Vittsjö Nämndeman Paul Hansson i Bökholm hoppade av tåget och räddade en åttaårig flicka från att drunkna i Vittsjö 1906.

Bilden visar snusdosan i silver som för 104 år sedan överlämnades till räddaren.

 

 

 

Paul Hansson, fader till skriftställare Ernst Paulsson i Bökholm, väster om Emmaljunga färdades med ångloksdraget tåg förbi Gåsadammen i Vittsjö en vinterdag 1906. Han upptäckte då en flicka som gått igenom den bräckliga isen och hamnade i det kalla vattnet. Ångtågen hade inte så hög hastighet varför nämndemannen hoppade av tåget och drog upp flickan som återbördades till sin familj tvärs över vägen, nuvarande Markarydsvägen. Elsas fader var Henning Andersson ägare av dåtidens varuhus, Henning Anderssons, som sålde allt från bröd, synålar till jordbruksredskap. (se artikel 2010 10-04).

En tid efteråt uppvaktades Paul Hansson av Henning Andersson med en snusdosa i silver med inskriptionen. PAUL HANSSON BÖKHOLM    TACK FÖR RÄDDNINGEN UR VITTSJÖN.  ELSA    1906.

Denna Elsa blev sedermera gift med komministern i Vittsjö, Bruno Fredlund. Det var en nära bekantskap som resulterade i äktenskap då Elsa var kantor i kyrkan medan Bruno predikade! Bruno Fredlund var komminister i Vittsjö 1924 – 1928 när han valdes till kyrkoherde i Farhult och Jonstorps församlingar.

Klenoden snusdosan förvaras av ättlingar till Paul Hansson men finns sedan någon tid tillbaka i säkert förvar i Vittsjö. Den räddade Elsas son Bruno Fredlund, Helsingborg (son till komminister Bruno Fredlund) har varit i närkontakt med den aktuella snusdosan.