VITTSJÖ/ SKÅNE. Den 11 juli klockan 10.30 startade Hermann Meienhofer. Den 2 augusti kom han i mål klockan 13.10. Då hade han avverkat etapp 2 i sin föresats att åka Skåne runt. Första etappen slutade i Ystad på grund av maskinhaveri för 7 år sen. I år fortsatte han resterande för att klara sin föresats att åka Skåne runt.

Hermann rullar in i målgång vid ICA i Vittsjö med skånska flaggan i topp!

Hermann startade vid Vittsjöhallen och rullade in på startplatsen i går med sin elrullstol. Då hade han avverkat 411 km under 34 timmars färd. Det var en upplevelse att se plana söderslätt samt återvända in i skogarnas härader men Hermann har inte tänkt göra om bravaden. Han kan med tillfredsställelse kalla sig världsmästare då ingen annan utfört denna prestation.

Starten för halva Skåne har gått. Hermann är på väg...

Då Hermann startade för 7 år sen kunde han hjälpligt ta sig fram med kryckor. För säkerhets skull hade han en rullstol på släpkärran efter permobilen. Tiderna förändras liksom kroppen. I år startade Hermann med elrullstol och båda benen amputerade. Detta medförde att han måste hem till sin sovplats varje dag. Vid förra resan tog han in på vandrarhem då han var mer rörlig. Under en av sina dagsfärder passade han på att i all stillhet fira sin 84 födelsedag!
I sin ungdom, i 20 års åldern sprang han tre långlopp på 10 000 meter i Österrike. Numera får han ta det lite lugnare vid sin färd då elrullstolen har en toppfart på 15 km/tim.
Hermann har anlitat färdtjänst för att ta sig till och från start/målplats utom vid ett tillfälle. Första dagens etapp Vittsjö-Höör och då tog sig Hermann till järnvägsstationen i Höör. Rullade in i Pågatågen och vid ankomsten till Vittsjö rullade han ut igen! Sen var det enbart att fortsätta rullningen till bostaden.

Elrullstolen är inte mer än några decimeter bred och tar inte så stort utrymme på körbanan. Hermann registrerade att bilister från andra sidan Öresund visade stor hänsyn medan inhemska trafikanter hade en viss känsla för närkontakt. Mest hänsynslösa var fordon som hade tillkopplad husvagn. De tycktes glömma att ett tillkopplat fordon kom efter dragfordonet! Fanns det cykelbanor och mindre vägar föredrar Hermann dessa före större trafikleder. Dessutom passerades tre landskap!

Elrullstolen tar inte stort utrymme på körbanan.

Under färden hände inga intermezzon mer än en punktering på elrullstolen. Hermann lyckades ta sig ett par hundra meter till en mindre verkstad. Med glädje sattes reservhjulet på plats av personalen som sällan reparerade så små fordon. Dessutom bjöd de på denna service.
Dagsmål under denna färd var Höör, Ystad, Simrishamn, Åhus, Olofström och Killeberg. Sen var det lite si och så med GPS och vägvisning! Av någon anledning hamnade Hermann i småländska Hinneryd men sen var det liksom ”raka” vägen till kulturorten Vittsjö.
I det minimala bagageutrymmet fanns vätskebehållare i form av vattenflaska. Det hade varit minimalt intag av vätska! Elrullstolens kraftkälla, ett kraftigt batteri klarade av alla strapatserna fastän det varit motlut som slukat ström.

Hermann kan pusta ut. Här några minuter efter passerandet av osynliga målsnöret.

Hermann kan känna sig stolt att ha utfört det som ingen annan har gjort. Trötthet har varit främmande då det fanns så mycket att vila ögonen på. Dessutom var det många trafikanter på och vid vägen som hejade på!

 

Derby Kristianstad Finding your local time... 2 Days Klicka