Reportage

 

 

Vad ska vi med teknik till
om den inte fungerar som vi vill.

Det analoga tv-nätet är borta och förbi
det nya digitala så bra skulle bli.

Men för de flesta det är ett problem
jag tror det varit så i de flesta hem

Även mobiltelefon är förvisso ett hån
många får utanför stå om de vill tala med nån.

Kanske som en indian vi kan sända signaler
eller snarast uppfinna marknära digitaler.

 

 

CORONA. MSB manar till källkritik: ”Sprid inte rykten”, - ”Rädsla och oro gör oss mer sårbara för desinformation”, säger Mikael Tofvesson från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, under en pressträff om coronaviruset.

Flera konspirationsteorier har dykt upp efter smittoutbrottet, bland annat att virusspridningen skulle vara ett resultat av biologisk krigsföring.
Tofvesson uppmanar alla svenskar att vara källkritiska. –Sprid inte rykten.

Om du inte är säker på att uppgifterna stämmer, dela dem inte på nätet!

 

VITTSJÖ. Elpumparna vid Qstar försvann lika hastigt som de kom upp den 1 april! Visst var det ett antal bilister som ”händelsevis” hade ett ärende till Qstar! Det var kanske ett frö till kommande Elpumpar vid Qstar?

Regionkontoret fick av en tillfällighet se bilden av Elpumparna. Andreas Fernebrand fick omgående telefon från regionen. 

• Varför har inte vi fått vetskap om detta?
• Svaret kom lika snabbt från Andreas: Varför har jag inte fått vetskap om detta?

Bilden med Elpumparna sändes vidare till huvudkontoret i Stockholm. Förvåningen var lika påfallade där: Varför hade inte HK blivit informerade!

Det är stimulerande då ett skämt från kulturorten väcker uppståndelse ända till kungl. huvudstan!

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Fästingarna har vaknat rekordtidigt i år på grund av det varma vädret. Det är hög tid att redan nu börja skydda ditt husdjur mot fästingar - då minskar du samtidigt risken för att själv drabbas av fästingburna sjukdomar.

Att använda fästingmedel till ditt djur är inte bara bra för djuret i sig, du minskar även risken för att själv drabbas av fästingburna sjukdomar. Har du husdjur som är utomhus ökar nämligen risken markant att du själv ska få ett fästingbett. Har din hund varit ute och kommer in med fästingar som kryper runt i pälsen och lägger sig bredvid dig på soffan är det lätt hänt att några fästingar kryper över på dig.

Misstänkt Borelia

Börja redan nu börja skydda sitt djur med fästing- förebyggande medel och kolla igenom djuret när det varit ute. Det bästa är att man kollar direkt när djuret kommer in. Då får du bort fästingar som kryper runt i pälsen. Samtidigt upptäcker du snabbt om djuret har en fästing som satt sig. Risken att fästingen ska föra över smitta ökar ju längre tid den får sitta kvar.

VITTSJÖ. I dagens läge så är det bara vänta som gäller, det gäller snart allt runt omkring en.

Vilken tur att man kan välja men visst har man tid med en promenad ute i vår fina natur, med eller utan sällskap. Finns så mycket att se och uppleva. Nu när det mesta är nedstängt och det sociala ligger på tork. Jag iallafall är en social individ, saknar mitt vanliga aktiva görande som inträffar varje vecka. Men jag är införstådd med att läget är marigt nog som det är. Har tid att sätta mig ner och kolla igenom bilder som jag har tagit på allt möjligt, flest är det foto på blommor och det piggar upp en rejält. Kanske kan det vara någon bild på en blomma som ni läsare gillar mer än nån annan, kan va doft eller färg.

VITTSJÖ. Qstar bensinmack har bidragit till mindre utsläpp av skadliga avgaser och renare natur. I går eftermiddag installerades de första ”pumparna” för laddning av fordon med eldrift. Efter hand kommer fler sådana laddstationer att monteras på Qstar macken. Visserligen är E 85 pumpen på plats men åtgången på detta bränsle är minimal.

 

Två av ”elpumparna” är redan på plats. Fler kommer.

Av utrymmesskäl kan inte elmackarna placeras vid övriga pumpar då laddning av elbils batteri tar cirka 45 minuter. Sådan elpump skulle hindra tankning från tidigare pumpar då väntetiden blir lång. Tidigare har närmaste laddstation funnits i Markaryd och Hässleholm. Nu kan boende i och omkring Vittsjö ladda elfordon på hemmaplan. -Detta är verklig service för landsbygden med elmack, säger föreståndare Andreas Fernebrand.

CORONA. Sedan coronaviruset började spridas världen över har det diskuterats huruvida det skulle var luftburet eller inte. Nu går Världshälsoorganisationen WHO ut och slår fast att så inte är fallet.

