Vattenklöver, är en växt som växer i vatten. Det är den enda arten i släktet vattenklövrar (Menyanthes), som tillhör familjen vattenklöverväxter.

Denna praktfulla vattenört som på Latin heter menyanthes trifoliata, och har en centimetertjock, grön jordstam. Stjälken är upprätt kraftig och bladlös. Den blir 20- 30 cm hög. Vid stjälkbasen sitter en rosett av grov- och långskaftande uppstigande blad. De är klöverlikt trefingrande och har stora, omvänt äggrunda småflikar. I stjälktoppen sitter en vackert pyramidformad kasse av stora blommor.

De fem kronflikarna har rosafärgad utsida, vit tätt fransad insida samt bakåtböjda spetsar. Blomställningen erinrar ytligt sett något om hästkastanjens.

Den har haft medicinsk användning mot bland annat magåkommor, skörbjugg och feber. Jordstammen har malts till mjöl och bladen har ersatt humle vid ölbryggning. Andra namn på arten är kärrväppling, getkål, mjökpungar. Vattenklövern blommar i Maj- Juni. Den växer i kärr eller vid stränder, där den förekommer allmänt över hela landet.

Vattenklöver är fotograferad i Vittsjö.

Fler bilder på min hemsida vigg5.se

 

Halka mindre vägar,  broar