LÖNSBODA. Söndagen den 25 augusti avgjordes skånes viktigaste orienteringstävling – Fyrklubbs. Denna tävling är avgörande för vilken seriegrupp 
de skånska klubbarna kommer att tävla i följande år.

I fjol trillade OK Torfinn olyckligtvis ner från D-gruppen till E-gruppen på grund av flera missöden som gjorde att klubben i slutändan inte erhöll ett godkänt resultat. I år var däremot klubbmedlemmarna eniga om att det skulle bli en seger i E-gruppen. Med detta mål i sikte kämpade 17 klubbmedlemmar sig genom sex olika orienteringsbanor och lyckades, med över 75 minuters marginal ner till andra platsen!

OK Torfinns flagga ute på Fyrklubbs.

Fyra Torfinnare fick representera klubben på prispallen när vinstplaketterna delades ut. Från vänster i bild syns: Simon Preutz, Evelina Folkesson, Camilla Nilsson och Fredrik Pölönen. 

17 klubbmedlemmar representerade OK Torfinn under fyrklubbstävlingen, varav de 11 bästa tiderna räknades med i klubbens totala resultat. Totalt startade omkring tusen löpare under årets Fyrklubbs som arrangerades av OK Gynge på idrottsplatsen i Lönsboda och själva orienteringsbanorna var lagda på den sydöstra sidan om samhället. Området hade valts särskilt för Fyrklubbs då terrängen är unik för att vara i Skåne. Såhär skrev arrangörsklubben i inbjudan inför tävlingen:

Terrängen är inte typisk skånsk, här saknas stenmurar, granplanteringar och finmaskigt stig- och vägnät. Istället är det bitvis ganska detaljrik och stenbunden terräng, med rejält stora block. Endast stora block (ca 1,5 m) och tydliga stenar är medtagna på kartan. Större delen av området består av granskog med mosstäcke och blåbärsris på marken. Delar av området är hällmarkstallskog med berghällar, block och glesare tallskog. Terrängtypen, som mer påminner om Dalarna, kallas ibland för "John Bauer-terräng” pga de mossiga blocken. I området finns både tjäder och lodjur.

Fredrik Pölönen springer i mål efter att ha tagit sig runt på banan E herrar lång och hans tid var den sista som behövdes för att klubbens resultat skulle bli fulländad.

Terrängen upplevdes mycket tunglöpt och inne i skogen var det dessutom mycket varmt då solen lös med sin fantastiska närvaro. Trots dessa motiga orienteringstävlingsförhållanden (då vi annars älskar snabblöpt skog och 12 molniga grader i luften) tog vi hem segern i E-gruppen med nästan en timme och arton minuters marginal. På andra plats kom IS Kullen och tillsammans med dem kommer vi slåss i D-gruppen nästa år.

Nästa år när vi springer i D-gruppen möter vi: Tormestorps IF, FK Åsen, OK Tyringe, Eslövs FK, OK Kompassen och IS Kullen. För att då kunna komma vidare upp till C-gruppen krävs det en seger eller en andra plats för Torfinn. Det blir en tuff utmaning att se fram emot men med ett helt år tills Fyrklubbs 2020 finns det möjlighet för massor av träningstimmar som uppladdning.

Efter målgång sitter några av klubbens löpare och diskuterar och jämför banorna och dess olika vägval.