Reportage

Även om vi i Sverige inte firar Saint Nicholas (St Nikolaus), så görs det i en del andra europeiska länder.

Han firas i Nederländerna på kvällen den 5 december, samt i Belgien och Polen på morgonen den 6 december (Nikolausdagen) med presenter för barn. Dessutom firas han bland annat i delar av Frankrike, Tyskland och västra Ukraina (19 december).

Lite som vi i Sverige är vana med på julafton firar man Saint Nicholas födelsedag på aftonen också, den 5e december, då han och hans hjälpare kommer förbi husen och lämnar paket. Idag är det framförallt en spännande och festlig tid för barn och man samlas ofta med familjen.

Ursprunget av Saint Nicholas och den traditionen som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat, men en version skriver att hans person är baserad på ett Turkiskt helgon. Dock brukar man till exempel i Nederländerna referera till att han kommer med ångbåt från Spanien. Dessutom finns idag många diskussioner kring den figur som är hans hjälpare, ibland kallad Svarte Petter.

VITTSJÖ. Kontraktsförlängning med vår offensiva ytterback. Idag blev det klart att 28-åriga Lisa Klinga skriver på för ytterligare två år för klubben. Det blir Lisas sjätte säsong i klubben. Lisa är skicklig defensivt men är även ofta med och hotar i anfallet bl a med sina farliga inlägg som inte sällan resulterar i målchanser. Hon är en meriterad spelare med erfarenheter både från utlandsspel i Norge samt Champions Leaguespel med Tyresö FF och vi är väldigt glada att hon vill fortsätta utvecklas tillsammans med oss under de två kommande säsongerna.

Lisa själv berättar att hon är väldigt stolt och glad över att få representera Vittsjö GIK Hässleholm under två säsonger till. -Vi tog stora kliv förra året både spel- och resultatmässigt och att vara med på den fortsatta satsningen som görs i klubben känns jättebra. Jag är väldigt taggad inför kommande säsong och hoppas att vi 2020 kan bjuda våra supportrar på en underhållande fotboll.

För frågor kontakta: Erika Nilsson, Sportchef 070-7524514

EMMALJUNGA. Folkets hus i Emmaljunga invigdes 1926 och var under lång tid den lokala samlingsplatsen. Emmaljunga hade fått en lokal där människor trivdes och träffades. Sen blev det en svacka då TV kom in i hemmen. Sen några år tillbaka är det föreningen Emmaljunga folkets hus som har blåst liv i den gnistrande lågan. Nästa stora samling blir den 14 dec kl 15. Det blir då den 90 Luciahögtiden i Folkets hus.


Även trafikanter på väg 117 välkomnades till Julmarknad

MARKARYD. 25 LRF medlemmar från Vittsjö samlades för ”klot-rullning” i Markaryd. Under flera år har medlemmarna tävlat på bowlingbanan i Markaryd. På kvinnosidan var det Gunilla Olsson som siktade och rullade in 143 träffar och på manssidan var det Sigvard Gustavsson som fick in 197 träffar på käglorna.

Skilda stilar visades upp men båda hade samma mål i sikte.

Alla tävlande hade givetvis samma målsättning att få omkull så många pjäser som möjligt. Det angavs vindavdrift eller annat som var orsaken då klotet hamnade i ”kisserännan”. Stämningen var god mellan de tävlande trots viss konkurrens fanns men vid vindstilla lyckades några få strike med muntra tillrop. Alla lyckades inte så bra men med humöret var det bättre lyckat.

VITTSJÖ. Idag måndag startar röda korset i Vittsjö sin julrea. Inne i lokalen finns nog det mesta som kan behövas både i klädväg men också till hushållet.

Några exempel på det är lite tjocka bra fodrade vinterkläder till barn. Vi har både bra fodrade byxor, jackor och stickade tröjor. Även till mindre barn finns det fina overaller och tröjor i varmt material. Vi säljer också hemma-stickade vantar både till barn men också till vuxna. Kom in o prova och titta runt.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Från den 1:e december gäller att ditt fordon skall ha vinterdäck om det är vinterväglag.

Definitionen av vinterväglag är när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är alltid Polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Mönsterdjupet på vinterdäcken för personbilar och lätta fordon ska vara minst 3 millimeter. Samma krav gäller för utlandsregistrerat fordon. Detta gäller under perioden 1 december– 31 mars.

