Reportage

SHANGHAI. Nu har det gått ca. 3 dygn av våra förmodligen totalt 8 dygn i karantän.

Man har ganska mycket tid på sig att fundera över olika saker. Man kan ju fråga sig hur länge ledningen för landet (Kina) kan ha sådana här restriktioner då det gäller inresa till Kina. För min del har testkostnaden för Covid19 uppgått till 23.384 kr. Hade vi kommit iväg första gången vi försökte, hade kostnaden nog varit ca.12.000 kr. Vill man ha in utländska företagare som gör affärer med Kina så tror jag att man i längden inte kommer att acceptera detta, utan söker sig andra vägar att göra affärer.

Karantänshotell Orange är inte så illa när man väl kommit till sitt rum men utvändigt ser det mer än bedrövligt ut. I mitt rum fungerar bara belysningen i rummet (1 lampa av 6) och som tur är även på toaletten. Försökte första kvällen att få mer ljus på rummet, med de 2 rymdvarelserna jag träffade på i korridoren bara skakade på huvudet när jag bad om hjälp. Kunde troligen ingen engelska.

VITTSJÖ. För det mesta så hålls pensionärsmöten i den tredje veckan i månaden så är det även nu i november.

Dags för ett nytt pensionärsmöte och denna artikel handlar om PRO föreningen i Vittsjö som genomförde sitt möte på Medborgarhuset.

Dagens gäst Kristina Blomberg

Ordförande Inga Nilsson hälsade alla pensionärerna hjärtligt välkomna för en stund gemenskap med varandra, lite underhållning och kaffe fika förstås.

Några punkter gicks igenom naturligtvis, lite information från PRO Riks,tex: ny ordf som heter Åsa Lindestam men också meddelande om att arbetet fortsätter i samma anda som föregående ordf påbörjat. Det gäller arbete för högre pension, mera jämlikt, för alla och att man ska kunna leva på en pension. Även att årets värvningskampanj har varit lyckad och det är ju en positiv trend hoppas att vi i vår förening kan haka på. PRO Skåne arbetar idogt och påminner om de möten som kommer att äga rum i början av nästa år, det gäller samorganisationen, frukostmöten och de invalda KPR ledamöterna. Vidare på mötet så lyftes flera frågor fram som, ev höjda årsavgifter, aktiviteter, trippelskrapslottförsäljning, att synas i mörkret, arbeta aktivt för flera medlemmar till vår förening i Vittsjö.

Sivard Strand vår representant i KPR hade också lite information som han delgav pensionärerna, han påminde oss om att komma med förslag som han kan lyfta fram på nästa KPR möte som hålls i Hässleholm, tack för den infon. Men nu är det tid för dagens gäst, välkommen.

BJÄRNUM. Tidig lördagsmorgon är jag på väg till en frukost som skall serveras i församlingshemmet i Bjärnum. Förr många, många år sedan var den här byggnaden en gästgivaregård, men det var då de.

Frukostmöte är en återkommande aktivitet i Bjärnums pastorat, med olika tema och innehåll förstås. Idag är det Christina Lind, som tillsammans med pianisten Rune Lindqvist som står för underhållningen. Idén till detta arrangemang kom som en idé från en gudmor till Christina redan 2015 och som hon nu flera år sammanställt och här idag skall framföra sjunga/ läsa ur, spännande.

Som bilden visar så är det en enastående matig frukost som tilltalade oss både i färg och dess uppläggning.

Nu är det dags för en stunds musikalisk resa, på pianopallen blir det Rune Lindqvist som står för piano ackompanjemanget tillsammans med sångerskan Christina Lind och hon skall berätta om ett livsöde som hände på början av 1890 talet. Handlar om utvandring till Amerika som hennes släkt/ förfäder gjorde då. Dagens tema var "Hemma var ligger det någonstans”.

 

VITTSJÖ. Under några veckors tid hade det varit möjligt att anmäla sig att komma till Linden och äta rotsaksgryta som serverades den 17 november. Listan blev fulltecknad, max 40 personer. Men som någon sa, det gör ju inte sig själv och det är nog så sant.

