Ingvar Lindberg

BJÄRNUM. Mer utpumpad fysiskt och psykiskt hade jag aldrig känt mig tidigare. Mattider sista veckan fanns inte. Arbetet försummade mycket som vanligt?! Plus allt jobb med service bilen. -Pu, det var jobbigt. Med mor Ingeborgs nybakade gammaldags pepparkakor som färdkost gav vi oss iväg mot Trelleborgs hamn. Där stod den duktige Ford reservdelsmannen Sven Kristensson och vinkade av oss, han önskade säkert att det var den röda Cortina GT vi skulle tävla med (nu med Jårs Damberg bakom ratten.) Fortfarande har Sven 99% av alla viktiga reservdelsnummer i huvudet!!

Färden över Östersjön gick bra, men i Rostock var det stora problem att komma av färjan. Lorrie är jättelång och med släp efter c:a 13 meter, blev hängande på underredet mot landgången, men som vanligt gick det också till slut.

Vi körde söderöver på hoppiga väger i f.d. Östtyskland ner till i höjd med Nurnberg, där vi slog läger i ett mysigt gasthaus någon km från motorvägen. Vi åt gott på kvällen. Först en tunn oxsvans soppa med grön persilja, sen en sedvanlig Bayerbiff och tårta till efterrätt. Med fyllda magar gick vi och lade oss i ett typiskt tyskt gasthaus, detta älskar jag.

BJÄRNUM. Efter smällen på sista SS med DDD Gripen 991 i ett stort träd och en stor ledning i klassen, var besvikelsen obegripligt stor. X:et beordrade mig att sitta i baksätet på "Lorrie" (Solsta SAAB:en lastbil) jag fick skämmas hela vägen hem! Tankar om revansch började spira direkt. Istället för att ställa undan och glömma, var vi med på Custom mässan i Jönköping påsken 1991. DDD -Gripen skulle vara med i historiska rallymontern. I tre dagar malde videon på med "Rattens Mästare del l, denna fantastiska SAAB dokumentär från 92:an till V4:an. Den musik -speaker och motorljud- som kommer ut av denna video, -den går direkt i hjärtat! Fortfarande när jag kommer hem trött, eller när 10 något gått emot, då sätter jag igång Rattens mästare del l! Den löser upp alla stressnerver. Prova själv! Den filmen och en Hästens madrass att ligga på, är det bästa sömnmedel som finns. Inga skadliga biverkningar! Enda bi- verkningen, du blir än mer 2: takts frälst! Nu blev smällen smällen i San Remo fort glömd. Bröderna Andersson i Mala Bil tyckte skadan var en bagatell. På några timmar fixade de skadan på några timmar med flinka händer. Till nästa år skall det bli succé i San Remo.

BJÄRNUM. Starten gick bra, de sex första specialsträckorna gick strålande. Edvins motor morrade och drog som en Gud i bergen.

Vid matuppehållet kom en Österrikisk journalist med en resultatlista och upplyste oss om att vi ledde klass TC 9 med 35 sek trots mycket körning uppförbacke. Jag var oförsiktig nog att påpeka, när det bär nerför, då skall vi göra SAABen rättvisa. Som sista sträcka på första etappen var som vanligt starten i byn Vignai. Samma förtrollade specialsträcka som vi åkte av på med ”Pelle". Vi kom dit vid 23.30 tiden.

På T.K. var där vilda diskussioner om vi skulle släppas iväg eller inte. En stor bil hade läckt ut mycket olja på vägen. Vi ville naturligtvis iväg så fort som möjligt, det var sent och omstarten skulle var redan 0700.

BJÄRNUM. Redan tidigt 1988 gick jag i tankar om att en kortnos sport var bättre rallybil än långnosen, trots att min långnos "Pelle" gått i 4 säsonger utan några större fel.

