Reportage

Ni känner igen titeln va? 80-talsklassikern om familjen som ska på en efterlängtad husvagnssemester, en semester som inleds, genomlids och avslutas i kaos, ständigt med det goda vädret som sällskap. Vår BAMM-debut saknade visserligen de mest kaotiska inslagen, men vi kan nog erkänna att debuten inte riktigt var så lugn och avslappnande som vi hade tänkt oss. Men vädret, det var toppen! Häng med på en återblick!

Läs hela berättelsen här! (när du klickat på länken så får du även stora bilder!)

Vittsjö. På fredagskvällen 11 augusti var det efterlängtad kräftpremiär i Vittsjön. Kräftfisket i byn har gamla traditioner och är för många en utav sommarens absoluta höjdpunkter. Dessutom har helgen lite hemvändarkaraktär, då Vittsjöbor i förskingringen gärna återvänder hem.

Årets fiske blev för flertalet av de 57 fiskelagen en lyckad tillställning. Fångsterna var detta år oftast goda och dessutom bjöds alla på en ljuvligt mild och lugn sensommarkväll. Ofta sågs tre generationer i båtarna. För de yngsta kan säkert båtturerna och spänningen att långsamt hala in en kräftbur ge fina minnen för livet.

VITTSJÖ. Granarna föll och solstrålarna sökte sig allt längre, under förutsättning att solsken råder!
Året var omkring 1965 då Siw och Gustav Pettersson planterade två Blågranar vid sin nybyggda villa. Granarna växte till i all välgång i både höjd och bredd. Trädens överlevnad diskuterades och slutligen blev deras öde beseglat.

Ytterligare en gren faller till marken efter kapning av arboristens såg.

På förmiddagen började arboristernas motorsågar att höras i kvarteret. Med klätterskor och livbälte kappades gren efter gren upp till trädets halva höjd. Draglina förankrades ytterligare några meter uppåt.

 

Jag haft så många drömmar
om en bättre värld för alla,
där ingen utan strumpor går
i skor där fötter ömmar.

Jag har ofta drömt så skönt
att ingen levt där kriget är,
men tyvärr, trots nyhetens behag
jag något annat sedan rönt.

Jag önskar goda drömmar vore sanna
så alla fick sina skålar fyllda
och att ingen vore utan sked
dagen då det börjar regna manna!

VITTSJÖ. Café Sjöstugan har inte enbart tillgång till lekamlig utspisning. Där finns även ögonfröjd vid olika utställningar.

Cecilia Sundgren beskådar fin utställning av skilda fotografiska motiv.

Den senaste av dessa svarar Joakim Swärdèn för. Han visar flera fotomotiv från bygden. Där finns naturvyer, fåglar, växtlighet och andra naturmotiv. Det kanske mest intressanta motivet är ett snabbfoto av en fiskgjuse som flyger i väg med en brax i klorna!

Joakim Swärdén är mångsysslare då han även målar akvareller. Vid flera tillfällen har han använt fotomotiv som uppslag för en akvarell.

I övrigt pågår ännu några dagar Gerd Böes inramade konstverk som finns i sammanträdesrummet. Flera andra fotomotiv finns att beskåda i ett serveringsrum. Sjöstugan har även blivit en utställningslokal.

VITTSJÖ. Musik i sommarkväll för sista gången denna säsong hölls vid Sjöstugan. Det var Dan- Inge Olsson jämte medhjälpare som svarade för underhållningen. Arrangör för träffen var Kristna samrådsgruppen i orten. Till skillnad från tidigare samlingar under Dan- Inges ledning var det faktiskt uppehållsväder denna kväll!

Dan- Inges kvartett på scenen ovanför Vittsjön.

