I det längsta var han tveksam om han skulle söka tjänsten som kyrkvaktmästare men då sista ansökningsdagen närmade sig kom beslutet. Bland 25 sökande fick han anställningen som kyrkvaktmästare i Vittsjö 1938. Tidigare hade Karl Gustavsson varit engagerad i kyrkliga arbetet och bidragande orsak till att han fick tjänsten var att han gått en kurs i trädgårdsskötsel. Det är lite oklart vilka som var kyrkvaktmästare före Karl Gustavsson men sannolikt var det Nils Tullberg (1853-1949) och tidigare var det Bengt Jönsson (1829-1919). Nils var Gunborg Ivarssons morfar och Bengt var hennes mormors far. Under vilken tid de var kyrkvaktmästare är oklart och vikarier lär har funnits vissa tider.

Årslönen för Karl Gustavsson var 2 000 kronor då han anställdes 1938 och ingen semesterledighet fanns i anställningsvillkoren och ingen ledig dag. Veckan hade sju arbetsdagar. Behövde extra arbetskraft fick kyrkvaktmästaren själv bekosta denna. Redan under andra anställningsåret fick Karl Gustavsson några dagars semester men lejd arbetskraft fick han själv betala under flera år framåt. Han var hel ensam att gräva gravar och märkligt nog inträffade inget olycksillbud under de 40 år som Karl Gustavsson var kyrkvaktmästare.

Vid en vigsel, berättade Karl Gustavsson 1977, lämnade brudparet altaret vid slutpsalmen varför Karl Gustavsson fick ila upp till kantorn och be att utgångsmarschen skulle spelas!

I Vittsjö kyrka har det faktisk hänt, det som på många håll blivit en skröna. I koralboken fanns psalm 21 på vänstra sidan och psalm 22 på den högra sidan. Avsikten var att psalmen ”Härlig är jorden”, skulle sjungas medan kantorn spelade melodin till ”Gud trefaldig statt oss bi och låt oss ej fördärvas”.

Liknande fall har på senare tid skett då tryckfelsnisse var framme. I referatet från bröllopet angavs fel psalmnummer och enligt referatet skulle psalmen ”Hon trycker mig ner som en odräglig börda”, ha sjungits på bröllopet!

En enda gång, berättade Karl Gustavsson hade han försovit sig och naturligtvis var det till en julotta där första ringningen skulle ske klockan 05.30. Visserligen bara fem minuter försent men kyrkbesökarna stod och väntade utanför den stängda kyrkdörren. Troligen var det endast kyrkvaktmästaren som inte var välrakad till denna julotta! Under tiden som kyrkvaktmästare har följande ordinarie präster tjänstgjort: Olivius, Hammar, Ejlert, Hallonsten och Tykesson. Karl Gustavsson var rena uppslagsverket då det gällde att identifiera gamla gravplatser. Ur minnet kunde har berätta om alla som var begravda på kyrkogården.

Vid sin avgång som kyrkvaktmästare vid pensioneringen 1977 blev Karl Gustavsson ärligt och högtidligt avtackad i både kyrkan och vid efterföljande samkväm.