Reportage

HÅRSJÖ. Inte ofta det händer men ikväll var det trångt på den gamla skolgården i Hårsjö by, o var ska jag parkera? Det var nämligen hembygdsföreningen i Vittsjö som anordnade en berättarkväll med Claes Ruderstam. Tillsammans med hembygdsföreningens egna sånggrupp som står för den musikaliska underhållningen ackompanjerad med både dragspel, fiol, saxofon och gitarr.

Claes Ruderstam som är kvällens talare hälsar alla hjärtlig välkomna, han tittar ut över den gamla skolsalen och säger att det är roligt att se att den gamla skolsalen fylld med åhörare. Han talar om att kvällens tema skall handla om kvinnor, kvinnor och kvinnor som betytt mycket för Vittsjö genom tiderna och lite av deras levnadsöden också.

VITTSJÖ. Befintliga sittplatser blev snabbt upptagna vid kyrklunchen innan Eva och Sven Andréasson bjöd in till delikat sopplunch. Fler bord och fler stolar kom på plats innan ”handelsambassadör” och lanthandlare Jan Rosén började berätta om Lanthandels nostalgi på 1940/1950 talet. Efter psalmsång framförde Mats Lunnergård och Sam Larsson visan om landsvägen med anknytning till Edvard Persson.

Lanthandlare Jan Rosén med handlarpenna bak örat samt blomster.

Jan Rosén fortsatte på samma tema med blyertspenna bak örat, då han bott och idkat lanthandel vid en landsväg. Den intressanta nostalgin började redan vid fortsättningsskolan i Vittsjö. Jan Rosén hade inte stort intresse för den obligatoriska träslöjden. Han begärde och fick tillåtelse att prova på skolköket i stället. Dessutom var det enbart flickor i denna grupp! Naturligtvis kom Emmaljunga in i bilden som den mest åtråvärda platsen i landet. Byn som hade ”allt” från barnvagnar till flera butiker med rikligt sortiment. Var butiken stängd fanns alltid bakdörren öppen till långt fram på kvällningen. Hans påstående belystes med fakta då han via bild framhöll alla företag som verkade i byn från 1920 talet.

BJÄRNUM/VITTSJÖ. 60 års arbete med helnykterhet bakom ratten firades i Bjärnum. Det var Bjärnum Vittsjö MHF avdelning som högtidlighöll med samling i Bygdegården. Flera av deltagarna i festen kom även från andra avdelningar som Kristianstad, Bromölla och Klippan. Längre tillbaka i tiden var det ett ganska livligt samarbete mellan dessa avdelningar. Det blev nu återseende efter många år.

Christer Hjalmarsson var uppskattad underhållare hos MHF.

Samling blev det vid långborden med Erling Thelander som konferencier där de tre smörgåstårtorna hade god och smaklig åtgång.
Dagens underhållare var trubaduren och fotografen Christer Hjalmarsson som underhöll med bilder och toner från Skåne. Det blev en något annorlunda men trivsam kavalkad. Efter hand som bildserie visades underhöll Hjalmarsson som symboliska visor till bilderna. Där tonade fram visor från Edvard Persson, ”Kvinnaböske” samt Peps Persson med flera kända sångare. Bildsvepet omfattade vyer, landskap samt djur. Även några bilder visades med motiv från Vittsjö. En underhållande och trivsam samvaro kryddat med slagkraftiga vitsar för de 40 besökarna.

EMMALJUNGA. Grytlappar härs och tvärs, uppe och nere fanns att beskåda under söndagseftermiddagen i Emmaljunga Folkets hus.

Här fanns verkligen prov på kvinnokraft med variationer och fantasi. För det är otänkbart för många kvinnor att bara sitta och vila utan att ha något för händerna, och grytlappar är ju alltid användbara.
I ärlighetens namn måste sägas att de flesta nog var till pynt.

Små grytlappsklänningar med virkade ”hål” är inte mycket att ta i en stor gryta med.

VITTSJÖ. Höstens blomster och växtlighet framträdde vid Tacksägelsegudstjänsten i Vittsjö kyrka. En del av höstens skörd fanns även vid koret och dessa skörd auktionerades ut i församlingshemmet.

Den stora kyrkokören medverkade vid gudstjänsten i kyrkan.

Ortens CK avdelning hade hand om denna utsmyckning. Organisationen var också värd vid samkvämet i församlingshemmet.

Kyrkokören smyckad med limefärgad scarf/slips inledde gudstjänsten i kyrkan. Flera av psalmerna var ”stå upp psalmer” då det blev en viss rörlighet i bänkarna. Dagens predikan hölls av Carl-Olof Danielsson med anmaning av visa tacksamhet till allt som finns i livet. Kyrkokören inflikade med flera sånger under gudstjänsten. Inhyrd extra musiker var Per Danielsson som lät trumpetens ljud höras i helgedomen.

BJÄRNUM. Andra söndagen i oktober (14 okt) firades i Norra Åkarps kyrka -Tacksägelsedagen med skördegudstjänst. Och redan i vapenhuset möttes man av dagens tema där fönster och bord var smyckade.

