Reportage

LÅNGARÖD. Bilist efter bilist kom samtidigt som regndropparna blev fler och fler. På avstånd cirkulerade åskknallarna runt samlingsplatsen som var Sonja Stjernquist barndomshem. Paraplyer och regnställ kom fram i bilarna men det var få som trotsade regnet. Efterhand som klockan närmade sig starttid minskade regndropparna både i storlek och mängd.

Paraplyernas antal var nog fler än antalet bilar.

Sonja Stjernquist föddes i torpet där samlingen nu hölls för andra året Det var tjänstgörande präst, Staffan Örneskans som redan förra året inbjöd till dagens träff. Släktingen till Sonja Stjernquist, Tomas Nilsson informerade kort om barndomshemmet och sedan bostaden Norregård som var den huvudsakliga bostaden under många år. Ingegerd Henningsson gestaltade sin släkting Sonja Stjernquist i både sång och klädsel. Det blev först andliga sånger med darr på rösten i den högre durskalan. Underhållningen fortsatte med Rune Lindkvist som organist till flera av Sonja Stjernquist favoriter.

VITTSJÖ. Landsfiskal Sigfrid Fluur kom till Vittsjö i sitt ämbete 1921. Han avled 1973, nära 87 år gammal. Han är begravd på kyrkogården i Vittsjö tillsammans med maka och två sönder.. Efter pensioneringen var han bland annat civilförsvarschef. Fluur var född i Umeå och hade flera anställningar i sin hemtrakt.

Ättlingar till Fluur och h han maka samlade vid gravplatsen.

I Vittsjö odlade han flera av sina intressen. Han engagerade sig bland annat för bildandet av idrottsförening samt samlade in antika varor till hembygdsmuseet som då hade sin förankring i Uggletorpsstugan. Han hade vidare intresse för målning och bildhuggeri.

VITTSJÖ. Fredagen den 10 augusti så var det åter dags att träffas för en stunds underhållning i PRO regi.

Ordförande Sivard Strand hälsade alla de drygt 45 pensionärerna åter välkomna till sensommarens första pensionärsmöte. Platsen var på Sjöstugans sommarcafe i Vittsjö ute på altanen där plats finns för många och under tak om det skulle behövas. Men solen var framme även denna eftermiddag och skönt va de ju.

Sivard informerade lite om vad som är inplanerat, först är det bussutfärd den 15 augusti en tur ut mellan ås och sjöar. Han berättade också om en föreläsning som kommer, handlar om ”det friska åldrandet” en temadag i Hässleholm den 23. IT, -kommer att starta upp igen: tid jämna tisdagar mellan 1300-1500. En inbjudan till pensionärerna i Vittsjö PRO har inkommit från SPF i Verum angående en höstfest den 11/9, intresseanmälan måste göras. Förfrågan om gåsmiddag skall göras längre fram i höst på restaurang skolan i Hässleholm. Läsecirklar är på gång det är bara att anmäla sig, två grupper blir det.

VITTSJÖ. Även en lantgård kan ha en egen trädgårdstäppa nära intill maskinhall och större djurstall. Så var det härom kvällen hos Lena och Jerry i Gundrastorp. Det var LRF och Hushållningsgillet i Vittsjö som inbjöd till denna trädgårdsträff. Informationen om växtligheten sköttes av kvinnor.

Lena Svensson berättar i blomsterhavet.

En del av en åkerteg hade blivit ett rikligt blomsterland. De nära 50 besökarna delades upp i två grupper för att höra informationen om alla de arter som fanns i odlingen. Tyvärr bildades ett par mindre grupper som tydligen diskuterade världsproblemen. Heder år Jerry Olsson som i en paus hänvisade de pratglada till skogligt område så de intresserade kunde lyssna till saklig information.

VITTSJÖ. Det var samling vid Bäckabro inför den stundande premiären. Totalt fanns 66 förväntansfulla fiskelag på plats. Efter information från Claes Ruderstam skedde fördelning av fiskeplatser.

Klockan 17.30 var det tillåtet att lägga i sina 10 burar. Naturligtvis fanns många båtar ute på Vittsjön i detta ögonblick.