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober– 15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även på annan tid.

Om personbilar och lätta lastbilar har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha dubbdäck om det är vinterväglag. Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Under fredagen kom snön, inga mängder men i de norra delarna så mycket att marken blev vit. Samtidigt föll redan på fredagskvällen temperaturen under nollan och en del vägar blev glashala.

Flera av de som väntat med att montera vinterdäcken fick naturligtvis problem. Polisen rapporterar att cirka 15 trafikolyckor inträffat i de norra och nordöstra delarna av Skåne under natten mot lördagen.

Lördagen inleddes med åtskilliga minusgrader och en klarblå himmel. Solen bjöd redan i gryningen på ett underbart ljus såhär på månadens sista dag.

Glöm inte att från imorgon den 1;e december gäller lag på vinterdäck i Sverige.

VITTSJÖ. I höst har många cirklar varit i gång under PRO s flagga, bland annat sittgympa och läsecirkel.

Varje måndags eftermiddag har vi träffats sammanlagt tio gånger tillsammans med ledarna som håller i de olika kurserna. I sittgymnastiken är det Inga-Maj Ottosson, hon har varit aktiv i många år just inom gymnastik och rörelse. Nu lämnar hon över stafettpinnen till Sonja Petäjä som kan det här med friskt åldrande och hur viktigt det är.

Sittgympan startar upp igen efter alla helgerna sista måndagen i januari 2020 på samma plats "Träffpunkt Linden" men med tidigare lagt gympa-tid med start klockan 1230. Alla är hjärtligt välkomna, nya som vill prova på men också de som varit med tidigare.

VITTSJÖ. Clara Markstedt förlänger med ytterligare ett år sitt kontrakt med Vittsjö damallsvenska fotbollslag.

Energiknippet och för motståndarna mycket svårstoppade forwarden Clara Markstedt väljer glädjande att stanna kvar i Vittsjö även under 2020.

Clara är som spelare snabb och intensiv med enormt stor arbetskapacitet och har många gånger visat sig vara riktigt ordentligt obekväm för motståndarna. Trots sin tuffa spelstil genomförde Clara hel året utan en enda varning. På planen är Clara väldigt fokuserad och verkar aldrig ge upp. Under den genomförda säsongen gjorde Clara 9 mål och svarade dessutom för 3 assister. Clara kan spela både forward och som yttermittfältare.

VITTSJÖ. Nu är det klart, Ebba Hed fortsätter att spela för damallsvenska Vittsjö även 2020.

För 20-åriga Ebba, tidigare i år nominerad till priset som ”Årets genombrott” vid Fotbollsgalan, var valet ganska enkelt. -Jag tror vi har något riktigt stort på gång, många spelare stannar kvar i laget. Det gör att vi känner varandra och har goda förutsättningar till en bra placering även nästa år, berättar Ebba Hed.

-Jag känner att jag utvecklats under åren i klubben. Under det senaste året har fått spela mer och jag vågar mer idag, berättar Ebba. Målsättningen är att även kommande säsong var bland de tre i toppen, menar Ebba Hed.

Ebba är känd för sin styrka, fart och kreativitet och inte minst genom sin fina och känsliga vänsterfot. Ett prov på detta gav Ebba då hon till inte minst publikens förtjusning slog en hörna direkt i mål (lite med vindens hjälp).

 

VITTSJÖ. Utan tvekan hade Vittsjö GIK OBOS Damallsvenskans bästa målvaktspar 2019! Kanada-födda skotskan Shannon Lynn och kanadensiska Sabrina D'Angelo var helt makalösa som våra sista utposter. Tillsammans lyckades målvaktsparet hålla nollan hela 14 gånger under den damallsvenska säsongen. Och.... de fortsätter att vakta Vittsjö-målet även under säsongen 2020!!

Shannon Lynn Sabrina D'Angelo

Shannon är ett välkänt ansikte i Vittsjö och Vittsjö GIK när hon nu skriver på för sin sjunde säsong. Hon är en otroligt viktig kugge i laget, både för sin gedigna rutin som målvakt och för sin laganda. Shannon sprider glädje, gemenskap och är en fantastisk ledargestalt för alla.

