Reportage

EMMALJUNGA. Utan absolut gehör,sångröst eller musiköra, blir jag “drabbad” av “ståpäls” varje gång jag hör något underbart. Jag tänker inte skryta eller räkna upp de gånger musik och sång gett mej mest njutning. Men ändå i Sverige har “Kristina från Duvemåla”,”Såsom i himlen” och “Chess” framkallat en nästan total verklighetsflykt.

 

VITTSJÖ. Igår skrev jag ju lite om Dyröpojkarnas fisk och skaldjur och bland annat om skrei. Av en ren tillfällighet så hittade jag några bilder från mars 2017 som visar fisken. Det jag egentligen letade efter det hittade jag naturligtvis inte...


"Hovleverantören" Lennart Holl visar upp min beställda Skrei, denna vägde drygt sju kilo.

Vi har en lång skärbräda för fisk men denna gång ville den inte riktigt räcka till. Jag valde att själv filea min fisk, det tar lite tid men jag får ut maximalt med fiskkött.

MARKARYD. I maj blir det 28 år sedan fiskbilen kom till Markaryd. Lennart Holl, uppvuxen på Dyrö i närheten av Marstrand, kör från Göteborg 3 dagar i veckan för att serva Markarydsborna och folk från närliggande orter med färsk fisk och skalddjur, cirka 5000 mil om året blir det. För Lennart börjar dagen med en tidig väckning för att sedan åka ner till fiskauktionen i Göteborg och göra sina inköp. Sedan startar färden mot Markaryd för att i god tid före 9.30 öppna för försäljning.


Det är populärt att handla av Dyröpojkarna

VITTSJÖ.Teaterföreningen i Vittsjö har 30 st biljetter till ” ORFEUS i UNDERJORDEN” se vilken fantastisk rollista.


Klicka på bilden för en större version

Den 2 maj åker vi i väg. Ring och beställ biljetter så får du veta pris och när bussen går.

Anita Tidblad, telefon 0451-23295.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Visste du att det odlas över 160 miljoner tulpaner i Sverige varje år?

Det är inte så konstigt för svenskarna är ett ”tulpanälskande” folk och det finns få länder där invånarna köper så många tulpaner per person som vi gör. Att odla tulpaner är ett hantverk som kräver både kunskap och fingertoppskänsla.

I Sverige finns ett dussin svenska tulpanodlare som alla odlar enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler vilket innebär en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion. Växthusen drivs till exempel med fossilfritt bränsle och vägen till butik är kort. Svenskodlade tulpaner håller därför längre och ger mer glädje i vasen!

HÄSSLEHOLM. Nu är träningen i full gång inför den damallsvenska seriestarten, som för Vittsjös del är mot Göteborg den 5 april. Under måndagen startade laget med en inomhusträning i Tyringe. Under tisdagskvällen fanns huvuddelen på plats för ett träningspass på Österås, i den mer rätta miljön, -utomhus.

Av lagets idag 18 spelare saknades endast två vid kvällen träning. Sandra Adolfsson som nyligen genomgått en operation fanns naturligtvis med. Hon fick enskild träning för att stärka sin fot. Sandra berättade att läkningen går helt enligt plan och att hon hoppas vara återställd under mars för att sen kunna träna o gå för fullt.

VITTSJÖ. Minnesmärket vid Höjalen har kommit i nytt ljus. I lördags återinvigdes platsen utmed vägen Vittsjö- Skånes Värsjö. Genom stort tillmötesgående och initiativ från de Gourét Litchfield, Ballingslöv har ny trappa till propellern kommit på plats.

De Gourét Litchfield och Arne Forsell kan vara tillfredsställda med sina insatser.

Fundamentet till propellern har förnyats och information om platsen lämnas vid vägkanten. Omkring 50 besökare kom till platsen. Bakgrunden till detta minnesmärke är från den 29 augusti 1944 då ett Brittiskt bombplan störtade i skogen.

I inledningsanförande framhöll Ebbe Persson att genom generositet från de Gourét Litchfield har platsen blivit mer tillgänglig för besökare.

VERUM. För andra året gavs en fantastisk musikkväll i Verums kyrka. Lilla Verum har åter lyckats locka ”I Juletid” med Magnus Johansson, Marcos Ubeda och ny för i år Debbie Louise. För trion blev det inte mindre än den 49:e konserten sedan starten under hösten i fjol.

Som vanligt hade ambitiöse vaktmästare Olof Lunnergård i god tid tänt massor av levande ljus som förgyllde kyrkosalen för den fulltaliga publiken.

Kvällen inleddes med att Magnus, Marcos och Debbie tillsammans med Vittsjö kyrkokör satte ”ribban” genom att ge en Ouvertyr på flera kända Couvers. Beundransvärt att kören med kort varsel kunnat öva in sin roll.

