Sommarutställning på Bjärnums Museum – Althe Nilssons tavlor

Den 20 Maj kommer Althe Nilssons målade tavlor att hängas upp på museet i Bjärnum. Av den anledningen kommer här den artikel som skrevs om honom vid hans bortgång. Varmt välkommen till museet för att se dessa underbara tavlor.

Althe Nilsson – ett liv med träsnideri och måleri

Bjärnumsprofilen och konstnären Althe Nilsson föddes den 7 januari 1920 på Bjärnum nr 5. Hans far Enock Nilsson, född 25/8 1887, kom från Lilla Frösboholma och Althes mor Anni, född 6/2 1881, kom från Stora Frösboholma, Vittsjö socken. Althe var enda barnet. Fastigheten i Norra Åkarp inköptes 1924. Althes mor avled 1950 och Enock Nilsson 1973. I många år odlade familjen grönsaker och jordgubbar som såldes i samhället.

Efter föräldrarnas död bodde Althe ensam kvar, huset saknade alla bekvämligheter, men Althe trivdes och var förnöjsam med det han hade.

Som 14-åring började han som målarlärling i Hässleholm. Under beredskapstiden var han bl.a. på Gotland och i Östra Skåne. Därefter arbetade han som målare och bonare på Pettersson och Persson möbelfabrik och var kvar på samma arbetsplats till fabriken lades ner omkring 1973. Efter det arbetade han med lite av varje, garderobsjobb i Bjärnums Folkets park 6-7 år, trädgårdsarbete vid Snapphanebygdens Sparbank några år och hjälpte till med kyrkogårdsarbetet vid Norra Åkarps kyrka. Många ville ha hjälp i sina trädgårdar och Althe ställde upp, drack en kopp kaffe, fick middag och många trevliga pratstunder. Om någon ville få tag på honom var det enklast att köra till Café Centrum, där var han varje förmiddag och åt ”frukost”, läste tidningen och fick sig en pratstund.

Althe var konstnärligt lagd och började på 40-talet göra blyertsteckningar och oljemålningar, och sålde en del av sina tavlor på den tiden. Han lade penslarna på hyllan och slutade med att måla och inte förrän 1994 började han igen. Över 120 tavlor fanns när Althe avled. Motiven var ofta hämtade från byn, men mest är det vyer över gårdar och traktens natur. Han var helt självlärd, hade aldrig gått någon kurs.

Under det cirka 50-åriga uppehållet i måleriet började han ”kreta” gubbar, skålar, slevar och arbeta med näver. Ingenting av detta sålde han, han kunde ge bort, men sälja, aldrig. Althe har ställt ut sina alster på banker och Bjärnums bibliotek. Många av de 250 träfigurerna föreställer händelser från gångna tider, bl.a. ”lusakamning”, drängalyft, tröskning med slaga, samling vid pumpen, m.m. Tillsammans med tavlorna och träfigurerna finns ca ett 90-tal näverarbeten och närmare 300 slevar i olika utförande och träslag på museet, allt tillverkat med hjälp av enkla handverktyg.

Träfigurerna skapades på så sätt att han först tillverkade en ”kladd”, som han själv kallade det, den formades i lera, (han hade samma lerklump i nästan 60 år), knådades, stöttades upp med ett snöre uppifrån och en massa pinnar runt om. När han var nöjd med figuren och formen, så ritades den upp på en träbit, framifrån och från sidan, sedan högg han med yxa och sågade fram grova drag, därefter fick kniven, göra resten. Det är svårt att förstå, att han kunde göra så fina saker med så enkla verktyg, och det ligger många timmars arbete med att t.ex. gröpa ur en skål och sedan putsa den rund eller sexkantig för hand med sandpapper, för han hade inga maskiner.

Sin inspiration till figurer, skålar och slevar fick Althe under sina många och långa cykelturer runt om i bygderna. Cykelturer på 5-6 mil var inget ovanligt.

Andra fritidsintressen som Althe hade var fiske, och när det var populärt med fisketävlingar var han ofta med. Bjärnums museum låg Althe varmt om hjärtat. Alltid var han villig att ställa upp och guida, när det kom besökare. Han tyckte det var roligt att följa med oss på rundturer i Skåne och Småland, till medeltida marknader, samlarmarknader, eller bara en promenad i ett naturreservat. Besöket på Döderhultarens museum i Oskarshamn var mycket uppskattat.

1998 fick Althe Hässleholms kommuns kulturpris och Lillivi fick det trevliga uppdraget av Kulturnämnden att meddela Althe detta. Vi gick upp till honom med kaffe, tårta och det glädjande beskedet om priset. ”Vad ska jag göra för pengarna?” var hans första kommentar. ”Det har du redan gjort!” var vårt svar. Han fick också gratulationer via mobiltelefon från kulturnämndens ordförande Anders Åström. När Althe fick ta emot kulturpriset vid en festlighet i T4:s matsal i Hässleholm, var det så naturligt och självklart som om han fick ett sådant här pris varje dag.

Samma sak när TV4 var på Bjärnums Museum för att föra en intervju med honom om hans gubbar. Lugn och trygg och med glimten i ögat, svarade han på reporterns fråga, hur han hunnit med att göra så många figurer. Åh, sade Althe, jag har ingen TV. Så är du ju ogift också, säger reportern. Ja, annars hade jag väl inte fått seda ve köksboret å kreda heller, svarade Althe.

Althe avled den 13 mars 2004 efter en kort tids sjukdom. Vi är inte ensamma om att sakna Althe, för han var en snäll hjälpsam, trygg och trevlig person och granne att umgås med.

Källa: Bjärnums fornminnesförening årsskrift 2005 Avskrivet av: Liselotte Svensson

Top