Sabrina kom till oss inför förra säsongen och hon gjorde entré med den äran. Hon är en komplett målvakt, säker i luftrummet, bra med fötterna, bra både på distansskott och närskott. Hon skapar en trygghet defensivt tillsammans med sin backlinje. Därför ser vi med stor glädje fram emot vad dessa tjejer kan åstadkomma nästa säsong.

För frågor kontakta: Erika Nilsson, Sportchef 070-7524514

 

VITTSJÖ. Säkert har du noterat att det grävs för fiber igen på flera gator i Vittsjö! Det är inte länge sedan man asfalterade tidigare hålor efter Telias fiberarbete. Nu gräver kommunen på samma platser!

Robin Lager från TA Mark skär upp asfalten

Du minns säkert att Telias fiberdragning fördröjdes kraftigt. Telia angav att problemet var att få grävtillstånd från Hässleholms kommun. Efter hot med vite beviljades Telia efter slutligen grävtillstånd. Deras kunder fick därefter snabbt sin fiber indragen och dessa har sedan drygt 1,5 år även kunnat nyttja denna.

VITTSJÖ. Då Carl Olof Danielsson kom till kyrkan var han kyrkoherde. Då han lämnade helgedomen var han kyrkoherde emeritus. Så snabbt kan det gå! Då Carl Olof Danielsson och Stefan Dahlström tågade in i helgedomen passerade de en parad av kyrkans anställda i mittgången. Under gudstjänsten lämnade Carl Olof sitt kall som kyrkoherde i pastoratet samtidigt som Stefan tillträdde samma förtroende. Stafetten var avklarad!

Kyrkokören deltog i högtiden.

Under triumfbågen inledde kyrkokören högtiden med sång. Carl Olof tog ordet då han berättade om sina 41 år som präst varav 13 år i Vittsjö pastorat. Det var med både vemod och glädje som han denna dag lämnade sitt uppdrag som kyrkoherde. Ungdomskören sjöng delvis med solister, inramat av psalmsång. Dagens predikan hölls av Stefan Dahlström över dagens texter med Domsöndagens evangelium. Fast allvaret fanns i text blev det humoristiska inslag då Stefan kanske förväntade sig en annan bild i spegeln under tidig morgon. Kyrkan var fullsatt vid denna högtid och därför blev det tämligen lång kö fram till nattvarden.

Carl Olof som en stund senare blev emeritus.

Carl Olof Danielsson och Stefan Dahlström tog plats framför kören. Med två politikers handfasta grepp flyttades stafetten, den lila albadräkten från Carl Olof till Stefan. Därmed var Stefan kyrkoherde i Vittsjö pastorat medan Carl Olof blev kyrkoherde emeritus. Ingvar Larsson Verum Nygård framförde sitt tack till Carl Olof som varit både ledare och kamratlig kompis under många år. Ingvar överlämnade även en gåva från pastoratet.

VITTSJÖ. Mona Svensson var upphovet till Julstugan i museet som etablerades 1995. Fortsättning har skett med denna aktivitet och i lördags var det 25 gången som denna stuga arrangerades. Pepparkaksbak, julsång/musik har följt med under alla åren, så även i år.


Husbandet som förebådade julhelgen med sång och musik

Den tända julgranen utanför entrén till den gamla skolan välkomnade in i värmen. Redan i skolans gamla kapprum började trängseln mellan besökarna. Där fanns Marianne som kavlade degen till det som skulle bli gräddade pepparkakor i kökets ugn.

EMMALJUNGA. I stället för ringning i kyrkklockan klinkade Mats Lunnergård sammanringning på piano i församlingshemmet. Drygt halvt hundratal besökare fanns i salen i väntan på fika och försäljning. Det var Emmaljunga församlingshem som inbjöd till samlingen för ekonomiskt stöd till verksamheten inom församlingshemmet. Vid preliminära sammanräkningen i fredags blev summan 14 500 kronor.

Församlingshemmet i Emmaljunga som invigdes 1935, för 85 år sen..