 

Några av Ingvars SAAB:ar

Efter varje tävling lade servicemannen X: et handen på ”Pelle" och mässade: "den självläker" och det gjorde den! Förlusten ifjol (2:a i klass TC9) tog oss faktiskt hårt. När vi gick till prisfesten, var vi inte säkra på resultatet, kanske hade Puchen fått transport prickar. Besvikelsen gjorde att nya kortnosprojektet "GRIPEN" forcerades på verkstad (250:-tim). X:et döpte då den till "DYRGRIPEN". Mycket arbete lades ner för att få den lätt. 5 mm plastrutor monterades in, allt enligt Appendix K.

Ny trimmad motor med Lancia förgasare. Nu skulle det bli klass seger! När vi startade upp den fylldes bröstet av förhoppningar, det otroligt vassa ljudet stärkte mig i förhoppning att nu kunde inget hindra oss. Som ett barn på julafton satte jag mig i och provkörde. Vilket drag, vilket ljud, vilken feeling! Snacka om att vara i 7:de himmeln! Tankarna surrade i huvudet, tänk att äntligen få sitta i en riktig tävlingsbil, otroligt. Efter 2 km kraschade det till i motorn samt rasslade som 20 mtr kättinglänk trillade från 2 meters höjd ner i motor rummet. Motorn stannade direkt, fläkten gick ej att rubba, allt var låst. Jag anade det värsta, veven har skurit och hela blocket blev kass!! Katastrof! Ingen motor till Italien (allt verkar förtrollat)

BJÄRNUM. Claes Brauer frågade mig för något år sedan om jag ville skriva ner något om utlandsrallyn. Kanske tiden är mogen nu.

Vi startar med ”San Remo-rally” med Ingvar Lindberg vid ratten (del 1 av 5.)

-Först några ord om motormässan i Stockholm. Plötsligt stod Christer Glenning från Trafikmagasinet där med mikrofon. Han kände igen mig från Ring Knutstorp då vi tävlade mot varandra, han med en röd Pv sport. Vad tycker du om mässan? Vad gillar du? Efter lite kallprat, så kom jag in på att nya SAAB Cabben premiärvisades! Här finns inte någon kvinna som är så vacker som nya SAAB Cabben. Oj, vad nöjd jag var! När jag kom hem och tankade SAABen var där en kund som sa: Vi såg dig på TV. När jag sedan såg reprisen på Trafikmagasinet var det censurerat. Det klippet om att här finns ingen kvinna så vacker som SAAB Cabben var borta. Snopet.

Jag har varit i Italien och Rally San Remo Storico 4 gånger och faktiskt när man tänker efter, så finns där faktiskt något kul man kan skriva om. För att göra en lång historia kort, så om ni vill delar vi upp det på en 3-4 ggr.

BJÄRNUM. Bandplatta 308. TD 2752 . CS. 1952, -absolut ”ingen vanlig bandplatta”. -”Bländad av en bandplatta” -skrev tidningen Soldat och Teknik som rubrik i ett reportage 2017. Här följer hela originalstoryn, vilken aldrig tidigare varit publicerad.

Redaktionen välkomnar Ingvar Lindberg, ”möbelhandlarn o rallyåkarn” från Bjärnum, tillbaka som skribent. Vi har tidigare haft förmånen att följa Ingvar till flera platser i andra världskrigets spår. Nu fortsätter resan delvis på helt andra spår…..-följ med på nya åkturer, med nya fantastiska berättelser.

Nu kommer jag till historiens kärna. Vid ett senare tillfälle på garageplanen kollade vi banden noga. Tog av mellanplåten på sidan och lade en järnstång, kollade slacket på bandet efter att vi gjort en centrumsväng, en sida spänd, en sida slack. Där skulle visst vara mellan 2,5 till 4 cm. Gängerna på bandspänningsskruven skall vara minst 17 gängor, där var 15 till 15,5. Alltså sakandes cirka 2 mm.

