Reportage

HÅRSJö. I måndags anordnade Wittsjö Hembygdsförening för femte året i följd sång- och berättarafton i Hårsjö skola. Redan långt innan utsatt tid strömmade bybor och tillresta till och möttes av härlig stugvärme som Bengt Jönsson föredömligt fixat till. Totalt samlades ett 60-tal personer och inte många platser i den gamla skolsalen stod tomma.

En stor publik lyssnar till hembygdsföreningens sånggrupp.

Den första sång- och berättarkvällen hölls 2013 och var ursprungligen tänkt som en engångsföreteelse. Genom mycket hög trivselfaktor och stor publiktillströmning har därefter arrangemangen återkommit år efter år. Hårsjöborna är kända för att nästan mangrant ställa upp när något trevligt händer i byn. Varje år har hembygdsföreningens duktiga sånggrupp stått för den musikaliska underhållningen och Claes Ruderstam för berättandet.

Hembygdsföreningens sångare och musikanter framförde bland annat ett antal gamla skolsånger.

Efter välkomsthälsning inledde sånggruppen kvällen med sitt första sångpass som senare under kvällen följdes av ytterligare två. Totalt framfördes nio sånger, där temat och den röda tråden mycket välfunnet kretsade kring gamla skolsånger. Våra duktigare sångare och musikanter belönades med välförtjänta och kraftfulla applåder som även resulterade i ett traditionellt extranummer.

VITTSJÖ. Vid årsskiftet lämnar Anders Johansson rollen som fotbollstränare i Vittsjö tillsammans med Thomas Mårtensson och tar steget vidare i karriären.

Anders Johansson, nuvarande tränare för Vittsjö damallsvenska fotbollslag tar över rollen som Förbundskapten för flickor 18-19.

Anders har mer än 20 års erfarenhet som tränare bakom sig, varav 8 år i herrallsvenskan och lika många i damallsvenskan.

 

VITTSJÖ. Vittsjö- Bjärnum Teaterförening kommer att genomföra en Teaterresa till Malmö Opera den 20 januari 2018. Målet för resan är att se ”SPELMAN PÅ TAKET”. Musikalen som spelas under januari på Operan i Malmö är cirka tre timmar lång inklusive paus. Föreställningen börjar kl 18.00.

Teaterföreningen har 10 biljetter till försäljning. Är du intresserad så ring Anita på tel nr 0451/23 295.
Vi åker buss från Vittsjö. Pris biljett + buss 775:-kr.

Vittsjö Bjärnum Teaterförening, en del av Riksteatern.

GUMLÖSA. Ja, nu är man på plats igen, vart då? Jo i Gumlösa gamla skola och där träffas vi denna gång. Byns vävstuga är placerad där. Byggnaden som idag används som församlingshem men kan även hyras ut för bröllop, dopfest, studentfest osv.

Kvällens värd för denna vävträff heter Lena Karlsson och hon berättar lite om den hära byggnadens historia, dåtid och nutid. Ett trevligt inslag.

De vävstugor som är representerade visar och lägger fram sina alster för att vi andra kan få titta, känna och tycka till om färg, mönster och vävteknik, spännande är det i alla fall.

För mig är det nästan som julafton, det är stora förväntningar som infrias men också att nya ideér kommer till, skapar nya aha upplevelser. Ibland så måste man få en ny idé för att kunna utföra nåt bara så där, inte helt lätt men.

Under förra månaden besökte över 26 500 vår webbtidning. Vi vet att flera av dessa besök inte kom från Sverige. Det är därför en extra glädje för oss att till alla er, kanske med anknytning till bygden, som idag finns på "annan ort", men dagligen besöker vår webbtidning, genom vår mycket duktige fotograf Gert Svensson, få förmedla hur det ser ut i Göinge-bygden just nu. Håll tillgodo. / admin.

VITTSJÖ. Hösten har kommit till Vittsjö med en mycket vacker färgprakt och dimma.
Det är som ett sagolandskap vissa buskar är röda, stora träd som är gula, andra träd har ännu inte skiftat i färg.

Vid Gustav Adolf bron har det nog inte varit så kallt. Spindelnät med fina pärlor när solen lyser, det är ett nät som ingen kan göra om.

Vackra bokbackar med Pickelsjön som bakgrund. Det vittnar om att hösten verkligen är här.

Gå gärna ut på en promenad och njut av alla de vackra färger vi har just nu. Vi har ett vackert landskap med många sjöar, stora som små, där är fåglar, gräs o alla småkryp man kan se om vi studerar marken, där finns svampar av olika slag.

VITTSJÖ. Vittsjö- Bjärnum teaterförening har återigen lyckats få en mycket fin förställning till Vittsjö och Medborgarhuset.