Församlingshemmet har inget bidrag till verksamheten från kyrkliga församlingen fast de äger fastigheten. Ideellt arbetande söker ekonomi för verksamheten genom bland annat årlig försäljning/auktion. Ständigt behövs förnyelse för att lokalerna skall bli så trivsamma som kan ske. Församlingen har flera sångare av god klass och dessa underhöll. Det var Karin Persson med barnbarnet Nilla som sjöng indisk visa till ackompanjemang av Karin. Inför kommande högtid blev det Nu tändas tusen juleljus samt ”Gamla låtar”. Mats Lunnergård och Sam Larsson sjöng Gud som haver samt Han är min glädje. Stefan Dahlström höll en kort andakt.

• Enligt tillförlitlig uppgift från väderspåman skall det bli samma väder den sista halvan av elfte månaden. Så där omkring 4- 10 + grader och några millimeter regn varvat med solglimtar. Hur vill du ha vintern? En vis man svarade: Så kort som möjligt!


Denna snömängd för 10 år sen är inte direkt tilltalande

• Åter igen har det bekräftats: Människor kastar gamla foto. Det är ingenting att spara! Detta är helt felaktigt och skandal. Helt nyligen sökte jag foto från området åren 1950- 1960 talen. Dödsboet har kastat dem! Lämna dem till ”Spårat” och jag lovar spara dem till kommande generation.

VITTSJÖ. Vid 22-tiden på fredagskvällen larmades Trygg i Vittsjö via privatperson till bussplatsen. Enligt uppgiftslämnaren pågick vandalisering.

Då patrullen några minuter senare anlände fanns ett gäng ungdomar på platsen. Det visade sig att en av ynglingarna av någon anledning slagit sönder en gitarr som nu låg utspridd i smådelar över ett område.

Efter kort resonemang med ungdomarna insåg de att detta var riktigt dumt gjort. Att det nu faktiskt handlade om nerskräpning på allmän plats. Allt övergick till att ungdomarna tillsammans städade platsen på flisorna från den tidigare gitarren. Trygg-patrullen godkände efter ett tag städningen. Därefter sattes punkt för detta dumma ”tilltag”!

GÖTERYD. Vid den här tiden på året så kommer påminnelse om att nu är det dags igen med julmarknader för hugade köpsugna människor. Jag är inget undantag jag gillar att hitta nya julmarknader som för mig är nytt område.

I år så styrde jag bilen till ett samhälle som heter Göteryd en liten by i Småland men med många eldsjälar som hjälps åt så att det mesta funkar bra. Visst regnet det öste ner men det fixade vi ändå med både keps och regnhatt. Många av hantverksknallarna fanns ju utomhus under tältduk, andra var inomhus.

Kaffestugan för hugade spekulanter den fanns inne i den gamla slöjdskolans lokaler. Därinne lyste det vackert med tända ljus och doften av kaffe tilltalade många besökare. Utanför salufördes det också dörrkransar, stöpta ljus i vackra former, karameller i strut och friterade Donuts med flera smaker och i ett annat tält fanns Göteryds hembygdsbok för 2019 till försäljning.

KÖPENHAMN. Regnet vräkte ner i lördags när vi åkte med ett trevligt gäng till Danmark för att besöka Tivoli. Det var tur att vi fick frukost och varmt kaffe på bussen.

Trevligt gäng

De första timmarna fick vi försöka sitta på olika serveringar för att hålla oss torra, men så mot kvällen höll regnet uppe och då kunde man gå runt och försöka ta kort på allt fint man såg. Och vart man vände sig så var det fullt av lampor, julkulor, granar, tomtar och en massa fina arrangemang av julklappar och allt man bara kan tänka sig om julen. Nästan som en saga, kändes det, när man gick där inne och fast det regnade var det fullt med snö, som låg som ett tjockt lager överallt.

Santa Maria. Det var inte bara kändistätt i Santa Maria det vimlade också av restauranger, många med Italiensk framtoning men även med lokal och traditionell mat.

Lokal böngryta med grönsaker och grillad tonfisk 

"No stress" är ett signum för denna plats, till och med de lokala försäljarna har en avslappnad attityd och är inte påträngande eller tjatiga, men börjar man verka intresserad kan det bli en annan sak. Betydligt bättre än i de flesta länder som riktar sig hårt mot turismen i alla fall. "No stress" kan vara lättare att förstå när man ser de fantastiska sandstränderna och det fantastiska vackra havet (+27 när vi var där).