Turkduva (Streptopelia decaocto) är en fågel inom familjen duvor. 

Den är övervägande ljust beigegrå med något mörkare brun rygg och mindre vingtäckare, ljust blågråa större vingtäckare och mörkgråa vingpennor. Den långa stjärten har en bred vit kant förutom de centrala stjärtfjädrarna som över gumpen är beigea.

Sången är ett monotont do doo-do med utdragen och betonad andra ton och en lägre tredje ton. Ett annat ljud som turkduvan gör är att den utstöter ett hest ljud i flykten.

Turkduvan uppträder främst i tätorter, gärna med äldre villabebyggelse men förekommer också i mindre samhällen och vid ansamlingar av gårdar. Den föredrar lummiga trädgårdar, parker och alléer med högvuxna äldre träd, gärna ädelgran, alm och liknande. Den är ganska orädd och häckar ofta nära bostadsområden.

Paret bygger ett enkelt plattformsliknande bo av kvistar som placeras i träd eller buske, men ibland även på byggnader Honan lägger två vita ägg som ruvas av båda föräldrarna i 14-16 dagar, och ungarna stannar i boet 18–20 dagar Främst äter den frön, groddar, gröna blad och i städer matrester som bröd och liknande.

Turkduvan är fotograferad i Vittsjö.

Fler bilder på min hemsida vigg5.se