 

 

På grund av det totala eldningsförbudet fanns inte möjlighet att som tidigare år göra upp en brasa vid stranden. Många valde säkert därför att åka hem en stund för att äta något.

 

VITTSJÖ. De svenska flaggorna var i topp då Dan-Inge Olsson med ensemble besökte Sjöstugan. För första gången på flera år, utom förra året blev det inget regn under konserten men några minuter efter slutet kom de första dropparna. Det var Kristna samrådsgruppen som åter var arrangör. Solen höll sig skymd bakom lätta molnslöjor med behaglig värme.


Dan Inge Olsson tillsammans med kvintetten på Sjöstugans brygga

VITTSJÖ. Skogatorp mosse vid Snärshult var målet för räddningsstyrkor då mindre brand hade upptäckts. Första insatsen utfördes efter larm 15.44 då endast mindre ytor hade antänts. Tre timmar senare larmades styrkorna ytterligare en gång då ny rökutveckling upptäcktes. Orsak till branden som omfattade endast mindre ytor är oklar. En uppgift gör gällande att nattens oväder med blixtnedslag kan vara orsak men enligt uppgift finns ingen skada som kan orsakats av nerslag.

En andra uppgift tyder på vårdslöshet med eld i naturen. Räddningsstyrkor från Vittsjö och Bjärnum kom till plats. En skogsväg var farbar nästa fram till aktuella området. Genom riklig vattenbegjutning bör risken för spridning nu vara minimal. Problemet med mossbränder är att glödbäddar kan finnas på djupet.

BJÄRNUM. Årets tre dagars samling med Sommarakademin har avslutats i ”tropisk värme”. Den sista dagen i akademin var förlagd till museet i Bjärnum. Föredragen hölls på museets tredje våning och temperaturen var förhållandevis ganska behaglig trots de +33° utanför väggarna. Denna samling inleddes med fika samt tipsrunda under lummiga träd.

Sven Hellgren som berättade om tillnamn i Örkened.

Första föreläsare var Sven Hellgren från Lönsboda. Hans föredrag höll sig inom ämnet ”Öknamn i Örkened” (Lönsboda). Först och främst konstaterade han öknamn oftast var ett tillnamn för identifiering Person som fått öknamn är inte det men kallas! När tilltalad med öknamn nämns inte detta utan endast det officiella namnet. Däremot då det talas om en person används ofta öknamnet.

VITTSJÖ. Sommarakademins verkliga dragplåster var författaren och TV mannen Gunnar Wetterberg då han livfullt berättade i kyrkan. Han konstaterade att innehållet i Skåne (Vittsjö) rymmer hela Norden! I flera avsnitt kom han in på händelser i Vittsjö där han även har sitt faderliga ursprung. Han konstaterade vidare ”att har det inte hänt i Vittsjö har det inte hänt”!


Armarna räckte inte till för Wetterberg att beskriva historiska Skåne

Sedan besökarna bänkat sig i kyrkan inklusive läktaren började utdragna klockringningen innan det blev information om kyrkan. Aktiviteten i Skåne är äldre än stenåldern, konstaterade Wetterberg. Detta bekräftades att flintverktyg hade hittats och dessa hade sitt ursprung från Tyskland. Slutsatsen kan bli att de första invandrarna till Skåne kom från Tyskland! Efter hand som inlandsisen smälte bort följde jägarna med och utövade sin jakt på skogligt vilt.

VITTSJÖ. Årets Sommarakademi har haft inskrivning med ” elever” samlade i församlingshemmet. År 1987 var första samlingen med deltagare från stort område. De senare åren, så och i år kommer deltagare från mer närliggande platser med drygt 60 deltagare. Årets arrangörer till denna ”läroskola” är Wittsjö hembygdsförening, Bjärnum Fornminnesförening samt Studiefrämjandet.


Claes Ruderstam berättade om kända kvinnor i Vittsjö

Konferencier är Barbro Andréll som redogjorde för samlingarna. Därefter fick varje deltagare presentera sig. Första föreläsare var Claes Ruderstam som talade om Kvinnor, kvinnor och kvinnor, till största delen baserat på kvinnor i Vittsjö. Där presenterades första föreningen med enbart kvinnor: Husmodersföreningen samt Kyrkliga syföreningen. På stenålderns tid ansågs fördelningen mellan könen var tämligen likartade men med uppnästa kvinnor!

