Reportage

Vittsjö. Allmänt känt är de ju att tiden rinner iväg och i trevligt sällskap så upplever man att tiden står aldrig stilla.

Höstens termin i Volles vävstuga i Vittsjö har kommit till sitt advents kaffe/fika. Och idag så är var det Lenas tur och bjuda på både med förtäring men också med en medhavd vacker ljushållare där ljusens placerades och tändes. Underbart vackert var de i alla fall.

BJÄRNUM. De dukade långborden väntade på gästerna i Bygdegården, Bjärnum. Efter hand kom gästerna medan spelmännen, 91 årige Ragnar Carlsson och betydligt yngre Anders Lennartsson väntade med sin musik. Snart tog underhållningen vid med Anders Lennartsson som sångsolist. Det var MHF:s julfest och då ansågs det lämpligt att inleda med Bjällerklang.


Spelmännen Anders Lennartsson och Ragnar Carlsson som underhöll vid julfesten

VITTSJÖ. Tisdagen den 4 december var det åter dags för vår årliga julfest . Då brukar vi träffas allihopa, från båda grupperna . Det var ett trettiotal stycken glada och pigga pensionärer som samlats. Och som brukligt startade vi med vår traditionella frågetävling. När vinnarna fått både sina priser och applåder, så fortsatte vi med sång och dans kring granen.

Idag den 6:e december firas Saint Nicholas dag i många länder. I Sverige känner vi igen honom som Sankta Claus eller Jultomten.

Det påminner lite om vår svenska julafton. Redan den 5:e december som sägs vara Saint Nicholas födelsedag startar firandet. Under denna kväll kommer han och hans hjälpare förbi husen och lämnar paket. Numera är det framförallt en spännande och festlig tid för alla barn och man samlas därför ofta med familjen.

Ursprunget till Saint Nicholas och den tradition som tillhör firandet av hans födelsedag är omdiskuterat. En version skriver att hans person är baserad på ett Turkiskt helgon. I Nederländerna refererar man till att Saint Nicholas kommer med ångbåt från Spanien.

Det är mer ovanligt att fira helgon i Sverige än i andra europeiska länder på grund av vår mer Lutheranska kulturhistoria. Exempel finns dock, som Lucia som snart kommer att firas hos oss.

VITTSJÖ. Linden var enda platsen som välkomnade Vittsjöbor till trevlig julsamvaro första advent!

I tätorten Vittsjö är tidigare julskyltningar, julmarknad i Godsmagasinet, Lions Julmarknad i Medborgarhuset nerlagda. Den enda aktivitet som finns kvar på orten den första advent finns på träffpunkt LINDEN.

-Du skulle varit här då vi öppnade, -fullt av folk. -Efter en timme hade vi sålt slut alla våra femhundra lotter, berättar Birgitta Gertsson. -Ett helt underbart ”surr”, massor av folk, kan inte bli bättre, säger Birgitta.

Som sagt -en timme för sent anländer jag, -julstämningen finns dock kvar, -doften av glögg, -gott om hembakade goda kakor -och en lagom hög nivå av julmusik i bakgrunden.

I lördags var det dags för den efterlängtade julmarknaden i Emmaljunga som håller på att bli en kär tradition. Den startade klockan 13 trots lite avvikande tider i pressen både om dag och klockslag.

Julmarknaden öppnades i den grå vinterdagen med en fin eldkorg.

VITTSJÖ. Tiden rinner bara iväg och ett år går ruskigt fort och idag så är det tid igen för den årliga julmarknaden på Vittsjö sjukhem för de boende men också för deras anhöriga. Vädret var ju inget vidare men allt kan man inte få, men det viktigaste var ju med. De boende med deras anhöriga som har en central plats på Vittsjö sjukhem.

Vittsjö fritidsgrupps barn kom åkandes med häst och vagn med Sigvard Gustavsson som van kusk. Barnen sjunger några kända sånger som hör till advent/jul som ”Nu tändas tusen juleljus, tänd ett ljus, räven raskar över isen, we wish u merry christmas” med flera. Härligt att få lyssna till barn som sjunger julsånger och som de äldre känner igen.

Några turer med häst och vagn blev det under fredagens eftermiddag, där de boende fick åka med. Många äldre i den åldern har nog åkt på flaket både i hölass eller i en släde dragen av en häst eller två. Blunda och lyssna, visst hör man bjällrorna bjällra.

