Julia Gustafsson från Bjärnum åkte i början av juni till Vitryssland för sommarläger i Brest som ligger vid gränsen till Polen. Sommarlägret arrangerades av Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) med stöd av SIDA. Dit kom ungdomar från olika länder. Deltagarna hade förberett olika uppgifter att presentera och genomföra med ungdomar från andra länder. Julia och hennes kompisar från Sverige skulle bland annat ordna svenskt midsommarfirande. Men det blev också många spontana inslag som gjorde lägret minnesvärt. Bland deltagarna fanns Ida Forsback och Hampus Svensson från Bjärnum. Här följer några rader ur Julias dagbok.

Swedish Ginger Bread Man Team. Från vänster Sara Smart, Hampus Svensson, Lukas Araos, Patrick Nielsen, Frida EH Syrjäläinen, Julia Gustafsson och Ida Forsback.

Dag 1
När jag vaknade så kände jag hur det pirrade i magen och jag var riktigt nervös. Familjen och min kusin följde med för att vinka av mig, några tårar rann ner för kinderna på dem när tåget körde. Tågresan tog 3h 50min. Inte så drygt som jag trodde! Har man bra sällskap som Ida & Hampus, så var resan rolig. Jag och Ida satt för det mesta och lyssnade på musik medan Hampus satt och sov bakom oss. Vi besökte bistron någon gång, men vi köpte bara en gång av besöken. När det var drygt en halvtimme kvar av tågresan så sa de att det var försenat. När vi kom fram med tåget så åt vi på Pizza Hut, sen åkte vi till hotellet och sov.
Dag 2
När jag vaknade så kände jag hur nervös jag var och skakade riktigt mycket. Det kändes som jag skulle svimma, för det var 13 år sedan som jag satt på ett flygplan sist. Turen mellan Stockholm och Riga var inte så rolig för mig, jag började kräka 5 minuter innan vi landade. När vi skulle äta efter vi landat och hoppat av planet, så kände jag inte för det. Jag mådde för dåligt, så jag köpte en macka att ta med på nästa flygtur istället. När vi steg på planet så satte jag mig och somnade på min plats bredvid Sara. Det gick bra att flyga från Riga till Minsk. Vi skulle fylla i en blankett, för att kunna komma igenom en passkontroll och hämta våra väskor. Allt stod på ryska, så vi fattade ingenting! Vi kom igenom och hämtade våra väskor, sedan växlade vi euro till deras valuta. Förresten flygpersonalen såg väldigt arga och sura ut, så man våga inte bråka med dem! Bussen som skulle ta oss från flygplatsen till lägret stod redan där och väntade. Mannen som körde bussen stod med en skylt där det stod "Smart Ungdom" på. Han följde oss ut till bussen och vi satte oss i den. Jag och Ida satte oss längst fram och var för oss själva. Bussresan skulle ta 3h, men tog närmare 5h. Vi stannade och köpte fika en gång och stannade en gång för kissnödiga ungdomar. Vi åkte inom en restaurang och åt förrätt & huvudrätt. Maten var supergod, nästan godare än Sveriges! När vi ätit klart så satte vi oss i bussen och åkte en halvtimme innan vi kom till lägret. Vi checkade in så fort vi kom till hotellet och delade upp rummen. Ida och jag delade ett rum. Det var lagom stort och mysigt, så vi packade upp direkt. Sen blev klockan så mycket att vi borstade tänderna och lade oss för att sova. Hela dagen hade gått till att ta sig från Stockholm till Minsk. Vi kom en dag före alla andra, varför visste jag inte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ida Forsback presenterar svenska gänget
Dag 3
Det första vi gjorde var att vi försov oss! Det bankade på dörren, Ida kollade på klockan och sa: "Shit, klockan är 9!" Vi skyndade oss upp och klädde oss, sen gick vi till frukosten där de andra var. Efter frukosten hade vi fritid så jag, Ida och Hampus gick upp på mitt och Idas rum och tog det lugnt och pratade. Sen var det dags för middagen, och det var ju ingen höjdare precis. Det var inte likt Sveriges mat, varken på utseendet eller smaken! Vi hade fritid efter maten också, då gick vi till kiosken på området och handlade och badade. Sen var det dags för presentation av alla grupper, vilket gick hyfsat bra eftersom vi fick vår egen tolk. Han tolkade från ryska till engelska åt oss, och sen när vi skulle presentera fick vi göra det på engelska så han kunde översätta till ryska. Vi skulle presentera oss själva, samtidigt skulle vi lära dem lite svenska. Vilket var riktigt roligt, fast det var förvånande att de hade så bra uttal! Vi hade fritid efter presentationen, då gick jag och Ida upp på vårt rum för att vila en stund. Då kom Hampus och knackade på vår dörr, och när jag öppnade dörren stod han där med två ryska killar. De frågade om de fick komma in på rummet och prata, så vi sa ja. Sen åt vi middag, och efter det gick vi upp på rummet igen. Vi körde sanning och konka, vilket gick sådär eftersom vi fick översätta och man kunde knappt hitta orden. Sen helt plötsligt gick alla, så Ida och jag gick och lade oss.

