Reportage

VITTSJÖ. Igår stod det klart att amerikanskan Heather Williams skrivit på för Vittsjö GIK för innevarande säsong. Flera andra klubbar har varit ute efter hennes underskrift.

Heather Williams imponerade under fjolåret i Örebro där hon bland annat stod för åtta mål. Ett av dessa mål gjorde hon på Vittsjö. Därmed har 28-åriga Heather redan visat att hon kan göra många mål. Hon har spelat fotboll i Sverige sedan 2015. Som nyckelspelare i fjol var hon med i 21 av Örebros matcher. Tidigare finns lag som elitettan-lagen Holmalunds IF (Alingsås) och Lidköpings FK på listan. Heather är en fysiskt stark spelare som även kan vara tuff, detta visar fjolårets fyra gula kort.

VITTSJÖ. På lördag spelar Vittsjö derby mot Kristianstad på Idrottsparken. Detta Linköping. Bottnat i risker med covid 19 säger bestämmelserna just nu att samtliga matcher skall spelas helt utan publik.

Vittsjö-publiken har gjort sig känd som pådrivande för sitt lag och man talar i detta sammanhang med all rätt om lagets ”12;e” spelare. Vi får hoppas att restriktionerna lättas inom kort. Det som däremot går att påverka är att stödköpa biljetter och därmed mildra effekten av den uteblivna intäkten. En stödbiljett är inte så mycket men tillsammans med många andra ger det ett välkommet stöd till klubben.

VITTSJÖ. Linköping vann matchen med 2-1 och var inledningsvis det något bättre laget i en match som senare blev jämn. Hemmalaget hade flera chanser till vinst men inte riktig turen på sin sida. Vittsjös försvar fortsätter att vara mycket stabilt.

Stundtals vräkte regnet ner

Det var Linköping som tog kommando från start. Detta visades sig bland annat genom att laget in första 20 minuterna skapade fyra hörnor och tre avslut mot mål. Därefter hade Vittsjö arbetat sig in i matchen som övergick till att bli jämn.

Vittsjö tar ledning genom Clara Markstedt

I den 39 minuten slog Lisa Klinga en fin boll där Clara Markstedt vackert nickade in ledningsmålet för Vittsjö. Lagen gick till halvtidsvila med ledning 1-0 för Vittsjö.

 

VITTSJÖ. Som vanligt har Trygg i Vittsjö ögon i bygden inte minst under nattens mörka timmar. Uppgiften är att iakttaga och rapportera till aktuell myndighet.

Den senaste tiden har tyvärr en hel del brott genomförts i Vittsjö med omnejd varför patrullen gav detta område extra tid.

Natten mellan lördag och söndag förekom två falskregistrerade fordon bland annat mitt inne i Vittsjö. Naturligtvis kontaktade patrullen polis omgående. Troligen blev individerna i fordonen medvetna om den misstänksamhet som riktades mot dem och försvann för stunden snabbt.

VITTSJÖ. Den annonserade kvarters loppis på ett kvarter vid Ramnsjövägen är inställd på lördag den 4 juli.
Väderförhållanden blir bättre lördag den 11 juli kl 11-15 då ordnas den aktuella loppisen. O B S!

 

VITTSJÖ. Underbara dagar fyllda med tanken att göra så lite som möjligt och att bara va. Visst i den här värmen bör man sitta i skuggan och visst är det skönt att slippa frysa, med andra ord man kan välja var man själv kan tillbringa sin lediga tid i sin trädgård.

Fingerborgsblomma

I år så blommar det för fullt av fingerborgsblommor hemma hos mig, men även vid vägkanterna i områden. Enorma fantastiska blommor som blommar i olika färger vackert som en dag är det i alla fall. Kärt barn har många namn och fingerborgsblomman är inget undantag, namn som fingerhatt, fingerborgsört, biskopsmössa eller varför inte madams tofflor. Hela växten är giftig, på medeltiden användes den till olika hjärtåkommor. Om den används idag inom medicin vet jag inte, men i folktron hade denna växt en framtonad plats för "bortbytingar" mellan troll och människor. Det var då då.

VITTSJÖ. På torsdagens träning fanns Johan Claesson, integrity officer vid Svenska Fotbollförbundet på plats vid Idrottsparken för att informera spelare och ledare i ämnet. Matchfixning upplevs idag som ett stort hot mot idrotten.

