EMMALJUNGA/BJÖRSTORP. På lördag den 4 augusti bli det de tunga och brummande traktorernas dag i Björstorp, Emmaljunga. Då blir det årets folkfest då tävlingen Traktorpulling åter ordnas med LRF som arrangör med början klockan 11. De flesta deltagarna kommer från Skåne men även tre deltagare från Markaryd kommun deltar i denna dragtävling.

Så här såg det ut vid förra årets Traktorpulling i Björstorp.

 

 

 

 

Vid förra årets arrangemang var det intill 1 000 åskådare som höll sig bakom avspärrningarna för att se traktorer kämpa sig fram de 100 meterna på en åker med tilltagande tyngd på släden.

-Vi har maximerat antalet deltagande traktorer till 35 med ett komponerat program, berättar Jerry Olsson som är tävlingsledare samt ordförande i lokala LRF-avdelningen.

Tävlingen på det plana fältet tillgår så att vid startplatsen kopplas en släde med kasplåt till respektive traktor. Efter hand som tävlingssträckan avverkas flyttas släden som blir tyngre och tyngre för varje meter. Totala tyngden på släden uppgår till emot 20 ton då den är som mest belastad.

Sannolikt kommer inte alla traktorerna fram till ”full pull” vid målsnöret då drivhjulen efter hand börjar gräva ner sig i den nordskånska myllan. Ljudet från de arbetande traktorena stiger efter hand och hörselskydd rekommenderas för de ljudkänsliga.

Tävlande delas upp i fyra klasser efter förutsättningarna. Först och främst blir det uppdelning mellan två- och fyrhjulsdrivna traktorer och sedan blir det fördelning beroende på vikten.

För besökarna är det väl sörjt med korv, kaffe och andra läskande drycker. Från parkeringsplatsen är det kort men rimligt avstånd till tävlingsarenan. Vägvisning sker från väg 117. Parkeringen är kostnadsfri men en entréavgift på 40 kronor tas emot medan ungdomar under 13 år kommer in utan kostnad. Förra årets succé beräknas i år bli dundersuccé.