Reportage

VERUM. Ja så har ett år gått och det är tid med årsmöte lite varstans runt omkring i byarna, idag är det SPF s pensionärerna i Verum som har kallat samman för en träff i församlingshemmet.

Styrelsens ordförande Håkan Håkansson hälsar alla pensionärer hjärtligt välkomna till detta årsmöte. Därefter lämnar han över ordet till dagen valda ordförande som blev Ingvar Larsson och dagens valda sekreterare blev Bengt-Inge Bengtsson. Som brukligt är så har valberedningen arbetat i det tysta för att få fram nya kandidater till de pensionärer som avböjt omval. Men att justera protokoll, rösträknare tillhör också dagens föredragslista. Andra viktiga delar av årsmötets gång är ju kallelsen till årsmöte, att allt har gått rätt till väga o de hade de.

VITTSJÖ. Strax efter 18.00 på onsdagskvällen så blev det stor utryckning i Vittsjö. Tydligen hade en man cyklat på cykelvägen vid Gåsadammarna och blivit överraskad av det höga vattenståndet vid Gåsadammarna vid järnvägen.

Mannen har cykllat norrifrån och inte mötts av någon tydlig varningskylt och därmed cyklat omkull när han kom till den översvämmade cykelbanan.

Skadeläget är okänt men mannen fördes med ambulans till sjukhus. Även räddningstjänsten var utkallad och stod vid Waldaus väg. Ambulansen hämtade upp mannen vid cykelbanan närmast järnvägen.

Det vore nog bra om kommunen skulle kolla upp och eventuellt förstärka skyltningen vid detta område. De senaste åren har det för det mesta varit översvämmat vid denna gång- och cykelväg.

VITTSJÖ. Vi är en liten förening som hela tiden jobbar för att möta de stora klubbarna sportsligt och ekonomiskt. Sportsligt har vi kommit en bra bit på vägen, vilket tredje platsen i OBOS Damallsvenskan 2019 visade, men ekonomiskt är vi miljoner efter de större klubbarna. Vi visade med en fantastiskt lagsammanhållning och moral att allting är möjligt.

Träningslägret ifjol på Cypern gav oss en enorm skjuts med fotbollsdelen och det sociala. Vi spelare vill förbereda oss på bästa sätt även för säsongen 2020, men vi behöver ert stöd för att lyckas med detta. Var med och bidrag till vårt träningsläger så vi kan skapa de bästa förutsättningarna inför säsongen 2020. Vi har arbetat in 73.000 kr själva, men behöver 92.000kr till.

Skriv ditt namn om du vill synas i tackannonser, men du kan också välja att vara anonym.

Swishnummer: 123 536 68 10

Kontonummer: 8239-6, 153 245 822-9

Tack på förhand!

ÄRTSOPPA. Ärter med fläsk har blivit en vanlig maträtt särkilt bland militären och skolorna.
Ärter med fläsk är känd i Sverige sedan 1200 talet, i hemmen koktes den i en kittel över öppen eld, där kunde den räknas som husmans-kost.

Att "ärtor med fläsk" blivit torsdagsmat i Sverige beror sannolikt på att fredagen under katolsk medeltid var fastedag och att en sådan dag brukade föregås av en stadig festmåltid. Kokt, salt fläsk var en bas i medeltidens kokkonst och ärtorna var ett festligt alternativ till kål och rovor som till vardags var det vanliga tilltugget till fläsket. Av tradition serveras numera ibland varm punsch till ärtsoppa. Det finns ingen dokumenterad förklaring till det, men troligen härstammar skicket från 1700-talets officersmässar, där punschen sades minska ärtinducerade väderspänningar. Denna tradition upptogs av nationalromantiska studenter i samband med 1800-talets nationalism där punsch konsumerades friskt. Efterrätten till ärtsoppa är traditionellt någon form av pannkaka med sylt.

VITTSJÖ. Redan nu på söndag 16 februari drar Smyrnaförsamlingen igång vårsäsongens populära söndagskaféer. Gäster för dagen är skönsjungande Siv och Sofia Larsson från Verum. Det blir ett sångprogram främst med den kristna sångskatten, men det bjuds även några profana visor och småtrevligt mellanprat.

Eftermiddagen innehåller även som vanligt trivsam gemenskap runt kaffeborden, andakt samt lotteri till förmån för utsatta barn i Ukraina.