På Twitter skriver WHO att viruset i huvudsak sprider sig genom droppar från när någon hostar, nyser eller pratar. ”Dropparna är för tunga för att hänga kvar i luften, så de faller snabbt ner till marken och andra ytor”, skriver organisationen.

För att skydda sig mot coronaviruset ska man som tidigare känt tvätta händerna, undvika att vidröra sig i ansiktet, desinficera ytor regelbundet och hålla en meters avstånd från andra.

BJÄRNUM. Swisha valfritt belopp till 0738099478, märk gåvan med “Nybo” eller gå in till Araliablomsteraffär och lämna din gåva 30/3 –5/4 så förmedlar vi blommorna.

Faller projektet väl ut förlänger vi det.

Vi tackar på förhand Birgitta o Zara

Man kan undra om det finns någon 'lägstanivå' för bedragare? Till och med nu i coronatider så använder sig bedragare av denna situation för att skaffa sig personuppgifter och e-postadresser. Det har till ecempel förekommit e-post som uppger sig komma från Karolinska institutet och för att få mer information ska man då skicka e-post till karolinskainstituten@gmail. (en helt falsk e-postadress, karolinska använder sig knappast av gmail...) Detta har sänts både som e-post och via SMS. Detta är endast ett exempel på lurendrejeri.

Jag kan rekommendera denna länk: https://www.isof.se/om-oss/vara-bloggar/folkminnesarkiven-berattar/arkivberattelser/2020-02-07-coronavirus-ryktesspridning-och-vandringssagner.html Där står det mycket intressant, bland annat om den ryktesspridning som sker via sociala medier och via 'fake news'.

TALLIN. Tillsammans med några vänner åkte vi båt från Stockholm till Tallin. Bara båtresan genom Stockholms skärgård i bra väder är en upplevelse, fantastiskt är också att se dessa stora färjor kryssa mellan öar o skär och samtidigt möta andra lika stora färjor.

Efter en god natts sömn kom vi till Tallin på morgonen. Vi hade bokat hotellrum nära Tallins gamla stad. Det blev många härliga promenader under två dagar i en stad som har en historisk prägel. Där är en ringmur med sina torn, trånga gränder, kyrkor, gammalt apotek o trevliga kaféer o matställen.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. I skrivande stund noteras att flera andra media anammat www.vittsjobjarnums.nu förslag med reklam för att stödköpa biljetter till inställda matcher/evenemang. (tidigare artikel, klicka)

Bland annat SvD har i sitt senaste nummer en uppmaning att om möjligt stödköpa biljetter hos de föreningar som just nu går miste om tidigare beräknade intäkter för biljetter. Att inte begära återbetalning av redan köpta biljetter.

VITTSJÖ. Som tidigare 'norrlänning' så var makrill en nästan oätlig fisk. Transporterna från västkusten tog alldeles för lång tid och vår 'färska' makrill var inte så färsk och nyfångad längre. När vi flyttat ner hit till Vittsjö var det dags att upptäcka makrillen! Rykande färsk ska den vara och om man håller i den stjärten så ska den inte krokna utan vara helt rak och stel.Jag brukar be fiskhandlaren att filea den så att jag slipper ha makrillrens i soptunnan, det luktat inte så gott efter några dagar...


Här ser man att stickebenen är utskurna samt att man får en uppfattning om mängden av kryddning.

För bästa ätupplevelse så ska 'stickebenen skäras ut, det görs enkelt med en vass kniv, det är bara att skära på båda sidor om benraden, skär inte igenom skinnet utan bara fram till skinnet.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Transportstyrelsens beslut att tillfälligt tillåta dubbdäck till och med den 30 april 2020 gäller alla fordon.

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020.

Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande corona- situation. Detta för att riskgrupper inte ska riskera att utsättas för smitta. Men även för att undvika att fordonsägare riskerar att köra olagligt på grund av begränsad bemanning på verkstäderna.

Samtidigt uppmanar Transportstyrelsen fordonsägare som kan byta däck i tid före den 15 april att också göra det. Detta för att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden.

HÄSTBERGA. Nu äntligen så skiner solen, visst det är inte varmt men ändå, en liten tur med bil till ett ställe som slumrar kan ju passa bra.

När vi kommer fram så är vägbommen satt åt sidan och jag tänker nu så har de börjat att återställa ett område där Skåneleden trafikeras rejält några månader om året. Vi traskar framåt men ojdå ett stort träd ligger tvärs över, äsch man kan kliva över eller gå runt, sagt och gjort. En underbar plats och fåglarna kvittrar och säger nu är det vår? Kvittrar gör det i alla fall men vinden och skuggan är kall. Nu när vi kommer närmre så hör man att det forsar fram med bra hastighet och de är ju klart så mycket som det har regnat så har verkligen vattenförråden i naturen fyllts på till bredden. Och tänk om...