Eftersom vi skulle köra mkt hårt smög sig känslan av att råka ut för bandkrängning var stor och då var det bättre att här på garageplan ta bort en bandplatta. Gruppen var enig, spottade i nävarna, full fart. Av med låsring och låsbricka på bandbulten- pang på med släggan, så var det klart. Jag minns inte om där var 105 eller 106 bandplattor på bandet (Nya 108 st).

BJÄRNUM. Bandplatta 308. TD 2752 . CS. 1952, -absolut ”ingen vanlig bandplatta”. -”Bländad av en bandplatta” -skrev tidningen Soldat och Teknik i ett reportage 2017. Här följer hela originalstoryn, vilken aldrig tidigare varit publicerad.

Redaktionen välkomnar Ingvar Lindberg, ”möbelhandlarn o rallyåkarn” från Bjärnum, tillbaka som skribent. Vi har tidigare haft förmånen att följa Ingvar till flera platser i andra världskrigets spår. Nu fortsätter resan delvis på helt andra spår…..-följ med på nya åkturer, med nya fantastiska berättelser.

Inledning, -vi börjar med händelserika året och min tid på P2.
Året var 1963; Erik Carlsson ”På taket” har vunnit Monte Carlo Rallyt för andra gången med den legendariska röda SAAB 2 takt med startnummer 283. Kopian av den bilen finns att beskåda på det otroligt fina SAAB Museet i Trollhättan.

Detta år blev även Jim Clark världsmästare i F3, Jonny Nilsson blev världsmästare i skridskor, Djurgårdens IF blev mästare i ishockey med bl.a. Tumba, Lasse Björn och Roland Stoltz, skånska Tyringe hockey blev 2:a i junior SM efter att slagit ut Djurgården i Semi men föll mot Leksand i finalen.

Året 1963 blev Norrköping mästare för 11:e gången medan Helsingborgs IF blev 9:a. En epok tog slut den 21 april 1963 i Johanneshovshallen. Den lysande professionella boxarkarriären för Ingemar ”Ingo” Johansson höll på att få ett snöpligt slut just denna dag. Engelsmannen Brian London besegrades men det var på det berömda ”håret”. I slutsekunderna fick Brian L in ett slumpslag som fick Ingemar att gå i backen, men med repens hjälp lyckades han kravla sig upp och stå som vinnare i sin sista match.

 

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget i Europa. (Del 12 av 12).

Resans sista punkt närmar sig. Visa upp rallyservice bilen ”Kurtan” för GM personalen i Stuttgart. Jag ringde upp dom när jag lämnade Ulm. Vi bestämde att träffas vid flygfältet– enklast att hitta dit. Med tysk precision kom vi nästan exakt på samma gång till träffpunkten.

 

 

 

 

 

 

De gick runt ”Kurtan” och skröt med skicket, samt frågade bland annat vad är det du har på takräcket ? Jag svarade, det är en bakaxelriktare. Vad är det för? Sa de ! Jag förstod då att de visste ingenting om rally. De var bara PR-män. Så fick jag förklara allt om denna, samt att de dubbla listerna på dörrarnas undersida aldrig funnits på en 95:a.

 

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget i Europa. (Del 11 av 12).

Nästa punkt i programmet nu när Saaben kylare pekar norrut är ULM, HERLINGEN, där fältmarskalken Erwin Rommel har bott och verkat. I staden Ulm har jag varit tidigare och sett rådhuset vid torget där Rommel fick en statsbegravning. Kyrkan lär ha Europas högsta torn.