Kaféträffen på söndag börjar kl 14 och beräknas hålla på i cirka två timmar. Observera att tidpunkten för träffen är redan nu på söndag – ett felaktigt datum har cirkulerat i viss annonsering, t ex i Vittsjöbladet. Alla är hjärtligt välkomna.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Har du koll på samtliga nödnummer? Visste du att 112 är ett gemensamt nödnummer för hela EU? Visste du att 116 000 -är journummer för försvunna barn? Enligt inledningen betyder det att du kan ringa 112 var som helst i hela EU och få hjälp i en akut nödsituation. Vet du inte redan allt om akuttelefon skall du absolut läsa hela artikeln.

112-dagen firas i hela EU den 11 februari och är ett intitativ av European Emergency Number Association (EENA). Dagen infördes 2009 och uppmärksammas över hela Europa.
Sverige har sedan 1956 haft ett enskilt larmnummer för att nå samhällets alla blåljusaktörer och 1996 gick vi över från det tidigare 90 000 till det EU-gemensamma 112 efter direktiv från EU-kommissionen.

Hela 97 % av svenskarna känner till att 112 är vårt nödnummer, det ger oss en tredjeplats i Europabarometern gällande kännedom om nödnumret.

Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. En nödsituation är när du snabbt behöver hjälp frå...

VITTSJÖ. Ordförande Kerstin Thånell hälsade oss välkomna. Mötet inleddes med parentation över de två medlemmar som gått bort under 2019. Ljus tändes, psalm “Härlig är jorden “spelades och Kerstin läste en vers av Bo Setterlind.

Så till årsmötet. Sedvanliga årsmötesförhandlingar genomgicks. Kerstin hade efter 9 år som ordförande avsagt sig sitt uppdrag och som ny ordförande valdes Britt Nelin efter att med bildspel berättat om sin bakgrund både svensk och dansk.

Ordförandeklubban överlämnades till Britt och så hade SPF i Vittsjö fått ny ordförande.
Föreningen bjöd på kaffe och räksmörgåsar och under förtäringen såldes lotter. Dagens gäst var tandläkare Tim Anle från Tandläkargruppen i Vittsjö.
Tim informerade om allt från tandlossning, tandimplantat till tandvårdsstöd, tandvårdsbidrag och mycket mera. Det blev många frågor och Tim redde ut begreppen. Bra och viktig information.

HÄSSLEHOLM. Vittsjö GIK spelade under söndagen sin tredje träningsmatch. Denna gång mot Jitex från Mölndal. Vädret visade sig ställda till en hel del.

Det blev andra matchen för laget på två dagar. Under lördagen spelade man mot Växjö på Markaryds konstgräs.
En ambition från tränarna var att skapa 90 minuters speltid för samtliga spelare under helgen. Därför fanns under söndagen i laget många inlånade spelare.

Under första halvlek var Vittsjö det bollförande laget samtidigt som man var laget som skapade ett konstruktivt spel. Flera av de inlånade spelarna visade hög klass. Inte oväntat kom så ledningsmålet en bit in i halvleken.

Sagoresan till Färöarna. (Fortsättning och slut)

Tisdag 18/8 vackert väder och dagen innan hemfärd, fria aktiviteter. Det kändes skönt att ta lokalbussen till Föruja fornminnesmuseum.

Väntar på bussen

Där vi fick en guidad rundvandring i den gamla färöiska kulturen, bland annat om hur man fångade lunnefåglar och hur färöiska skinnskor kom till.

Receptionisten visar skotillverkningen.

Sen följde en promenad på en fornminnesgård där vi fick uppleva en gåsmarsch i verkligheten.

 

 

 

 

KARLSHAMN. För att se och bekanta oss med städer inom en ca tiomilsradie valde vi denna gång att åka till Karlshamn, punsch och emigranthamnstaden på den östra kusten.

Hur kunde vi undvika se texten på huset?

Övernattningen på Vägga Bed & Breakfast var ordnad hemifrån, men var i Karlshamn det var, hade vi ingen aning om. Efter en körning ner till hamnen stannade vi och frågade en dam om hon visste var Vägga B&B låg. Då pekade hon på huset alldeles bakom sig! Och det blev både tack och skratt, för vi var ju där vi skulle vara!