Ändamålet med denna högtid är att fira och tacka för årets grödor från åker och äng och kyrkoherde Mats Svensson tog upp det i dagens predika, men han tog även upp årets väder, som för många blev en svår prövning och kanske är det en hel del som har skickat både ris och ros till himlens makter för vädret i år.

På många håll smyckas kyrkan med olika inslag från skörden och så skedde även i Norra Åkarps kyrka där vaktmästarna hade gjort ett fint arbete med att visa upp naturens frukter, blad och bär.

VERUM. Helgedomen i Verum gästades av ett antal medlemmar från SPF i Markaryd vid Tacksägelsegudstjänst. Dessutom fanns Verumskören på hemmaplan där de underhöll i kyrka och församlingshem.

Verumskören sjöng i både kyrkan och församlingshemmet.

Sedan många år tillbaka bjöds alla besökarna på fika i församlingshemmet. Numera är det bygdelaget med respektive som har hand om denna service.

Boktips!

Ormen i Essex av Sarah Perry är en mustig, historisk roman som förflyttar oss till det viktorianska England. Den utspelar sig i London och Essex i slutet av 1800-talet och vi möter ett spännande persongalleri med starka karaktärer.

Huvudpersonen heter Cora Seaborn. Hon trivs inte rollen som viktoriansk societetsfru, hennes äktenskap är inte särskilt lyckligt och hennes man är inte snäll mot henne. När han dör så känner hon sig närmast lättad över hans bortgång. Enligt den tidens sociala konventioner borde Cora nu leva ett tillbakadraget liv i sorg eller gifta om sig. Inget av detta är lockande för Cora. Hon längtar efter friheten och hon tänker inte alls dra sig tillbaka.

VITTSJÖ. Visst har sommarens värmebölja lagt sig till historien som fantastiska dagar och för de flesta är de nu bara nåt vi talar om i förbifarten. Nu går vi mot en mörkare period o kyligare dagar, höstens vackra färgpalett har kommit fram o vikka färger sen. Dessa underbara färgnyanser gör i alla fall mig härligt glad, solen lyser från en klarblå himmel.

Visst, men på samma gång när hösten kommer så måste ju alla krukor med uteblomster in under tak, de e svårt att klippa ner blommorna bara så där med massor av knoppar och blommor, de doftar ju underbart fortfarande.

HULTATORP. Föreningslivet och idealiteten lever kvar i västra delen av Vittsjö socken. Det besannades då Hultatorp syförening höll den 104 syföreningsauktionen i fredags. I den gamla skolsalen samlades intresserade och äldre skolelever i den gamla skolan som uppfördes 1908. Under de 111 åren har det varit aktiviteternas skolhus. Numera är det Erna Olsson som är värdinna.


Några av de 40 besökarna vid syföreningsauktionen.

VITTSJÖ. Bilden visar upp en del av Vittsjö Rödakorskrets verksamhet genom ett stort skyltfönster, ett fönster utåt världen som är fyllt med kläder som är anpassade efter årets olika årstider. Tillsammans med andra grejor inne i butiken som eventuellt kan tilltala någon ny köpare. Lokalen passar ypperligt till detta koncept, förr fanns det här en herrekiperingsaffär.

Och precis som hemma så känner man ibland att nä nu måste det bara hända nåt nytt, sagt och gjort.

Per Gustavsson, författare och sagoberättare bosatt i Bjärnum, gästade på onsdagskvällen Hässleholms Bibliotek och både berättade och föreläste om folksagan, framför allt i Sverige. Utgångpunkten var ”Folksagan i Sverige”, ett trebandsverk som han skrivit tillsammans med professor Ulf Palmenfeldt.

Per började med att förtrolla oss med en saga, som inte fanns med i någon av de tre böckerna; ”Göingedrängen och smålandskärringen”. Och visst var det en del i publiken som var födda i Göingetrakterna. Det finns många typer av sagor såsom undersagor, där förunderliga ting, oftast goda, händer. Sensmoral – det ska löna sig att vara snäll.

VITTSJÖ. Efter nio torra år flödar nu åter bensin/diesel i Vittsjö. Flödar är fel uttryck men ”soppan” kommer rinnande i dyrbar takt från macken till tanken. Qstar öppnade i fredags klockan 13.30 och först på plats att tanka fordonet var föreståndare för macken, Andreas Fernebrand. Efter hand upptäckte fler och fler att det åter fanns drivmedel i Vittsjö.


Visst är det en förändring av samhällsbilden med en egen mack!

Vittsjö. Efter att ha fått fiber indragit i huset så är det väl bara att köra med den högre uppkopplingen? Så enkelt är det inte, om du väljer Telia. Efter att ha följt alla anvisningar som bifogades vid installationen konstaterade jag att nix, ingen uppkoppling på fibern mer än till sidan som anger vilka olika tjänsteleverantörer som kan väljas. Efter att jag gjort val av just Telia blev jag välkomnad samt upplyst att det tar tre arbetsdagardagar att få igång uppkopplingen!