Sverige har ännu inte haft några kända matchfixningsfall på dammatcher, men globalt finns exempel. Bland annat ett fall 2018 då tre belgiska spelare i U16-landslaget kontaktades av matchfixare och blev erbjudna en halv miljon kronor per spelare för att rigga matcher.
Antalet spelbolag som erbjuder spel har ökat de senaste åren och i dagsläget erbjuder 270 spelbolag världen över spel på damallsvenskan.

VITTSJÖ. Det stundar till annorlunda kvarters Loppis lördag 4 juli klockan 11-15. Det blir grannarna i norra delen av Ramnsjövägen som säljer ut det som kan vara bra att ha, det som en gång varit bra att ha. Kristian Blåsol har organiserat denna unika Loppis!

Så stor tillströmning vid kvartersloppis är inte tillrådlig i dessa tider!

Vägvisning kommer att finnas utmed väg 117 till kvarteret för marknaden där har försäljarna plockat ut det som de kan vara utan men som andra kan ha nytta av. De allra flesta boende har under årens gång samlat på sig en del som upptar utrymme som kan vara bra till annat. Nu finns chansen att gallra ut det som kan undvaras. Ställ ut dina objekt på bordet på trottoaren och vänta på ivriga spekulanter och köpare.
Du kan köra bil några meter till nästa marknadsstånd. Du kan om du söker motion vandra slingan med start och mål vid Waldaus väg. Du avgör. Detta är kanske den allra första kvartersloppis som ordnats?

VITTSJÖ. Boule banan på Marknadsplatsen besöks flitigt av trogna boulespelare. 

Från början, för ca 15 år sedan, startade några personer upp och spelade på grusplanen vid skolan i Vittsjö. Fler och fler ville spela och så började planerna på en boule bana på Marknadsplatsen. Några år senare fanns det 8 banor på marknadsplatsen. PRO hade då uppmärksammat intresset för spelet och både medlemmar och icke medlemmar var välkomna att spela.
Eldsjälen Jan Sjödal berättar att snart hade antalet spelare ökat till ca 30 pers.

VITTSJÖ. På söndag spelar Vittsjö årets första hemmamatchen på Idrottsparken. Detta Linköping. Bottnat i risker med covid 19 säger bestämmelserna just nu att samtliga matcher skall spelas helt utan publik.

Vittsjö-publiken har gjort sig känd som pådrivande för sitt lag och man talar i detta sammanhang med all rätt om lagets ”12;e” spelare. Vi får hoppas att restriktionerna lättas inom kort.

Det som däremot går att påverka är att stödköpa biljetter och därmed mildra effekten av den uteblivna intäkten. En stödbiljett är inte så mycket men tillsammans med många andra ger det ett välkommet stöd till klubben.

Förslag är att biljett för ”Inställd” match+ ”Utebliven korv”+ ”Uteblivet kaffe” kostar 100:-, du bestämmer själv!

EMMALJUNGA. I sommarens soliga dagar, inledde allsången vid fest intill Skomakar Pers stuga vid Kraxebodavägen. Flaggan var i topp, bord och sittplatser fanns på angivet avstånd enligt beslut i virustiderna. Programledare och organisatör var Karin Persson som i strålande solsken välkomnade de 40 besökarna, även från andra socknar.

Nilla Persson gladde med flera visor.

Unga Nilla Persson inledde som solist med Idas sommarvisa. Karin Persson informerade om hembygdsstugan och tidigare där bosatta. Under ett par hundra år har det funnits många boende i byrestugan. Den kanske mest kände lär vara Skomakar Per med sina Nillor. I stugan var det stora kalas vid högtidsdagar och då serverades det Bruna bönor samt tårta.

VITTSJÖ. Jag har åkt här ett antal gånger med bil men också cyklat runt lite vars stans och tanken har då kommit upp, vilket slit de föregående generationerna har gjort i det tysta.

När vinterarbete kunde vara att plocka småsten, eller att fixa enestörar som senare skulle användas till beteshagar.samt när gräset slogs med lie.

Vilket slit dessa stengärden har varit för de personer som bodde på landet eller de som var inhysta dagsverkare. Plocka och forsla fram tunga otympliga stenar som sedan skulle lavas upp till ett stängsel som höll inne/ute djur. O naturligtvis skulle det byggas på höjd men också på bredden, enklare eller lite finare. Men att få stenarna ligga kvar var ju även de ett verkligt stenarbete,ett pysslande som sysselsatte ett antal. Många av dessa stenarbete finns kvar än idag helt fantastiska att beskåda.

KORSAHÅLA. Va, finns det en sådan kanske du tänker. Nä inte i ordets rätta bemärkelse men det myntades av en vänlig man som varit här och köpt tomatplantor.