Rose-Marie och Marita från arbetsgruppen tog sig an att göra inköpen och dagen innan serveringen skulle ske samlades vi fyra stycken hemma hos Rose-Marie för att tillaga denna läckerhet.

Det var en hel del rot-och- grönsaker som skulle skalas och skäras i lagom stora bitar (bild rot-och-grönsakerna klara för grytan) Efter några timmars idogt arbete så puttrade grytorna på spisen

När vi var klara med maten, hjälptes vi sedan åt med att duka borden på Linden.

 

 

 

BJÄRNUM. I vanlig ordning så hälsade Maj Inger Eklöv ett stort antal medlemmar i PRO välkomna till bygdegården i Bjärnum, där näst sista månadsmötet för året skulle avhållas.

Maj Inger Eklöv och Karin Andersson höll i PRO mötet 17 nov. 2022

Trots det fina vädret, så var vi många som hade hörsammat kallelsen och såg fram emot ett bra möte och ett trevligt föredrag av Jörgen Magnusson om en av hans resor till Republiken Kuba, som ligger i den västindiska ögruppen ”Stora Antillerna” och är huvudön. Består dessutom av den mindre ön Isla de la Juventud (Ungdomsön) och 1600 andra småöar.

Marianne Andersson redogjorde för olika möten som hon representerat på.

En hel del skrivelser var inkomna och Maj Inger och hennes ständige sekreterare Karin Andersson hade mycket att delge publiken och Marianne Andersson hade varit ute på distriktet och redogjorde för detta. Ann-Marie Persson presenterade kommande budget för 2023 och därefter var det kaffe med dopp.

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Nu är det stor risk för viltolyckor på våra vägar.

Under söndagskvällen inträffade viltolycka med älg mellan Bjärnum och Mala där två bilar var inblandade. Polisen uppger initialt att inga personskador skall ha ägt rum.

I samma terrängavsnitt förekommer även dovhjortar som ibland passerar länsväg 117. Då dessa djur ofta går i flock är risken för olycka extra stor.


Ungefär mitt emellan Bjärnum och Vittsjö har av flera rapporterats vildsvin väldigt nära vägbanan.
Även omedelbart norr om Emmaljunga finns flera viltstigar där bland annat älg passerar väg 117.

 

 

SHANGHAI. Då jag hjälper min gamla arbetsgivare att köpa en utrustning från Kina blev jag tvungen att åka dit för att testa en maskin innan den skickas till Sverige.

Det första som måste ordnas var visa för att få komma in till Kina. Fick tipset att anlita ett företag (allavisum) för att ordna detta för mig själv och maskinansvarig från MAXIV. Efter ca 60 mejl och många justeringar av insända papper fick vi detta. Jag slapp åka till Göteborg och lämna fingeravtryck eftersom jag passerat 70 år. Utan hjälp av allavisum tror jag inte vi fått våra visa. Bl.a. ringde man och frågade om det var ok om de justerade inbjudan vi fått från företaget i Kina. För oss var det ok, men hur de gjorde justeringen har jag fortfarande inte förstått.

Det visade sig att fixa visum var mycket enkelt jämfört med att ta alla Covid19 tester som man skulle ta för att få åka till Kina. Vi höll på ett par dagar med att försöka få reda på hur vi skulle göra. Ju fler vi frågande, ju fler olika svar fick vi. Till slut vände jag mig till SAS:s servicecenter på CPH för att få besked. Representanterna för företaget i Sverige och vi från köparen sida bestämde oss för att beskedet vi fått måste från SAS vid CPH måste vara det vi skulle rätta oss efter.

VERUM. Det blev premiär för årets kommande 29 framföranden av konserten ”I Juletid” och denna var förlagd till Verum. Mot bakgrund att konserten bara äger rum inrikes menade man med ”glimten i ögat” att det även var ”Världspremiär”. Verum kyrka var nästan helt fylld av publik denna kväll.

Årets konsert kom att bli helt magisk, de tre artisterna sopranen Sofia Källgren, trumpetaren Magnus Johansson, pianisten Marco Ubeda tillsammans med en Vittsjö/ Verum kyrkokör av mycket hög klass gav nästan två timmars musikalisk magi i Verums kyrka.