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Flera föreningar går nu miste om sina biljettintäkter på grund av inställda aktiviteter till följd av Corona.

Förslag har inkommit till Portalen angående "stödköp av biljetter" för de matcher evenemang som tyvärr nu är inställda. Det kreativa förslaget är inlämnat av Calle Adolfsson, fd. kyrkoherde i Vittsjö.

Detta är säkert ett mycket välkommet bidrag till alla föreningar som nu drabbas av uteblivna intäkter. Flera klubbar i damallsvenskan överväger permitteringar av spelare.

Vill du ”Köpa biljetter” till Vittsjötjejernas Inställda matcher så varför inte starta med att betala för den inställda matchen mot Göteborg (som skulle spelats i söndags) sen kommer startmatchen den 5:e april, som även den är inställd.

Biljett för ”Inställd” match +”Utebliven korv”+ "Uteblivet kaffe” bör kosta minst 100:-,  eller hur?
Eller varför inte ett "Solidaritetsårskort" för lite mer, du bestämmer själv summan du vill stödja med.

VITTSJÖ. Flera lag inom damallsvenskan har redan ansökt om ersättning från staten för att permittera spelare och ledare inom klubbarna. Göteborg/Kopparberg samt Linköping har redan ansökt om stöd. Erika Nilsson Vittsjös sportchef är beredd att göra detsamma. De som man kan få ersättnig för ska vara fackligt anslutna till Unionen, ett krux i det hela är att de flesta spelarna är anslutna till Spelarföreningen.

Mycket är fortfarande osäkert i detta ärende, det förekommer olika uppfattningar om vilka som ska omfattas, klart är, än så länge, att det är medlemsskap i Unionen som är grunden för ersättning i detta läge.

Biljettintäkterna vid matcher är en viktig inkomstkälla för klubbarna, de största pengarna kommer dock från sponsorerna men så länge det inte kan spelas några matcher så får de inte heller så mycket reklam för sina pengar. En annan aspekt på detta är att många företag är också drabbade av denna pamdemi.

Det är viktigt att vi alla, trogen publik, stolta sponsorer och entusiastik 300-klubb fortsätter med sitt/vårt stöd. Vi ser fram emot bättre tider!

VITTSJÖ, BJÄRNUM. I samband med oro och rädsla har vi människor en förmåga att bli okritiska. Som nu när rapporteringen om Corona sprider sig världen över följer ryktesspridningen i dess fotspår. Tyvärr finns det oseriösa organisationer som drar nyttan av situationen. Desinformation är "avsiktligt falsk eller vilseledande information som sprids på ett planerat sätt i syfte att nå en viss målgrupp".
Du har säkert hört försvarsminister Peter Hultqvist varna för detta. Genom nätet finns världen i våra hem idag.

En god regel är att se var kommer informationen från, ex. Myndighet eller annan trovärdig källa.
Att ifrågasätta den info som sprids på våra sociala media, -”är detta verkligen rimligt”.

Vi på Portalen försöker bidrar till att du snabbt skall nå relevant information genom att på vår startsida erbjuda åtkomst till MSB appen ”KRISINFORMATION”. På denna sida läggs kontinuerligt under ”Aktuell och bekräftad upp information om bland annat Corona-viruset” myndighetsinformation upp.

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Polisen varnar för bedragare som tar kontakt med äldre personer och erbjuder hjälp med att handla på grund av det rådande coronaviruset. I coronatider där folk vill hjälpa till är det ett gyllene tillfälle för bedragare att verka.

I lördags som två, för den boende, okända män och knackade på 70-åringens dörr. Männen var klädda i grönt och hade täckt sina ansikten med skyddsutrustning. De påstod att de arbetar inom sjukvården och skickats till mannens adress för att testa honom för corona. Den boende litade dock inte på männen och kontaktade istället polisen. En anmälan om försökt till grov stöld har upprättats, ännu är ingen misstänkte gripen i fallet. 


– Just nu har vi ett pågående ärende i Skåne, säger Evelina Olsson, presstalesperson i polisregion Syd.
– Det rör sig om en äldre dam som blivit kontaktad av en person som erbjudit sin hjälp och samtidigt försökt att komma över personlig information. Då ringer våra varningsklockor.

EMMALJUNGA. En promenad i vårsolen en torsdagseftermiddag i mars gav glädjande vårtecken

Bland vintergrönans blanka blad börjar de himmelsblå blommorna lysa. Vitsipporna är en av de trognaste vårtecknen jag vet. Myrorna älskar nog solen, för det var full aktivitet med att bygga upp sin stack igen.En “jättesnigel” i mossa låg alldeles stilla och lät sig fotograferas! Humlan som surrade kring mitt huvud ville dock inte vara med på bild!