Kvartetten förutom Dan- Inge Olsson bestod Lars Åke Martinsson, Frida Dahlén och Tomas Lindman. De inledde kvällen med en ”la la”- sång innan Carl Olof Danielsson välkomnade till en äkta Svensk sommarkväll. Underhållarna fortsatte med kända psalmen ”Var jag går i skogar”, där musiken även fortplantade sig över Vittsjöns yta till campingplatsen. Efter ytterligare ett par sånger blev det unisont: Det stod en blomma. Samtidigt med underhållningen kom raska servitörer med beställda våfflor. De hade svårt att göra sig hörda med nummeranrop varför Dan- Inge ropade ut nummer i högtalaren! Service!

VITTSJÖ. Sommaren har kommit med regn och rusk de flesta av våra blommor gillar inte den mängd som fallit. Tyvärr blir ju blomningstiden lite kortare men några har ändå kämpat tappert mot väder och vind. Det är väl därför som jag riktigt njuter av de få som blommar nu.

I år så har jag gått över in till grannens trädgård och fotat lite andra sorters blommor, såna som inte jag har i min trädgård.

En helt fantastiskt tvåfärgad ros hittar jag i rabatten, liknar en polkagris och doftar svagt, vars namn är Rosamund.

 

 

 

VITTSJÖ. Sommarakademin i Vittsjö är, eller har varit ett begrepp. Det var 1987 som denna akademin startade med professionella forskarna professor Harald Swedner och docent Anders Ödman som drivande krafter. Sommarakademin fick ett kraftigt genomslag då det kom deltagare från södra delarna av landet. Efter hand blev det begränsningar till de sydligaste delarna. Årets Sommarakademin är inställd!

 

Bekantskapen återupplevdes vid mingel på Sjöstugans brygga.

Deltagarantalet blev efter hand begränsat till 50 av rent praktiska skäl. Från början var det hembygdsföreningen i Vittsjö som var arrangör tillsammans med ett studieförbund. Då pågick akademin i fyra dagar som sen har minskat till tre dagar. Efter ett par år kom även Fornminnesföreningen i Bjärnum in som medarrangör. Under årens lopp har medverkan och administration skett av olika studieförbund.
Anledningen till Sommarakademins uteblivande lär vara ett misstag från ett studieförbund. I sådana sammanhang är det lätt att skylla ifrån sig. Så har skett även i år då skilda åsikter har kommit fram. Summan är det det blir ingen Sommarakademi i år!

VITTSJÖ. Musiken och allsången ljöd vid café Sjöstugan under söndags eftermiddag. Då fanns åter hembygdssångarna på plats med en underhållande konsert. För säkerhets skull hade underhållsgruppen placerat sig under tältskydd, i fall det skulle bli nederbörd. Samtidigt som konserten började kom solen fram mellan regnmolnen.

Hembygdssångarna utanför tältduken medan musikerna höll sig i bakgrunden.

Under mer än tio år har hembygdssångarna gästat Sjöstugan för att underhålla med sång och musik dessutom har besökarna medverkat genom allsången. Liksom under tidigare är var det leende Marie Bengtsson som var konferencier medan Arne ”Grus” Persson trugade besökarna att delta i allsångerna.

VITTSJÖ. Hästhult Allmänna Idrotts Klubb bildades den 28 augusti 1967. I lördags firade den lilla men aktiva landsbygdsklubben sin 50 åriga tillvaro. Firandet skedde i egna klubblokalen, tidigare Hårsjö skola. Någon speciell historik föredrags inte förutom Leif Svensson som humoristiskt berättade om tillkomsten av klubblokalen 1970.

Kenneth Aronsson är ordförande i Hästhult AIK.

Samtidigt som grillmästarna förberedde tillagning av helstekt gris inbjöd ordföranden i HAIK Kenneth Aronsson till bords i gamla skolsalen. Han framhöll att den lilla klubben har gjort sig känd både nationellt och internationellt. Det är varit deltagande inom närmsta området men även i Vasalopp liksom flera cykeltävlingar i olika länder. Det är främst (LES) Lars Erik Svensson från Korsahåla som utmärkt sig inom flera idrottsgrenar.

Här förbereddes HAIK:s jubileum med helstekt gris.