För tionde gången ordnades ett samarrangemang mellan Verums GoIF och Verums Bygdelag den 4/8 2018, nämligen loppmarknad kl. 10:00 mitt i byn, och dans på lövad utedansbana vid bygdegården på kvällen.

Det kom mycket folk till loppmarknaden, kommersen var god och idrottsföreningen var nöjd, vädret var bra och det blev en bra slant till kassan.

Innan dansen som började kl 21:00 var det c:a. 100 personer som tog del av den goda Grillbuffen som cateringfirman ”Systrarnas mat” från Broby hade framdukat i Bygdegården, maten serverades kl. 18:00. Det var drygt hälften av dessa som förbokat och köpt den kombinerade mat och dansbiljetten.

Det var en mycket vacker och ljummen kväll så arrangörerna hade inte behövt resa några tält detta år. Istället hade de dukat upp runt dansbanan där gästerna kunde äta sin mat innan dansen tog sin början. De som inte ville äta köpte endast entrébiljett.

VITTSJÖ. Allsångsträffen vid Sjöstugan samlade intresserad skara vid den 17:e träffen. I god tid kom besökarna, upp emot 200 och bänkade sig i parken och intilliggande platser intill det resta sångtältet. Snart började de första tonerna från vittsjösångarna flöda över land och vatten med Vittsjö i mitt hjärta. Marie Bengtsson blir mer och mer avancerad som konferencier. Hon skötte sitt uppdrag galant även trappan upp och trappan ner!


Sångare vid allsångsträffen. Kören skymd under tältet.

Verums GoIF anordnade loppmarknad mitt i byn lördagen den 4/8. Detta är ett samarrangemang med Verums Bygdelag som anordnar dans i Bygdegården på kvällen.

Till skillnad från förra året så gjorde regnet som solen gjort hela denna sommar, det lyste, men som tur var lyste det med sin frånvaro. Detta bidrog till att arrangörerna slapp att resa extra tält eller dra presenningar över de saker som föreningen lyckats samla ihop under kort tid. Insamlingstiden blir kort eftersom det saknas större lagerutrymme.

VITTSJÖ. Visst är dom värda att vänta på dessa fantastiska änglatrumpeter. Mycket vatten behöver dessa blommor för att växa till sig i både höjd och i storlek. Precis som alla andra växter, djur och människor så behöver dessa också näring av allehanda ting. Många kannor vatten har de blivit men nu är vi framme på de som ja har väntat på, nämligen blommor på samtliga.

Vackra och ståtliga står dom nu där med blommor som liknar stora klockor. Tre olika färger har jag på min altan, vet att det finns fler sorter i alla fall en vit änglatrumpet som är dubbel i själva blomman. Jag fick en ”tilling” för några år sedan men den överlevde inte vinterförvaringen, tyvärr.

 

HÖÖR. Sista dagen i Juli hade vi kommit överens med dottern att vi skulle möta familjen vid Skånes Djurpark i Höör. Barnbarnet Josephine visste inte om detta men blev glatt överraskad, när hon såg att mormor och morfar också var där för att fira henne på 6-årsdagen. Vi träffades strax efter kl 10:00 då parken öppnade.

Karta över området i Skånes Djurpark.

Det var en riktigt varm dag och barnbarnet ville svalka av sig lite vid den del av badlandet som var öppen, innan det var dags att göra ett besök vid dammen där vi fick se när sälarna blev matade.

Josephine svalkar sig i badlandet.

När sälarna fått sina sillar gick vi till ”farmen” där barnbarnet fick köra spårbunden traktor, krama fåret Shaun som också gratulerade henne, samt prova fiska i ett stånd med vinst varje gång, där vann hon ett gosedjur som hon döpte till ”Tigis”. På vägen dit såg jag en skylt som kanske inspirerat ”Dressman” till sin slogan ”Köp tre betala för två” som numera syns i nästan alla affärer.

EMMALJUNGA. Aronia är lättodlad och kommer från Nordamerika. Den är härdig och växer i både sol och skugga, samt på alla jordar.

