Skogssnäppa (Tringa ochropus) är en liten vadarfågel som tillhör familjen snäppor. Fjäderdräkten kontrasterar mellan den mörka ovansidan och den vita undersidan som avskiljs med en ganska rak linje över hela kroppen. Huvudet är gråaktigt och ryggen mörkgrön med vita fläckar i olika utsträckning, mest hos häckande vuxna fåglar, mindre på vintern och hos ungfåglar. Benen och den korta näbben är båda mörkgröna.

Den syns tydligt i flykten med sina mörka vingar och lysande vita gump. I flykten yttrar den ett karakteristiskt trestavigt visslande läte. Skogssnäppan häckar vid tjärnar, myrar och kärr i barrskog över i princip hela landet.

Skogssnäppan lägger två till fyra ägg i ett bo som den ofta övertar från en annan art, till exempel björktrast. Ibland kan de driva bort fåglar från ett bo som fortfarande används. Båda föräldrarna ruvar på äggen, som kläcks efter ungefär tre veckor. Ungarna lämnar genast boet. Föräldrarna följer med dem, men honan flyttar redan efter några dagar.

Ungarna tas sedan om hand av hanen tills de blir flygfärdiga efter cirka en månad. Skogssnäppan är fotograferad på Trönninge ängar.

Fler bilder finns på min hemsida vigg5.se