Den 29 oktober klockan 17 gästas föreningen och Medborgarhuset av en ensemble från Malmö opera. Det är sopranen Susanne Flink och tenorerna Nils Olsson samt Johan Palmqvist som tillsammans med pianisten Tomas Johansson ger föreställningen ”Tenore Amore”.

 

 

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Snart är det tid att montera vinterdäck på bilen. Kolla redan nu mönsterdjupen, kön vid verkstäderna brukar vara lång då väl första snön kommer. Mönsterdjupet för godkända vinterdäck ska vara minst 3 millimeter.

Så här skriver Transportstyrelsen i sina bestämmelser:

Definitionen av vinterväglag.
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

 

VITTSJÖ. Den 26 oktober är du välkommen till Vittsjö IP, det är ”dropp in” från klockan 17 när träningen börjar… -skriver man på VGIK hemsida. Två fd. poliser, Mårten o Göran, brukar i god tid hålla grillen varm!


Tränarna Thomas Mårtensson och Anders Johansson uppdaterar om läget i truppen och någon av tjejerna kommer och pratar. Som vanligt kommer 300-klubben att bjuda på grillad korv med bröd. Det blir också kaffe med hembakade kakor.

VITTSJÖ. I söndags spelades föreställningen Burger Princess på Medborgarhuset i Vittsjö. Det var en saga om att hitta en passande prinsessa. Drottningen har mycket speciella krav och ingen kandidat passar.

Samtidigt finns det en flicka som står och steker hamburgare, hon skulle inte ha något emot att byta sin miljö. Burger Princess är en modern tolkning av sagan ”Prinsessan på ärten”.

Hultatorp. Den allra första syföreningsauktionen med Hultatorp syförening hölls i mars månad 1915. Den senaste, den 103 auktionen hölls här om dagen. På plats fanns även populäre Calle Präst som efter några år åter höll i klubban. Besökare kom långväga ifrån, de återvände till sin gamla skolsal där kateder och orgel påminde om gången tid.

Calle Präst med maka Kersti deltog i sången.

Efter unison psalm höll Calle Präst missionsandakt med tacksamhet som utgångsläge. Med syfte på kommande auktion poängterade han att tacksamhet var inte enbart att ta emot utan även givande.

Vittsjö. En gång var de åtta. En gång var det ingen. Nu är det på gång igen! Resterna av den gamla BP-macken vid rondellen är nu borta. Nu är något nytt på gång! Inom en snar! framtid kommer en ny bensinmack. På samma plats där det servats med bensin i över 80 år!

Nockanders bensintapp med Esso bensin var av enklare modell.

Bensinslukande fordon var en sällsynthet i början av 1900 talet. År 1907 fanns det enbart 662 bilar registrerade i hela Sverige. I dag finns det 4 769 000 registrerade fordon i landet. De flesta drivna med bensin medan antalet dieseldrivna fordon ökar en del.

Söndag 8 oktober i Malmö. Redan i början på året 2017 så planerade teaterföreningen i Vittsjö ett besök i Malmö för att se Sound of Music. Premiär den 29 september med Elisa Lindström som Maria och Christopher Wollter som kapten von Trapp. Vår dag att se föreställningen var den 8 oktober. Det blev en festlig heldag med start från Bäckabro kl 12.00.

VERUM. En mindre del av höstens skörd hade symboliskt samlats vid altaret i Verum kyrka. Detta var på Tacksägelsedagen då det fanns anledning att var tacksam för skörden. Efter gudstjänsten var det högtid med invigning av församlingens askgravlund på kyrkogården.

Verumskören sjöng vid Tacksägelsedagen.

Vittsjö SPF's månadsmöte gästades av Tomas Rosendal. Församlingshemmet i Vittsjö var platsen och vid de dukade borden fylldes platserna snabbt. Tomas berättar om sin far på ett både humoristiskt och respektfullt sätt. T ex om Fader Gunnars alla 74 böcker han skrivit ,och till och med 3 st för hand, hela 2000 sidor. Annars skrev han på en skrivmaskin som nu är Tomas och mer är som ett minne efter sin far. Tomas berättar också om Fader Gunnars stora intresse för att synas. Man kunde läsa om honom i de flesta veckotidningar och dags och kvällspress . Fader Gunnar njöt av uppmärksamheten.

Alltid lika spännande! I förrfjol vann Camilla Nilsson med 22 sekunders marginal på damsidan, i fjol vann Agneta Erfors med 49 sekunder. Vem av dem båda skulle lyckas ta hem titeln som årets kvinnliga klubbmästare i OK Torfinn i år?

En bild över målet och TC på Mölleröds kursgård

På herrsidan var det minst lika spännande. Som överlägsen klubbmästare fem år i rad kämpade Pelle Jönsson för att bibehålla sin titel och därmed låta vinstsviten närma sig den hittills osprängda 7-vinstgränsen, något som skulle göra honom både historisk och legendarisk som Torfinnare. Hur gick det då, undrar ni såklart nyfiket, på årets klubbmästerskap som hade valts att avgöras på Hässleholms OK’s orienteringstävling vid Mölleröds kungsgård den första dagen i oktober?