Vid en bensinmack på södra infarten till Ulm tankade jag ”Kurtan”. Vid sidan stod en militär VW-buss som också tankade. Bra tillfälle att fråga var Rommels hus ligger, tyckte jag. Till min stora förvåning visste han inte var Herlingen låg och han visste inte i vilket hus Rommel hade bott i! Otroligt för en militär! Han bad mig åka ner till regementet och fråga. Nej, det ville jag inte, kände inte för det. Dåligt av en militär att inte veta. Staden Ulm ligger lågt i förhållande till motorvägen. På halva nervägen låg regementet, men jag fortsatte ner till stads kanten. Där låg en BP-mack. Vi var ju ”nytankade” men jag tog mod till mig och gick in och frågade den unga tösen vid kassan. Samma procedur: do you speak english, do you know were field marchal Erwin Rommels haus in Herlingen is ? Klockrent sa den unga tösen: yes, strait on, after maybe 4 km Blue stone, after that 2-3 km is Herlingen. With rail station on the right, look there. Jag sade Thanks. Vad var det hon menade med ”blå sten”? Vi d.v.s. Kurtan och jag drar iväg, följde vägen i utkanten av stora staden Ulm. Mycket riktigt, efter c:a ½ mil var en byaskylt ” Blau Stein” och efter ytterligare några km kom byanamnet Herlingen. Detta var inte på min karta och militären såg inte heller namnet på sin karta. Det var otroligt kass ! Mittemot stationen svängde jag höger, upp för en brant backe och efter 200 m på vänster sida låg Rommels hus.

 

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget i Europa. (Del 10 av 12).

Saab 95:an (= Kurtan ) och jag kom på kvällen till Frankrike med högertrafik, inte lätt. Vi tog motorvägen mot den historiska platsen DUNKERQUE med stranden som många tusen engelsmän räddades hem från av många båtar, stora som små. Efter några mil och vid 24-tiden kom vi till en stor parkeringsplats där flera långtradare chaufförer sov, snart även jag. Pinkade och drog för gardinerna som mina flickor sytt. När jag vaknade sken solen och de flesta lastbilarna hade kör iväg utan att jag märkt något. Troligen har denna hektiska vecka tagit musten av möbelhandlaren. Nu var det nya mål i siktet.

Redan 1935 hade tyskarna planerat var i Frankrike de skulle placera sina V-vapen. Werner von Braun med ingenjörer var långt framme med raket- vapen, med början i Peenemunde. De första V1 raketerna skickades mot London från startramper. V2 var en riktig raket.

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget i Europa. (Del 9 av 12)

- Jag tog ett kort på rummet med SAN REMO väskan när jag kom sent på kvällen, rent svart ute. Många tankar på kvällen, tänk om jag inte sett skylten SHILTON FOLIAT 7,3. Jag minns inte hur länge jag sov men när jag kom ner till frukosten hade norrmannen redan dukat med en vanlig engelsk frukost. Det blev säkert prat en timme innan jag blev färdig. Jag gav honom ett tips för ökad försäljning. Annonsera att general Ike Eisenhower varit i Shilton Foliat på puben och döp en drink till IKE-drinken. Han log och svarade, kanske en god idé men det var ju inte här. Prova.
Efter många små krokiga vägar kom jag ut på en stor Highway direkt mot Southhampton och HQ Southwick. Under de timmarna ner, kom tankar om att i PORTSMOUTH testades de studsande tummor till bomber som Lancaster planen skulle slå ut dammarna i Ruhr området i Tyskland för att stoppa el leveranser till industrierna.

Det var 617 SQ DAMBUSTER som skulle utföra uppdragen mot Möhne Dam, Eder Dam och Sorpe Dam. Träning skedde också vid DERWENT reservatet vid DERBY.

