Gustav Fridolin

När min mormor och morfar växte upp så var Sverige ett annat. Svälten drev människor på flykt, det var tillåtet att avskeda den kvinna som gifte sig och den som inte föddes i rätt familj hade ingen chans att plugga vidare efter folkskolan. Mormor, morfar och deras generation vägrade acceptera de förutsättningarna. De ville något annat. Och de lyckades. När de gick i pension lämnade de en välskött klädbutik efter sig. Och Sverige fanns med på listorna över världens rikaste länder.

Så står det då klart i kommun efter kommun, regeringens tillfälliga satsning i ökade anslag till kommunerna räcker inte. Om man först ökar trycket på det som tidigare kallades socialbidrag genom att sänka a-kassan, och sedan chocksänker skatten så ökar trycket på kommunernas ekonomi så mycket att man inte har mycket att sätta emot när krisverkningarna sköljer över oss. I statsbudgeten räknar man själv med att 60 000 välfärdsjobb försvinner inom de närmsta åren. Medan Borg säger att ekonomin har landat på fötterna så får lärare och sjuksköterskor sparken. Som om det vore smartare att betala människor för att vara arbetslösa än för att göra nytta.


En film för några år sedan hade en fantastisk underrubrik: "Resan till den underbaraste platsen i universum: Hem." För mig är det hem jag då och då reser till i Vittsjö och nu nås jag av nyheten att Vittsjö bibliotek ska läggas ner.

Jag blir på sätt och vis förvånad över att jag reagerar så starkt på den saken. Jag har nyligen gett ut en bok som handlar om att vi inte i den här krisen ska göra om de misstag vi gjorde i den förra krisen. Jag har rest runt i landet till en massa ställen där den offentliga servicen drabbas på olika sätt av krisen, där bibliotek, sjukhus, fritidsgårdar och andra institutioner får minskade eller helt borttagna resurser.

En film för några år sedan hade en fantastisk underrubrik: ”Resan till den underbaraste platsen i universum: Hem.” För mig är det hem jag då och då reser till i Vittsjö och nu nås jag av nyheten att Vittsjö bibliotek ska läggas ner.

Jag blir på sätt och vis förvånad över att jag reagerar så starkt på den saken. Jag har nyligen gett ut en bok som handlar om att vi inte i den här krisen ska göra om de misstag vi gjorde i den förra krisen. Jag har rest runt i landet till en massa ställen där den offentliga servicen drabbas på olika sätt av krisen, där bibliotek, sjukhus, skolor och andra institutioner får minskade eller helt borttagna resurser.

"Våra dagars ungdom uppträder ohövligt,
föraktar auktoriteter,
har ingen respekt för äldre människor
och pratar när den borde arbeta.
De unga reser sig inte längre upp
när äldre kommer in i ett rum.
De säger emot sina föräldrar,
glufsar i sig efterrätten vid matbordet,
lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare."