NÅGRA HÄNDELSER I VITTSJÖ FÖR 110 ÅR SEDAN

VITTSJÖ. Dagligen händer det saker och ting som inte får så stor spridning beroende på svag bevakning av aktuella händelser. Det hände kanske inte så stora händelser för 110 år sedan, alltså 1901 men en del hade dåtidens avisa att förtälja.

Bild: Extratåg ordnades till marknaden i Vittsjö.

Detta år, alltså 1901 föddes det 61 barn i församlingen fast folkmängden vid årets början var endast 2 204 personer. 28 personer avled och 14 äktenskap ingicks. Det var särdeles högt födelsetal men på den tiden var det stora barnrika familjer men så fanns det ingen tillgång på varken elljus eller teve! Då var det även utsatt datum då förra årets kronoutskylder (skatt) skulle betalas. Det var den 21 januari som denna avgift skulle erläggas klockan 1 e.m. i kommunalstugan. Betalades inte skatten denna dag kunde böter bli påföljden.

Kommissionären August Nilsson var bosatt i Emmaljunga och annonserade att han sålde tomter samt redan byggda hus i det framåtskridande samhället Vittsjö. De flesta tomterna låg sannolikt på byallmänningen från Sjöstugan och en bit söderut. Kommissionären sålde och köpte det mesta och det kan sägas att han var diversehandlare.

Den 18 januari var det föreläsning, arrangerad av Bjärnum Vittsjö föreläsningsförening i gamla skolan klockan 2.35 på e.m. Orsaken till denna något udda tid var sannolikt att tågtiden passade föreläsaren som senare skulle hålla samma föreläsning i Hässleholm klockan 6 e.m. På tal om järnväg så undrade en person var det blev av den planerade järnvägen mellan Perstorp och Vittsjö? Den planerade järnvägen var ett så kallat ”mossaspår”, décauvillespår, cirka 600mm spårvidd.  Banan var utstakad och stationerna var utmärkta men sedan blev det inte mer av detta projekt.

N H Tullberg annonserade att han hade ett rikhaltigt lager av kostymer samt tyger. Han bedrev också skrädderi och tog emot beställningar på bland annat kostymer och överrockar. Tullberg hade sitt företag där sedan Danielsson kom och slutligen var det Gustavssons möbler med golvklockor som hade verksamhet i fastigheten.

Nykterhetsfolkets sjukkassa erbjöd en livförsäkring på 1 200 kronor vid dödsfall och en krona per dag vid sjukdomsfall.

Hessleholm Vittsjö skyttegille existerade men 1901kom förslaget att det skulle bildas eget skyttegille i Vittsjö. Sedermera blev det skytteföreningen.

”Vän af söndagsfrid” undrade i en insändare om det fanns drinkare och sådana som säljer kaffe till gökar! Detta ofog måste i någon mån avhjälpas, särskilt på sön- och helgdagar!

VÄGANSLAG.

För omläggning och förbättring af den mellan Snickartorpet och Wittsjö järnvägsstation fallande delen af bygdevägen mellan Englarp i Röke socken och Vittsjö järnvägsstation anslås 20 800 kronor.

Tjuvar och inbrottstjuvar härjade i Vittsjö, Björstorp, Snärshult, Lönsholma, Oretorp och Emmaljunga. Hos en änka i Hjortholmen stals 27 kronor.

En gammal gumma fick skjuts hem men vid Oretorp råkade hon falla baklänges av vagnen varvid ena armen bröts. Hon förbands av sjukvårdshusaren Karl Molin. (Molins backe vid Flyvägen).

Tio kronor erhöll den som anmälde och bevisade olaga jakt, fiske och bärplockning på Ehlers ägor i Oretorp och Hyngarp, samt Florins ägor i Vittsjö.

Hästtjuven ertappades och ville betala 500 kronor för att göra upp i godo. Han hade inga pengar och transporterades då till cellfängelset i Kristianstad. Hästen återlämnades från Hagsjö där den återfanns men hästtjuven dömdes till 10 kronor för fylleri samt 100 kronor i böter för överdådig framfart med hästar!

Vid årets slut var folkmängden 2 155 personer .

Detta var något av de tämligen många händelser som inträffade under 1901, för 110 år sedan.


Top