VITTSJÖ. - Vi känner det allt lite vemodigt att avsluta denna service den 1 september berättar Cecilia Sundberg. Anledningen till detta är att Sjöstugan sommarcafé stänger samt låser dörren söndag kl 17 den 1 september. Det är femte och sista året som Cecilia arrenderar det gemytliga fiket vid furubacken med utsikt över Vittsjön.


Efter fem år som arrendator lämnar Cecilia Sundberg Sjöstugan.

Helt spontant blev det intresse för Sjöstugan för fem år sen. En annons meddelade att vattenskidklubben sökte en arrendator till sommarfiket och det blev napp med en gång. Sen tider tillbaka har detta fik öppnat Valborgsmässoafton och denna tradition håller i sig. Under öppettiderna har varje år 15 ungdomar i varierande ålder haft sommarjobb. Sommarfiket har varit samlingsplats för föreningar och sammanslutningar som har sina sammankomster där. Det har också arrangerats offentliga samlingar med sång och musik som också blivit tradition. Samma mål har långväga sammanslutningar som åkt till Sjöstugan för kaffe och våffla. Ett par gånger/vecka har seriösa motorcykelgäng haft träff hos Cecilia och hennes medarbetare.

På senare tid har Cecilia bosatt sig i Vittsjö. Fasta tjänsten som gymnasielärare i Osby har hon sagt upp i väntan på ny tjänst. Cecilia lämnar dock inte Sjöstugan helt bakom sig. Midsommarfirandet på vattenskidklubbens gräsyta kommer hon fortfarande att ha ansvaret för. Trots farhågor att flytta firandet från Gåsadammsparken till Sjöstugan har det blivit en succé. Numera är detta högtidsfirande samlat på en plats med närkontakt till det som angår firandet.

Det känns att lämna alla de bekantskaper som kommit över en fika, berättar Cecilia. Samtidigt uttrycker hon och personalen tack till alla besökare samt önskar dem välkomna nästa säsong. Nästa säsong kommer ny arrendator som sannolikt kommer att driva verksamheten i samma anda.