Vittsjö. Med anledning av kyrkokörens jubileum bör inte Curt ”Curre” Nilsson glömmas bort. Redan 1964 var han rubrikernas man tillsammans med tvillingbrodern Kaj. Det var då bröderna med bävan? blev kallade till polisstationen i Bjärnum. Upprinnelsen till denna kallelse skedde strax för julhelgen 1964 då drygt 20 åriga bröderna lyssnade på vad radion hade att meddela.

Kantor Curt Nilsson som blev kallad till polisen.

Helt plötsligt kom efterlysningen att en mördare hade rymt från Danmark och var troligen på väg mot Småland. Lika plötsligt upptäckte bröderna en okänd vandrare på den oftast ödsliga vägen. DÄR ÄR HAN! mumlade bröderna till varandra. Petmojen kom fram och nummer slogs till polisen i Bjärnum. (Tack och lov var det innan 114 14 kom). Polisassistent Yngve Thörnqvist svarade och bröderna redogjorde för sina iakttagelser. Thörnqvist startade sin ”asfaltbubbla” (VW) och gav sig i väg mot Verum.

Efter en stund upptäckte han den mystiska vandraren som uppgav en identitet som inte stämde med efterlysningen. Den misstänkte fick åka med till polisstationen i Bjärnum. Han fick besked att sitta kvar medan Thörnqvist öppnade dörren en halvtrappa upp. Rymlingen nonchalerade ordern, öppnade dörren och sprang iväg.

Vad han inte visste var att polismannen som gripit honom var vinnare i Polis SM i Sverige samt segrare på 1 000 meter vid tävling i Tyskland. Thörnqvist var snabbt ifatt rymlingen som med säkert grepp förpassades in på stationen. Vid kontroll med polisen i Danmark visade det sig att rätt person hade gripits. Thörnqvist uppmanades att ta sig till färjeläget i Hälsingsborg vid visst klockslag. Kontakt togs med poliskollegan Börje Persson och polismännen med rymlingen gav sig iväg mot färjeläget.

Det vara inte så ofta polismännen hade åkt färja till Danmark och var lite grubblande om de skulle få plats den utsatta tiden. Vid färjeläget var det ett par raden av köande bilister men ett körfält var ledigt. Där stod en svensk polis och vinkade fram ”asfaltbubblan” och kom först på färjan.

 -Jag har aldrig fått ett sådant mottagande som då vi åkte av färjan i Helsingör, berättade Thörnqvist. Där stod tio Danska poliser i parad och väntade på rymlingen.


Curt och Kaj Nilsson uppvaktas av polisledningen för sin insats.

Någon tid senare blev bröderna Curt och Kaj Nilsson kallade till polisstationen i Bjärnum. Där blev de tackade för sin insats att tipsa om en mördare och erhöll både blommor och minnessak i silver. Detta hände för 53 år sen! Ytterligare poliskontakter är inte kända!