Den har mycket nyttiga bär, som har allra flest antioxidanter av samtliga. Den blir grön tidigt och har vackra vita klasar under blomningen.

Bären skall helst sitta på busken en frostnatt men då skulle det garanterat inte finnas ett enda kvar. Den är koltrastens älsklingsrätt.
Det gäller att skydda dem tills de mognat, plocka och frysa dem en natt.

 

VITTSJÖ. På måndag den 6 augusti så börjar sommar rean på kupan i Vittsjö.

Det finns mycket att fynda i affären så välkomna in och titta. Kanske kan där finnas en kavaj för en herre och med en fin rutig skjorta som passar där till. Olika tröjor med lång eller kort ärm finns också att tillgå. Många jeans finns där också tillbuds.

Vackra klänningar, kjolar finns till damerna, med snygga toppar eller varför inte ett par snygga jeans som passar perfekt till en blommig topp.

VITTSJÖ. Under tak, på scenen, på dansbanan, på campingen, hade Malene Langborg tagit plats denna kväll den 1 augusti. Lite regn hade gjort att kvällen kändes som ett våtvarmt omslag men när Malene började sjunga, blev kvällen plötsligt både ren och klar!

En psalm på danska innan Carl-Olof Danielsson höll en liten andakt om att vi ska vara ta vara på den dag som är och gärna scanna av femton ögonblick under dagen som vi är speciellt tacksamma för.

Så tog Malene över igen och en blandad repertoar följde. Med en underbar jazzton i sin röst hanterade hon soul, jazz, visor och evergreens

ÖRNSKÖLDSVIK. 
«Den bästa O-Ringen-terrängen någonsin» och «Kan inte O-Ringen hållas i Örnsköldsvik varje, eller åtminstone vart tredje år?”. Det var värmande kommentarer från besökare på årets O-Ringen, kommentarer som borde fylla arrangörerna med stolthet högt upp över öronen. Och visst bjöd Örnsköldsvik och Höga Kusten på spektakulär orientering med fantastisk utsikt från kontrollerna, oändliga mängder kala berghällar och branter i så många former och vinklar att även den mest koncentrade orienteringshjärnan vändes ut och in vid blotta anblicken av kartan.

Arenan Backsjö under etapp 3 & 4. Simon sitter till vänster i bild och skribenten Evelina sitter till höger, tittandes ut över tusentals orienterare i den stekheta sommardagen.


Årets största orienteringsevent, O-Ringen, arrangerades på de tre arenorna Domsjö (Etapp 1 och 2), Backsjö (Etapp 3 och 4) samt Skyttis (Etapp 5); arenor som alla tre starkt präglades av Höga Kustens dramatiskt kuperade landskap. OK Torfinn representerades i år av de fem löparna Bengt (H85), Karin (D80), Simon (H21), Camilla och Evelina (båda D21), som samtliga tog sig an alla fem etapper i respektive klass.

EMMALJUNGA. Idag var det den sista dagen som Emmaljunga loppis hade öppet för den hära sommaren. Ett trevligt initiativ tagit av några bybor. Många är de som har ställt dit prylar som är till salu, finns säkert nåt som man kan ha nytta av.

Privata utställare som själva är intresserade av loppis och att handla begagnat och väl bevarade saker, allt från kläder, böcker, husgeråd av alla de slag men också nytillverkade överkast i kvilt och i lappteknik. Här finns många nostalgiska tings som man känner igen, kan kanske komma till nytta igen hos en ny ägare.

Hi.; I would like to talk to you about a site where you can watch free porn, which I have just discovered. This is a very interesting article. I found a random site on Google when I watch a freeporn site that promises to come after large sites, I can say that the new site is quite successful and pleasant to be popular. When I wanted to watch hd porn immediately as a quality site that I could reach it, so I think everyone should know and/or use it I saw that the first time I entered the site has a very simple look and other free porn tracking sites, such as immediately because I understood that the site was completely user-oriented. Whether you need hd sex videos viewing menus or whether you want to reach or search for content, it's a free porn site that I've reached without hesitation and found everything easily. There are a lot of people that do not know how to do this. If you want to watch this site, I hope that you enjoy and enjoy this site for the likes of you should stop at hd porn without too much extension.

Jurassic World 2: Fallen Kingdom Watch