VITTSJÖ. I modern tid började det ”Sjungas maj i byn” 1981 då Wittsjö hembygdsförening återupptog den gamla traditionen som har anor från 1800-talet. Under årens gång har traditionen sporadiskt återuppstått men det var först 1981 som traditionen tog ny fart och har hållit i gång.

Hembygdsföreningens sångare och musiker som välkomnade våren på flera platser.

Årets första tomtinvasion skedde vid Andstigen och Kyrkovägen innan färden ställdes till några platser i Lehult där vårens antågande fick ny fart genom sång och musik. De gamla kända sångerna och minnens från ungdomen gav mer än ett glansigt öga. (O)musikaliska hundar gav på någon plats sitt uttryck för sången!

Färdplanen angav nästa mål till Emmaljunga idrottsplats där Emmaljunga byalag var värd för firandet av våren som inleddes med fackeltåg från ”Emma Ljunga” till idrottsplatsen där facklorna antände bålet. Bort emot ett hundra deltagare fanns på plats och dessa fick lyssna till hembygdsföreningens sånggrupp som välkomnade grönskande tider.

Nästa uppehåll gjordes vid Hårsjö skola där Hästhult AIK var ansvarig för det flammande och värmande bålet. Även där sjöng och spelade hembygdsföreningens sång- och musikgrupp för drygt hundratalet lyssnare. Helt enligt traditionen avslutades sångframträdandet med Nationalsången. Intill platsen för firandet hade LES riggat upp ett enastående ståtligt fyrverkeri som gav efterklang med både ljus- och ljudeffekter.

Sånggruppens deltagare samlades senare för genomgång och kommentarer för kvällen. All heder skall tillkomma sång- och musikgruppen som både gläder och vidmakthåller traditionen.

Även husdjuren fick tillfälle att delta i lyssnande av vårsånger!