VITTSJÖ, BJÄRNUM. Polisen varnar för bedragare som tar kontakt med äldre personer och erbjuder hjälp med att handla på grund av det rådande coronaviruset. I coronatider där folk vill hjälpa till är det ett gyllene tillfälle för bedragare att verka.

I lördags som två, för den boende, okända män och knackade på 70-åringens dörr. Männen var klädda i grönt och hade täckt sina ansikten med skyddsutrustning. De påstod att de arbetar inom sjukvården och skickats till mannens adress för att testa honom för corona. Den boende litade dock inte på männen och kontaktade istället polisen. En anmälan om försökt till grov stöld har upprättats, ännu är ingen misstänkte gripen i fallet. 


– Just nu har vi ett pågående ärende i Skåne, säger Evelina Olsson, presstalesperson i polisregion Syd. 

– Det rör sig om en äldre dam som blivit kontaktad av en person som erbjudit sin hjälp och samtidigt försökt att komma över personlig information. Då ringer våra varningsklockor.

Polisen påminner om vikten av inte släppa in okända i sin bostad och att inte lämna ut kort eller kortuppgifter. Detta efter att flera anmälningar gjorts om personer som säger sig vilja hjälpa äldre att handla egentligen bara försökt komma över kortuppgifter.

Via sin hemsida har polisen nu gått ut med en varning om bedrägeri via social manipulation.

På sidan finns även nedanstående regler:

• Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro.

• Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.

• Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem innan du fått kontrollera att personen verkligen företräder det bolag som den uppger sig komma ifrån. Du kan alltid be personen komma tillbaka. Om personen sagt sig komma från till exempel sjukvården eller fastighetsbolaget kan du kontrollringa dit och höra om det stämmer att någon ska göra ett hembesök hos dig.

• Be om en faktura. Inga fastighetsbolag eller tv-bolag kräver betalning på plats.

• Var vaksam vid dörrförsäljning. Här vill säljaren få dig att fatta ett snabbt köpbeslut. Be dem återkomma så att du får tid att tänka igenom ett eventuellt köp.

• Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, från banken, ett företag eller en myndighet. Ring tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

Källa: Polismyndigheten