Vid bildandet av HAIK föll det inte i god jord hos höjdare inom idrottsliga rörelsen. Yttrandet fälldes ”upp som en sol, ner som en pannkaka”. Ännu har inte solen gått ner för Hästhult AIK, solstrålar fortsätter komma från HAIK!

VERUM. Trots det regntunga vädret drog Verums GoIF årliga loppis folk över förväntan, menar Håkan Arvidsson, ordförande i klubben.

Vid ”torget” mitt i byn fanns ett antal tält uppsatta. Här var säkert fynd att göra för den kunnige. Naturligtvis fanns även möjlighet till fika eller att köpa en grillad korv.

Kicky Bobacka och Håkan Arvidsson

Det är 9:e året som idrottsföreningen arrangerar sin loppis. Vi börjar kanske bli lite kända för redan klockan 9 fanns de första kunderna på plats trots att loppisen inte startade förrän klockan 10, säger Håkan.

Vittsjö. Årets största Lottovinst föll i lördags ut på Lotto 1. Vinstvärdet för alla sju rätt var nästan 14,5 miljoner kronor och det enda spelet med en rad innehållande samtliga sju dragna nummer var inlämnat i Vittsjö.

Lotto fortsätter att vara en riktig miljonärsfabrik, och i kväll smällde det till ordentligt. När de sju Lottobollarna var dragna stod det klart att ett spel inlämnat på Ica Nära Vittsjö innehöll en rad med samtliga sju rätt. Vinsten blev hela 14 482 317 kronor, den största på Lotto i år.

– Oj, vilken jackpot så här mot slutet av sommaren! Det måste vara en riktigt skön känsla att se hur ens sju nummer dyker upp och att sedan konstatera att det är över 14 miljoner som väntar på en. Jag kan knappt vänta på att få ringa och gratulera den som lämnat in det vinnande spelet, säger Svenska Spels vinnarkommunikatör Magnus Fridell och fortsätter:

– Om jag nu får tag på vinnaren eller om hon/han sitter som fastklistrad framför Friidrotts-VM och Usain Bolts sista show.

EMMALJUNGA. Denna onsdagskväll i början av augusti hade ett 25-tal personer tagit sig till Emmaljunga församlingshem för att lyssna till när Fred Holmberg och Åke Berglund spelar spansk musik på klassisk gitarr.

Dessa två äldre gentlemän har spelat tillsammans i 38 år och sedan dess tränat en gång i veckan (!). Detta märktes väl när deras fingrar dansade balett över strängarna och trots komplicerad musik spelade. Fred helt utan noter. Fred är synskadad och berättade att för att klara av att spela utan noter, som han inte kan se, så använder han sig av muskelminne i fingrarna och synintryck i hjärnan. Åke däremot, hade noter, men det var nog mest för syn skull.

BROBY. Den gamla lagerlokalen vid Broby pappersbruk kunde knappast rymma fler då barnen från Tjernobyl bjöd på soaré.

Bland de 420 besökarna fanns bra representation från bland annat Vittsjö, Emmaljunga och Verum. Före, under och efter soaréns program fanns flera korvgubbar som hade full verksamhet att servera mellanmål.

Några besökare i soarén som åkt från Emmaljunga.

Denna samling var slutliga framträdandet innan ungdomarna reser tillbaka till Ukraina. Efter en månads vistelse i Broby har ungdomarna varit delaktiga i 15 olika aktiviteter i kyrkor och andra samlingar. Vid sammankomster har gjorts insamlingar för att täcka lägerkostnaderna för lägret som uppgår till cirka halv miljon kronor. Kvällens kollekt blev 24 400 kronor. Vittsjöbördige prosten Sten Johansson från Teckomatorp deltog med en busslast besökare.

RIKSGRÄNSEN (på väg till). Hur förbereder man sig för att springa över 50 kilometer i fjällen, med nästan 10 kilo packning på ryggen och med två tusen höjdmetrar i stigning per dag? Svaret finns givet: man tränar samma distans i liknande miljö med en lika tung packning i flera år innan. Heh. I verkligheten packas snarare väskan två veckor innan när allt material är inhandlat och man hinner med två träningspass med väskan inför tävlingen och inser att det här kommer bli fruktansvärt jobbigt.

