NYTEBODASKOGEN. Vad gör man som 70 plussare i dessa Corona tider, jo man kör till Nyteboda Naturreservat i nordöstra Skåne. Där träffar man många andra gamlingar det vill säga stora både levande o döda träd men inte många människor.

Nytebodareservatet bildades 1981 eftersom det bestod av mycket stor gammelskog. Stormen Gudrun 2005 fällde många av de stora trädensom sedan fick ligga kvar eftersom det var ett naturreservat, med följd att barkborrarna fick fäste i de kullblåsta träden. Därefter gav baggarna sig på de stående granarna som blev som stående lik. För att det inte skall hända någon olycka så har man med hjälp av skogsmaskiner kapat de döda träden som står närmast vägarna högt uppe med följd att det står en mängd höga stolpar och på marken ligger grova stammar. Nu växer det upp lövskog i luckorna efter de döda träden.

Nyteboda reservatet är på 56 ha och har tallar som är över 250 år gamla. Vandrar man Skåneleden så kommer man igenom reservatet.

Efter några soliga och varma timmar på långfredagen gick färden längs Blekingegränsen till Listerlandet o Sölvesborg. Efter övernattning gick färden påskafton till Tosteberga ängar

och fin natur med bland annat Gullvivor som började titta upp.


"Fägada”/kogata).

Hemfärden gick sedan via Trolleljungby, Bäckaskog, Arkelstorp, Imelen, Hjärsås och eftermiddasfika på Tydingesjöns parkering. Det var två härliga vårdagar innan vintern nästan kom tillbaks, har man inte boet med sig så finns det många inte så dyra övernattnings ställen. Vägbeskrivning till Nyteboda natur reservat: Lönsboda Nytebodavägen mot Arkelstorp.