Kvällen fortsatte med att Debbie sjöng en aria som verkligen imponerade. Därefter följde ett jultema med bland annat ”en lång vinter” och ”denna ljuvliga natt”. Ensemblen fortsatte med ”Låt mig få tända ett ljus”, så underbart.

 

SIBBHULT. Festivalen 2020 kallade en hel del publik. Kvalitet på arrangemang o föredrag var tyvärr lägre i år.

För sjunde året genomförde Naturskyddsförening Göinge sin festival. Mikael Gustavsson, som är ordförande i föreningen inledde med att välkomna publiken. Han betonade att samtliga pengar från dagen kommer att gå till inköp av ”skydddsvärda skogar”. Mikael sa även att samtliga föreläsare under dagen ställer upp helt utan kostnad.

Programmet som följde är naturligtvis ur betraktarens ögon och därmed helt subjektivt.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Den anrika Teaterföreningen fyller snart 50 år. Detta kommer att firas den 22 februari på Medborgarhuset.

 Klockan 16 den 22 februari startar ”50-dagsfirandet” i Medborgarhuset. Närvarande kommer att bjudas ett varierat utbud denna kväll. 
För att vara säker på att få en biljett är det bäst att senast den 15:e ringa Anita 0451/232 95 eller Christel 073 414 91 52.

Föreningen som är en del av Riksteatern är väldigt aktiv och har idag 110 medlemmar. 

Under en säsong visas mellan fem och sju föreställningar i Medborgarhusets Teatersal. Fokus ligger på familjeföreställningarna som riktar sig mot barn mellan 3 och 5 år.
Föreningen arrangerar även mycket populära teaterresor som bland annat går till Malmö Opera och Kristianstad teater. Sedan 2007 har även teaterföreningen varit en omtyckt aktör under de årligen återkommande Vittsjödagarna.

EMMALJUNGA. Johnny Karlsson intervjuas av sin bättre hälften:

När började det hela?
Det hela började på 1990-talet när jag köpte ett lager med lampdelar, prismor, vekar brännare till fotogenlampor med mera. På den tiden var det populärt med fotogenlampor, men efterfrågan blev som störst under och efter stormen Gudrun. Då var många beroende av lampor utan elektricitet, men många av dessa lampor var i stort behov av komplettering och reparation.

En ovanlig skrivbords-fotogenlampa

Men det slutade inte där?
Nej, sedan dess har intresset för lampor av alla de slag ökat. Just nu är det inne med takarmatur och ute med bordslampor. Fönsterlampor är populära när mörkare tider kommer. Vårt behov av ljus är väl som störst då.

 

VITTSJÖ. Så står vi inför ett nytt spännande ”supporter-år” tillsammans med kommunens allsvenska fotbollslag. Sett till kontinuitet i laget ser det väldigt bra ut inför det kommande året, men 22 matcher skall spelas.

Snart drar de gemensamma träningarna igång och siktet inför kommande år är naturligtvis ställt på en minst lika framgångsrik säsong som i fjol.

Säkert hägrar även en plats i Champions League.

Tio dagar in på det nya året har redan 55 personer tecknat sig som medlemmar i -”300-klubben”. 
Initiativtagarna har som mål, att försöka värva minst 300 medlemmar. Många ”bäckar små” ger om tanken lyckas i detta fall 300 x 300:- = 90 000:- till klubben och laget.

MARKARYD. När jag på 1990-talet flyttade till Markaryd dök ganska omgående frågan upp om var bilprovningen fanns. Den visade sig finnas uppe på Ulvarydsområdet, dit den flyttades 1986 från Hässleholmsvägen. Vid mitt besök på tisdagen var den förste jag träffade Anders, som jobbat där i 20 år och tillsammans med tidigare anställning i företaget inalles 32 år.

Anders och Klas-Göran

Anders höll på att besiktiga Klas-Görans bil. Han kom från Örkelljunga och som mer än gärna åkte de tre milen för att träffa de trevliga killarna på bilprovningen.

Klas-Göran hade förresten ett skotthål i vänster dörr, ett minne från älgjakten!

Skotthålet i bildörren

 

 

VITTSJÖ/ BJÄRNUM. Lions Vittsjö/Bjärnum börjar med att önska God Fortsättning på det nya året. Så vill vi informera om att Söndagen den 12 januari samlar Lions Vittsjö/Bjärnum åter in julgranar på de bägge orterna.

Det kostar 50 kr per gran. Fäst pengarna på granen och sätt ut den vid tomtgränsen senast klockan 12 så kommer vi och hämtar den.

