Artiklar

"Ostlig" rundresa. För några veckor sedan upptäckte våra näst, nästa grannar att man kunde köpa ost från Gäsene mejeri i Västergötland. Sagt och gjort, beställning skedde och efter några dagar meddelade PostNord att leverans av ett paket skett till kundens carport. Då uppstod den verkliga rundresan av samtal och så vidare. Ingen ost stod att finna, men eftersom Postnord numera kan följa paketets resa så hade allt skett i full ordning. Adressaten kontaktade leverantören, som kunde konstatera att numret på vägen blivit fel från deras sida. Så våra vänner på gatan kunde hämta sin ostpaket i vår carport , eventuellt lite generade men nog med ett litet leende. Hade osten varit beställd och levererad från Danmark, kunde nog den avslöjat sig själv.

BJÄRNUM. Göingemöblerna var ett markant inslag i Kristianstad vid sekelskiftet och decennierna närmast därefter. Att de målade möblerna från Bjärnum fick ett särskilt gott renome där, var nog till stor del målare Leikells förtjänst.

Frans Gustav Leikell föddes i ett hantverkarhem i Höör 1869. Fadern var målarmästare och att sonen till en företagare skulle fortsätta i faderns yrke var ju vanligt. Så snart Frans Gustav slutat skolan blev han lärling på faderns verkstad. Hans fallenhet för yrket och den goda utbildning fadern gav honom gjorde att han gick ut i livet som en mycket kunnig målargesäll. Särskilt intresserade honom möbelmålning, och då han, efter kortare uppehåll på ett par andra platser, fick höra talas om den ökande möbeltillverkningen i Bjärnum, etablerade han sig där som målarmästare.

Han trivdes på platsen och med sin verksamhet där, och när han 1897 gifte sig hade han varit Bjärnumsbo i fem år. Hans första bostad som gift var i en arrendegård under prästgården och därtill ett rymligt uthus, som lämpade sig bra till målarverkstad. Till en del målade han åt de små verkstäderna i och omkring Bjärnum, men i huvudsak bestod hans verksamhet i att han köpte upp trävita möbler, målade dem och sålde dem på marknad i Kristianstad.

Hände under veckan... Visst har det hänt en hel del under årets sjunde vecka, här följer ett litet axplock av vad som delgivits i våra media. Välkommen att påverka vårt innehåll genom att höra av dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

UnderkategorierHistoria Emmaljunga

Gert