BJÄRNUM. Möbelhandlare Ingvar Lindberg åkte till Hawaii bland annat för att besöka sin släkting, Charles Lindbergs gravplats. Han hade också väntat sig se flickor utföra hula-hula dans klädda i bastkjol. Det blev ingen dans men blomsterkrans om halsen blev det i alla fall. Vid kännbar närgången studie visade det sig att bast var färgrik plast!

Ingvar Lindberg i mitten omgiven av mängd exotiska bilder.

Det var Bjärnum Vittsjö MHF-avdelning som inbjöd till denna intressanta berättarkväll i Bygdegården i Bjärnum. Kvällens berättare hade enbart gångavstånd från bostaden till samlingslokalen dit han kom med mängder av färgbilder från sin upplevelserika resa. Utöver Pearl Harbor blev det givetvis besök vid Grand Canyon och ”sjukliga” Las Vegas. Huvudmålet med den långa resan var släktingen Charles Lindbergs grav.

Redan tidigt började den blivande Atlantfararen intressera sig för allt som bullrade och då särskilt flygmaskiner. Detta intresse förde honom bland annat till Tyskland med uppgift att ”utforska” Tyska flygplanen. I Amerika blev han klassad som nazist och av denna anledning ville kan inte bli begravd i Amerika utan han valde sin gravplats på Hawaii. Ingvar Lindberg sökte och fann Charles Lindbergs grav i ett kapell på en av öarna och ett av hans många önskemål blev uppfyllt.

Charles Lindberg blev känd som den förste som ensam flög över Atlanten 1927 då prissumman var 25.000 dollar. Flygplanet han flög med Sankt of Louis hade han inhandlat för 15.000 dollar varför det blev en slant över. Charles Lindbergs upphov kom från trakten vid Onslunda där anfadern var riksdagsmannen Ola Månsson. Charles Lindberg var själv född i Amerika. Beträffande släktskapet mellan Ingvar Lindberg och Charles Lindberg gäller att så är fallet till motbevisning kan ske!