VITTSJÖ. Som vanligt så sker det tyvärr extra många försök under sommaren till att bluffa till sig pengar med hjälp av Internet eller på andra sätt. Just nu så är det ICA som är extra utsatta, eller snarare kunder till ICA. Det kommer e-post eller SMS och även meddelanden via Facebook om att just du vunnit X antal kronor eller att om du svarar på en enkät så får du X antal kronor för besväret. Din enda motprestation är, förutom att svara, att uppge ditt kontonummer/personnummer så de kan sätta in pengarna på ditt konto...Gör INTE det! De vill ha dina personuppgifter och även helst ditt lösen för att kunna tömma ditt konto på pengar!

Sanningen är faktiskt så här att om något låter för bra för att vara sant så är det i regel falskt...:/ Har man inte deltagit i något lotteri så kan man inte helt plötsligt vinna något, det finns inte heller något företag som bara skänker bort pengar, trist men sant. Det finns inte heller någon bank eller annat kreditinstitut som ringer och ber dig logga in på ditt konto eller att du repeterar dina namn och personuppgifter så de kan uppatera sitt dataregister. SVARA INTE på något sådant för då är det en bedragare som ringer dig!

Lägg på luren och gå inte in i någon diskussion för de kan vara ganska duktiga på att övertyga dig om att det inte är något lurt men det är det! Regel nummer 1 när det gäller fantastiska erbjudanden via e-post är: radera brevet! Klicka INTE på några länkar! Ser det ut att vara äkta men 'för bra', kolla vilken avsändare det kommer ifrån, oftast står det en nonsensadress - vilket visar på att det är en bluff. Finns det en länk i brevet så sätt muspekaren över länken men klicka INTE - du kommer då att se en adress som inte alls går till ICA eller banken eller till någon annan betrodd utan adressen är mystisk och väldigt 'osvensk'. Var lite allmänt kritisk till det som kommer utan att du själv har initierat kontakten så slipper du en massa extra besvär och utgifter.

EXTRA! I Vittsjö/Bjärnumområdet och säkert på en massa fler ställen så går det just nu runt ungdomar som vill sälja svindyrt kaffe (225:-/paket!) eller gräddbullar för 100:- för en ganska liten låda. Tjejen som var hit hade, enligt henne, nyss fyllt 18 och hade kommit på ett sätt att tjäna pengar på till sitt körkort.

Andra tjejer och killar som går runt ska tjäna in till semesterresor och en massa andra saker. Det hela verkar oroväckande välorganiserat och det mesta tyder på att det styrs av icke helt laglydiga personer. Det förekommer även rykten om att personer som handlat fått ännu mer pengar dragna från sina konton, detta är dock obekräftat.

Vi tyckte att det var ett trevligt initiativ av denna tjej men, tack och lov, tyckte vi att 225:- för ett halvt kilo kaffe var lite magstarkt så hon fick gå härifrån utan någon affär!