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget ute i Europa. (Del 8 av 12)

-Jag minns att det var trögt att komma igång, jag gillar de smala och krokiga vägarna. Vänstertrafiken är inga problem, mest spännande. Kör 45 min och upptäcker en vit vägskylt (i Sverige gul) med namnet SHILTON FOLIAT. Var har jag läst det? Jag stannar, backar upp till skylten och börjar grunna. Lite sömn de siste 5 nätterna gör att huvudet inte är kvicktänkt. Namnet är bekant, men i vilket sammanhang? Med Ericsson telefonen ringde jag hem till affären och Caroline. ” Hej min älskade lilla tös, vill du gå upp till bokhyllan och leta upp Forsyte boken om D- day, den längsta dagen. Där har jag strukit under och satt X i kanten vid namnet Shilton Foliat.” Ring upp mig sedan. 10 min senare ringde hon och sade att där finns ingen bok som heter ”Den längsta dagen” men en bok som heter Dagen D av David Howart. Där på en sida har du strukit under med rött: ”På kvällen den 5:e juni, då Eisenhower besökte flygbasen, var puben i världshuset STAG´s HEAD i Shilton Foliat några mil därifrån ganska avfolkat. Endast de vanliga stamgästerna satt med sina drinkar”. Här stannade general Eisenhower och hans kvinnlig chaufför för ta en paint of beer (öl).

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget i Europa. (Del 7 av 12)

Nu startar en lång resa med ”Kurtan”. Övernattningarna fungerar bra, smidigt att ligga i bilen och sova några timmar. På ett campingställe hade de ingen växel. De sa ”du får det i morgon bitti ”, men vid 5 tiden på morgonen drog jag iväg. Det blev mycket dricks till campingpersonal- en.

Närmast i sikte var flygbasen Greenham Common. Den blev känd på 1970-talet då USA hade den som bas för kryssningsrobotar. Engelska damer demonstrerade där natt och dag i flera år. Men för mig var det den flygbas som överbefälhavaren för D- days ”Overlord” general Eisenhower åkte upp till från sitt HQ vid Southhampton, för att att farväl av de luftburna soldater som skulle ta sig ner bakom de tyska linjerna utmed Normandies stränder.

Medan jag funderade hur Greenham Common såg ut, när hela fältet var fullt av Dakota, Sterling och Halifax plan som skulle bogsera glidflygplanen med tusentals fallskärmshoppare till olika platser bakom tyskarna. I mina tankar var då, de stackars hoppare som bl.a. skulle intaga Merville batteriet, som var det modernaste vid kanalkusten. (Batteri TODT hade svenska officerare fått se). Då plötsligt får jag se en vägskylt till FARNBOROUGH, inte flygfältet med samma namn, utan där som engelsmännen byggde en kopia av Merville batterierna i Normandie. Självklart körde jag in mot samhället och såg att terrängen var lik den i Merville. Flygbasen är nedlagd sedan 80-talet.

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget i Europa. (Del 6 av 12)

Med tredje bilen, SAAB 95 ”Kurtan”, röd rallyservice var jag i maj 2001 över i England. På denna resan besökte jag Lossimouth 617 SQ nuvarande bas, Vizernes V2 bas, GM i Stuttgart och Rommels hus i Herrlingen.

Jag åkte med en resebyrå i Göteborg för att besöka den stora flygutställningen i DUXFORD. ”Kurtan” och jag körde till Göteborg, därefter med båt till Newcastle. Jag ställde in ”Kurtan” hos tullen, därefter med bussresa till London.

Jag hade skrivit ett manus om Lancaster som varit nedskjutna i Sverige, det blev uppskattat. På morgonen gick bussen till Imperial War Museum vid Cambridge i Duxford.

Enormt stort flygmuseum. Den amerikanska utställningen var nu överbyggd. Till och med fanns där en B17 och B52 inomhus.

