningen ”Det går an” en opera baserad på Carl Jonas Love Almqvists roman med samma namn. Vi fick höra ett utdrag ur Giacomo Puccinis Suor angelica ”Systrarna”. Gabriellas sång ur ”Såsom i Himmelen” vilken kommer att spelas på Malmö Opera 30 april –12 juni. Så vackert.

BJÄRNUM. – På grund av pandemin har vi inte haft några möten eller utfärder under ett och ett halvt år. Den planerade bussresan i augusti blev självklart inställd, säger Bengt-Åke Rask från Företagarna i Bjärnum som bjudit in till denna träff på Hillarps Loge. - Därför får detta bli en kick-off inför framtiden, fortsätter han.

Företagarna i Bjärnum bjöd in till en träff för sina medlemmar på Hillarps loge där man bland annat skulle avnjuta helstekt gris efter att man gått en fin tipspromenad
på den historiska Rökevägen.


Hillarps Loge drivs av paret Mats och Agneta Aronsson. Dom har bott på den gamla gården från 1882 i sex år.

Våren 2020 var dom i startgroparna för att dra i gång uthyrningen men då kom som bekant Corona och satte käppar i hjulet. Det är främst bröllopsfester som paret siktar in sig på. Det är inte svårt att förstå att många brudpar ser logen som en trevlig och romantisk plats att fira sitt bröllop på. Med en stor kristallkrona i taket och ljusslingor runt väggarna, kan det nog inte bli mer romantiskt. Även vigslar vid den närbelägna dammen går att ordna. Åtta bröllopsfester är redan bokade inför nästa år.

Vädergudarna var verkligen vänligt sinnade denna eftermiddag då ett 40-tal medlemmar från Företagarna i Bjärnum samlades på Hillarps Loge. Glada att träffas och med ett fantastiskt väder var det inte svårt att trivas. De församlade blev anmodade att gå gamla Rökevägen från Hillarps Loge till Gösta Elofssons bostad.

VITTSJÖ. Ja, då var vi igång igen. Inför återöppnandet av Linden hade vi i arbetsgruppen förberett oss på en invasion av besökare.

Arbetsgruppen redo att välkomna alla besökare

Några av oss hade på hemmaplan bakat inför dagen. Kanelbullar, kolakakor, gaffelkakor, tre sorters mjöl- och-sockerfria kakor samt äppelkaka. Och till den senare serverades vaniljsås till om så önskades.

Kakbuffén

Vid 13- tiden börjades det droppa in besökare allteftersom och alla var mäkta glada över att kunna få träffas på Linden igen.

En viss ommöblering har gjorts för att få till fler sittplatser i det så kallade stora rummet. Detta har gjorts då det ännu så länge finns restriktioner på att man inte ska sitta för trångt vid borden. Och alla hade full respekt för detta. Vi vill ju alla dra vårt strå till stacken så att detta ska hålla över tid så att vi inte senare i höst och vinter kommer i den situation som vi hade förra året.