Hässleholmsvägen (Egon mitt i byn) Vittsjö är kanske den mesta kyrkbesökaren i Vittsjö. Inte så att han går till kyrkan i Vittsjö allt för ofta men besöker i så många kyrkor som möjligt. Här om dagen besökte han kyrkor nummer 259 och 260. Det var i Klippan och i Färingtofta vid församlingens kyrkutfärd.


Det var 1985 som Egon började bokföra de kyrkor som han besökte. Under senare år har han varit vid många kyrkor men portarna har varit stängda på grund stöldrisk. Har inte Egon kommit in i helgedomen så har det inte registrerats som besök.

Egon Nilsson vid Färingtofta kyrka, den 260 i ordningen.

Av de nu besökta kyrkorna finns omkring 130 i Sverige, övriga i de många länder som Egon har besökt på den tiden han deltog i utlandsresor, antingen med egen bil eller med sällskapsresor. Det är alla kyrkor med målningar och inredning som har intresserat Egon medan dagens ”Tegnérlador” inte är så intressanta. Oavsett hur kyrkan ser ut eller är utformad är den intressant. Kyrkan i Klippan var inte så där iögonfallande likt en kyrka men själva kyrkorummet var mer intressant. Däremot var kyrkan i Färingtofta mer i Egon smak som en riktigt hederlig  gammal kyrka med målningar och inredning.

Egon minns och berättar om kapellet i Handöl, Isakskatedralen i Leningrad och Kölnerdomen med flera. I Hamneda finns en så kallad het sten där brudparen skulle visa upp sig eftervigseln. Han har minne av Estonastenen vid en kyrka i Småland.

En fråga som under många år gnagt i Egons inre är hur människor kunde komma i rätt tid till kyrkan innan klockan var uppfunnen?

Registreringen av kyrkor fortsätter och i nästa månad blir det ytterligare två kyrkor vid kyrkutfärden den 27.