VITTSJÖ. Flickor i mogen ålder, iklädda fordom klädsel välkomnade med nigning. Så var det i församlingshemmets entré då Gundrastorp syförening jubilerade. Denna förening startade vid (surrogat)kaffekalas i Gundrastorp. Något exakt bildande är inte bekant men troligen var det i slutet av 1930 talet, kanske tidigt på hösten 1938. Troligast år 1942! Verksamheten har fortsatt, numera med endast fyra sorters kakor till fika!

Gundrastorp syförening på 1940 talet Karl o Selda Eijlert, Elsa N, Alice Persson, Anna Pwersson, Ana Troedsson, Elisabeth Olsson, Berta Perssn, m fl

Uppgifterna om bildandetid är något vaga. Troligen började samlingarna 1938 men egentliga bildandet skedde kanske inte förrän 1942. Oavsett vilket, så fortsatte Gundrastorp syförening som numera är Gundrastorp kyrkliga syförening. Därav hölls jubileumsträff i församlingshemmet med minnen och händelser från gången tid.

Arne ”Grus” och Marie tog de rätta tonerna vid jubileet.

Arne ”Grus” Persson och Marie Bengtsson inledde med glada sånglåtar. Då ljöd över salen: Jag har bott vid en landsväg, samt Min soldat. Flera andra gammaldags låter framfördes med elegans. Ingegerd Nilsson höll den historiska återblicken då de 20 medlemmarna bildade Gundrastorp syförening.

VERUM. Sommaren är nog slut för i år och hösten har redan knackat på och kommer med sina vackra färger ute i vår natur. Det var det som jag tänkte på när jag rattade min bil österut till byn Verum, för det är dags igen med månadsmöte hos SPF pensionärerna.

Ordförande Håkan öppnar mötet och hälsar alla hjärtligt välkomna till denna eftermiddags träff. Föregående protokoll läses upp, godkändes och en protokoll justerare för dagen utses, (Jan Jönsson). Håkan berättar om vad dagens möte innehåller, bland annat inbjudan till Glimma SPF där Verums egen sångkör skall framträda. De som vill följa med ska anteckna sig idag. Håkan berättar också att boulespelet från vårterminen har nått goda framgångar med många vinster. Bowlingen ska starta upp igen. Olika temadagar kommer längre fram i höst anordnas på T4 matsalen där olika talare/föreläsare redan är inbokade, en geriatrik professor med namnet Yngve Gustavsson skall prata då. En intresseanmälan skickas runt bland pensionärerna.

ÖSTERLEN. Ibland upptäcker man utflyktsmål som man inte har en aning om. Detta hände oss under lördagens biltur.
Mellan Sjöbo och Brösarp, kom vi, glada över det fina vädret och den fantastiska naturen, till Hallsbergs gård. En gård som visade sig bevara en lång historia, en historia som idag innefattar ett lantbruksmuseum som är ett av landets största.

Hallsbergs gård

Även undantagsbyggnaden Möllehuset ingår i gårdens samlingar. I Möllehusets trädgård finns stenarna med de inhuggna texterna och bilderna från slutet av 1800 talet.

 

 

Möllehuset

Ägare till gården var vid den tiden Nils Nilsson, född 1818 död 1896. Under ålderns dagar skapade Nils sitt verk till Guds ära : Hallsbergs stenar. 

Stenarna har fyllts med texter och bilder huggna med kvarnhacka. Tretton stenar finns att beskåda och är fullkomliga mästerverk ofta med biblisk bakgrund.

VITTSJÖ. På torsdagen den 5 oktober stod Mats Lunnergård och Sam Larsson för eftermiddagens underhållning.
Träffpunkt Linden var fylld utav förväntansfulla åhörare och så dök Mats och Sam upp med instrument och sina otroligt förnämliga röster.
Kaffet och de goda hemma bakade kakorna serverades före och under föreställningen. Inledningsvis sjöng och spelades "Jag har bott vid en landsväg" och då kom ju frågan vilken väg sjunger man om och vi enades om att det var vägen vid Röstånga.

Repertoaren följdes av musik ur "Sound of Music" melodin "En värld av toner” och passande nog skulle några av åhörarna åka till Malmö och se musikalen i Malmö på söndag.
Mats föreslog att det skulle bli allsång med melodin "Jag sitter högt på ett berg" vi sjöng refrängen och Mats och Sam verserna. När det var dags för "Silverforsens strand" berättade Sam om en del av hans barndoms minnen. Om bilfärd till morföräldrar i Blekinge och upplevelser där. Många kände igen sig, -minnena finns kvar.