Vid min kontakt med Telias kundtjänst, Fredrika, blev jag återigen upplyst om att det tar tre arbetsdagar för Telia att ombesörja beställningen. Hon sa att hon tagit emot flera samtal från just Vittsjö. Varför tar det tre dagar? Fredrika kunde inte svara, men misstänkte att det hade att göra med att Telia är ett stort företag med många kunder. En anledning kan vara att Telia behöver tid på sig för att skicka ut sin router till kunderna. Hon nämnde även att den tidigare uppkopplingen via telefonjacket ligger kvar en månad efter det att fibern är igång.

BJÄRNUM. Mobila polisstationen parkerade vid ICA i Bjärnum. Bemanningen av Magnus Gustafsson och Anders Greger hade det inte allt för stressigt. Dessa besök av den mobila polisstationen är en service åt boende i området. Denna service är inte så uppskattad som den borde. Besöken i Vittsjö är nerlagda och blir det inte större intresse finns risk att stationen försvinner även från Bjärnum.


Anders Greger och Magnus Gustafsson väntar på besökande till polisstationen.

Den 30 dec 1926 föddes en mycket framgångsrik bandyspelare i Arbrå vid namn Karl Gösta Nordgren. Göstas far Kalle Nordgren var bland annat fiskhandlare och sålde kondomer och kallades därför ”Gummi-Kalle” eller ”Kådis-Kalle”. Sonen Gösta hängde ofta med i strömmingsbilen och fick därför öknamnet ”Gummisnodden”. Senare förvandlades ”Gummisnodden” till ”Snoddas” kort och gott, vilket skulle följa honom ända till hans död 1981.

Han spelade i flera klubbar men allra längst och mest i Bollnäs, där spelade han 70 allsvenska matcher i rad.

En dag som denna när det blåser riktigt isande kallt så finns dom där ändå, vem då? Jo de boulespelande pensionärerna i Vittsjö. Lite historik är kanske på sin plats först. Förr drygt ca 15 år sedan så startade Vittsjö PRO pensionärerna sitt bouleintresse med en spelplan vid Vittsjö skola men efter ett tag så gick flytten ner till marknadsplatsen. Kommunägd mark som kom väl till pass för en snabbväxande spelsugna boulespelande pensionärer. Idag finns det åtta spelplaner att utnyttja, så många fler får plats samtidigt.

HELSINGBORG. När barnbarnet frågade om mormor och morfar ville följa med till Mikaeli marknad på Fredriksdal i Helsingborg den 30 september svarade vi att det gör vi gärna.

Liksom att det finns ett fantastiskt teknikmuseum i Bjärnum, så har Helsingborg en underbar plats i Fredriksdal friluftsmuseum. Söndagen i månadsskiftet september- oktober arrangeras denna Mikaeli marknad varje år, lite senare på året även en julmarknad med liknande upplägg.

Både inne i hantverksstugorna och ute visades det upp hur hantverken gick till innan vårt moderna industrisamhälle kom till. En intressant plats var där några kvinnor visade hur man kardade och spann ullgarn, en kvinna intill färgade ullgarn miljövänligt när vi var där färgades ullgarnet brunt med hjälp av kastanjer.

VITTSJÖ. Slovenien utklassade Kazakstan med 14-0 på fina gräsytorna på Vittsjö Idrottspark. Nästa EM-match på- ”Parken” kommer redan nu på tisdag, då spelar Sverige mot Slovenien, -helt klart en publikmatch.

I den 7:e minuten tog Slovenien ledningen. ”Hemmalaget” Slovenien, fortsatte att dominera och målsiffrorna rann iväg till hela 14-0.
Slovenien visade upp ett mycket organiserat såväl försvars som anfallsspel. Man utnyttjade planens hela bredd på ett fint sätt. Spelarna var mycket bollskickliga. Dessutom var man som landslag ordentligt samspelta. Raka motsatsen kan enkelt tecknas om Kazakstan.

VITTSJÖ. Nu börjar hösten visa sig från sin fina sida. Passa på att njuta av det vackra som är och kommer som ett sagoland.

Sjön är blank med någon krusning och björken med sina gula blad som börja att falla. Lönnen med sina skarpt röda blad som lyser i solen, liksom gräs och andra växter som har börjat att vissna.

Vid forsen på Skansen området finns några småfåglar och forsärlan har inte flyttat till värmare länder ännu.

I Vittsjö finns många fina färgklickar, gå ut på en promenad och njut av alla vackra färger vi har just nu, snart är det avlövat. Bilderna får tala för sig själv

incest porn, real incest, incest videos, incest sex porn,porn movies,free porn,free porn movies,sex,porno,free sex,tube porn,tube,videos,full porn,xxx,pussy
Free Porn, hd sex

Porn Watch, Hd Porn,Free Porn,Free Sex Videos

Free Porn

hd sex

watch the best quality sex site.