 

 

EMMALJUNGA. En innerlig värme slog emot oss när vi kom in i församlingshemmet.

Det lilla julbordet gjorde att båda händerna blev upptagna av korv, Jan Roséns senap och dricka. En titt på det dignande auktionsutbudet, som var imponerande, köptes det lotter och så satte vi oss förväntansfulla på bänkarna.

En del auktionsutbudet.

Stefan och Britta förser sig med lotter

Carl-Olof välkomnade oss alla och så följde njutbar musik av tre unga musikaliska ungdomar, Johanna på piano, Erik på gitarr och sång, Linnéa på fiol och en eminent sångerska, Nilla 7 år.

VITTSJÖ. Varje år så utses det i media tillsammans med handeln vad årets julklapp kommer att bli. I år så blev det återvinning alltså begagnade kläder och mycket annat som komma till nytta igen. Trevligt och ett bra sätt att använda sakerna lite längre, inte bara att köpa o slänga. Ett bra tänk e de i alla fall. Om nån dag så kommer vi in i julmånaden december med glitter, pynt och allt vad det innebär med förväntan men också med farhågor ”ska ja hinna”.

Inne på kupan har vi plockat fram vinterkläder både till barn men också till vuxna, mössor, vantar, termobyxor samt kängor. Finns även snygga vackra ytterkläder, finkappor men också trekvartjackor med varmt foder i. Nyinkomna festkläder och mycket annat.

Det är ju dags att ta sig ann fönstren, vi har även fina julgardiner, men vi har andra saker också som passar till hemmet.

 

 

 

BJÄRNUM. Kvällen inleddes med att Kerstin Göransson och Maj-Inger Eklöv hälsade oss välkomna. Mysig stämning vid de vackert dukade borden. Sjöngs ett par snapsvisor, medan vi njuter av den goda landgången.

Bengt-Ingvarz orkester från Växsjö spelar upp till dans. Dansgolvet används mycket flitigt denna kväll.

Härligt till musik vi alla känner igen. Vill särskilt ge en eloge till herrarna, som verkligen var duktiga på att bjuda upp damerna. Vi är ju alltid lite fler.

  

Under kvällen blev det även en uppvisning av föreningarnas Line-dansare.

 

BJÄRNUM. Vid Bjärnum Vittsjö MHF: s möte i november berättade Sara och Bengt Olsson från Osby om när de hamnade mitt i en jordbävning och ett jordskred i Nepal. Sara o Bengt vandrar mycket och det var inte första gången dom var i Nepal och vandrade.

Denna gång gick de på en stig o Sara var lite efter Bengt för hon hade stannat för att fotografera blommor när det hördes ett muller och jorden skakade och det rasade ner jord o sten så Bengt slängde sig i skydd, likaledes gjorde Sara. Båda var övertygade om att de skulle dö, men efter ett tag när det lugnade sig började Sara att gå men räknade inte med att se sin Bengt i livet mer, men plötsligt fick hon se hans huvud när han försiktigt tittade upp.

VERUM. Drygt 50 år har gått sen jag var på en syföreningsauktion sist men i fredagskväll så var det dags ”igen”, närmare bestämt i Verums församlingshem. Det var många som kommit och det var både varmt och trångt bitvis men det fanns plats för alla runt de blomsterprydda dukade borden.

Prästen Stefan Dahlström hälsade alla varmt välkomna till detta arrangemang och läste en bön.

Där efter blev det tid för Verumskören att framföra några sånger som hör till julen, ”Ett litet ljus i varje hus”, Räck mig din hand och ”När ljusen skall tändas ”. Även om sångkören var mindre till antalet än vanligt så sjunger dom med glädje och med Curre Kantor Nilsson vid pianot. Men åter till prästen som läste en bit av texten som hör till domsöndagens predikan, handlar om tiden nu, elden, värme, gemenskap med att hålla lågan/elden brinnande. Varvades med Verumskörens vackra sång, där bland annat en nyskriven text till en känd psalm som ”Babs Falk”  gjort en ny text till och som lästes upp av Stefan. Först därefter så sjöngs den, måste bara hålla med orden passade bra till. En varm applåd för fin sång, Kurt passade på att göra lite reklam för julens sånger den tredje advent, får en applåd till.

