Reportage

I Wittsjö Hembygdsförenings regi genomfördes i söndags en botanisk exkursion i Emmaljunga med Crister Albinsson som mycket kunnig färdledare. Arrangemanget ingick i ”De vilda blommornas dag” som nu för 13:e året firades på åtskilliga platser över vårt land. För Vittsjös del var det tredje gången vi var med. Notabelt är att Hässleholm var den enda kommunen i Skåne som under dagen deltog med två olika exkursioner; ett parallellarrangemang var samtidigt förlagt till Sandåkra.

Första anhalten var Hembygdsstugan på Kraxebodavägen. Dagen inleddes i lätt regn, men trots detta hade 24 deltagare mött upp, varav glädjande nog några var ungdomar. På ängen runt stugan fick vi bland annat lära oss om olika huvudtyper av gräs. Vi fick också veta att det finns ett ganska stort antal invasiva arter som kommit till vårt land i relativt modern tid och utgör hot för det naturliga ekosystemet. Ett exempel var vresrosen, som gärna bredde ut sig och ville ta över.

Vittsjö. Midsommarafton har sannolikt firats i de olika byarna långt tillbaka. Då existerade bygemenskapen grannar emellan. Visserligen fanns det även då stridslystna med missämjan reddes upp, kanske med hårda tag. Sen var allt bra igen. Även i dag finns de på landsbygden som sätter käppar i hjulen. Efter hand har midsommarfirandet centraliserats.


Klubbförningen hade kanske varit bättre för träff på klotet.

I söndags var Kristina och jag på Berättarfestivalen i Ljungby och lyssnade till Mikael Niemi även kallad “skrönans mästare”.

Niemi till höger

Det var en mycket humoristisk berättelse vi fick höra, från denne snart sextio årige Pajalabo. Han har belönats med årets “Mickelpris” som delats ut under veckan. Han berättade även att hans mest kända bok som även filmats “Populärmusik från Vittula” trycktes först i blygsamma 3000 ex. Den har med tiden sålts i över 800.000 ex Mycket läsbar liksom hans senaste “Koka björn”

Orienteringshelgen i Trondheim blev en utmaning som sent kommer glömmas! Med tanke på att jag är van vid Skånes vackra terräng som för det mesta är relativt öppen och snabblöpt, så var Trondheims terräng tuff och utmanande. Första helgen i juni åkte jag upp till min orienteringskompis Evelina, som nuförtiden bor i Trondheim för att doktorera.

Nervös var jag över vad som väntade, en hel orienteringshelg skulle överlevas. Speciellt då Evelina redan tidigare hade berättat för mig om hur svårt hon tyckte att det var första gången hon orienterade där. ”Jag kände mig som en nybörjare igen. Jag hade sämre kilometertid än jag hade på min första orienteringstävling någonsin i Åhus för många år sedan”. Med detta i tankarna följde jag med henne ut på den första tävlingen på fredagskvällen. Tack och lov mjukstartade denna tävlingshelg med en sprint vid en skola i nordöstra delen av Trondheim.

Klockan 07:30 sitter vi alla på plats i bussen och reseledare Margitha och busschaufför Nisse, hälsar oss välkomna till denna heldags utflykt till Österlen. Så bär det iväg, precis lagom väder. Det är en njutning att bara titta ut genom bussfönstret och se de vackra vilda blommorna längs vägen. Mängder av röda vallmor.

Vårt första mål under resan är Borstakongen Butik och Café i Onslunda. Här välkomnas vi med förmiddagskaffe och fralla. Därefter blir det butiken med mängder av borstar av olika slag och även andra hemslöjds saker. Anki & Börje är nu ägare till detta företag. Ett företag med över 100 år i branschen. Anki presenterar företaget och dess historia, själva borsttillverkningen, som sker både för hand och med hjälp av maskiner.

Borstarna tillverkas till största delen av naturmaterial, vilket ger en hög kvalité. Här finns borstar för alla tänkbara ändamål, vad det gäller hudvård, städning, rengöring och målning. Skulle någon sakna något när det gäller borstar är det bara att tala om det för Börje, troligen fixar han det. Efter att det handlats en del borstar skall färden gå vidare mot Simrishamn. Men först vill Anki berätta om det som händer på Genväg Österlen sommar 2018 och framåt, invigningen av Österlen Lyser den 2/11 Kl.18:30 2018.