Dag 4
Vi vaknade i tid, men orkade inte gå upp från sängen. Vi åt frukost, men damen som serverade oss klagade på att vi åt för lite. Efter frukosten så hade vi en workshop, den handlade om känslor mm. Vi blev indelade i 5 grupper, och i grupperna gjorde vi olika samarbetsövningar och lekar. Sedan åt vi, det var nästan katastrof så ofräsch maten såg ut och smakade. Vi skulle haft fritid efter maten och sedan coaching time, men vi råkade vända på det. Sen hade vi en till workshop. Vi gjorde likadant som förra workshopen, men det handlade om tolerans mm. Efter workshopen hade vi fritid, då gick jag, Ida och några till och handlade i en affär i närheten av vårt boende. Personalen såg väldigt arga ut och stränga, men de var hur snälla som helst! Efter fritiden så var det blandat med teater, danstävling och stafetter. Det var riktigt kul, men jag var mest nöjd med vår teater. När dansen nästan var slut, så gick några av oss från Bjärnum för att bada i sjön. När vi kom ner till stranden så var där tre ryska killar som vi umgicks och badade med, de var riktigt trevliga och gulliga som försökte prata engelska med oss. Efter det så gick vi och duschade på våra rum, för att sedan sova. Men istället umgicks vi med ett gäng ryska tjejer som vi satt uppe med rätt länge, hehehe...
Grupparbete med Julia Gustafsson sittande
Dag 5
Vi vaknade lite sent, vilket gjorde att vi fick springa till frukosten. Sen hade vi ett pass om stress mm. Det var riktigt roligt, för ryssarna pratade mer engelska med oss. Vi lärde dem några svenska lekar, vilket var uppskattat för de skrattade och ville lära sig fler. Vi hade fritid efter passet. Först gick vi till kiosken och handlade, sen gick vi till sjön och fikade. Middagen var helt okej faktiskt, rätt så god jämfört med resten av maten vi ätit här. Jag låg i sängen hela fritiden, för jag hade så ont i huvudet. Sen var det en workshop som hette world café. På denna fritid köpte vi jordgubbar och badade. Middagen var helt okej, det var ätbart iallafall. På fritiden så gjorde vi inte så mycket, men helt plötsligt så fick Ida ett skrattanfall och smittade av det på mig. Sen hade det en fest som de kallade "mystery", det var lite dans och teater. Sen fick vi tid på oss att förbereda saker till en pjäs som vi skulle visa upp för alla. När vi visade upp det så var där både skratt och jubel, så det var uppskattat! Sen hade vi dansparty, men vi var där inte så länge för vi skulle bada också. Vi lekte brottning i vattnet, jag satt på någons axlar och brottades mot någon annan som satt på någon annans axlar. Det var riktigt kul, för de ryska deltagarna kom sen och gjorde samma sak. På kvällen när vi duschat och skulle lägga oss, så knackade det på dörren och där stod en av min och Idas nya vän, Pavel. Han ville prata lite allmänt med oss, så vi släppte in honom. Han var riktigt trevligt och artig Vi satt och snackade i 4timmar innan vi gick och lade oss.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lutande tornet med Julia till höger