Tomatplantor våren 2020

EMMALJUNGA. Den årliga loppisen i Emmaljunga öppnade idag för tredje året i följd. Totalt 17 olika säljare är det i år. Det fungerar även i år som så att säljarna turas om att vara på plats för att ta betalt av köparna. Det är därför viktigt att alla varor är prismärkta och att de även är märkta med säljarens nummer.


En glad loppisdeltagare, trots den brutna armen!

Loppisen har öppet varje dag mellan 11.00 till 16.00 fram tills den sjätte augusti. Det kommer även i år att finnas möjlighet att fika och köpa hembakt bröd till kaffet eller saften/läsken.

MALMÖ. Så var det äntligen dags för den Damallsvenska fotbollen att dra igång. Vittsjö inleder med att på bortaplan möta regerande svenska Mästarna, Rosengård. På grund av rådande pandemi spelades matchen helt utan publik.

Vittsjö startar matchen med formationen 4-4-2 och med endast fyra spelare på bänken. Rosengård ställer upp med en något mer offensiv laguppställning 3-5-2 men med hela sju spelare som avbytare. Det lilla antalet avbytare för Vittsjö är naturligtivs ett problem.

Svenska Mästarna Rosengård inleder matchen starkt och i den 10 minuten har Rosengårds Jessica Samuelsson ett skott strax utanför Vittsjömålet. Rosengård fortsätter att ligga på och skapar sin andra hörna i 11 minuten. Strax efter har Sanne Troelsgaard ett skott i målställningen. Minuten senare skjuter Michelle De Jongh ett skott strax utanför Malmömålet. Clara Markstedt följer två minuter senare upp med avslut på mål. Sabrina D’Angelo storspelar i Vittsjömålet och räddar gång på gång. I 42 minuten har Clara Markstedt ett rungande skott i Rosengård målställning. Strax senare följer Nellie Persson upp med skott strax utanför Malmömålet. Halvleken slutar 0-0, och kan summeras som mycket starkt jobbat av Vittsjöförsvaret som visar samma klass som i fjol.

Det varma och vackra vädret för inte bara gott med sig. Risken för bränder i skog och mark är just nu förhöjd och det behövs inte mycket slarv från campare och grillare för att en okontrollerad brand ska uppstå. Elda på avsedda platser och var noga med att släcka efter er!

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Tyvärr noteras en ökning av antalet inbrott i området Bjärnum och Vittsjö.

Den senaste tiden har det rapporterats ett stort antal inbrott bland annat i Vittsjö. Stöldgods för stora summor har försvunnit. Om det rör sig om organiserade stölder vet polisen inte. En liga hemmahörande i Halmstads-trakten är identifierad och har iakttagits i området.

Naturligtvis är det så att dina iakttagelser är av vikt. Ofta genomför dessa individer en form av rekognosering dagtid. Detta kan ske i olika skepnader. Ibland är det dörrknackning, ibland kan det enbart vara en ”vanlig” bil som kör runt i ditt område. De planerar då ofta nattens ”jobb”. Har du tydligt ”annonserat” att du är bortrest är faran för nattligt besök överhängande.

VITTSJÖ. Här är några exempel på att få utlopp för sin kreativitet som Inger Burman gjorde.

Baka och bjuda------ överraska någon som kanske inte bakar själv. Alltid välkommet.

Virka Corona Bollar. Ordna träff utomhus och bjuda på kaffe och hembakat. Kan man inte träffas inomhus så får aktiviteterna flyttas ut när det är bra väder.

VITTSJÖ. Ljuset kom till Mörkhult då ett antal besökare kom till den 51 friluftsgudstjänsten på ekbacken hos Sofia och Erling Olsson. Premiär var det även för komminister Sven Röstin att besöka västra delarna inom sitt arbetsområde. Redan på 1950 talet och kanske ännu tidigare var det friluftsmöte hos syskonen Nilsson på samma plats.


Sven Röstin och Sofia Olsson medverkade vid friluftsgudstjänsten.

BJÄRNUM. Natten mot måndagen under midsommarveckan blev två bilar vandaliserade i centrala Bjärnum. En dispyt hade kvällen före skett mellan en villaägare och några fortkörande ungdomar på en villagata. Det finns inga bevis för att dessa händelser har något samband.

Bara någon dag senare blev denna bils rutor sönderslagna, bilen återfanns vid infarten till Möllerödssjön från väg 117. Händelsen är polisanmäld och det finns ingen misstänkt i dagsläget, det finns veterligt inget känt samband mellan händelserna. 

Derby Kristianstad Finding your local time... 3 Days Klicka