Kvällens konsert inleddes av huvudpersonen, den kände, trumpetaren och sångaren Magnus Johansson som framförde White Christmas. Efter detta följde ett potpurri med låter som ”Have Yourself a merry little Christmas, Vita Vintervärld och Bella Notte” där även kören medverkade. Julkänslan även om datum skrivs för november började sakta infinna sig hos publiken.

Årets stora gästartist sopranen Sofia Källgren, som gjorde TV-debut redan 1982 och har en bakgrund i både Melodifestival, Svensktopp och Musikaler trädde an scenen.

DANMARK. Före midsommar då det var varmt o fint körde vi till Köge bukten i Danmark och bl.a. Möns Klint där vi varit många gånger under 50 års tid. Första natten stannade vi på en camping med gång avstånd till Köge, men det var så varmt så vi ville inte gå in till stan. Köge är en fin liten hamnstad att turista i.

Vi körde sen söderut på mindre vägar så nära havet som möjligt till Stevens Klint och den gamla kyrkan från 1300 talet, som delvis rasade ner i havet 1928 då koret, altaret o altartavlan rasade 40 meter ner. Vi besökte både den gamla och nya fyren på Stevens Klint. Därefter blev det Möns Klints camping där vi har bott ett antal gånger.

VITTSJÖ. Söndag 13 november var entrén till Medborgarhuset i Vittsjö så här välkomnande.

Kevin Benn var på besök med familjeföreställningen "NASSE HITTAR EN STOL" En berättelse efter Sven Nordqvists bok med samma namn. Spännande var det redan i foajén där alla samlades.

Barn och vuxna placerades på kuddar i teatersalongen. Kevin började med att berätta att när han har sin röda jacka då är han innan föreställningens vaktmästare, ljus sättare och utför allehanda sysslor. Men när jackan åker av då berättar han om Nasses första möte med en stol.

Dekoren öppnades upp till Nasses värld och föreställningen kunde börja. Flera av barnen hade läst boken och väntade spänt på att få träffa Nasse.

VITTSJÖ. Under onsdagen lämnades tips till vittsjobjarnum.nu om att stölder av bronsskulpturer ägt rum i Vittsjö.

Det handlar om att två värdefulla skulpturer, båda skapade av Thore Brogård har försvunnit. Den ena ”Snapphanen Ubbe” fanns placerad vid grönområdet mitt emot Qstar-macken och den andra ”Pensionatsgästerna” fanns vid Bäckabro.

Skulpturen "Pensionatsgäster"

- Claes Ruderstam berättar att det är Vittsjö Försköningsfond som bekostat statyn ”Snapphanen Ubbe”. Vi kontaktade sedan Thore Brogård som först gjorde en skulptur i gips. Sedan är det skånska klockgjuteriet i Hannas som gjutit statyn i brons. Invigning av statyn skedde på Valborgsmässoafton 1997.

Den andra skulpturen ”Pensionatsgästerna” tillkom faktiskt på Thore Brogård eget initiativ. Han kontaktade oss och vi kunde via Harry B Jönssons minnesfond bekosta gjutningen, avslutar Claes Ruderstam.

När stölderna av de båda statyerna ägt rum är okänt.

VITTSJÖ. Den 16 december kl 14.00 hälsas alla ni pensionärer i Vittsjö med omnejd hjärtligt välkomna till Medborgarhuset på en litet julfirande.

Det kommer att serveras: gröt, saftsås, skink/ kalkonmacka, vatten/ öl/ must, kaffe, lussekatt och pepparkaka.

Lotteri samt Luciatåg.

Kostnad 150 kronor samt att du tar med dig en julklapp, inslagen, för 80- 110 kronor.

Du anmäler ditt intresse på den lista som finns på Träffpunkt Linden eller så ringer du till:
Marita Gutrad på telefon 0730 49 49 11 eller
Inga Nilsson på telefon 0737 25 36 60. Vi behöver ha din anmälan senast den 9 december!