Insamlade pengar går oavkortat till Lions hjälpverksamhet.

 

 

 

VITTSJÖ. Trettondagen är den sista av julhelgens högtidsdagar och i kyrkan firades den med sånggudstjänst. Inom pastoratet finns flera förmågor och två av dessa, mor och dotter, Siv och Sofia Larsson, Verum.

Sofia och Siv Larsson sjöng helgernas stora helg.

Denna duo sjöng flera sånger till ackompanjemang av Kerstin Sturesson. 
Tjänstgörande präst, Lars Pettersson berättade och informerade om sambandet mellan Juldagen och Trettondagen.

VITTSJÖ. Pensionärer! Träffpunkt Linden behöver Er!

Är Ni intresserade och kan tänka Er att stödja vår verksamhet genom att bli kaffevärdar på ideell basis tisdagar eller torsdagar 13:00-16:00?
Vi har informationsträffar den 14 /1 och den 23/1 klockan 14:00 på Linden.
Vi bjuder på kaffe och kaka och informerar om vad det innebär.
Välkomna!
Arbetsgruppen

Men är det då bara tisdagar och torsdagar som det är något på Linden?
Nä, långt ifrån här samlas dom som spelar Canasta, har sittgympa, mjukgympa, promenader, studiecirklar av olika slag. Föreningar har sina möten här, Teaterföreningen, Lions, PRO- styrelsemöte, Hembygdsföreningens sånggrupp, Bygdespelarna och under året kommer även Portalen (vittsjobjarnum.nu) att ha sina möten där.

KRISTIANSTAD. Vittsjö GIK la beslag på flera av priserna när Kristianstadsbladets Fotbollsblogg under trettondagen delade ut utmärkelser för prestationerna under säsongen 2019. Ett stort Grattis till inte mindre är fem spelare ur Vittsjö-laget och tränare Thomas Mårtensson som alla tilldelades priser.

 

Sandra Adolfsson, Thomas Mårtensson, Michelle de Jongh. (Bild VGIK)

Vinnarna röstades fram av bloggens läsare och delades ut under finalpasset av Alliansen i Kristianstad arena.

 

VITTSJÖ. Visst är många av ens egna förväntningar på en själv men också på andra rätt så stora. Vet inte varför men så är de lite iallafall. Varje dag så hör/läser man i radion/media av alla slag att nu ska ....

Sant eller inte för visst tar man det till sig lite o lite när trendnissarna sätter igång. O jag är inget undantag. Har varit ledig från nästan allt över alla helgerna en skön o härlig känsla faktisk, tid för att lukta på mina favoriter ( hyacinter). Idag säljs det många av dessa blommor där några av färgsorterna har mindre doft så att flera kan ta del av denna julblomma, mm. Men nu är det ett nytt år o de är dags med några igång starter av fritidsaktiviteter så nu lyfter vi oss upp ett snäpp..

VITTSJÖ. Vittsjö och Eolus har skrivit nytt avtal på två år. Eolus är en av Nordens ledande vindkraftsprojektörer.

Bolaget skapar värden i alla led inom ramen för projektutveckling och drift av vindkraftsanläggningar och andra anläggningar för förnybar energi samt energilagring.

Johan Hammarqvist, kommunikationschef på Eouls säger: ”Vittsjö gjorde en mycket stark säsong förra året och slog de flesta med häpnad när de blev trea. Eolus vill gärna vara med på den fortsatta resan när uppstickaren ska etablera sig som ett topplag. Klubben har ett tilltalande arbetssätt där man med små resurser lyckats skapa framgång."

Vi i Vittsjö ser fram emot ett fortsatt gott samarbete och kommande säsong med Eolus på tröjan, menar Erika Nilsson, klubbens sportchef!

 

VITTSJÖ. Nyårsbönen i kyrkan samlade många besökare inför stundande decennieskifte. Gästande musiker var Per- Inge Enocsson, Vankiva. Organist och ackompanjatör var Mats Lunnergård och konferencier Stefan Dahlström.


Per-Inge Enocsson vid nyårskonserten i kyrkan

Efter sammanringning framträdde Per-Inge med musik från fiol, ackompanjerad av Mats. Unisona långversande litanian i psalm 703 sjöngs före predikan av Stefan. Predikan var delvis en levnadsbeskrivning både före och efter hans omvändelse till kristen människa. Även summering av händelser i övriga världen delgavs. Det kunde bli en jordisk resa på fel spår! Han framhöll den goda vägen som också innehöll både fruktan och välstånd.

Per-Inge fortsatte med flera andra kända låtar före psalm 194. Som avslutning på konserten spelades Jul, Jul strålande jul och artisterna tackades med kraftig applåd.