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget ute i Europa. Denna gång gör vi dock en liten avstickare till Rallysporten. (Del 5 av 12)

General Motor, Stuttgart i Tyskland ringde och frågade om de fick låna Rallyservicebilen. Erik ”Carlsson på taket” skulle till Goodwood, klassisk bana med historiska bilar. -Självklart får ni det men den är inte historiskt perfekt. Det är en V4 med sportlister vid sidorna.

alt

Vi har den för att serva 2-takts Sporten 62 års modell. 95:ans V4 hade aldrig några sportlister, sa jag. Dom begrep inte, så jag sade, jag skall i nästa vecka köra till England och se på krigsminne. Jag kan köra med 95:an och åka över Dover - Calais och på hemvägen skall jag se Erwin Rommels hus, gravsten och den plats där de tvingade honom att begå självmord, för att få en stadsbegravning. Då åker jag förbi Stuttgart. Om jag kör till flygfältet och ringer er så kommer ni dit och tittar på SAAB 95 V4 ”Kurtan”, rallyservicebilen. Det funkade bra, de kom ut till flygfältet och tittade på ”Kurtan”. Oh, så fin. Oh va bra.

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget ute i Europa. (Del 4 av 12)

Den 4 juli 1942 störtar den första Lancastern i Sverige, vid Lerberget Höganäs.alt Den kom från 61 SQ Seyerstone QR-B, chassinummer 5663. Uppgiften var att lägga ut minor i Öresund. Tyskarna i Danmark samt svenskarna hade gemensamt lagt ut Ubåtsnät mellan Hornbaeck i Danmark och Viken i Sverige, för att stoppa allierad sjöfart. Vårt kanonbatteri ”Helsingborg” i Djuramossa som skånska Cementgjuteriet byggde på 4 veckor, 25 april- 25 maj 1940.

Även där hade svenskar och tyskar överenskommelse om hur och var elden skulle läggas om allierade fartyg kom i närheten. Efter förlusten i Stalingrad och det började gå bra för de allierade vände vi oss mot tyskarna de fyra kanonerna, Brita, Asta, Sonja och Maja, som finns att se idag, riktades in på Helsingörs station för att skjuta ut Tysk trupp. Därför lägger britterna minor i sundet.

Lancastern möts av ”flack” luftvärnseld, blev träffad och girar mot Lerberget. Den slår i vattnet 250 meter ut i havet. Bensintankarna skjuts sönder, så när maskinen slår i vattnet med rödglödgade utblåsningsrör tar bensinen fyr och brinner kraftigt. Vid kraschen mot vattnet slungas piloten George Williams ut i eldhavet, övrig besättning och brevduvor blir kvar i vraket som brinner och sen sjunker.

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget ute i Europa. (Del 3 av 12)

-Exakt klockan 10 var jag tillbaka i Scampton, 617 SQ BAS. Utanför vakten står en vit Ford Sierra med en leende officer i civila kläder. Han önskade välkommen och jag steg in i framsätet på ”fel sida”.

Guy Gibson var chef för den mytomspunna 617 SQ. Det var ett elitförband inom RAF, som fick i uppdrag att utföra de mest spektakulära anfallen, som i detta fall ”Dambuster”.

Tragiskt, samtidigt som Guy Gibsons hund ”Nigger” blev påkörd och dödad, blev Guy Gibson nedskjuten vid Stenbergen i Holland. alt

Han flög då som pathfinder med en Mosquito. Det hemska är att han blev nedskjuten av en egen Lancaster. Vid sin död erkände en akterskytt på en Lancaster att det troligen var han som sköt ner Guy Gibson i tron att det var en tysk J88 eller ME 110. Efterforskningar har visat att det fanns inga tyskar i området vid detta tillfälle den 19 september 1944.

alt

Guy Gibson och hans hund "Nigger"

Var gravplatsen för hans hund ”Nigger”, hade den inte fått heta idag, svart Labrador. Höga smidesräcken omgärdade gravstenen.altHan visade huset där ordergivning gavs, huset där Guy Gibson bodde. Han berättade att flygledartornet var flyttat, längre bort. Scampton har ett eget flygmuseum, som handlar mycket om just Dambuster.

