”BOTTEGRÖD” MED “DRICKABLANNING” I RÖKE

RÖKE. Trots hastigt påkommet vinterväder kom stugan full av människor som skulle smaka ”Bottegröd” i Röke sockenstuga. Enligt nationellt uppslagsverk är ”Bottegröd” (gröt=göingskt gröd) speciellt för Röke församling och sedan några år tillbaka har sockengillet tagit fram denna urgamla maträtt. Mer än 50 matfriska personer samlades för att äta ”bottegröd” med lättrökt kokt fläsk och mängder med hemlagad senap.

Kokmora var Märta Brink som rörde om i grytan och serverade ”bottegröd” med riktig gammaldags träslev.

 

 

 

 

Ursprunget till ”bottegröd” är gråärtor som kokas med potatis samt mosas. Ett mer officiellt namn på gråärtorna är Timoärtor. Till gröden hör lättrökt kokt fläsk samt hemlagad specialsenap som kunde ätas utan tilltugg! Givetvis serverades även ”Drickablandnning” (svagdricka med mjölk) så som det skedde förr i tiden vid höstagille eller andra kalas där delikatessen ”bottegröd” var huvudrätten. Tyvärr framställs inte den riktiga äkta svagdrickan längre som förr kunde köpas i fem- eller tio liters kaggar.

Under kvällen serverades flera liter av ”bottegröd” som smakade betydligt bättre än vad synintrycket gav. Rätten var synnerligen mättande och kanske var den också näringsrik? Huvudrätten avslutades med kaffe samt kaka och en stund allmän trevnad runt borden. Åldersskillnaden mellan yngsta och äldsta deltagaren i gillet beräknas till över 70 år!