Nästa besök är på AUTOSEUM i Simrishamn. Sedan 2010 ägs fastigheten av Nisse Nilsson, vilken tog över hela verksamheten 2016. Nisse är en passionerad samlare av intressanta fordon, vars unika privata samling består av mer än 100 lyx-,sport och racerbilar,samt mer än 60-tal motorcyklar.

SKINNARETORP. Det var inte enbart Musik i sommarkväll i Skinnaretorp. Det blev även humoristiska inslag, det blev andakt och det blev hyllningsvisor samt bredda mackor. Värdpar var Ingegerd & Rolf Nilsson, De flyttade till denna boplats för 15 år sedan och vid den allra första Musik i sommarkväll medverkade Verumskören. Nu återkom denna kör till Skinnaretorp.

Curt Nilsson leder Verumskören som inte denna gång sjöng ”Sol och måne!

Paret Nilsson har tidigare varit bosatta i Gundrastorp och därför var det naturligt att Gundrastorp syförening arrangerade denna träff. Verumskören med Curt Nilsson som ledare inledde med Den blomstertid som blev unison medverkan. Kören framförde ”Sommarglädje” och fortsättningen blev det unisont med kören som försångare med Han är min sång och glädje.

Med rutiga dukar på borden och tavlor på väggarna med franska motiv såg det lovande ut för en trevlig lördag. Gunnel Götesdotter bjöd in till en fransk afton med ost, vin, kakor och musik.

Hon höll ett kåseri om sin tid som modetecknare i Paris på 60 och 70-talet. I en avslappnad miljö med blandning av fakta och anekdoter, musikaliska inslag från Rune Lindqvist och Ingela Wahlgren, följde vi en ung och ambitiös svensk modetecknare från starten tills hon återvände hem med ett litet barn.

VITTSJÖ. Webbtidningen vittsjobjarnum.nu även kallad ”Portalen” delade ut 30 000 kronor till ungdomsverksamhet i bygden.

Jonas Brauer berättade att webbtidningen som funnits i över 11 år totalt under dessa år kunnat bidra med drygt en halv miljon till bland annat Lions hjälpverksamhet. Framöver kommer webbtidningen att inrikta sitt stöd helt mot de föreningar som bedriver ungdomsverksamheter i bygden. Därför är det glädjande att idag kunna dela ut stöd till sex föreningar som bedriver fin verksamhet för bygdens ungdomar avslutade Jonas Brauer.

VITTSJÖ. Lions delade ut musikstipendium under Vittsjödagen. Per-Magnus Krahner, president i klubben berättade att klubben under många år delat ut detta stipendium till elever vid musikskolan i Hässleholm.

I år tillföll stipendierna Agnes Martinsson från Bjärnum som spelar saxofon och Julia Wang från Vittsjö som spelar piano. Lions delade även ut pengar till Smart Ungdom vid Bjärnums skola.

Per-Magnus Krahner med till vänster Agnes Martinsson och till höger Julia Wang

Lions delade även ut pengar till Smart Ungdom vid Bjärnums skola. Nils Hansen som delade ut priset, berättade att många av eleverna vid skolan skrev kontrakt på att inte använda tobak vid läsårets start. 96 % av ungdomarna lyckades hålla kontraktet. Lions har då lovat att skänka 100:- per % vilket i år innebär att 9600:- delades ut.

VITTSJÖ. Gustav Fridolins traditionella sommartal i Vittsjös, för sjunde gången, lockade även riksmedier.

Fridolin pratade om klimatet och psykisk ohälsa hos barn och unga Han presenterade Miljöpartiets krav på förbud mot att mikroplaster tillsätts i produkter. Han sade också att vi måste ”plastbanta”, minska användningen av plast. – Vid år 2050 kan det finnas mer plast än fisk i haven, konstaterade han. För klimatet gäller det att antingen ”Fly eller Fightas” och vi måste Fightas. Fridolin menade att Sverige är ett föregångsland och har världens mest ambitiösa klimatpolitik. Detta innebär att Sverige har en stor roll inom åtgärder för klimatet i världen, menade Gustav Fridolin.