617 SQ finns även idag, dom finns i Skottland, Loussimouth, när jag var där fick jag se och hålla i Guy Gibsons äkta loggbok. Återkommer med den resan till Skottland! 617 SQ är en elitdivision med de bästa besättningarna. De sattes in på speciellt svåra uppdrag. De blev mest kända för ”Dambuster”. I Rhurområdet fanns 6 kraftverksdammar som gav elektricitet till de enormt stora industrier som tillverkade vapen. Bomber Harvis i England fick i uppdrag att slå ut kraftverken och tömma dammarna.

Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i spåren efter andra världskriget ute i Europa. (Del 2 av 12)

-Jag har varit på alla de flygfält som Lancaster har startat ifrån med svensk anknytning. Vid ett tillfälle kom jag först till SCAMPTON, basen för ”Dambusters” 617 SQ, idag basen för uppvisningsgruppen ”RED ARROWS”.

På 80- talet, sista basen för ”VULCAN” bombare på bland annat Falklandsöarna. Jag stannade vid vakten och presenterade mig… Vakten var en kopia av Helan, (Helan o. Halvan) stor tjock, med hitlermustasch, sur som ättika. ”This is militarybase, and not for civilians”.

Jag har kört ända från Sverige bara för att se Guy Gibsons kontor

och graven av hans hund ”NIGGER”, en svart labrador, som blev ihjälkörd på taxibanan samtidigt som Guy Gibson blev nerskjuten i Holland Stenbergen.


Jag sade: ”-all swedish people know the chief of 617 SQ, Guy Gibson”.

Just nu flyger “Red Arrows”. Vad gör jag? Jag såg honom i ögonen – pekade på honom med hela handen och röt och sa: ”Call a pressofficer!”

Nedskjutningen av en Avro Lancaster MK III 29 augusti 1944.
(Del 1 av 12 om andra världskriget, som kommer att publiceras på www.vittsjobjarnum.nu)

 

Varför detta intresse för 2:a världskriget? Min far Erik låg inkallad i Svens- köp i Värmland, nära Selma Lagerlöv´s Mårbacka.

Kvällen den 29 augusti 1944 kom han hem på en permission med 23-tåget till Bjärnum. Han gick från stationen till affären då han träffade blomsterhandlaren Oskar Olsson. Plötsligt blev hela himmeln röd – sen kom ett Whooom, 8 ton flygbensin exploderade, därefter lystes himmeln upp igen och efter en stund kom ett ”PANG” på riktigt, 6 ton bomber exploderade.

En känd person, sir Winston Churchill skrev, ".....-aldrig har så många, haft så få, att tacka, för så mycket!" (Så sant, -så klokt!...-tänk om vi kunde komma ihåg detta...red anm.!)

De kände t.o.m. av tryck- vågen. Vissa rutor sprack. Det brummade i ett – i ett. 592 stycken Lancaster passerade i skyn. 2368 styck kraftiga flygmotorer hörs – minst sagt. Lena min kusin, sa att farmor hade sagt, ”nu kommer kriget hit ”.

BJÄRNUM. Vi fortsätter följa Ingvar Lindberg på hans resa i historiens spår ute i Europa. Del 5

Framme i Sinsheim Tyskland klockan 14.18. Nu var vi på en av Europas finaste bil och flygmuseum. Även en militärhistorisk avdelning finns. Mittemot museet över motorvägen ligger det nya fotbolls stadion. I eftermiddag möts här kl 15 Hoffenheim och Stuttgart. 35 000 människor ser detta spektakel. Själva Hoffenheims by är lika stort som Bjärnum med 3000 invånare. Det blev 1-1. Jag köpte en Hoffenheim halsduk. Philip en Bayern Munchen halsduk. Många använde museets parkering och ölen flödade men inte tendenser till bråk. Här har Stockholms och Göteborgs huliganer mycket att lära. Entrén kostar 13 EU, som dagens på en biljett.

Det första men såg av detta fantastiska museum är överljudsflygplanen Concord och det ryska Concorsky. De är parkerade på taket av en utställningshall och är sevärda att gå ombord på.