VERUM. På utsatt tid startade fackeltåget från Verums bygdegård. Det var ett flera hundra meter långt fackeltåg som vackert slingade sig ner mot den öppna platsen vid kyrkan, där man av tradition alltid firar Valborg.

Fackelbärarna slutade sin vandring med att tända det förberedda bålet. Kort därefter brann en stor brasa framför de flera hundra åskådarna som samlats för att fira vårens ankomst till Göingebygden.
Anders Paulsson, ordförande i Verums bygdelag, inledde med att välkomna alla åskådare. Han pekade också på att bygden nu borde ställa upp inför det hot om indragning av skolskjuts som föreligger. Det var naturligtvis många som gärna skrev sitt namn till stöd för detta, naturligtvis, visst är det en levande landsbygd vi alla vill ha.

Programmet fortsatte med att Sofia Larsson, sjöng ”En vandringslåt”, kanske mer känd som ”Nu grönskas det i backarna”, av Felix Körling.

Denna sång, och Sofias fantastiska sångröst, den ljumma vårkvällen, solner gången, brasan, - ja, vilken underbar stämning och atmosfär som omedelbart infann sig. Den tillfälligt samman satta Valborgs kören fortsatte därefter med sången ”Vintern rasat ut”, under ledning av Mats Lunnergård.
Anders Paulsson, välkomnade Ulrik Kjerstensson, en bygdens son, att hålla talet till våren.

Ulrik beskrev värdet av att bevara och vårda rötterna i vår hembygd. Han inledde med ”Allt är sig likt” och återkom också till detta positiva värde i slutet. Han beskrev hur bra vi har det i Sverige, jämfört med de orättvisor som finns i flera andra länder. Under egen FN-tjänstgöring i Afganistan kom han nära hur skört ett liv kan vara, då tre kolleger helt oskyldigt blev mördade. Ulrik pekade på vikten av att utnyttja nuet, stunden, tiden och att just njuta av livet, platsen, våren här och nu. Han menade också att just vi har en unik möjlighet, vi lever i en demokrati, vi är förskonade från jordbävningar, krig, sjukdomar och brist på mat. Att återkomma till sin hembygd och känna ”Allt är sig likt”, uppfattade Ulrik är en styrka, en kraft, väl värd att slå vakt om. Ulrik, avslutade sitt tal med att utbringa ett fyrfaldigt leve för HMS Konungen och för våren. Därefter tackades han av Anders Paulsson, som också överlämnade en minnesgåva.
Firandet fortsatte med att man gemensamt, tillsammans med Mats Lunnergård på trumpet, sjöng Sveriges Nationalsång.
Mörkret hade sänkt sig ordentligt, då det var dags för ett fantastiskt fyrverkeri. Det mäktiga fyrverkeriet avslutades med att ett antal ljuslyktor släpptes mot skyn och bildade tillsammans med månen en vacker avslutningsbild på en mycket minnesvärd kväll.

Att fira Valborg i Verum är som ni säkert förstår mycket speciellt! Att beskriva denna känsla är inte så lätt. Det böljande landskapet med vatten, ån, den underbart vackra vårkvällen, den stämningsfulla sången, det fina talet, människorna, dofterna, allt detta gör att en mycket, mycket, stark känsla av jordnära äkthet infinner sig. Kultur är subjektivt och verkligen väldigt mycket!

Helt klart att är, att fira Valborg i Verum år 2012, var verkligen kultur, i dess allra ädlaste form!