Tre män jag mött genom mina jobb i Statens tjänstL

Några år på sextiotalet jobbade jag som alltiallo på SJ i Södertälje södra, jo det fanns Central också. Under sommaren 1966 fick jag en ovanlig uppgift: jag skulle lotsa kungavagnen med Gustav VI Adolf till Scania-Vabis och deras fabrik. På den tiden jobbade jag med växling och då hade vi blåställ som var allt annat än rena. Men min gamla uniform med båtmössa och SJ märke fick duga, men vita handskar fick inköpas. Vagnen kopplade jag av från snälltåget, som vanligtvis inte stoppade i Södertälje och allt gick enligt ritningarna. Arbetsplatsbesöket började vid 11 tiden och varken lokföraren eller jag missade röda mattan med en enda centimeter. Vill minnas att kungen mumlade något om perfektion. Efter två timmars väntan i loket gjorde vi samma resa baklänges.

I början av åttiotalet när jag bodde i Alingsås, så blev första maj en upplevelse. Då skulle Olof Palme tala på torget. Jag visste att han var stressad han brukade besöka en äldre kvinna på Hagagården, ett servicehem även det i Alingsås. 

För att senare första Maj tala på Götaplatsen i Göteborg. Utan att vara politiskt engagerad gick jag fram för att hälsa på honom, det blev ett handslag, inte mer. Men när jag kom till posten som då var min arbetsplats, så blev jag uppmanad att inte lägga mina händer på dörrhandtagen, det kunde smitta. Någon tog nog vaccination i efterhand!!!!

Ett par gånger fick jag närmare bekanta mej med postens dåvarande Generaldirektör Ulf Dahlsten. Som lantbrevbärare i Strömsnäsbruk, hade jag glädjen att jobba med ett glatt gäng. Vi hade många synpunkter på våra usla lönevillkor. Foto

Vid postpersonalens möte i början av 1990 talet var Dahlsten gäst och den som försvarade indragningar och löner. Mötet skedde på Stadshotellet i Hässleholm. Mötet och min stora trut fick till följd: en resa till Stockholm för närmare information och förtydlingar, inte bara till mej förstås. Vad jag minns mest av mötet det var utläggningen av en riktig ”datanisse”. Han menade om man beställde ett par strumpor från USA via datorn, så kunde man ha varorna om några få dagar. Då kom jag att få applåder när jag sa: Det tar bara några få minuter hos Salomonssons i Stömsnäsbruk, vår granne. Obs, detta var innan den stora dataåldern.