Första dagen tillbringade vi med en stadsrundtur till fots med många vackra historiskt intressanta byggnader. Karlshamn, som från början hette Bodekull, fick stadsprivilegier redan 1664, men flera bränder och pestens härjningar under 1700-talet kunde inte hindra stadens utveckling. Under 1700-talet fanns här över 40 tobaksfabriker och snustillverkningen var känd i hela Europa! Med snus och tobak, två punschfabriker, smuggling samt landets första och största spelkortstryckeri kallades staden för ”syndens näste” (Utdrag från VISITKARLSHAMN 2019). Detta undgick oss!

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Den här lilla blänkaren är till inför Vittsjö/Bjärnums teaterförenings 50 års jubileums firande den 22 februari, ett väl så spännande år som ligger framför en och väntar.

Del av teaterföreningens styrelse

Nu i början av februari och framåt så visar teaterföreningen ett antal affischer här på biblioteket i Vittsjö och i Bjärnum, Den före detta ordföranden Ulla Carlström kan ge svar på det mesta som besökarna har frågor om så passa på tillfället. Många av de sparade affischerna genom åren finns även på påseende i bankens skyltfönster i Bjärnum och i fönstret Röda korset seconhand butik i Vittsjö, men också upphängda här på biblioteket i byn.

Dessa eldsjälar som arbetar troget i det tysta bakom kulisserna är helt fantastiska, mycket arbete för att allt skall fungera så bra som möjligt.

.....affischer inför 50års jubileet 

Anita Tidblad är verksam som ordförande i teaterföreningen idag, hon är verkligen en eldsjäl i det allra första rummet, det anser många runtomkring henne. Men hon påpekar meddetsamma att -styrelsen samarbetar bra och att någon från valberedningen är alltid med på deras möte. De anser hon är en viktig del för att allt skall fungera bra inom styrelsen, fortsätter med att informera om allt vad som kommer att hända under detta jubileums år.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. På första plats kom Talgoxen som är den fågeln som har flest besök vid fågelmataren.

I år 2020 var det hela 89 965 individer men 2019 var det hela 15 1925 individer.

 

 

 

 

 

På andra plats blev i år 2020 Grönsiskan som har blivet många fler. År 2019 var den på 17 plats med 14 484 individer.

 

 

 

På tredje plats 2020 kom Blåmesen med 72 818 fåglar.

 

VITTSJÖ. Ordförandeuppdraget blev vakant. Motionen avslogs. Medlemsantalet hade ökar +10 till 357. Kassabehållningen hade ökat +10 000 till 425 564 kronor. Detta var några aktuella punkter då Wittsjö hembygdsförening höll årsmöte.

Claes Ruderstam som lämnade ordförandeposten efter tio år.

I övrigt underhöll bygdesångare och musiker vid ett par tillfällen. Dessutom fanns Siv Liljeqvist på plats och berättade om innehållet i sin skrift: Sädeskärvarnas tid” med händelser från bygden.

Under förra året arrangerades nära 30 aktiviteter med 1 900 besökare. Husförhör och helgmålsbön har anordnats liksom Svenska flaggans dag och Valborgsfirande. Bygdesångarna har medverkat vid flera tillfällen.Ordförande Claes Ruderstam föredrog aktuella punkter i dagordningen innan Lars Henningsson tog över förhandlingarna med val. Trots ansträngningar från valberedningen hade de inte lyckats finna en kandidat till ordförande i föreningen. Redan då Claes Ruderstam tillträdde som ordförande för tio år sen lovade han att ha detta förtroendeuppdrag i maximalt tio år. Löftet hölls. Valberedningen hade fruktlös uppgift att finna efterträdare. Denna post blev alltså vakant.

GÖINGE. Varje år den 4 februari uppmärksammas och diskuteras frågor kring cancer över hela världen. I Sverige arrangerar bland andra Nätverket mot cancer en heldag där de tar upp de hetaste frågorna nu och i framtiden.

Deltar gör patienter, närstående, forskare, vårdprofessionella och politiker med flera.

Världscancerdagen är instiftad av Union for International Cancer Control (UICC).

Fler än 60 000 personer får cancer varje år bara i Sverige. Totalt är vi över en halv miljon människor i Sverige som någon gång fått en cancerdiagnos. Vi blir fler och fler. Om tio år beräknas 1 miljon vara direkt drabbade. Vilka behov har dagens och framtidens cancerpatienter? Hur ska vården anpassas för att motsvara behov och förväntningar?