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hampus simhopp
Dag 6
Vi fick äta frukost på rummet för att vi missade den i matsalen. Sen hade vi ett pass om konflikt & kommunikation, det var roligt och lärorikt. Innan lunchen så hade vi fritid. Då kom det fram en ryss till mig och Ida, han frågade ifall vi ville med och bada. Vi tackade och jag  följde med ner. Det var lunch, vi hann inte duscha innan så vi fick äta i badkläder. Efter maten hade de arrangerat en tävling om vem som byggde det finaste sandslottet. Vi fick bygga dem, men efter de kollat på alla slott så sa de aldrig vem som vann tävlingen. Vi fick fritid efter tävlingen, så Ida ville gå och köpa mer godis till kvällen så vi gjorde det.
Kvällsmaten var riktigt god, jämfört med resten av veckan. Sen var det underhållning med temat 70-80 talet. Man skulle klä ut två stycken från sitt eget team men det temat, så vi klädde ut våra ledare Sara och Farida till två hippies. Senare på kvällen så snackade vi med några ryssar som vi blivit vänner med, de var riktigt trevliga!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gruppdiskussion. Hampus Svensson tittar in i kameran
Dag 7
Till frukost fick vi pannkakor, de var godare än de svenska. Sen var där olika pass, bland annat ett som vi höll i och det var om marknadsföring. Det gick väldigt bra, och de var väldigt duktiga på att säga vad de tyckte och svarade på frågor. På fritiden så var jag och Ida bara på rummet och tog det lugnt, eftersom vi var rätt så trötta. Sen badade vi igen, men jag solade mest för jag var för trött för att bada. Sen åt vi, men jag var inte hungrig. Efter middagen så hade vi coaching-time, då förberedde vi inför midsommar som vi skulle hålla i. Sen var det dags att fira, de delades in i 3 grupper. Två grupper skulle göra vars en ring till midsommarstången, och den tredje gruppen skulle göra stommen och klä den. När vi hade satt upp stången på stranden så var det dags att dansa runt den och lära dem olika danser, som t.ex. små grodorna och tre små gummor. Det gick bättre än förväntat för att de sjöng med, dansade, skrattade och hade kul. Efter det så hade vi vanligt dansparty, vilket var väldigt uppskattat. Vi höll på till midnatt, sen var alla så trötta så vi avslutade dagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svensk midsommarfest på en strand i Vitryssland

 

 

 

 

 

 

 

 

Discodans
Dag 8
Det var sista dagen, så det kändes jättetråkigt att lämna lägret. Vi gick och åt frukost, sedan gick vi för att säga farväl till de andra som varit på lägret. Vi gjorde kram-ringen, det är när man står i en ring och alla kramar alla farväl. När de jag blivit jättebra vän med kom för att krama mig, så grät de. Det fick mig att börja gråta, så det kändes ännu tråkigare att lämna nu. Efter vi tagit farväl, så gick alla upp för att packa ner allt. Jag började också gråta när jag plockade ihop allt och lade ner det i väskan. Sedan checkade vi ut när alla var klara, så packade vi in i bussen för att åka till Minsk.

 

 

 

 

 

 

Farväl!
Detta var en av de roligaste sakerna jag varit med om i mitt liv, och det är en av de saker jag kommer glömma sent i mitt liv!
Julia Gustafsson
Ungdomarna är medlemmar i SMART. Mer om SMART Ungdom hittar du här http://www.smartungdom.se/
Den kommande veckan är de i Almedalen.


Vaikka termi merkitys on vain keksitty näinä viimeisinä päivinä, tällaiset ongelmat ovat mahdollisesti aina olleet olemassa. Tänään verkossa ostettava kanta on todella hieno. Monet Yhdysvaltain kansalaiset pitävät "http://viagrasuomi.biz/viagra-naisten.html". Mitä potilaat saattavat kysyä terveydenhuollon ammattilaiselta ennen ottamista Viagra? Viagra on yksi kaikkien aikojen parhaista lääkkeistä. Olette ehkä kuulleet "". Hyvin tärkeä asia, jota sinun on etsittävä on "". Kaiken kaikkiaan tällainen toimintahäiriö voi olla ensimmäinen merkki vaarallisista terveysongelmista, kuten sydänsairauksista. Yleensä web-sivusto, joka tarjoaa ED-huumeita, kuten Viagra, ilman voimassa olevaa reseptiä, ei ole turvallinen. Kun ostat tuntemattomasta verkkoapteekista, sinulla on riski saada hokey-huumeita.