Träning med packning inför BAMM.

BAMM – Björkliden Artic Mountain Marathon, är en  tvådagars parfjällorientering som i år har start och mål vid Riksgränsen.

Tävlingen innebär att lagen - som består av två övermodiga löpare – ska ta sig runt en bana på 30, 50 eller 70 km på två dagar. På fredagsmorgon är det masstart för samtliga 280 lag. På tio timmar ska lagen hinna ta sig runt respektive orienteringsbana till tältlägret, som är på okänd plats ute i fjället. På kvällen vilar paren och äter sin medhavda kvällsmat innan det är dags att sova i de medhavda tälten.

FALKENBERG. Ja så var det dags att besöka friluftsteatern i Falkenberg, där det glada gänget uppträder varje sommar med sin buskis-revy. Alltid lika spännande varje vår när man beställer biljetterna, va ska de bli. Men skratta får man garanterat göra i alla fall. Ett helt fantastiskt gäng, de har säkert lika roligt som publiken har när de framför sin sketch.
I år framfördes en nostalgisk återblick där Fabian Bom spelade huvudrollen. En ålderstigen fars som på den tiden gjordes av Nils Poppe. Men gänget i Falkenberg gjorde den till dagens romans med …bravur och allt var med.

Vi har för säkerhets skull packat in tjocka tröjor och ett antal regnkläder, kan va bra och ha, om. -Javisst idag var det samma som igår regnet öste ner från en öppen himmel, (undrar om det bara är vi här i denna landsändan som behöver ha allt detta regn)? Väl framme i Falkenberg så börja de igen och vräkte ner, så på regnkläderna. Ja jag vet att vissa säger att det inte finns nåt dåligt väder, de finns bara dåligt klädval.

VITTSJÖ. Väderförhållandena var ypperliga för besök i och vid Uggletorpsstugan. Flera företagare visade upp vad de åstadkommit med sina hantverk. I bygden finns många personer som kan visa upp vad som kan framställas med fantasi och enkla redskap i hemmen.

I utställningstältet fanns både silversmide och smycken av ben.

Utanför 1700 tals Uggletorpsstugan var vagnsporten öppen liksom stugan. Denna stuga kom till platsen 1925 och förvaltas nu av hembygdsföreningen. Inredningen är så autentiskt som är möjligt. Dessutom har utrustningen kompletterats antika men inte gångbara redskap.

MARKARYD. Ett stort tack till Tomas Broström som skapat ett kulturcentrum mitt ute i skogen och gjort det möjligt att publiken kan njuta av världsartister i Ladan Tagaborg. Lördagens föreställning var ett program med fokus på musik från operans värld.

 

 

 

 

 

Ett samarbete med pianisten Per Tengstrand och operasångaren Rickard Söderberg. Dessa båda fantastiska musiker i ett samarbete för första gången. En fullständig lyckoträff. ”Fotografera mer och hjälp oss att sprida detta” så var budskapet och beröm från Rickard till publiken i Ladan.

VERUM. Söndagen den 30/7 öppnade himlen sig för fullt över Verum.

Under cirka 1½ timme med början strax innan klockan 15 föll mellan 70 – 75 mm regn över byn. En husägare strax utanför byn mot Visseltofta uppmätte 96 mm. Jag själv var i Ramlösa och firade vårt äldsta barnbarn som fyllde 5 år Visst regnade och åskade det även där, och det fanns en mindre översvämning på vägen när vi åkte därifrån.

Men redan när vi kom vid golfbanan såg vi stora vattensamlingar, och vägen mellan Vittsjö och Verum var översvämmad vid Stavshult, strax efter vägen mot Maltseröd. När vi sedan kom hem och såg att regnmätaren var helt full förstod vi att det kommit rikliga mängder, jag mätte upp 61 mm i mätaren.