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. När uppskattningsvis en tredjedel av rapporterna i årets stora fågelräkning kommit in, kan vi konstatera att talgoxen sitter i orubbat bo.

För 15:e året i rad genomfördes BirdLife Sverige med hjälp av svenska folket en stor fågelräkning. Och precis som tidigare år är talgoxen den talrikaste fågeln vid landets fågelmatningar.

 

 

Liksom tidigare står också kampen om andraplatsen mellan blåmes och pilfink. Förra året kom pilfinken tvåa, men just nu återfinns blåmesen på den platsen.

Bakom denna topptrio hittar vi den lilla grönsiskan som i år förekommer i betydligt större antal än normalt.

VITTSJÖ. Ett tjugotal förväntansfulla åhörare kom till Linden för höra vad Nils Bertil Finn hade att förtälja i detta aktuella ämnet,


Förvantansfulla åhörare

Nils Bertil Finn från Civilförsvaret har vid ett tidigare tillfälle talat om det här med Kristider och krispaket som bör finnas i våra hem. Men som sagt denna gången var ämnet Säkrare Seniorer.

HÄSSLEHOLM. Det saknas nära 20 miljoner kronor till socialbidrag. Försörjningsstödet har rakat i höjden de senaste åren. Samtidigt har socialförvaltningen haft en buffertfond bestående av tidigare utbetalda statsbidrag. Bufferten är snart eliminerad, erkänner Robin Gustavsson KD.

”Det är så mycket pengar att det inte går att hantera på ett enkelt sätt”, säger Robin Gustavsson (KD), ordförande i socialnämnden. Foto: Andreas Örwall Lovén

För 2019 budgeterade socialförvaltningen för ett totalt försörjningsstöd på 42,6 Ökningen tros fortsätta eftersom tendensen de senaste åren visar att hushållen är i behov av stöd under längre tid än tidigare.

Generösa har bidrag under åren utbetalts från kommunen. Flera invånare har undrat över ständiga bidrag till personer som anses borde kunna jobba.

VERUM. Det är med glädje vi åter får se seriefotboll på ”Nillavallen” i Verum.

Stolta föräldrar till Nilla Fischer, Ronny och Åsa med Nillas tvillingbror Niclas i mitten, även frun och dottern är med på bilden. Bilden tagen då Verums GoIf firade 70 år 2017

”Nillavallen” fotbollsplanen i Verum som fått sitt namn efter en av världens bästa kvinnliga fotbollsspelare Nilla Fischer som är född och uppvuxen i Verum.

Den första av årets seriematcher planeras att spelas på planen i Verum. Att det åter blir seriefotboll på denna plan fick jag veta när Verums GoIF hade sitt årsmöte sön. den 26/1. Detta har blivit möjligt sedan Verums GoIF och Jägersborgs IF bildat ett gemensamt lag i div. 6 under namnet Jägersborgs IF/Verums GoIF. Gemensamma träningar har genomförts i Tyrehallen Tyringe, och på konstgräs i Osby. Det handlar inte om någon sammanslagning av klubbarna utan bara ett gemensamt lag.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Den 31 januari till 3 februari är det dags att räkna vinterfåglarna igen.

Det har blivit tradition att sista helgen i januari genomföra fågelräkning vid fågelborden runt om i Sverige. Detta är ett evenemang som arrangeras av Sveriges Ornitologiska Förening ”BirdLife Sverige”. Denna trevliga fågelräkning startade redan 2006. Kommande räkning är med andra ord den femtonde räkningen i rad.

På hemsidan Vinterfåglar Inpå Knuten finns information om hur du skall göra. Ett avsnitt heter Hjälp, där hittar du uppgifter om hur man gör och vart du kan vända dig för att eventuellt få ytterligare hjälp.
Även på Facebookgrupp Fåglar Inpå Knuten finns hjälp att få. 

MALA. I ett något så när skymt grustag kom inga poliser i mitten av 1940 talet. Om ordningsmakten kommit till platsen hade de nog blinkat till några gånger. En ung yngling på elva år körde lastbil! Det var Alf Andersson som på sittunderlag kom upp så han kunde se över ratten! Grus behövde lastas och transporteras inom verksamhetsområdet. Det blev många och hårda tag i ratten av järn och därtill utan servostyrning!

Alf Andersson 85 år men kört bil i 74 år!