Fasan (Phasianus colchicus) är en hönsfågel. Fasanen härstammar från Asien där det ursprungliga beståndet förekommer från området väster om Kaspiska havet och österut till Sydostasien och kustområden utmed Japanska havet.

Fasanen har introducerats till stora delar av världen där de sedan förvildats och den förekommer från sydöstra Europa. Fasanen infördes i Sverige till slottsmiljöer på 1700-talet, men har sedan förvildats och fått stor spridning.

Fasanen har liksom övriga hönsfåglar nakna hudställen på huvudet, men saknar hönsens kam och köttiga flikar. Hanarna har fjädertofsar på hjässan. Stjärten, som har 16 eller 18 pennor, är smal, mycket lång, kilformad och svagt takformigt hoptryckt. Tarsen hos hannen är försedd med sporre.

Fasanhannen har en övervägande brungul kroppsfärg med huvud och hals glänsande grönblå. Den blir 53–85 cm lång, med ett vingspann på 70–90 cm. Hanarna lever i månggifte och är under häckningsperioden mycket stridslystna.

Boet består av en uppskrapning i marken, som kan fodras med torra växtdelar, där den lägger 7–17 olivfärgade ägg som honan ruvar i 24–25 dagar.

Fasanen är fotograferad på Guldkusten vid Finjasjön.

Fler bilder på min hemsida vigg5.se