VITTSJÖ, BJÄRNUM. Visste du att det odlas över 160 miljoner tulpaner i Sverige varje år?

Det är inte så konstigt för svenskarna är ett ”tulpanälskande” folk och det finns få länder där invånarna köper så många tulpaner per person som vi gör. Att odla tulpaner är ett hantverk som kräver både kunskap och fingertoppskänsla.

I Sverige finns ett dussin svenska tulpanodlare som alla odlar enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler vilket innebär en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion. Växthusen drivs till exempel med fossilfritt bränsle och vägen till butik är kort. Svenskodlade tulpaner håller därför längre och ger mer glädje i vasen!

Tulpanen är en tacksam snittblomma som rätt skött kan glädja oss i en vecka.

Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina.

Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Ju svalare tulpanerna står desto längre håller de.