Bjärnum 7-klassarna hade en extra spännande tisdag än vanligt då de fick uppleva en varierad hälsodag med matlagning i Trangia-kök, teambildning, information om vattenpipa m.m. Jag följde de unga hälsoinformatörerna från SMART Ungdom: Julia, Anton, Linda, Billy och Albin som började visa en film om hur tobaken produceras.

Hälsoinformatörerna Bitte Jacobsson, Billy Landkvist-Ohlin och Albin Nilsson kommenterar filmen

Tobak istället för mat
I filmen får vi se att markägarna i Malawi, Brasilien och Indonesien lockas av de stora tobaksbolagen att odla tobak istället för att odla säd, majs och rotfrukter som skulle ge mat åt lokalbefolkningen. Efter ett tag får odlarna sämre betalt för tobaken och måste hitta billigare arbetskraft. Fattiga föräldrar låter sina barn plocka och torka tobak istället för att gå i skolan. Man besprutar tobaken för att öka skörden. Arbetarna blir sjuka och tobaken ännu giftigare. Att röka är att stödja barnarbete och själv få sämre hälsa. Det är alltså inget bra val.


Vattenpipa


Vattenpipan inte så snäll
– Det är lätt att tro att vattnet i pipan samlar upp de farliga ämnena i tobaken, säger Julia.
– Faktum är att vattenpipa är mycket farligare, säger Anton. Titta på bilden så ser ni hur det egentligen är.


Skadliga ämen

Välj ditt hörn
Billy och Anton aktiverar eleverna genom att peka på de fyra hörnen i rummet. Vad skulle ni göra om ni hittar er kompis så berusad att han inte kan ta hand om sig själv?
– Nu skall ni välja hörn, säger Albin.
– Ni ställer er i det hörn som passar er bäst, påpekar Billy. I 1:a hörnet ni som skulle supa er fulla tillsammans med honom. I 2:a ni som skulle följa med honom hem. I 3:an ni som skulle ringa hans föräldrar och i 4:e hörnet ni som har ett annat svar.
Nästan alla väljer alternativen i hörn 2 eller 3. Hälsoinformatörerna ber eleverna motivera sitt val och kommenterar detta.
– Det viktigaste är att kontakta någon vuxen, helst föräldrarna, men att också ta hand om kamraten tills de vuxna tagit över. Det blir alltså en kombination av 2 och 3, sammanfattar Bitte.
– Den som är riktigt berusad kan dö i sina spyor, menar Linda Fransson.


Norra Skåne kommer på besök

Reportern och fotografen från tidningen kommer in i klassrummet när hälsoinformatörerna ställer kontrollfrågor om lektionen. Eleverna har tydligen fattat innehållet ty de kan nästan alla svaren direkt. Journalisten intervjuar och många vill bli fotograferade. Återstår att se vem som hamnade på bild?


Initiativtagaren Bitte Jacobsson som är skolsköterska