VITTSJÖ. Årets Vittsjödag bjöd på ett varierat och omfattande utbud av både knallar och aktiviteter.

Under lördagen bjöds publiken på musikunderhållning vid Godsmagasinet, i marknadsområdet fanns många knallar med utbud av olika varor. 

För barn och ungdomar fanns Hassans tivoli med flera attraktioner.

Flera föreningar presenterade sig, till exempel karateklubben Shotokan som visade upp självförsvar.

Med jämna mellanrum avgick flotten ”Ubbe” med passagerare ut på närbelägna Vittsjön. Gustav Fridolin höll sitt sommartal i barndomsbyn. Med andra ord fanns ett stort utbud att välja på.

VITTSJÖ. Barnens förmiddag i Vittsjö inföll i fredags klockan 09-11. Då var alla barn, upp till sex år inbjudna till Hassans tivoli inklusive äldre medhjälpare. Vittsjödagarna etapp 1 hade startat. Detta tack vare några företagsamma ungdomliga intressenters idé och insatser. Vittsjödagarna startade med Vittsjödagen 1986. Sen har det fortsatt men risken fanns att evenemanget kom en för tidig avveckling till mötes.


Så här kunde åkarna se tivolit lite från ovan.

VITTSJÖ. I Vittsjö råder knappast någon brist på mysiga och estetiskt tilltalande smultronställen. Inte minst kring våra vackra sjöar finns det många inbjudande miljöer som ofta fungerar som en lisa för både kropp och själ.

I helgen begåvades Vittsjö med ännu ett spännande och lite annorlunda alternativ när Utsiktsplats Röebjär invigdes.

Det nya smultronstället nås enklast från Bäckabro (Sjöstugans parkering). Det finns informationstavlor både uppe på Röebjär och nere vid Bäckabro. Via en stentrappa och en cirka 50 meter lång, trossförsedd skogsstig når man utsiktsplatsen.

Nivåskillnaden är 12 meter och här uppifrån har man en fin utsikt över Vittsjös västra delar. På platsen finns numera även ett mycket bastant bord med tillhörande bänkar, som bekostats av Hässleholms kommun.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Söndagen den 9 september åker vi till Malmö Opera och ser ”West Side Story”. Vi har några biljetter kvar så är du intresserad att följa med ring Anita Tidblad på telefon nummer 0451/23295 och få mer information.

Teaterföreningens höstprogram finns på Servicekontoret i Medborgarhuset i Vittsjö och på vår hemsida. vittsjo-bjarnums-teater-foreni.webnode.se/

Utöver innehållet i programmet vill vi meddela att tisdag den 25 september klockan 19 kommer Rickard Söderberg från Malmö Opera till Vittsjös Medborgarhus för att presenterar Malmö Operas Höstprogram och Vittsjö Bjärnums Teaterförenings höstprogram.
Ring och meddela om du kommer. Anita Tidblad 0451/23295

 

EMMALJUNGA. I torsdags den 7/6 var det dags för den årliga grillkvällen ombord på flotten ”Pråmille”.

 Alf, Thord, Gunilla och Emma.

Den alltid glade skepparen Anders Larsson med sin förtjusande fru Emma, bjöd oss på en verkligt skön kväll. Emmaljunga byalag var delsponsor tillsammans med värdfolket och tretton medlemmar inklusive skepparen hade mött upp.

VITTSJÖ. Nu får man väl säga att sommaren har kommit, vi har ju haft soligt och varmt väder ett bra tag.

Men på RödaKorset secondhand affär ”Bikupan” Vittsjö så fortsätter vi att ha öppet hela sommaren som vanligt. Varje dag mellan kl.1400-1700 finns det möjligheter att handla billigt i vår butik.

Många vackra sommarklänningar och toppar finns men också snygga kavajer. Och nu på lördag den 16 juni på Vittsjödagen har vi öppet och allt i affären har halva priset på de redan nu låga priserna. Kan vara värt ett besök. Välkomna.

