Med anledning av Svante Pääbo hos skavland

 

2010 fick Bo Sigeback äran att hålla tal vid nationaldagsfirandet i Vittsjö. Nu skriver Bosse -”såg ni Svante Pääbo hos Skavlan? Han talade om just detta. Han menar också att människorna alltid blandats och flyttat på sig. Det är så utveckling sker”.

Bo upplevde att hans tal kanske till delar blev kontroversiellt och har därför bifogat detta;

Talet som hölls 2010.

VITTSJÖ. Vad har vi som samlats här gemensamt?
För kanske 11.000 tusen år sedan, när det kom en riktig värmebölja till Norden, kom de första bosättarna till Skåne, sannolikt gående där idag bron finns mellan Danmark och Sverige.
De levde av jakt och fiske och flyttade efter hand som den mäktiga Inlandsisen smälte bort. De levde i enkla bostäder. Tror ni de kallade sig svenskar?
Men var hade dessa människor sitt ursprung?

Jag menar då långt tillbaka i tiden? Forskarna anser idag att de kom från Afrika, fortsatte via Mellanöstern och Asien för att sedan komma till Europa. Våra förfäder korsade sig med neandertal- människorna. Det är osäkert om det var därför vi fick vit hudfärg till skillnad från dem som stannade kvar i Afrika med mörk hudfärg. Det var enklast och billigast att vandra men skulle man ta med tyngre gods så behövdes en båt eller flotte.
Våra förfäder bosatte sig där de kunde livnära sig av självhushållning men också där de kunde byta varor med varandra. Där de helt enkelt kunde handla, vanligtvis vid sjöar, hav eller floder. Dricksvatten var också viktigt liksom bränsle till elden.

Mycket har förändrats sen dess. Men det finns fortfarande människor som lever på liknande sätt, som av en eller annan anledning flyttar, långväga ifrån, och kommer till våra landsdelar. Om vi kunde följa våra rötter allra längst ut i dess finaste delar så skulle vi finna att de växer på en plats kanske 500 mil söderut och att alla våra rötter är sammanflätade med varandra.
Visst är det väl en hisnande insikt att det tycks vara så, att vi har dessa samband med varandra?
Men det är väl inte så vi menar när vi säger att vi har så mycket gemensamt. Vi tänker väl mera på att vi är svenskar eller Vittsjö-bor?

När biblioteket i Vittsjö skulle läggas ner då kände vi vårt revir hotat och ville rädda det fina biblioteket kvar. Även folk som inte bor här, men har sina rötter i Vittsjö kom till undsättning.
Tillsammans räddade vi biblioteket och blev kanske mera varse vår identitet. Vi var stolta Vittsjö-bor, eller hur?
Många av oss minns när Fredrik Ljungberg spelade i fotbollslaget Arsenal. Då pratades det mycket engelsk fotboll i Vittsjö. Ville vi veta lite mera så frågade vi Fredriks farmor Sanda, som var en viktig rådgivare till honom. Arsenal-fans skapade samhörighet och identitet inte bara i Vittsjö utan i hela världen. När jag kom till Shanghai och berättade att jag var svensk såg jag leenden och fick frågan. Känner du Fredrik Lungberg? Vi fick plötsligt en gemensam identitet, som Arsenal-fans.
När Björn Ferry och Charlotte Kalla jublande hoppade upp på guldpallen i Vancouver och den svenska blågula fanan hissades, ja då kände nog många av oss en lätt rysning i kroppen. Vår identitet som svenskar förstärktes.

Men hur länge har Skåne varit svenskt? Jo, i 352 år. Det är en lång tid sedan stormakterna vid freden i Roskilde bestämde så. Våra förfäder, snapphanar, skåningar och danskar, blev påtvingade nytt medborgarskap.

Många historiker menar att det tog många årtionden innan vittsjöborna till fullo accepterade att de helt plötsligt var svenskar.
Tiden tycks läka många sår. Idag firar vi Sveriges nationaldag. Ni som står här idag har väl antingen blivit födda i landet eller flyttat hit av fri vilja. Kanske någon av er har flytt från förtryck, mobbning, fattigdom eller helt enkelt tyckt att Sverige och Vittsjö är så bra att ni ville flytta hit.

För mig är det viktigt att vi som bor tillsammans hjälper varandra och respekterar varandra för dom vi är. Över våra huvuden vajar den svenska fanan högt.
Det är i Sverige vi lever och idag firar vi Nationaldagen. Låt oss tillsammans värna om vänskap, fred, frihet, jämlikhet och vår yttrandefrihet men glöm inte heller bort våra skyldigheter. Det är just tillsammans vi kan skapa ett bra samhälle.

Top