VITTSJÖ. Efter mer än 30 års törnrosasömn och stillhet blev det åter liv och rörelse på Östra byalagets festplats på ”Fågelområdet” intill Duvgatan i Vittsjö. På platsen blev det givetvis klippning av det blå/gula bandet. Invigningsklippare var byalagets ålderman, storviltjägaren 92-årige Lars Pålsson. Festplatsen som invigdes 1977 var verksam några år innan allmänna intresset hade festat färdigt.


Åldermannen Lars Pålsson klipper bandet och festplatsen var återinvigd.

Östra byalaget flammade upp 1977 med sommarfest och därpå följde knytkalas. Det egna bomärket togs fram 1979 och då var det byalagets första julskyltning med tomteparad. Året senare anlades en gång- och cykelväg till det attraktiva bostadsområdet och det yngre gardet utrustades med varningsvimplar på cyklarna. Medlemmarna i dåvarande byalag gick ett år omkring och sålde glögg i villorna!

Vid återinvigningen var det initiativtagaren Jan Rosén som välkomnade till den utökade festplatsen. För att nostalgin skulle blomstra ordentligt spelades Edvard Persson melodier på grammofon med bland annat ”Kalle på Spången” och han som bodde vid en landsväg! Musiken blandades med sorlet från de omkring 50 besökarna på nya festplatsen som hade utrustats med bord, stolar gungor och rutschbana. Mest besökta platsen på området var hos Jan Rosén som grillade korv och utminuteringen sköttes av Tord Gustavsson. Som extra förplägnad blev det kaffe med kaka på festplatsen.

Premiär var det också för lagets mästerskap i klädnypehängande. Parvis gällde det att fästa upp så många klädnyper på en något svajande lina på en minut. Snabbast och flitigast i fingrarna var Charlotte och Tord Nilsson som gemensamt lyckade fästa upp 44 ”nypor”. 17 lag deltog i detta mästerskap.

Det närmaste på programmet blir en gökotta då vårvindarna har övergått till sommarvärme. En styrelse kommer att utses att föra verksamheten vidare på den återinvigda festplatsen.

Det blommar upp i kulturorten med varje sådan satsning som Östra byalaget har genomfört. På sin tid fanns det flera byalag i samhället som nu kanske har fått en fingervisning om vad som kan hända?


Bild: Korvintag på festplatsen.


Bild: Valfri dryck serverades på festplatsen.


Bild: Detta kan väl kallas flygande avhopp!


Bild: En deltagare i klädnypeupphängning som hade premiär.