VERUM. Nilla och Axel H Pettersson var ett äkta äldre barnlöst par i Verum. Då testamente efter paret blev offentligt 1979 visade det sig att bland annat skulle premier delas ut till sjätte klassens elever i Verum skola. Så skedde för första gången 1982. Då fick fem elever dela på 30 000 kronor! Efter prenumeration blev premierna lägre. Premieutdelning skedde också i år i Verum kyrka.

Sofia Olsson var solist vid gudstjänsten i Verum kyrka.

Gudstjänsten i Verum kyrka förrättades av komminister Stefan Dahlström. Solist till eget ackompanjemang var Verumbördiga Sofia Olsson. Gudstjänsten följde i stora delar efter den nya Kyrkhandboken. Flera unisona psalmer inramade gudstjänsten och kollekt upptogs under psalmen Det finns en väg. Kerstin Sturesson överlämnade en rågad kartong jordgubbar till gudstjänstens solist.

Inte alls långt från Vittsjö hittade vi ”en liten grupp på 8 personer ” verkliga smultronställe. Nu var ju vädret på vår sida, nästan lite för hög temperatur, 29 grader.

Första stopp var Hishults konsthall. Genom ett sommarfagert landskap kom vi fram till konsthallen som är inrymd i en vacker gul byggnad. Utställning av konst inomhus och skulpturer i den vackra trädgården.

 

 

 

 

 

I trädgården prunkade rosor och bänkar var utplacerade så att man vilade mitt i det vackra och de spännande föremålen. Mycket att titta på och njuta av.

Ja, bor man som Malene Langborg i en husvagn så är det naturligt för henne att ha sitt brickbandsmuseum i en annan husvagn. Så praktiskt att bara köra iväg med den och visa sitt museum på olika platser. Den 14 oktober kan museet ses vid Emmaljunga Folkets Hus tillsammans med en grytlappsutställning och i slutet av oktober finns husvagnen på plats i Glimåkra, då vävdagarna går av stapeln. Det lilla husvagnsmuseet ser inte stort ut, men rymmer över 90 olika brickband av alla de sorter.

VITTSJÖ. Sommarfest på ”Träffpunkt Linden” under våren så har denna samlingspunkt varit rikligt besökt av byns äldre invånare. Två dagar i veckan så har pensionärerna i byn haft möjlighet till en stunds gemenskap.

En eftermiddag som tilltalar många som är ensamma men också alla andra pensionärer som vill ha lite social kontakt. Att prata bort en stund och ha trevligt tillsammans och prata om ditt eller datt förhöjer kanske glädjen att få skratta lite, livet kan ju kännas lite lättare då.

 

 

Med frivilliga insatser som vissa av pensionärerna gjort och gör, som har dukat fram kaffe och kakor under hela våren. Och som nu dukar fram ett riktigt gott sommarbord med festmat som alla tycker om och som hör sommaren till. Tack till alla de som arbetar ideellt för att allt skall fungera på ”Träffpunkt Linden”. Idag serveras det matjessill, potatis, gräddfil, gräslök, kokt ägg och grönt därtill. Dricka ingår och till efterrätt serveras det en jordgubbkaka med vispgrädde och gott kaffe till. Bättre kan det knappast bli eller?

Hi.; I would like to talk to you about a site where you can watch free porn, which I have just discovered. This is a very interesting article. I found a random site on Google when I watch a freeporn site that promises to come after large sites, I can say that the new site is quite successful and pleasant to be popular. When I wanted to watch hd porn immediately as a quality site that I could reach it, so I think everyone should know and/or use it I saw that the first time I entered the site has a very simple look and other free porn tracking sites, such as immediately because I understood that the site was completely user-oriented. Whether you need hd sex videos viewing menus or whether you want to reach or search for content, it's a free porn site that I've reached without hesitation and found everything easily. There are a lot of people that do not know how to do this. If you want to watch this site, I hope that you enjoy and enjoy this site for the likes of you should stop at hd porn without too much extension.

Jurassic World 2: Fallen Kingdom Watch