VITTSJÖ. Välkomna för en stunds skön avkoppling och trevlig samvaro i skön julmiljö på Linden i Vittsjö.
Dessutom Vittsjös numera enda plats för Julmarknad den första advent.

Alla är varmt välkomna till Linden den första advent, berättar Jan-Erik Tidblad. Ni som tidigare varit här en tisdag eller torsdag vet hur trevligt vi har det. Upptäck även du som besöker oss för första gången att Träffpunkt Linden har mycket att erbjuda.


Vi öppnar klockan 12 och stänger klockan 17. 
Det serveras kaffe och hembakade kakor. 
-Fina vinster på vårt lotteri, och för er som köper lotter då är kaffet och kakorna gratis.

Vår tradition är att bjuda in till första advent för att därmed inleda julen och så gör vi även 2018, avslutar Jan- Erik Tidblad.

 

VITTSJÖ. Skolsalen och numera utställningslokal var ”packad” av besökare vid årets julstuga i museet. Denna aktivitet började 1995 med aktiva Mona Svensson som idékläckare i hembygdsföreningen. Sen har det fortsatt med ökad verksamhet. Redan vid den tända adventsgranen hördes musiken och sången från Bygdespelarnas jultoner under gamla skolans svarta tavla.

Bygdespelarnas sång och musik fyllde lokalerna.

Redan från klockslaget vid öppning var det mängder av besökare som trängdes och trivdes bland utställarna. I gamla samlingsrummet fanns pepparkaksmoran som stansade ut olika figurer som sen åkte in i köksspisen för gräddning. Utbudet var rikligt med det mesta för upplysning, prydnad och och lekamligt intag.

VITTSJÖ. Vittsjö GIK Hässleholm fortsätter att bygga laget genom att skriva fortsatt kontrakt (1+1) med nyzeeländska Catherine Joan Bott.

23-åriga Catherine kom till Vittsjö från tyska Jena i somras. Hon har satt ett starkt avtryck på Vittsjö IP under hösten dels med sina defensiva kvalitéer och dels med sina offensiva räder på sin vänsterkant.

Hon är en fysiskt stark, vänsterfotad spelare som gärna följer med upp i anfallen och hotar vilket lag som helst i OBOS Damallsvenskan.

VITTSJÖ. En föreställning som verkligen ligger i tiden. Anna-Lena Hemström gestaltar ”Fem Kvinnor” i en.

Kvinnorna gestaltades av Anna-Lena på ett fantastiskt vis. Med humor och värme. Kvinnorna som var skolans grundare var Elisabeth Thamm, Elin Wägner, Ada Nilsson, Kerstin Hesselgren också skolans rektor Honorine Hermelin.

Var och en med sina egenskaper, men som alla hade ett gemensamt mål att alla kvinnor skulle få möjligheten att utbilda sig.

Mycket av det som de kämpade för, tar vi för givet i dag.

EMMALJUNGA. Julglädje med sång och auktion blir det i Emmaljunga församlingshem onsdag den 28 nov kl 18.

Jan Rosén blir auktionsropare, helt traditionsenligt.

Kontaktman, klubbförare och presentatör är munvige förre lanthandlaren Jan Rosén som tillsamman med några andra inblandade utlovar julglädje i förskott. Syskonen Johanna & Erik med rötter i Emmaljunga kommer att sjunga och spela för publiken i församlingshemmet. Från församlingen deltar Carl Olof Danielsson och Mats Lunnergård.

Under kvällen serveras verkligt ”mini” julbord bestående av specialkorv från trakten med äkta samt lättflytande sovel på korven. Dessutom blir det julfika med Karins utsökta delikatesser.

VITTSJÖ. Det var torsdag med ärtsoppa och spännande polisagerande vid årets sista sopplunch i församlingshemmet. Robin Gustavsson, bördig från Verum berättade både vanliga men också drastiska upplevelser som polis i Stockholm. Eftermiddagen avslutades med anknytande andakt av Stefan Dahlström. Han frågade sig om det verkligen skulle behövas poliser om alla människor levde ett kristet liv?

Robin Gustavsson som berättade om sitt händelserika liv.

