VITTSJÖ. 21 sägs vara ostraffbart! Det är helt riktigt för inget inom musikens värld straffar 21:a Spelmansstämman i Vittsjö. Teatersalen i medborgarhuset var fullspikad av musiker och musikälskande lyssnare. Dessutom var ett antal ståplatser utmed väggen upptagna. Nog kan det sägas att Spelmansstämman har internationellt inslag ända från Hälsingland intill sameriket.


En avdelning av spelmän som lät tonerna ljuda i allspelet.

Konferencier var Malin Bengtsson som ingår i ”Bengtssons trio”. Denna trio hade övergripande ansvaret för stämman. Hon meddelade att nu gäller allspel då alla musiker i samlad skara gav an tonerna. Tillfälle gavs sen för solister av skilda slag innan det så kallade ”Buskspelet” tog vid. Väderleken var ypperlig för buskspel ute i naturen på asfaltplatta men i år blev det spel inomhus av någon anledning.


Bengtssons trio, Malin, Boel och Marie sjöng spelade och gladde.

Lokala sångstjärnan Marie Bengtsson lät sin klara stämma ljuda med flera visor. Hon var inte ensam som sångsolist.


Karl Gunnar Karlsson åkte med SJ från Hälsingland till Vittsjö

Från Hälsingland kom Karl Gunnar Karlsson som färdades på rälsburet fordon till kulturorten Vittsjö. Han lät sin djupa basröst eka mellan väggarna i teatersalongen. Det musikaliska kunnande från skrivarens sida är minimalt men konstateras kan att det var djup dalgång mellan Karl Gunnars bas till Maries ljusa stämma!


Hjördis från Värnamo sjöng om småländska nejder.

På plats bak mikrofonen kom även Hjördis Fridenhag från Värnamo.

Bland de nära ett hundra musikerna fanns även åldermannen Gunnar Olofsson, Vittsjö som med sina 91 år sannolikt var äldst bland spelmännen. Dessutom tillhör han den kvartett vittsjöboende som deltagit i alla 21 träffarna!


Bland spelmännen fanns Gunnar Olofsson t v med sina 91 år.

Under tiden det spelades lite här och var passade några på att inta eftermiddagsfika innan det klockan 18 blev köttfärslimpa innan spelet i olika tonarter och instrument fortsatte. Vid denna tid på eftermiddagen är det okänt när tonerna ebbade ut men troligen är det tämligen tyst vid 23 tiden? Sen lär nog nästa dags småtimmar tickat in innan ansvariga kan inta sömnläge med tonerna fortfarande ljudande i hörselgångarna.


Nu är jag trött och vandrar hemåt!

Spelmansstämman liksom Allsvenska damerna gör verkligen stor insats för att göra kulturorten Vittsjö känt. Vittsjö var etablerat på karta sen flera hundra år tillbaka men framstår allt mer med glans över orten.