Hjärtligt Välkomna !

PRO och Träffpunkt Linden

Annons klicka här

 

VITTSJÖ. Under nästan hela hösten i tio veckor har 10-12 pensionärer i byn träffats på träffpunkt Linden, för att tillsammans under några timmar varje måndagseftermiddag läsa ur en bok. Böckerna har verkligen spänt över flera områden. Vi startade läsecirkel med att läsa ur boken "slott och herrgårdar" en verklig trevlig och intressant bok just om våra kulturella skatter som finns bevarade. En bok med många sidor och liten, liten text tyvärr men hälften av boken är klar men den har fått vila ett tag. Vi har däremot läst Bertil Nilssons bok "En bonnapågs hågkomster". Nu har vi startat upp med en bok till som Karin Brunk Holmqvist har skrivit "Kranvridarna" är bokens titel.

Idag när den tionde sammankomsten infaller så blir det fika som vanligt men idag så bjuder Britt-Mari Delfin på hembakta semlor som var delikata. Alla tog för sig både bulle och pepparkaka, smakar ju bra till en mugg kaffe.

EMMALJUNGA. Emmaljunga låg i startgroparna när det gällde helgens julmarknad. På gården mötte oss Emmaljunga Brandvärns bil, där brandmännen passande nog grillade korv till hugade spekulanter.

 

Ute såldes också korvar i olika smakutförande och tillika olika sillinläggningar av Max från Hallaryd.

Rosemarie från Örkelljunga stod mitt emot och förgyllde dagen med 4- stängiga amaryllis, julbockar, frukt mm. Inne i värmen mötte oss Bengt serverandes glögg och pepparkakor, kaffe mm, flankerad av Malins vackra julträd. I salen fanns ett mångfacetterat utbud av bl.a

 

 

 

MARKARYD. Divine som betyder GUDOLIG, det kan man helt hålla med om när man besökte fredagens opera, operett föreställning på Markaryds Kulturhus.

Sopranerna Caroline Gentele och Gabriella Lambert-Olsson tillsammans med pianist Bo Wannerfors lotsade publiken bland annat igenom Puccini, Lehar, Strauss jr.

Första akten inleddes med ”Du är min hela värld ” ur Leendets land. Som följdes av ”Wien mina drömmars stad”.

En hyllning till Gabriellas farmor med ”Glöm aldrig bort mitt namn”. Bo underhöll oss på piano med stycket ”Romance” av den finländske tonsättaren Jean Sibelius. Ett paradnummer ”Till Havs” avslutades första akten.

En första akt med humor, charm, glimten i ögat och stor passion och inlevelse.

VITTSJÖ. Vid busstationen blir man påmind om att den stora högtiden som snart är på gång.

Nu har kommunen varit riktigt snabb, redan pryds busstationen i Vittsjö samt även Marknadsplatsen av tända julstjärnor då mörkret fallit. Julgranen vid Bäckabro samt de olikfärgade lyktorna vid biblioteket lyser dock ännu med sin frånvaro.
Men det är faktiskt bara två veckor kvar till den första advent som i år infaller den 27 november.

Vädermässigt känns det absolut inte som vintern är här. Vi njuter av temperaturer en bra bit över 10 grader även under nätterna. Men vintern med halka och snöskottning kommer säkert även till bygden.

 

VITTSJÖ. ”Vårt lag” gick upp i högsta serien 2012 och har sedan dess stannat kvar i damallsvenskan. Imponerande inte minst sett mot de andra lagens högre budgetar.

En sjätteplats i årets damallsvenska seriespel är ett mycket bra resultat. Visst fanns några matcher som var tveksamma. Det är lätt att glömma att motståndarlagen har samma ambition, -att vinna. Jämnheten på denna höga nivå är hårfin, så ibland är det troligen dagsform eller matchinledning eller taktiska drag från ledning som fäller avgörande om vem som skall få vinsten o därmed de tre viktiga poängen.