Robin Gustavsson berättade med inlevelse om spännande ingripande i storstan, han visade upp handfängslen som han använt många gånger. Vid en tjuvjakt kom han snart ifatt en rymling som med ett handfängsel i armen och det andra fängslet i ett broräcke hölls på plats. Sen lyckades Robin löpa och få tag i den andre rymlingen.

-Eller när han civilklädd tillsamman med sin fästmö färdades i civil bil. Han upptäckte ett tillgripet fordon och tog hand om motorns rotor. Biltjuvarna försökte rulla igång fordonet då Robin körde fram sin civilbil. - Kan jag hjälpa till, frågade Robin? Tjuvarna behövde bensin och Robin erbjöd dem skjuts till bensinmack. Då tjuvarna hade placerat sig i baksätet legitimerade sig Robin som polis på väg till polisstation i stället. Fästmön utrustades med en isskrapa som kom att hamna i förbrytarnas ansikte om de försökte några dumheter!

VITTSJÖ. Mötets öppnades av ordförande Sivard Strand som hälsade alla välkomna till detta fredags möte i november, samtidigt så passade han på att hälsa en ny medlem välkommen till PRO Vittsjö. Även Mats Pettersson som är dagens föreläsare fick en varm applåd.

Som vanligt så blir man alltid trevligt bemött av kassören med sin fru, inträdesbiljett med kaffe o dopp och pengar byter ägare, fast först så skriver man sitt namn i gästboken. Det finns ju lediga platser vid borden, fri placering råder till de drygt 40 pensionärer som har hörsammat denna kallelse.

Dagordningen lästes igenom och godkändes, vidare information handlade om samorganisationen, nytt från PRO Skåne, kort rapport från höstmötet i Hästveda, medlemsavgiftshöjning är att vänta. Uppe på riksförbundet är det en kärvt budget som råder, Gysinge herrgård som varit i föreningens händer i många år har fler utgifter än inkomster, men bättring är på väg. Fonus innehar broschyr om framtida fullmakt. KPR har möte den 29 november alla är välkomna dit, fokus på ensamhet. I hela landet minskar medlemsantalet, lokalhistoriska arkivet har visning 19 november, mer information men nu handlar den om PRO i Vittsjö, kassören berättar om föreningens egna budgetförslag, där han redovisade att inkomsten blir något bättre nästa år. Han avslutade med att säga den bästa inkomsten för föreningen är genom lotteriförsäljning. Vid frågan om budgeten blev godkänd så fick han ett rungande ja.

VERUM. Det blev en gripande och tänkvärd minnesstund i församlingshemmet. Salen var fullsatt av ättlingar till boende i Verum som gått bort i den fruktade Spanska sjukan i slutet av år 1918. Arrangör för träffen var Verum bygdelag samt hembygdsföreningen i Vittsjö. Främst var det ättlingar till Oskar och Alma Bengtsson som träffades. Särskilda släktbord var reserverade i församlingshemmet.

En del av den skara som samlades till minnesstund i Verum.

Släktträffen började på pensionat Furuliden med gemensam måltid. Sen på kvällen var det samling i Verum. Innan dess hade besök skett vid Mejarp skola samt kyrkogården i Verum. Dessutom skedde besök vid släktgården i Mejarp som till det yttre har samma exteriör i dag som för 100 år sen.

Lennart Andersson höll gripande minnestal till sina fäder.

Konferencier var Claes Ruderstam som gav längre historik om den fruktade farsoten Spanska sjukan som särskilt hårt drabbade Verum. Med Ulla Nyberg som organist sjöngs unisont Blott en dag. Åtskilliga familjer drabbades i Verum där fyra bortgångna begravdes samma dag, varav tre från samma familj. Spanska sjukan var en hårdhänt influensa. Nutidens asiat var betydligt lindrigare men numera finns det hjälpmedel till de som drabbas. Den smittosamma farsoten år 1918 anses har börjat sina härjningar i Spanien, därav namnet. Verum socken var den hårdast drabbade med 20 dödsfall, Norra Åkarp åtta samt Vittsjö ett dödsfall.

incest porn, real incest, incest videos, incest sex porn,porn movies,free porn,free porn movies,sex,porno,free sex,tube porn,tube,videos,full porn,xxx,pussy
Free Porn, hd sex

Porn Watch, Hd Porn,Free Porn,Free Sex Videos

Free Porn

hd sex

watch the best quality sex site.