Laget har skapat en stor samhörighet för boende i bygden

I Vittsjö har allt sedan 2012 intresset för svensk damfotboll och i synnerhet det egna damfotbollslaget bara ökat. Som skribent sedan flera år går det nästan inte att undvika fotbollsfrågor vid besök på ortens ICA. Extra roligt att notera att väldigt många damer har superkoll på läget i laget och svårigheterna inför och betydelsen av kommande matcher och kommer därför med svåra frågor.

Skrällaget 2012

För tolfte året i rad kommer vi även 2023 att få se damfotboll på absolut högsta nivå i ”den lilla orten” Vittsjö Som fotograf/ skribent finns ibland tid att studera omgivningen vid en match. Jag noterar att flera av mina grannar på något vis är engagerade och går omkring med ”gul väst” märkt med olika saker, -min kära hustru är en av flera ”nannys” till Katrinas lilla Harper, -så underbart och så förenande detta är.

En mycket stor och bidragande anledning till det för året fina resultatet är naturligtvis de tre tränarna. Både Thomas Mårtensson och Ulf Kristiansson stannar kvar och vi får hoppas samma gäller för duktige målvaktstränaren Ulf Jacobsson.

VITTSJÖ. Fredagsnatten skulle bli en helt vanlig natt med Trygg i Vittsjö, -nja så blev det kanske inte riktigt. Det blev biljakt och även polisanmälan.

Inledningsvis flöt kvällen/ natten som den brukar, med andra ord inget speciellt att rapportera.
Att köra extremt sakta inom bebyggda områden har gett oväntade resultat tidigare. Då har man chans att upptäcka detaljer och ibland även oegentligheter. Taktiken visade sig ge resultat denna gången också.

Strax efter klockan 02 upptäckte patrullen på avstånd några personer på eldrivna sparkcyklar mitt uppe i Västanskogens villaområde. Naturligtvis ett märkligt sammanträffande vid denna tiden på dygnet. De upptäckta personerna var absolut inte intresserade av kontakt utan drog mycket snabbt iväg. Patrullen följde efter två av dem men tappade tyvärr bort dem inne på Ekenområdet där de troligen försvann in i någon byggnad.
Personerna var mörkklädda och hade vid tillfället även uppfälld huva, elsparkcyklarna var utan både belysning och reflexer. Polis kontaktades och anmälan gjordes.

Om det rörde sig om ungdomar som trots den sena timmen bara var ute och "lekte" eller om brott vid tillfället för upptäckt redan var begånget är oklart. Patrullen körde ett antal gånger i villaområdena i Västanskogen men kunde inte notera någon åverkan eller annat som kan kopplas till genomfört brott.

Helt klart har patrullen stört, -kanske har ett brott förhindrats. Om så är fallet har Trygg i Vittsjö lyckats med sin målsättning.

 

VITTSJÖ. Söndagen 13 november med start kl. 16 ges familjeföreställningen "Nasse hittar en stol” med Kevin Benn på Medborgarhuset i Vittsjö.

Kan jag vara alldeles säker på att detta är en stol... ??

Den lilla björnen Nasse träffar på ett för honom ett okänt föremål som han försöker komma underfund med. Många av hans vänner skrattar åt honom !

Som upplagt för en riktigt spännande stund.

Biljettpris: 40kr/ person

 

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Mot bakgrund av omvärldsläget ökar bland annat Flygvapnet sina övningar.

Blekinge Flygflottilj (F17) och Skaraborgs flygflottilj (F7) bedriver intensifierad mörkerträning i bland annat vårt område. Verksamheten pågår varje natt under denna veckan minst fram till fram till midnatt. Därför kan man mycket väl få höra stridsflygplan passera över norra Skåne.

Både F17 och F7 övar normalt hela vinterhalvåret på att flyga i mörker. Övningarna brukar vara en natt i veckan, men denna vecka blir det mer intensiva övningar.

I pressmeddelande från F17 skriver man:
”Att flyga och bedriva luftstrid i mörker ställer andra krav än vid flygning i dagsljus, och det är därför viktigt att träna på. Vi måste alltid kunna genomföra vårt uppdrag att försvara Sverige”.

Från måndag kväll till torsdag kväll kommer övningarna med Jas 39 Gripen att pågå.